Ολυμπιακός: Είναι πολλά τα ναρκοπέδια (και) φέτος...

Η σωστή αυτοκριτική εντός του Ολυμπιακού, τι έφταιξε και πώς πρέπει να γίνει το πάθημα μάθημα, ώστε να μην χαθεί το πρωτάθλημα. Όλο το παρασκήνιο.

Ολυμπιακός: Είναι πολλά τα ναρκοπέδια (και) φέτος...

Αφού έγραψα τα δικά μου χθες, ήθελα μετά να δω πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση μέσα στον Ολυμπιακό. Άνθρωποι που αγαπούν παθολογικά τον Ολυμπιακό (πέραν πάσης αμφιβολίας), άνθρωποι που ζουν την ομάδα από μέσα και ξέρουν πρόσωπα και πράγματα.

Τηρώ το λόγο μου και δεν γράφω ονόματα. Θα γράψω μόνο τι άκουσα. Έχουν ενδιαφέρον γιατί είδα ότι δεν πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα, έχουν πλήρη κατανόηση των προβλημάτων και θα προσπαθήσουν στο Ρέντη το πάθημα να το μετατρέψουν σε μάθημα! Λάθη μπορείς να κάνεις στη ζωή ή στη δουλειά, το θέμα είναι να μαθαίνεις από τα λάθη και να σου βγαίνουν σε καλό μετά.

Το ματς με τον Παναθηναϊκό λοιπόν το είδαν σε τρία μέτωπα ως κριτική μέσα στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα: Πρώτον, θέμα απόδοσης παικτών και νοοτροπίας, δεύτερον θέμα επιλογών προπονητή, τρίτον θέμα διαιτησίας.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ...

Ξεκινάω από το τρίτο για να πάω στα επόμενα. Ο Σάββας Θεοδωρίδης κυνηγούσε τον Περέιρα και του φώναζε «μην κρύβεσαι, από τότε που σε είχα κράξει στο Ιντερκοντινένταλ, όποτε με βλέπεις κρύβεσαι! Τι δουλειά έχεις να παριστάνεις ανάμεσα στους διαιτητές τον... τέταρτο διαιτητή; Με εσένα δεν παίρνουμε πρωτάθλημα, έχεις πρόβλημα με τον Ολυμπιακό».

Στον Ολυμπιακό λένε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπαιξαν πολύ σκληρά, η κλοτσιά έπεσε σύννεφο και ότι είχαν βάλει στο σημάδι ειδικά τον Βαλμπουενά και τον Ποντένσε. Επειδή είναι γρήγοροι και παικταράδες. Ειδικά τον Γάλλο τον σημάδευαν και λόγω ηλικίας και καταπόνησης από το ματς με την Τότεναμ, αλλά λόγω εξυπνάδας ο Βαλμπουενά πήδαγε τις κλοτσιές και γλίτωσε πολλές. Επηρεάστηκε όμως η απόδοσή του.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ...

Πάμε τώρα στο θέμα απόδοσης και νοοτροπίας παικτών. Στον Ολυμπιακό παραδέχονται ότι η απόδοση και η νοοτροπία των παικτών δεν ήταν αυτή που έπρεπε, παρ' ότι είχαν γίνει προσπάθειες να τους προετοιμάσουν να μην κοιτάνε τη βαθμολογία με τον 1 μόλις βαθμό που είχε ο Παναθηναϊκός, να μην κοιτάνε τα 4 γκολ που έφαγε ο Παναθηναϊκός από τον Άρη και τα 3 που έφαγε από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Όμως οι παίκτες μπήκαν όντως μπλαζέ στο ματς και δεν περίμεναν -όπως φάνηκε- ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε με το μαχαίρι στα δόντια. Δείτε πώς μπήκε ο Ολυμπιακός μέσα στο γήπεδο με την Τότεναμ που την έκανε να μοιάζει... Αιγάλεω στην αρχή, και πώς μπήκε με τον Παναθηναϊκό παθητικά. Και το μεγαλύτερο λάθος όπως μου είπε η πηγή μου ήταν που μετά το 0-1 η ομάδα φάνηκε σαν να θέλει να δέσει αυτό το σκορ, αντί να πάει να βάλει και δεύτερο στον Παναθηναϊκό που έπαιρνε μέτρα στο γήπεδο για να ισοφαρίσει.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ...

Το άλλο θέμα είναι οι επιλογές του προπονητή. Παρ' ότι υπάρχει εκτίμηση στον Μαρτίνς, στο Ρέντη επικρατεί η άποψη ότι έπρεπε να παίξουν 4-5 παίκτες στην 11άδα που δεν ήταν βασικοί με την Τότεναμ! Ο προπονητής όμως αποφασίζει. Άκουσα όμως το εξής: «Δες τον Ερυθρό Αστέρα τι έπαθε από την Παρτιζάν που είχε παίξει Τσάμπιονς Λιγκ πριν ο Ερυθρός Αστέρας, δες και την Τότεναμ που δεν νίκησε στην Αγγλία, δες και εμάς τι πάθαμε. Ενώ η ομάδα μας είναι γυμνασμένη, μετά το '70 ο Ολυμπιακός φαινόταν σαν να έμεινε από δυνάμεις! Ο Ολυμπιακός έτρεξε απίστευτα από το πρώτο λεπτό ως το τέλος με την Τότεναμ, για να ανατρέψει το 0-2 και να το κάνει 2-2 έγινε τιτάνια προσπάθεια, ο Βαλμπουενά είναι μεγάλης ηλικίας, όλοι οι παίκτες δεν είναι εύκολο να βγάλουν σε 4 μέρες δύο ματς ζωής και θανάτου».

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ...

Άκουσα επίσης το εξής: «Δεν είναι μόνο θέμα φυσικής κατάστασης, είναι και ψυχολογίας. Όσοι έχουν φάει τη ζωή τους στα γήπεδα ξέρουν. Ήταν μεγάλος φόρτος ψυχολογικός αυτό που έγινε με την Τότεναμ, μία μεγάλη επιτυχία σε αδειάζει ψυχολογικά, αισθάνεσαι γεμάτος, ενώ οι Παναθηναϊκοί πεινάγανε, διψάγανε για διάκριση και εξιλέωση. Έπρεπε να έχουν παίξει και άλλοι παίκτες από το μεγάλο ρόστερ του Ολυμπιακού, έχουμε καλούς παίκτες που διψάγανε αφού δεν είχαν παίξει με την Τότεναμ. Παίκτες που να μην ήταν μισοάδειοι ψυχολογικά και σωματικά, και ήταν έτοιμοι να παίξουν ξύλο στον αγωνιστικό χώρο».

Δεν παραγνωρίζεται και η κακή απόδοση των δύο σέντερ μπακ απέναντι στον ΠΑΟ, αυτό πριν ήταν το μεγάλο ατού του Ολυμπιακού, η άμυνα, και έγινε μειονέκτημα την Κυριακή. Ο Σεμέντο με τον Μεριά, μαζί με τον Σα, ήταν το βασικό όπλο της ομάδας σε Ευρώπη και Ελλάδα, όμως με τον Παναθηναϊκό ήταν σε κακή μέρα οι δύο στόπερ. Κι εδώ έχει να κάνει με τη νοοτροπία και την ψυχολογική προετοιμασία που έπρεπε να ήταν διαφορετική πριν από αυτό το ματς. Ειδικά ο Σεμέντο όμως προερχόταν και από επέμβαση, 2 ματς σκληρά σε 4 μέρες δεν είναι και το καλύτερο...

Η συζήτηση κατέληξε με το «να μας γίνει το πάθημα το μάθημα», αυτό είναι το θέμα από εδώ και πέρα. Ο Ολυμπιακός παλεύει σε δύο μέτωπα -σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Στον Ολυμπιακό θεωρούν το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα όλα τα λεφτά και ότι αν πάρει αυτό το ματς ο Ολυμπιακός θα είναι το μεγάλο φαβορί για την τρίτη θέση «που δεν μας κακοπέφτει καθόλου». Όμως λένε ότι «το πρόγραμμα στο πρωτάθλημα είναι απαίσιο»!

«ΑΠΑΙΣΙΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...

Αυτή ακριβώς τη λέξη άκουσα, «απαίσιο». Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα κριθούν πολλά και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός ανάμεσα στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει πολύ δύσκολο ματς στο Κλεάνθης Βικελίδης με τον δυνατό Άρη, έχει τον επικίνδυνο ΟΦΗ, έχει το ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ, θα πάει στην εχθρική Ξάνθη (θυμόμαστε την γκέλα εκεί πέρσι, αλλά και τις φήμες περί ΠΑΟΚ και Ξάνθης), θα έχει και τον Ατρόμητο που είναι κακός δαίμονας του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός έχει ως πρώτο στόχο το πρωτάθλημα, αλλά αυτό το λένε οι παράγοντες, το θέμα είναι να το ενστερνιστούν κι οι παίκτες. Διότι οι παίκτες έλκονται από τη δόξα και το ανέβασμα του κασέ τους που παρέχει η επιτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου τους βλέπει όλη η Ευρώπη.

Αυτή είναι η αυτοκριτική που γίνεται εντός ομάδας, και τη βλέπω σε καλό δρόμο, είναι ορθή. Ευτυχώς και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν δείχνουν να έχουν ομάδες φέτος που τρομάζουν τον Ολυμπιακό, η κατάκτηση του τίτλου θα κριθεί από τον Ολυμπιακό, αν καταφέρει να διαχειριστεί σωστά -σωματικά και ψυχολογικά- τον επιπλέον φόρτο που έχει σε σχέση με τους αντίπαλούς του οι οποίοι δεν παίζουν καν στην Ευρώπη, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ντεζαβαντάζ για την κατάκτηση του τίτλου.

Το ματς με τον Παναθηναϊκό προσφέρεται για διδάγματα. Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα, τον καλύτερο προπονητή και τους καλύτερους παίκτες, πρέπει να ξεδιπλώσει όμως όλες τις δυνάμεις του γιατί με μια 11άδα δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν βγαίνει. Καμία σχέση με άλλα χρόνια, τώρα είναι εχθρική η ΕΠΟ και εχθρικές οι περισσότερες ομάδες, είναι πολλά τα ναρκοπέδια...