Σοκάρει ο Τάκης Περσίας για τη «φυγή του 1985»

Ο Τάκης Περσίας δεν μιλάει, σπάνιες οι συνεντεύξεις του. Μου είχε δώσει μία όταν του αφιερώσαμε ένα ένθετο, τώρα δίνει άλλη μία που τα λέει όλα. Πράγματα που δεν έχει ξαναπεί ποτέ.

Σοκάρει ο Τάκης Περσίας για τη «φυγή του 1985»

~ Θέλω να μου πεις πώς έφυγες από τον Ολυμπιακό το 1985.

Εγώ είχα μιλήσει με τον Νταϊφά, είχαμε συμφωνήσει. Επειδή ήμουν από τα τσικό του Ολυμπιακού, γέννημα θρέμμα Ολυμπιακός από τον Πειραιά, και επειδή δεν είχα πάρει χρήματα σοβαρά από τον Ολυμπιακό, μου είχε πει “η θέση σου είναι στον Ολυμπιακό για πάντα, θα συνεχίσεις στην ομάδα, θα κλείσεις την καριέρα σου εδώ και έπειτα θα πάρεις ένα πόστο να μείνεις στον Ολυμπιακό”. Έκλεινα 8ετία και ήταν η μόνη ευκαιρία να πάρω κάποια καλά χρήματα. Εμείς περιμέναμε τότε μία ανανέωση συμβολαίου σε όλη την καριέρα μας.

Σαργκάνης στο ΦΩΣ: «Πολλοί δεν ξέρουν πώς έφυγα από τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό»

~ Τι ποσό είχατε συμφωνήσει;

Δεν είχαμε πει ποσό! Μου είχε πει ο Νταϊφάς ότι θα τα βρίσκαμε στα χρήματα, δεν θα τα χαλάγαμε για πέντε πάνω, πέντε κάτω.

~ Και τι έγινε;

Δεν τα βρήκε με τον Βαμβακούλα και με τον Σαργκάνη, έγινε έξαλλος, και η μπάλα πήρε εμένα και τον Ορφανό! Ήρθε ο Κωνσταντινίδης τότε, ο συνεργάτης του Νταϊφά και μου είπε “Τάκη, ο πρόεδρος θέλει εξ ολοκλήρου να φρεσκάρει την ομάδα”. Λέω “και μου το λέτε τελευταία στιγμή; Μου είχε πει ότι θα συνέχιζα στον Ολυμπιακό που είναι η ομάδα μου, σε 2 μέρες τελειώνουν οι μεταγραφές, τι θα κάνω τώρα”; Είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Ήρθε ο Σαργκάνης και μου είπε ότι θα με βοηθήσει, μίλησε με τους Βαρδινογιάννηδες και με πήρε ο ΟΦΗ. Δεν ήθελα να πάω στον Παναθηναϊκό γιατί ήμουν Ολυμπιακός, αλλά μου είχε έρθει νταμπλάς και πήγα στον ΟΦΗ που ήταν δυνατή ομάδα τότε. Πήρα την οικογένειά μου και ταξιδέψαμε στην Κρήτη.

~ Δεύτερος τερμάτισε ο ΟΦΗ όταν πήγες εκεί.

Είχε τον Γκέραρντ, είχε πάρει καλούς παίκτες, πήραμε και το Κύπελλο μετά!

~ Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης έκανε κουμάντο, έτσι δεν είναι;

Ναι, αυτός ήταν ο πρόεδρος στην ουσία, και τις λίγες φορές που του μίλησα κατάλαβα ότι ήταν μεγάλος πρόεδρος, σου κέρδιζε την καρδιά, σου ικανοποιούσε ό,τι ήθελες. Δεν ξέρει κανείς τίποτα για αυτά που λέω. Πήγα και παρακάλεσα τον Νταϊφά παρ' ότι μου έκανε αυτό που μου έκανε και του είπα “εντάξει, αποφάσισες να φύγω, τουλάχιστον μην ζητάς και 4,5 εκ. δρχ., άσε να τα πάρω εγώ, δεν πήρα χρήματα όλα αυτά τα χρόνια ενώ πρόσφερα τα πάντα στον Ολυμπιακό”. Υπήρχε τότε νόμος ότι αν σου έκανε μια υποτυπώδη πρόταση η ομάδα που ήσουν από τα σπλάχνα της, έπρεπε για να φύγεις να φέρεις λεφτά. Ο Νταϊφάς όμως ζήταγε και τα 4,5 εκ. να πάρει ο Ολυμπιακός, να βγάλει δηλαδή και λεφτά από εμένα, ενώ δεν με ήθελε. Τον παρακάλεσα αλλά τίποτα, και τελικά του έδωσε τα λεφτά ο ΟΦΗ! Θέλω να σου πω κάτι εδώ.

~ Πες μου.

Δεν έχω τίποτα με τον Νταϊφά, έχει πεθάνει ο άνθρωπος, αντίθετα θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη γιατί χάρη σε αυτόν πήρα το σπίτι μου στην Κηφισιά.

~ Δηλαδή;

Τότε παίρναμε δάνειο από τον Ολυμπιακό για να αγοράσουμε σπίτι και μου κρατούσε ο Ολυμπιακός τις δόσεις του δανείου κάθε μήνα από το μισθό μου. Εγώ όχι μόνο έφερα τα 4,5 εκ. στον Νταϊφά αλλά ξεπλήρωσα και το δάνειο που χρωστούσα- και να ξέρεις ότι είμαι ο μοναδικός που το έκανα, γιατί άλλοι πήραν και δεν τα έδωσαν. Όταν πήγα στον ΟΦΗ μαζί με τα 4,5 εκ. έδωσα και τα 3 εκ. που χρωστούσα για το σπίτι, ήμουν κύριος. Χάρη στον Νταϊφά όμως είχα πάρει το σπίτι μου και το αναγνωρίζω.

~ Σώθηκαν πολλοί τότε από τους Βαρδινογιάννηδες...

Είναι αλήθεια αυτό. Και όταν έφυγαν πανηγυρίζανε οι Παναθηναϊκοί... Εγώ τους έλεγα ότι θα καταστραφεί ο Παναθηναϊκός και δεν με πίστευαν... Και βλέπουμε πού κατέληξε η ομάδα τους.

Οι συνεντεύξεις με τον Τάκη Περσία και τον Νίκο Σαργκάνη εντάσσονται στο πλαίσιο του ένθετου αφιερώματος του ΦΩΤΟΣ για τους παίκτες που αποχώρησαν από τον Ολυμπιακό το 1985.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας