Τι είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα - Μπορεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης να την έχει στο μυαλό του;

Διαβάστε αναλυτικά για την ιδέα της  Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας και κατά πόσο είναι εφικτή αυτή.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα - Μπορεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης να την έχει στο μυαλό του;

Μετά το ματς του Ολυμπιακού, με την Τότεναμ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για το ελληνικό πρωτάθλημα. «...Με προβληματίζει όμως το αν θα πρέπει να ασχολούμαστε σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το πρωτάθλημα των... Πρεσπών», είπε αρχικά και στη συνέχεια... άναψε φωτιές. «Μήπως πρέπει και εμείς να σκεφτούμε κάτι παρόμοιο, να λάβουμε μέτρα, όπως έκανε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού;», πρόσθεσε.

Το μυαλό όλων πήγε στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Προς στιγμήν αποτελεί μια ιδέα που έχει όμως πολλούς υποστηρικτές. Και πολλούς πολέμιους είναι η αλήθεια. Πώς ξεκίνησε όμως όλη αυτή η ιστορία και τι τελικά είναι ή θα είναι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα;

Οι Ιταλοί αρχικά το 1998 έκαναν τις πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία του νέου αυτού πρωταθλήματος μέσω της εταιρίας Media partners. Το σχέδιο δεν προχώρησε αφού η UEFA εκείνη την περίοδο είχε πάρει μεγάλες αποφάσεις όπως την κατάργησή του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τη φιλοξενία των ομάδων της συγκεκριμένης διοργάνωσης στο κύπελλο UEFA.

Μια δεκαετία αργότερα ο Φλορεντίνο Πέρεθ πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης με δηλώσεις του τόνισε ότι στο Champions League αυτή τη στιγμή δεν παίζουν οι καλύτεροι με τους καλύτερους και πως μόνο με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας αυτό θα γίνει πράξη. Ο Πέρεθ σημείωνε το 2009 ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι οι υπερδυνάμεις του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα έπαιζαν μεταξύ τους κάθε χρόνο και πως η UEFA δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το πλάνο

Τελικά τίποτα δεν έγινε πράξη, και φτάσαμε στο 2016 όπου η Αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή από μόνη της μελέτησε ένα σχέδιο δημιουργίας μια κλειστής Λίγκας με 16 ομάδες χωρισμένες σε δυο γκρουπ. Οι σύλλογοι που θα συμμετείχαν στα δυο γκρουπ θα ήταν αυτοί με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις χώρες τους. Μετά από ένα μίνι πρωτάθλημα στον κάθε όμιλο οι 8 καλύτεροι θα κοντράρονταν μεταξύ τους.

Η ιδέα δεν έγινε πράξη εκ νέου με τον πρόεδρο της UEFA μάλιστα, Αλεξάντερ Σεφέριν να σημειώνει πριν από περίπου ένα μήνα πως δε συμφωνεί με τη δημιουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος διαψεύδοντας κάθε σενάριο σκέψεων της UEFA για τη δημιουργία μια τέτοιας Λίγκας.

Αλλαγές αλλά στο Champions League

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος δικηγόρος, η Αρμόδια Αρχή όντως εξετάζει κάποιες αλλαγές.

Συγκεκριμένα το Champions League από το 2024 να παίζεται με 32 ομάδες των τεσσάρων γκρουπ των 8. Επίσης πως υπάρχει και η σκέψη δημιουργίας μια ακόμα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τις ομάδες των μικρότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Όλα αυτά βέβαια είναι σχέδια θεωρητικά. Στην πράξη υπάρχουν πολλές και μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Το αν τελικά θα δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ή κάποια παρόμοια διοργάνωση δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο όλα τα μεγάλα κλαμπ θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή, πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός που τα τελευταία 25 χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη χώρα μας.