Ελ Αραμπί, όπως... Μάντζαρης: Εκεί που το πιστεύουν, τους παίρνεις την ψυχή

Ο Θοδωρής Ρούσσος γράφει για την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League από την "πολεμική μηχανή" του "στρατηγού" Μαρτίνς και συγκρίνει το πρώτο γκολ του Ελ Αραμπί στο Κράσνονταρ με το τρίποντο του Μάντζαρη στο ΟΑΚΑ το 2016.

Ελ Αραμπί, όπως... Μάντζαρης: Εκεί που το πιστεύουν, τους παίρνεις την ψυχή

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση. Ούτε καν μετά το 4-0 επί της "πανάκριβης" και φιλόδοξης Κράσνονταρ στο Καραϊσκάκη. Πρόκειται περί κατορθώματος, με πολλούς "πατέρες", οι οποίοι μετατράπηκαν σε μια συμπαγή "πολεμική μηχανή", ώστε να πετύχει η ομάδα τον πρώτο της στόχο και να μπει και πάλι στην ελίτ της Ευρώπης.

Η διαφορετική ματιά στο Κράσνονταρ - Ολυμπιακός (vid)

Το σκορ του πρώτου αγώνα ήταν μια μεγάλη κληρονομιά για την ομάδα του Μαρτίνς. Σκορ πρόκρισης σε κάθε διοργάνωση, για κάθε ομάδα. Ομως ο Ολυμπιακός ήξερε ότι τίποτε δεν τελειώνει... αν δεν τελειώσει. Ήξερε ότι είχε απέναντί του μια ομάδα, η οποία είχε σκοράρει τρεις φορές σε μισή ώρα στο Πόρτο, σοκάροντας την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Μα, περισσότερο, ήξερε τι είναι ο ίδιος. Το ήξερε ακόμα κι όταν βρέθηκε για πρώτη φορά φέτος να κυνηγάει το σκορ. Το γκολ των Ρώσων στο -απαγορευτικό ακόμα κι όταν έχεις να υπερασπιστείς σκορ πρόκρισης- πρώτο δεκάλεπτο, έθετε νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό η "δοκιμασία" αυτή διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτό το γκολ του Ελ Αραμπί άξιζε όσο και τα τέσσερα μαζί στο Καραϊσκάκη... Πενήντα δευτερόλεπτα μετά το 1-0 της Κράσνονταρ, έμοιαζε με το τρίποντο του Μάντζαρη στον περίφημο τελικό της Μπάσκετ Λιγκ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ το 2016. "Μαχαιριά", πού δεν τελειώνει αγωνιστικά τον αντίπαλο, αλλά του παίρνει την ψυχή. Χειρότερο από «μπάζερ μπίτερ» ή γκολ στο 90'. Εκεί που αρχίζει να το πιστεύει ο αντίπαλος, του κόβονται τα πόδια μια και καλή. Και όλοι γνωρίζουμε ότι στον αθλητισμό -και στη ζωή εν γένει- πρώτα είναι η ψυχολογία και μετά όλα τα άλλα. Αυτά τα "όλα τα άλλα" πήραν το δρόμο τους και σε αυτά καθρεφτίζεται ο φετινός Ολυμπιακός. Ένα σύνολο με πίστη, σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Η πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με 5 νίκες, μία ισοπαλία και γκολ 13-1, είναι το πρώτο φετινό παράσημο του «στρατηγού» Πέδρο Μαρτίνς, σε μια περίοδο ποδοσφαιρικής «άνοιξης» (από πέρυσι μπήκαν τα θεμέλια). Γεννούν και τα κοκόρια του Πορτογάλου: Αλλαγή ο Ραντζέλοβιτς στον Πειραιά, δύο γκολ το Σερβάκι. Αναγκαστική αλλαγή ο Ελ Αραμπί στη Ρωσία, δύο γκολ ο 32χρονος! Δεν είναι τυχαία η αναφορά στους δύο. Κανείς τους δεν ξεκινούσε στην βασική ενδεκάδα, που έφτασε τον Ολυμπιακό μέχρι εδώ. Κι όμως, αυτοί οι δύο έχουν μείνει στη συνείδηση όλων ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρόκρισης επί της Κράσνονταρ. Βλέπετε, η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει στον κόσμο, έστω κι αν στην επιτυχία αυτή έχουν… στριμωχτεί πολλά ονόματα.

Και τώρα, η πρόκληση είναι μπροστά τους, έχοντας πάρει στις πλάτες τους και την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός πέρα από τους βαθμούς που έχει χαρίσει στην Ελλάδα, ώστε να κατακτηθεί η 15η θέση στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ και να μη χαθεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, βλέπει να μεγαλώνει και το δικό του όφελος. Οι επιτυχίες και οι προκρίσεις βελτιώνουν και το δικό του ράνκινγκ. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε μελλοντικές κληρώσεις να αποφεύγει ομάδες… τύπου Αγιαξ και να μην κατασκευάζει εχθρούς όταν δεν θα μπορεί να τις περάσει, επικαλούμενος εξωαγωνιστικούς λόγους για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες…