Τόνια Χαβούζογλου στο «ΦΩΣ»: «Είπα στον Ελ Αραμπί να βάλει ένα γκολ και για εμένα»

Συγκλονιστική η Τόνια Χαβούζογλου που τίμησε ο Ολυμπιακός μαζί με την Μυρτώ στο Καραϊσκάκη, στο «ΦΩΣ»: «Είπα στον Ελ Αραμπί “βάλε ένα γκολ για εμένα”! Διότι μιλάω αραβικά, είχα και σύζυγο Άραβα»!

Τόνια Χαβούζογλου στο «ΦΩΣ»: «Είπα στον Ελ Αραμπί να βάλει ένα γκολ και για εμένα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η επικοινωνιακή πολιτική του Ολυμπιακού είναι έξυπνη, εξυπνάδα είναι να διεισδύεις σε μεγάλες μάζες, όχι μόνο σε σκληρό πυρήνα. Χρειάζεται βέβαια και αυτός, ο Ολυμπιακός είναι λαϊκός σύλλογος, όλους τους χρειάζεται κοντά του.

Συγκίνηση με τη Μυρτώ και την Τόνια στο Καραϊσκάκη! (vid)

Ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό δείχνει και μεγαλείο, όπως πρέπει. Τη μία με τον ηλικιωμένο που έχει το πιο παλιό διαρκείας στο Καραϊσκάκη (του έκανα συνέντευξη), την άλλη με τα παιδάκια στις εξέδρες που τους πετάξανε δώρα, τώρα με την Μυρτώ και την Τόνια, τις δύο σε αναπηρικά καροτσάκια που τις συνόδευσαν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι μηνύματα αυτά, αξιοποιείται η τεράστια δυναμική που έχει ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας. Η καλοσύνη είναι εξυπνάδα, να χαλιναγωγείς τα κατώτερα ένστικτα. Γιατί αλλιώς δεν βλάπτεις μόνο τους άλλους, βλάπτεις και τον εαυτό σου.

Θέλησα να κάνω μια συνέντευξη με την Τόνια Χαβούζογλου, είναι φανατική Ολυμπιακός. Μιλάμε για πολύ φανατική Ολυμπιακό...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/10/2019

Να σε ρωτήσω πώς έπαθες το πρόβλημα και είσαι στο καρότσι;

Ρώτα ό,τι θες. Είμαι ανοικτή, ακόμα και για τα προσωπικά μου. Να σου πω για παράδειγμα ότι χώρισα πριν 6 μήνες! Εγώ το επέλεξα.

Πληθωρική προσωπικότητα.

(χαμογελάει). Πληθωρική, όπως το είπες. Έτσι λέει κι ένας φίλος μου ψυχολόγος. Φίλος μου. Δεν έχω πάει σε ψυχολόγο ποτέ.

Πώς σου συνέβη αυτό, να είναι σε καρότσι;

Είναι αυτοάνοσο. Ανήκεστος βλάβη. Δεν υπάρχει φάρμακο, δεν υπάρχει θεραπεία. Είναι μυϊκή δυστροφία. Με χτύπησε στα 30 μου.

Δηλαδή πριν τα 30 ήσουν μια χαρά;

Αθλήτρια ήμουν! Όχι απλώς μια χαρά. Μπασκετμπολίστρια στη Νήαρ Ηστ, κολυμβήτρια στον Ηλυσιακό, θέλεις κι άλλα;

Ολυμπιακός πώς έγινες;

Από τον πατέρα μου, θεός σχωρέστον. Είναι από τα καλύτερα πράγματα που μου έκανε!

Πας συχνά στο γήπεδο;

Ανελλιπώς! Έχω διαρκείας.

Πες μου μια τρέλα που έχεις κάνει για τον Ολυμπιακό.

Έχω πάει στο γήπεδο μετά από χειρουργείο! Και προχθές στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ ήμουν με πυρετό και χάπια.

Τι χειρουργείο ήταν;

Αφαίρεση μίας κύστης σε δύσκολη περιοχή, εκεί που κάθομαι στο καρότσι... Ο γιατρός μου είπε «πήγαινε σπίτι και μείνε μέσα» αλλά εγώ έκανα τα δικά μου... Πήγα στον Ολυμπιακό.

Οικογένεια;

Είμαι με την μητέρα μου, τώρα αυτή είναι η οικογένειά μου.

Έχει πόνο το καρότσι;

Ναι, πιάνονται όλα. Αλλά έχω μάθει να ζω με τον πόνο. Και που κοιμάμαι πονάω, και που ξυπνάω πονάω, είναι καθημερινότητα. Δεν του δίνω σημασία πλέον του πόνου.

Έχεις τσαγανό.

Έχω ναι. Λένε ότι είμαι πολύ δυνατή.

Θα σε βάλω και στο ίντερνετ να σε διαβάσουν στο εξωτερικό. Μας διαβάζουν πολύ και από Νέα Υόρκη, έχει πολλούς Έλληνες.

Και στη Θεσσαλονίκη θα διαβάσουν, πολύ κόμπλεξ ρε παιδί μου οι ΠΑΟΚτσήδες. Όχι μόνο λόγω Ολυμπιακού, αλλά γενικώς με την Αθήνα και τον Πειραιά. Έχεις ξανακούσει σε καμία χώρα να υπάρχει συμπρωτεύουσα;

Σε «ογλου» τελειώνει το όνομά σου, από ποιο μέρος της Μικράς Ασίας είσαι;

Ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Μικρά Ασία. Στο Κορδελιό Σμύρνης. Και μετά Καισαριανή. Προσφυγική περιοχή.

Πώς δεν έγινες ΑΕΚ;

Σταματήστε πια αυτό το πράγμα το «ιεχωβίστικο»... Γιατί να γίνω ΑΕΚ. Εσύ έγινες ΑΕΚ; Η ΑΕΚ είναι Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης. Και πιάνει κοντά στον Πόντο. Καμία σχέση με τα χώματα τα δικά μας. Πανιώνιος να μου πεις ναι, Απόλλων Σμύρνης να μου πεις ναι, άντε και Ιωνικός. Η ΑΕΚ τι δουλειά έχει με τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας;

Εμένα η καταγωγή μου είναι από την Καισάρεια, αλλά και από τη Σμύρνη, και τον Πειραιά.

Α μπράβο, η ΑΕΚ δεν έχει σχέση ούτε με την Καισάρεια.

Και ο Πειραιάς είχε πολλούς πρόσφυγες.

Ο Πειραιάς και οι γύρω περιοχές γέμισαν μικρασιάτες, ο Ολυμπιακός έκτισε τον πρώτο κόσμο του με πολλούς μικρασιάτες και Πειραιώτες. Νίκαια, Κορυδαλλός, Καμίνια, Δραπετσώνα, τι να λέμε. Ο τεράστιος Νίκος Γόδας που ήταν παίκτης του Ολυμπιακού και ζήτησε να τον τουφεκίσει το εκτελεστικό απόσπασμα φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, ήταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Στο Αϊβαλί γεννήθηκε. Έχει γίνει πολλή προπαγάνδα και εκνευρίζομαι. Άλλο η πρωτοβουλία που πήρε ο Ολυμπιακός για την Μυρτώ που όλοι την αγκαλιάσαμε στο Καραϊσκάκη-και ήταν αξιοέπαινη πρωτοβουλία, πολύ καλό παιδί ο Νίκος Γαβαλάς. Και να σου πω κάτι;

Ό,τι θες.

Άλλο Πόντιοι και άλλο Μικρασιάτες! Μεγάλες οι διαφορές. Άλλη γλώσσα, άλλο φαγητό, άλλα ήθη και έθιμα.

Δουλειά;

Πλέον δεν μπορώ να δουλέψω. Δούλευα δημόσιες σχέσεις, έχω τελειώσει το αγγλικό κολέγιο, το St George.

Συμπτώματα υπήρξαν πριν σκάσει το πρόβλημα ή ήρθε ξαφνικά; Δηλαδή μπορεί να έρθει στον καθένα μας και να καταλάβουμε τότε πόσο αχάριστοι ήμασταν πριν;

Πού και πού σκουντούφλαγα, σε κάνα πεζοδρόμιο, αλλά πόσοι άνθρωποι δεν σκουντουφλάνε; Βασικά δεν το πιστεύεις. Τα έχουμε όλα δεδομένα, ότι θα είμαστε πάντα υγιείς.

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα;

Ο πατέρας μου το εντόπισε. Του άρεσε ο τρόπος που περπατάω, με παρακολουθούσε, και μια μέρα μου είπε ότι άλλαξε στάση το σώμα μου. Μου έλεγε «παιδί μου κάτι έχεις». Εγώ έλεγα ότι δεν έχω τίποτα. Με μάχη που έδωσε πήγαμε στον ορθοπεδικό για εξετάσεις. Εκεί με έβαλε να περπατήσω σε ένα διάδρομο αλλά δεν ήταν σίγουρος ότι έχω κάτι σοβαρό, σκεφτόταν μήπως είναι από τη μέση μου. Κάναμε εξετάσεις και εκεί φανερώθηκε το πρόβλημα.

Χειροτέρεψε γρήγορα;

Σε καρότσι κάθομαι τα 4 τελευταία χρόνια. Μπορώ εντός σπιτιού να περπατάω με δυσκολία αλλά έξω πάω με καρότσι γιατί λόγω της ατροφίας εξαφανίστηκαν οι μύες στον κορμό και φορτίζεται πολύ η σπονδυλική στήλη. Έχω μεγάλη λόρδωση, μεγάλη αστάθεια.

Πώς το αντιμετώπισες;

Δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου. Κακιώνω πολύ με τους ανθρώπους που με λυπούνται! Δεν στεναχωριέμαι πλέον με αυτό που μου συμβαίνει. Είναι θέμα σκέψης και θέμα ψυχής. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπόρεσα ευτυχώς και το γύρισα. Δεν θεωρώ ατυχία αυτό που μου συνέβη. Έχει αλλάξει τη ζωή μου. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά σε όλους τους ανθρώπους υπάρχουν δυσκολίες, δεν έχει κανείς στρωμένο χαλί. Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα για εμένα, έτσι το βλέπω. Έχω μυϊκή δυστροφία FSH. Την πιο ελαφριά μορφή από τις τέσσερις που υπάρχουν. Οι άλλες τρεις είναι πιο βαριές. Μία από αυτές σημαίνει θάνατο στα 18...

Είναι κληρονομικό;

Σαν ασθένεια μπορεί να είναι. Αλλά σε εμένα δεν είναι. Έχουμε κάνει και τεστ DNA στην Ελλάδα, και στην Ολλανδία έχει σταλεί.

Δεν έκλαψες;

Ασφαλώς και έκλαψα. Και χτυπήθηκα, και έκανα άσχημες σκέψεις... Αλλά το γύρισα υπέρ μου. Ασφαλώς και έλεγα στην αρχή το κλασικό «γιατί σε εμένα»... Αυτό το πολύ εγωιστικό «γιατί σε εμένα». Δηλαδή οι άλλοι τι είναι;

Τι σου έχει λείψει πιο πολύ από την προηγούμενη ζωή πριν τα 30;

Ο χορός. Κατά τα άλλα, κολυμπάω, καταφέρνω και οδηγάω, ο άνθρωπος όλα μπορεί να τα κάνει αν έχει τσαγανό και θετική σκέψη.

Σε είδα στην τηλεόραση, κάτι έλεγες στον Ελ Αραμπί. Τι ήταν;

Του είπα «βάλε ένα γκολ για εμένα»! Καλές οι γιορτές, αλλά έπρεπε και να νικήσουμε το ματς.

Μιλάς γαλλικά;

Μιλάω αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Είχα και σύζυγο Άραβα!

Α, περιβόλι είσαι, τέτοια λέγε μου ρε παιδάκι μου. Κόσμος Ολυμπιακού προχθές;

Κόσμος σαν του Ολυμπιακού δεν υπάρχει.

Αγαπημένος παίκτης του Ολυμπιακού όλων των εποχών;

Ο Ριβάλντο. Τον είχα γνωρίσει και σαν άνθρωπο. Μεγάλος παίκτης, και ανθρώπινος.

Είναι φιλόξενη η πρωτεύουσα της Ελλάδας για ανθρώπους που κινούνται έξω με αναπηρικό καρότσι;

Όχι. Ρητά και κατηγορηματικά. Για να πάω κάπου πρέπει να έχω τσεκάρει πρώτα αν το μέρος είναι προσβάσιμο, αν έχει τουαλέτα, όπου και να πας μια περιπέτεια...

Αξέχαστη χαρά από τον Ολυμπιακό;

Το βράδυ που νικήσαμε την Μάντσεστερ. Τρελάθηκα στο γήπεδο. Είχα βάλει Παντελίδη σε όλη τη Συγγρού «όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε»! Καταπληκτικό βράδυ.

Μεγαλύτερη λύπη;

Δεν στεναχωριέμαι πολύ όταν χάνουμε διότι ξέρω ότι στο παιχνίδι μέσα είναι και η νίκη και η ήττα. Με πειράζει όταν χάνει ο Ολυμπιακός με κάτω τα χέρια. Όπως στο Βελιγράδι... Βλέπω ποδόσφαιρο πολλά χρόνια, δεν πάω γήπεδο για να δω κανέναν ωραίο άντρα... Όταν άκουσα τη σύνθεση ήξερα ότι θα χάσουμε. Κατέβηκε απογυμνωμένος ο Ολυμπιακός. Αντίθετα, με την Μπάγερν παρ' ότι χάσαμε, ήμουν υπερήφανη από το πώς έπαιξε η ομάδα.

Είσαι πιο πολύ ποδοσφαιρόφιλη;

Ναι. Αν και έπαιζα μπάσκετ, λατρεύω το ποδόσφαιρο. Όχι ότι δεν βλέπω και τα άλλα τμήματα του Ολυμπιακού, όλα μου αρέσουν. Αλλά η λατρεία μου είναι το ποδόσφαιρο. Και ο Θρύλος. Το ποδόσφαιρο έχει πολύ ενέργεια, δεν είναι τυχαίο άθλημα. Είναι άθλημα που με εξιτάρει.

Αγαπημένες ομάδες του Ολυμπιακού;

Εποχή Τζιοβάνι. Και εποχή δεκαετίας '80, τα πρώτα χρόνια. Τα πρόλαβα καλά και τα θυμάμαι. 52 χρονών είμαι.

Το γράφω;

Δεν κρύβομαι.

Τι σημαίνει Ολυμπιακός για εσένα;

Α... Μεγάλη κουβέντα... Οικογένεια. Θρησκεία. Σεβασμός. Πρωτοπορία. Αγώνας. Μάχη. Πρωτιά. Ιδανικά. Προσωπικότητα. Όλα αυτά είναι ο Ολυμπιακός. Περηφάνια.