Ο 90χρονος Νίκος Χάσικος στο «ΦΩΣ»: «Άργησα να πάω στο γάμο μου λόγω του Ολυμπιακού»

«Δεν έλειψα ποτέ από το γήπεδο του Ολυμπιακού, ούτε και μια χρονιά που αφαίρεσα το νεφρό λόγω καρκίνου. Άργησα να πάω στο γάμο μου λόγω του Ολυμπιακού!». Ο άνθρωπος είναι μορφή. Δεν τον τίμησε τυχαία ο Ολυμπιακός. 

Ο 90χρονος Νίκος Χάσικος στο «ΦΩΣ»: «Άργησα να πάω στο γάμο μου λόγω του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έχει ζήσει την Κατοχή, έχει δει τον Βάζο στον Ολυμπιακό, έχει δει όλους τους μεγάλους παίκτες από κοντά, δεν έλειψε ποτέ από το γήπεδο ούτε και όταν έβγαλε το νεφρό του λόγω καρκίνου! Μου τα είπε όλα. Ήταν μια έξυπνη ιδέα που την οργάνωσε ο Νίκος Γαβαλάς μαζί με το γιο του Νίκου Χάσικου, τον Βαγγέλη, φανατικός Ολυμπιακός και αυτός. Πατέρας και γιος κλασικοί Πειραιώτες.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/8/2019

Ολυμπιακός: Ανατριχίλα στο Φάληρο (vids)

Πόσα χρόνια έχετε διαρκείας εισιτήριο στον Ολυμπιακό;

Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα. Πάντως είχα διαρκείας σε όλες τις έδρες του Ολυμπιακού! Και στο παλιό Καραϊσκάκης και στο ΟΑΚΑ και στη Ριζούπολη και στο νέο Καραϊσκάκης. Δεν χάνω ματς του Ολυμπιακού στην έδρα του.

Συγκινηθήκατε με αυτό που έκανε για εσάς ο Ολυμπιακός;

Ε βέβαια. Όχι υπερβολικά όμως. Είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος.

Τη φανέλα με το όνομά σας και τον αριθμό 90 για την ηλικία, θα τη φοράτε;

Είμαι μεγάλος για να τη φοράω στα γεράματα. Θα τη φυλαξω.

Πώς γίνατε Ολυμπιακός;

Ήμουν γείτονας του Βάζου στη Δραπετσώνα! Του πολύ παλιού μεγάλου σέντερ φορ του Ολυμπιακού!

Μαρινάκης: «Μαζί θα γιορτάσουμε τα επόμενα 10 πρωταθλήματα»

Τον βλέπατε να παίζει; Φόρτωνε τα δίχτυα με γκολ έχω διαβάσει.

Όχι μόνο τον έβλεπα να παίζει, αλλά μερικές φορές με είχε πάρει και στο γήπεδο ο ίδιος! Ακριβώς απέναντί μου έμενε. Τότε δεν ήταν μεγάλο όνομα, δεν ήταν βεντέτα, δεν υπήρχαν τα ΜΜΕ όπως υπάρχουν σήμερα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος παίκτης για εσάς που έχετε δει στον Ολυμπιακό;

Ο Μπέμπης.

Αυτό μου έχει πει και ο Θόδωρος Νικολαϊδης και ο Σάββας Θεοδωρίδης και ο Γιώργος Δαρίβας.

Έχω τρέλα με τους εγκεφαλικούς παίκτες. Λόγου χάρη τον Ιμπαγάσα τον αγαπώ, τον Φορτούνη τον θαυμάζω και τον αγαπώ -και να του πω περαστικά με την ευκαιρία.

Τον Δεληκάρη;

Εκείνη την εποχή ο Δεληκάρης ήταν κάτι το πρωτοποριακό.

Τον Δομάζο και τον Κούδα τους παραδεχόσασταν;

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους πιο λαμπερούς παίκτες. Όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπήρξαν και σε άλλες ομάδες μεγάλοι παίκτες. Ο Δομάζος ήταν μοναδικός. Όπως και ο Κούδας ήταν σπουδαίος, ο Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου. Ο Δεληκάρης ήταν πιο φαντεζί.

Αγαπημένος τερματοφύλακας όλων των εποχών στον Ολυμπιακό;

Σάββας Θεοδωρίδης. Μεγάλοι τερματοφύλακες όμως και ο Σαργκάνης με τον Κελεσίδη.

Σέντερ μπακ;

Νοβοσέλατς. Και από τους Έλληνες μού άρεσε πολύ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δίπλα στον Μέλμπεργκ, πριν τραυματιστεί ο Αβραάμ.

Δεξί και αριστερό μπακ;

Ρωσσίδης-Μουράτης άφησαν εποχή. Ανεπανάληπτοι. Αλλά και ο Γκαϊτατζής με τον Αγγελή ήταν σπουδαίοι. Μπορείς όμως να αφήσεις έξω τον Βαμβακούλα; Τον Γεωργάτο; Τι έχουν δει τα μάτια μας.

Αμυντικό χαφ;

Πολυχρονίου, και μου αρέσει τώρα ο Γκιγιέρμε ο οποίος μου θυμίζει Πολυχρονίου αλλά ξέρει πιο καλή μπάλα.

Επιθετικοί;

Αναστόπουλος, Γιούτσος, Ρομαίν, Τζιοβάνι, έχω δει τόσους μεγάλους παίκτες, δεν θέλω να αδικώ, θα πρέπει να πω πολλούς.

Έχετε κλάψει για τον Ολυμπιακό;

Όχι αγόρι μου. Δεν έκλαψα ούτε τώρα που μπήκα στον αγωνιστικό χώρο για πρώτη φορά στη ζωή μου και είδα τον εαυτό μου στα μάτριξ του γηπέδου και τα έχασα. Συγκινήθηκα βέβαια που μπήκα στο χορτάρι του Ναού.

Αξέχαστο περιστατικό που έχετε ζήσει με τον Ολυμπιακό;

Άργησα να πάω στο γάμο μου για τον Ολυμπιακό!

Γιατί;

Ήμουν στο γήπεδο! 27 Αυγούστου ήταν ο γάμος και παίζαμε φιλικό στο παλιό Καραϊσκάκη. Εκείνη τη μέρα παντρευόμουν και παρ' όλα αυτά πήγα να δω τον Ολυμπιακό. Είχα πάει με τη μηχανή και την άφησα στην Ελαϊς. Όταν γύρισα από τον αγώνα να την πάρω, είχε σπάσει η αλυσίδα. Επειδή έπιαναν τα χέρια μου- ήμουν τεχνικός ηλεκτρονικός- έψαχνα ένα σύρμα να βρω να τη φτιάξω. Μέχρι να τη φτιάξω πέρασε η ώρα, και όταν έφτασα στην εκκλησία για το γάμο είχα αργήσει 20 λεπτά και η νύφη έκανε γύρους για πολλή ώρα γύρω από την εκκλησία! Η μητέρα μου και ο πατέρας μου με περίμεναν με αγωνία, μάλιστα ο πατέρας μου με περίμενε με τη στολή, ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, αντιπλοίαρχος εν αποστρατεία.

Το «ευχαριστώ» του Γαβαλά στον 90χρονο Έφηβο! (pic, vid)

Ποιος σας πλήγωσε πιο πολύ από τους παίκτες του Ολυμπιακού που πήγαν στον Παναθηναϊκό; Ο Γαλάκος;

Ο Γαλάκος με στεναχώρησε, ακόμα περισσότερο ο Δεληκάρης. Όμως είχε γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο και είμαι πραγματιστής. Άμα τους έδιναν πολύ περισσότερα λεφτά, καλά έκαναν και πήγαν. Ο Ολυμπιακός δεν σταματά σε πρόσωπα. Είδαμε με την ερυθρόλευκη τον Ντέταρι, τον Καρεμπέ, τον Ριβάλντο, παίκτες παγκοσμίου φήμης. Πριν που με ρώτησες αν έχω κλάψει για τον Ολυμπιακό, ξέχασα να σου πω ότι συγκινούμαι όταν βλέπω το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ να κουνιέται. Και είπα στον Μαρινάκη «παρακαλώ το Θεό να με αφήσει να ζω μερικά χρόνια ακόμα, να δω τον Ολυμπιακό στον τελικό ή τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ».

ΦΩΣ πότε αρχίσατε να διαβάζετε;

Πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς.

Και ο γιος σας είναι ένθερμος Ολυμπιακός.

Εγώ με το γιο μου πάμε στο γήπεδο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ο Ολυμπιακός είναι σχέση ζωής.

Οι γιατροί τι λένε; Μήπως δεν πρέπει να αγχώνεστε στο γήπεδο;

Γιατί να το πούνε αυτό, δεν είδες σε τι κατάσταση είμαι; Είναι εγωιστικό που το λέω, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνομαι για 90 χρονών. Κι εγώ και οι γύρω μου απορούμε που είμαι σε τόσο καλή κατάσταση και λέμε «φτου σκόρδα»!

Ποιο είναι το μυστικό; Τσιγάρο; Ποτό;

Ποτέ. Δεν κάπνισα ποτέ, ούτε έπινα. Είμαι με ένα νεφρό από το 2004, τη χρονιά που μπήκαμε στο νέο Καραϊσκάκη. Αφαίρεσα το νεφρό λόγω καρκίνου και δεν έχασα ούτε εκείνη τη χρονιά τον Ολυμπιακό, πήγαινα στο γήπεδο!

Μεγαλύτερη στεναχώρια που θυμάστε από τον Ολυμπιακό;

Το γκολ που φάγαμε από τη Γιουβέντους στο τέλος και για ένα τσακ δεν πήγαμε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε κάθε ήττα όμως στεναχωριέμαι. Δεν ανοίγουμε ράδιο το βράδυ να μην ακούσουμε τίποτα, δεν ανοίγουμε κομπιούτερ στο σπίτι. Όμως την επόμενη μέρα το αφήνουμε πίσω.

Μεγαλύτερη χαρά; Ο Λεμονής μου έχει πει για ένα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ, τον είχε πάρει ο μπαμπάς του και ο θείος του όταν η ομάδα του Μπούκοβι έβαλε ένα γκολ στο τέλος ενός κρίσιμου ματς με τις Σέρρες και πήρε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα και έγινε πανζουρλισμός στο Καραϊσκάκη με παίκτες και οπαδούς.

Μέσα ήμουν! Το θυμάμαι. Το γκολ του Γιούτσου. Δεν χάνω ματς με τον γιο μου τον Βαγγέλη ο οποίος είναι γεννημένος το 1960.

Εσείς;

Εγώ γεννήθηκα το 1929. Στις 3 Αυγούστου.

Ζήσατε την Κατοχή.

Ασφαλώς. Φύγαμε από το σπίτι μας στην Δραπετσώνα 3 μέρες πριν πέσει βόμβα στο σπίτι. Πήγαμε στη Νίκαια πρώτα και μετά στον Κορυδαλλό.

Γούρια έχετε;

Όχι τέτοια πράγματα.

Φέτος πώς τη βλέπετε την ομάδα;

Είμαστε καλύτεροι από πέρσι. Ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πέρσι στο β' γύρο. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια μπάλα εδώ και πολλά χρόνια.

Να κλείσουμε με κλασική ερώτηση γιατί το ΦΩΣ πάντα έτσι ήταν. Με την πείρα των πολλών δεκαετιών που έχετε, σε ποια θέση χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός;

Ένα καλό χαφ να παίζει μαζί με τον Γκιγιέρμε! Διότι είναι πολλά τα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι ίδιοι τραβάνε το κουπί, πιστεύω ότι αν είναι να κάνει μια μεταγραφή ακόμα ο πρόεδρος, χρειαζόμαστε ένα χαφ να παίζει κοντά στον Γκιγιέρμε. Και να προσέξουμε τη ρεβάνς στη Ρωσία, τίποτα δεν είναι σίγουρο, ποδόσφαιρο είναι, τα έχουμε δει όλα να γίνονται. Πρέπει να βάλουμε ένα γκολ για να είμαστε σίγουροι. Αν βάλουμε ένα γκολ, ο Ολυμπιακός με την άμυνα που έχει φέτος 6 γκολ δεν μπορεί να φάει με τίποτα.