Ο πρόεδρος των βετεράνων της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης, στο «ΦΩΣ»: «Μου αρέσει πάρα πολύ ο Σα»

Μια σπουδαία φυσογνωμία του παρελθόντος, που έγραψε ιστορία στην ΑΕΚ, ο Στέλιος Σεραφείδης κάνει τη δική του εκτίμηση για το αυριανό ντέρμπι στο Νέο Φάληρο. 

Ο πρόεδρος των βετεράνων της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης, στο «ΦΩΣ»: «Μου αρέσει πάρα πολύ ο Σα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι μια ζωή στην ΑΕΚ. Όταν λέμε μια ζωή το εννοούμε. Από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στον χώρο της ΑΕΚ. 20 χρόνια τερματοφύλακας στην ΑΕΚ, μετά προπονητής τερματοφυλάκων επί Μπάρλου με σπουδαίους τερματοφύλακες, έπειτα προπονητής τερματοφυλάκων με τον Μπάγεβιτς όλα τα χρόνια στην ΑΕΚ, και έπειτα πρόεδρος των βετεράνων της ΑΕΚ μέχρι σήμερα. Για να δούμε τι μας είπε με αφορμή το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/10/2019

Πότε παίξατε στην ΑΕΚ;

Ξεκίνησα από τους μικρούς, έφτασα στην πρώτη ομάδα, έπαιξα το 1954 μέχρι το 1972. Μετά ήμουν προπονητής τερματοφυλάκων για πολλά χρόνια με πολλούς προπονητές της ΑΕΚ.

Πρότυπό σας;

Ο Δελαβίνιας της ΑΕΚ.

Πρόσφυγας είστε.

Πόντιος, ναι.

Από ποια πόλη;

Κερασούντα και Σαμψούντα, μικτά από πατέρα και μάνα. Το 1922 ήρθαν οι γονείς μου στην Ελλάδα και γεννήθηκα στις παράγκες τις προσφυγικές στο Γκάζι. Στην Πειραιώς ήταν.

Από τον Ολυμπιακό ποιους τερματοφύλακες θαυμάζατε;

Τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Κελεσίδη. Και ο Καραπατής ήταν πολύ καλός.

Πώς βλέπετε τον Μπάρκα της ΑΕΚ τώρα; Τι θα τον συμβουλεύατε;

Να είναι πιο κοντά στο παιχνίδι, να παρακολουθεί όλο το παιχνίδι, να συμμετέχει πιο πολύ, να είναι ανήσυχος 100% και καθοδηγητής. Να μιλάει, να ενημερώνει, να φωνάζει, να μαλώνει όπου πρέπει.

Ποιο ήταν το δικό σας ατού;

Το μυαλό μου. Η οξυδέρκεια. Ο τερματοφύλακας πρέπει να ξέρει και καλό ποδόσφαιρο, να βλέπει όλο το γήπεδο, να καθοδηγεί, να προβλέπει. Θέλει αντίληψη, ταχύτητα σκέψης.

Ο Σα του Ολυμπιακού σας αρέσει;

Πάρα πολύ. Πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας ο Σα. Μου αρέσει πάρα πολύ.

Κάντε μου πρόβλεψη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Έχετε δει πάρα πολλά τέτοια ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα, κακά τα ψέματα. Τώρα έχει πιο μονταρισμένη ομάδα από την ΑΕΚ. Αλλά τα ντέρμπι είναι αλλιώς... Τα έχουμε δει όλα στα ντέρμπι. Δεν χωράει πρόβλεψη.

Στην ΑΕΚ ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης που έχετε δει ποτέ; Ο Νεστορίδης;

Ο Νεστορίδης ήταν φυσιογνωμία. Μοναδικός παίκτης. Μεγάλωσε την ΑΕΚ ως σύλλογο ο Νεστορίδης! Βιρτουόζος ποδοσφαιριστής.

Τη Νέα Φιλαδέλφεια πώς την προλάβατε στην αρχή; Με πόσες θύρες ήταν;

Ξεκίνησε με μία εξέδρα μόνο το γήπεδο, τη Θύρα 3! Τα άλλα όλα ήταν γύρω άδεια. Και φτάσαμε να δούμε πάλι τις εκτάσεις εκεί που ήταν το γήπεδο άδειες... Το ζήσαμε και αυτό, όταν γκρεμίστηκε... Περιμένω πώς και πώς να ξαναδώ το γήπεδο της ΑΕΚ έτοιμο. Ελπίζω να προλάβω να το δω διότι είμαι και κάποιας ηλικίας... (γελάει).

Πόσο είστε;

Μπήκα στα 85.

Ποιον θαυμάζατε πιο πολύ ως αντίπαλο από τον Ολυμπιακό;

Επιθετικός με το μυαλό και την τέχνη του Υφαντή δεν ξαναπέρασε Έλληνας από τον Ολυμπιακό. 2 πόδια για το γκολ, αέρινος, δαντελένιος, καθαρός παίκτης. Παίκτες με προσωπικότητα, Μπέμπης, Δαρίβας, Μουράτης, Ιωάννου, Κοτρίδης, Ρωσσίδης, είχε παικταράδες ο Ολυμπιακός- και Έλληνες. Κάτι που λείπει γενικώς από το ποδόσφαιρο τώρα.

Έτσι έκανε τους περισσότερους φιλάθλους ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα, από τους παίκτες που είπατε.

Τότε πήγαιναν οι φίλαθλοι της μιας ομάδας να βλέπουν την άλλη ομάδα για τους παίκτες με προσωπικότητα. Πήγαιναν οι ΑΕΚτσήδες να βλέπουν τους παίκτες του Ολυμπιακού που σας είπα- και ας μην έπαιζε η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Έρχονταν οι Ολυμπιακοί να βλέπουν τον Νεστορίδη. Πηγαίναμε στον Παναθηναϊκό να βλέπουμε τον Λινοξυλάκη, τον Δομάζο. Τραβούσαν, ασκούσαν έλξη στον κόσμο να πάνε να τους δουν.

Πότε κλάψατε για την ΑΕΚ τελευταία φορά;

Όταν γκρεμίστηκε το γήπεδο. Γκρεμίστηκαν τα όνειρά μας. Όταν φτιαχτεί το γήπεδο, η ΑΕΚ θα βρει το δρόμο της.

Αν σας έλεγε ο Μελισσανίδης «βλέπεις τόσα χρόνια την ομάδα, πού θέλει ενίσχυση» τι θα λέγατε;

Αυτά είναι θέματα του προπονητή... Εγώ αφού με ρωτάς θα ήθελα έναν χαφ στο κέντρο μεγάλης κλάσης.

Στιλ Σαβέφκσι;

Σαν τον Σαβέφκσι, σαν τον Κετσπάγια.

Η καλύτερη ΑΕΚ που έχετε δει;

Εποχή Μπάρλου. Και εποχή Μπάγεβιτς προπονητή μετά. Και στις δύο αυτές ομάδες προπονούσα τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ.

Φαντάζομαι πόσο σας πλήγωσε όταν έφυγε ο Μπάγεβιτς και πήγε στον Ολυμπιακό.

Για εμένα είναι αθώος. Ξέρω πράγματα που δεν μπορώ να πω, και τον έχω αθώο μέσα στην καρδιά μου. Ήμουν μαζί του στην ΑΕΚ 7 χρόνια, από την πρώτη μέρα που ήρθε μέχρι την τελευταία μέρα που έφυγε... Όταν έφυγε στεναχωρήθηκα πολύ.

Το πιστεύατε ότι θα έφευγε;

Όχι, δεν το πίστευα. Τους λόγους όμως τους γνωρίζω. Αλλά δεν τους λέω.

Έφταιγε η ΑΕΚ πιο πολύ ή ο Ολυμπιακός;

Μου κάνετε δύσκολες ερωτήσεις... Ο Ολυμπιακός φυσικά προσπάθησε να γκρεμίσει τη μεγάλη ομάδα που είχε φτιάξει τότε η ΑΕΚ. Και το κατάφερε. Ο Μπάγεβιτς πάντως αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, ανεξαρτήτως αν έφυγε τότε, επαγγελματίας ήταν, οι προπονητές έρχονται και φεύγουν.

Τον αγαπάτε ε;

Τον λατρεύω!

Το πιο αξέχαστο ματς που έχετε παίξει με αντίπαλο τον Ολυμπιακό;

Ένα ματς που το νικήσαμε με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και τσακώθηκα με τον Σιδέρη. Ο οποίος Σιδέρης ήταν καλό παιδί και πολύ δυνατός σέντερ φορ. Με έσπρωξε και τον απώθησα. Ένας διαιτητής από την Κύπρο με απέβαλε! Ενώ δεν ήμουν για αποβολή. Και έπαιξε ο σπουδαίος επιθετικός Μίμης Παπαϊωάννου ως τερματοφύλακας για λίγα λεπτά, αλλά κρατήσαμε τη νίκη.

Πιο δυνατό αντίπαλο για την ΑΕΚ ποιον βλέπετε; Τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό;

Τον Ολυμπιακό.

Και χωρίς τον Φορτούνη.

Και χωρίς τον Φορτούνη που είναι μονάδα ξεχωριστή. Ο Ολυμπιακός θα ήταν ακόμα καλύτερος αν είχε τον Φορτούνη υγιή. Και είναι Έλληνας, τους χρειάζεται τους καλούς Έλληνες παίκτες το ελληνικό ποδόσφαιρο.