11/9/1960: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0, με Φόντακα... τον Πολυχρονίου!

Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1960, ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται Κυπελλούχος Ελλάδας, συντρίβοντας τον Παναθηναϊκό 3-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης"

11/9/1960: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0, με Φόντακα... τον Πολυχρονίου!

Ηταν ο επαναληπτικός τελικός του αγώνα που είχε γίνει πριν από σχεδόν ένα μήνα (!) στο "Απ. Νικολαϊδης". Συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, οι δύο ομάδες είχαν αναδεχθεί ισόπαλες 1-1. Ο Παπαεμμανουήλ είχε ανοίξει το σκορ για λογαριασμό των "πρασίνων", αλλά στο 50ό λεπτό ο Μπέμπης είχε ισοφαρίσει.

Στον επαναληπτικό τελικό, ο Ολυμπιακός "μάγεψε" με την απόδοσή του, κάτι που σημειώθηκε και στον Τύπο της εποχής. Ο κεντρικός αμυντικός και αείμνηστος, Κώστας Πολυχρονίου... "ντύθηκε" Φόντακας και με δύο γκολ μέσα σε 10 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο (25', 35') έδωσε στους ερυθρόλευκους σκορ ασφαλείας, ενόψει της επανάληψης. Στο δεύτερο ημίχρονο ο... κανονικός Φόντακας, ο Γιώργος Σιδέρης, ολοκλήρωσε το θρίαμβο του Ολυμπιακού, με γκολ στο 81ο λεπτό, δίνοντας το δικαίωμα στον αρχηγό, Ηλία Ρωσίδη να σηκώσει το τρόπαιο ψηλά στον πειραϊκό ουρανό.

Ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί με τους: Θεοδωρίδη, Ρωσίδη, Στεφανάκο, Λαιμό, Πολυχρονίου, Κοτρίδη, Ψύχο, Σιδέρη, Υφαντή, Α. Παπάζογλου και Mπέμπη, ενώ διαιτητής των δύο τελικών ήταν ο Ισπανός Πέρεθ.

Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, ο τότε Δήμαρχος Πειραιά, Ντεντιδάκης, ο οποίος παρακολούθησε το παιχνίδι, φωταγώγησε την πόλη, η οποία γιόρταζε το θρίαμβο του Ολυμπιακού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΤΟ ΦΩΣ της 12ης Σεπτεμβρίου του 1960: