Νίκος Γιούτσος: «Θα ξανανικήσουμε την Τότεναμ»

Ο πολύ μεγάλος Νίκος Γιούτσος για την προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός νίκησε την Τότεναμ στο Καραϊσκάκη, αλλά και για το σημερινό (18/9, 19:55) αγώνα.

Νίκος Γιούτσος: «Θα ξανανικήσουμε την Τότεναμ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το «έμπαινε Γιούτσο» δεν έμεινε στην ιστορία τυχαία. Ήταν πολύ μεγάλος παίκτης. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πόσο πραγματικά μεγάλος ήταν γιατί δεν τον πρόλαβα. Μου έλεγε βέβαια για εκείνον ο Θόδωρος Νικολαΐδης ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα από την κορυφαία τότε ποδοσφαιρική σχολή της Ουγγαρίας, έμοιαζε κάτι το «εξωτικό», κάτι το μοναδικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως μέσω των αφιερωμάτων σε παλιούς μεγάλους παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου που κάναμε στο ΦΩΣ, κατάλαβα τι εστί Νίκος Γιούτσος από τον τρόπο που μου μίλαγαν αντίπαλοι για εκείνον.

Γιούτσος και Σιδέρης ήταν ένα δίδυμο που έκανε δεκάδες χιλιάδες κόσμου να γίνουν Ολυμπιακοί. Ο Γιούτσος έπαιζε και στη μεγάλη ομάδα του Γουλανδρή έπειτα από κάποια χρόνια, ο μεγάλος παίκτης συνέδεσε την ομάδα του Μπούκοβι με την ομάδα του Γουλανδρή, ήταν πρωταγωνιστής και στις δύο αυτές θρυλικές ομάδες. Οι μύθοι δεν κτίζονται τυχαία.

Ο Γιούτσος αγωνίστηκε στο ματς την προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Τότεναμ και τη νίκησε στο Καραϊσκάκη. Έχει μιλήσει και με τον Μαρτίνς όπως μου είπε! Για να δούμε τι λέει για το τότε και για το τώρα. Να δούμε επίσης αν η έμπνευσή του, το ένστικτό του για το ματς, βγει αληθινό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/9/2019

Πριν κληρωθείτε με τον Τότεναμ, είχατε αποκλείσει την Κάλιαρι με την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ιταλία, και με γκολ δικό σας. Τι θυμάστε;

Θυμάμαι τον Νίκο Γουλανδρή να έχει έρθει στην Ιταλία από τις ΗΠΑ όπου είχε μεταβεί για χειρουργική επέμβαση, και να πανηγυρίζει μαζί μας τη νίκη με αίματα στο στόμα! Ήταν συγκινητικός. Μου είχε αδυναμία.

Το ΦΩΣ τότε βγήκε με κεφαλαία γράμματα: «ΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΧΙΛΙΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ ΚΑΤΕΣΠΑΡΑΞΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΤΙΣ ΤΙΓΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ».

Ήταν μεγάλη πρόκριση. Μας είχε τρελάνει όλους ο Γουλανδρής. Μας είχε τρελάνει και ο κόσμος του Ολυμπιακού. Η υποδοχή που μας έγινε στο αεροδρόμιο ήταν μυθική, ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους.

Για τα ματς με την Τότεναμ τι θυμάστε; Πείτε μου για τον Φυλακούρη.

Επειδή είχαμε μια βαριά ήττα στην Αγγλία από την πολύ καλή τότε ομάδα της Τότεναμ, ο Φυλακούρης θέλησε να μας πικάρει σε ένα ματς του Παναθηναϊκού με άλλη ομάδα, και πέταξε έναν κόκορα στο γήπεδο, από το έμβλημα της Τότεναμ που είναι ο πετεινός. Μάλιστα, έγινε και επεισόδιο με εμένα και τον Φυλακούρη για αυτό το λόγο, του βάλαμε άγριο χέρι, και πρώτος εγώ! Ζήτησε συγγνώμη. Λίγο καιρό αργότερα πήγαμε στη Λεωφόρο και τους νικήσαμε τους Παναθηναϊκούς. Είχαμε πολύ μεγάλη ομάδα. Και στη ρεβάνς νικήσαμε την Τότεναμ 1-0.

Ποιον θαυμάζατε περισσότερο από εκείνον τον Ολυμπιακό;

Ήταν όλοι καλοί παίκτες, δεν θέλω να ξεχωρίσω. Αν είναι να ξεχωρίσω έναν μόνο που θαύμαζα πραγματικά όσα χρόνια έπαιξα στον Ολυμπιακό, αυτός ήταν όχι στην ομάδα του Γουλανδρή, αλλά πιο πριν, ήταν ο Σιδέρης!

Γιατί;

Ήταν πολύ μεγάλος κυνηγός. Πολύ μεγάλος σκόρερ. Σιδέρης δεν ξαναβγαίνει εύκολα.

Η ομάδα που έπαιξε με την Τότεναμ και πήρε τα πρωταθλήματα μετά, έκανε τα τρομερά ρεκόρ άμυνας και επίθεσης. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ατού της όμως, η άμυνα ή η επίθεση;

Για εμένα η επίθεση. Ο Ολυμπιακός είχε παίκτες μεγάλης ποιότητας.

Για όσους δεν ξέρουν, τι θέση παίζατε;

Επιθετικό χαφ.

Ο Δεληκάρης πού έπαιζε σε σχέση με εσάς;

Εκείνος έβγαινε πιο πολύ από αριστερά, εγώ έβγαινα στον άξονα και στα δεξιά.

Ποιος σας αρέσει πιο πολύ τώρα από τον Ολυμπιακό;

Ο Ποντένσε έχει στόφα μεγάλου παίκτη. Αν σκόραρε πιο πολύ, δεν θα έπαιζε στον Ολυμπιακό! Πολλοί γκρινιάζουν που δεν σκοράρει. Αν έβαζε πολλά γκολ θα έπαιζε στην Μπαρτσελόνα- στο ένας με έναν είναι άλλο πράγμα αυτός ο παίκτης. Από τους Έλληνες μου αρέσει ο Φορτούνης και θεωρώ ότι λείπει από την ομάδα.

Ποιο ήταν το μεγάλο σας ατού;

Πολύ μυαλό στο παιχνίδι, είχα και τα δύο πόδια, και μαζί με την τέχνη ήμουν γρήγορος. Είχα μάθει σωστά το ποδόσφαιρο από παιδί, μέσα από τη διδασκαλία που μας έδινε η περίφημη τότε ουγγρική σχολή.

Στο γήπεδο πάτε τώρα;

Πάω, ναι.

Με τον Μαρινάκη έχετε μιλήσει;

Ναι βεβαίως, άλλωστε τον ξέρω από μικρό παιδί, με τον πατέρα του ήμουν φίλος.

Το «έμπαινε Γιούτσο» σάς το λένε ακόμα;

Όχι μόνο μεγάλοι αλλά το ακούω και από μικρούς! Αυτό είναι το συγκινητικό. Πατεράδες με παιδιά έρχονται και μου ζητάνε να βγουν φωτογραφία. Πρόσφατα ήρθε ένας πατέρας με το 14χρονο παιδί του και μου έλεγαν πόσα έχουν διαβάσει για εμένα και ζήτησαν να βγούμε φωτογραφία.

Τη φράση «έμπαινε Γιούτσο» σάς την έλεγαν και για γυναίκες;

Ναι... (γελάει).

Ποιος την έβγαλε τελικά αυτή τη φράση;

Ένας μικροπωλητής που πούλαγε πασατέμπο στο Καραϊσκάκη. Τον γνώρισα από κοντά, μου εξήγησαν ότι εκείνος το είχε βγάλει. Βέβαια, και ο Σταυρίδης ο ηθοποιός το προώθησε.

Είχατε πάει στο θέατρο να τον δείτε;

Ε βέβαια.

Τι έλεγε μόλις σας έβλεπε;

Σαν παλαβός έκανε! Όχι σαν παλαβός, ήταν παλαβός! Για τον Ολυμπιακό και για το ποδόσφαιρο.

Τι πρόβλεψη κάνετε για το ματς με την Τότεναμ;

Δεν το λέω έτσι, έχω μια έμπνευση ότι θα νικήσουμε! Όμως θέλει μεγάλη προσοχή στο πρώτο τέταρτο αυτό το ματς. Να είναι οι παίκτες μας πολύ προσεκτικοί στα πρώτα 15 λεπτά. Θέλω να παίξει ο Σεμέντο και να είναι καλά, να μπορεί να αποδώσει καλά. Αν δεν μπορεί, θα είναι ζημιά. Για εμένα αυτός έχει δέσει την άμυνα.

Για τον Μαρτίνς ένα σχόλιο;

Έχω πολύ καλή γνώμη για εκείνον. Έχω μιλήσει κιόλας μαζί του. Είναι δουλευταράς, είναι σεμνός. Αυτός ανοίγει το Ρέντη, αυτός το κλείνει. Μπορεί καμιά φορά να απορούμε -όπως με το θέμα του Μπουχαλάκη- αλλά κάτι ξέρει εκείνος περισσότερο αφού αυτός βλέπει τους παίκτες κάθε μέρα στις προπονήσεις. Θέλει να νικάει και εκείνος, όπως θέλουμε όλοι. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε.

Θα το πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός φέτος; Τα προηγούμενα χρόνια ήσασταν επιφυλακτικός.

Πιστεύω ότι έχουμε πιο πολλές πιθανότητες εμείς από τους άλλους. Είναι καλύτερος φέτος ο Ολυμπιακός από όλες τις άλλες ελληνικές ομάδες. Το ατού μας δεν είναι μόνο οι καλοί παίκτες που διαθέτει η ομάδα, είναι και η ομοιογένεια που έχουμε ως σύνολο, προπονητής με παίκτες. Εύχομαι νίκη επί της Τότεναμ, θα κάνει άνω-κάτω τον όμιλο ο Ολυμπιακός αν αρχίσει με νίκη επί αυτού του μεγάλου αντιπάλου.