Δεν υπάρχει καμία κλήρωση, μόνο η... Κύπρος υπάρχει

Έγιναν οι κληρώσεις στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, όσον αφορά τα ζευγάρια που θα διεκδικήσουν -μέσω των πλέι οφ- την είσοδό τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Δεν υπάρχει καμία κλήρωση, μόνο η... Κύπρος υπάρχει

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλείσει την Μπασακσεχίρ, τότε στα πλέι οφ θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Κράσνονταρ - Πόρτο. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπάρχει καμία κλήρωση να σκεφτεί ο Ολυμπιακός, παρά μόνο τα παιχνίδια με την τουρκική ομάδα. Δεν υπάρχει ΑΠΟΕΛ ή Γκαραμπάγκ για τον ΠΑΟΚ, παρά μόνο ο Αγιαξ. Δεν υφίσταται θέμα επιλογής ανάμεσα στην Σπάρτα Πράγας ή την Τραμπζονσπόρ για την ΑΕΚ, η οποία καλείται να αποκλείσει την Κραϊόβα. Δεν υπάρχουν οι Παρτιζάν και Μαλάτιασπορ για τον Άρη, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει την υπέρβαση απέναντι στην νορβηγική Μόλντε. Ποια Μίντιλαντ και ποια Ρέιντζερς για τον Ατρόμητο; Μόνο η Λέγκια Βαρσοβίας.

Πέντε (ελληνικές) ομάδες, ελάχιστα τα περιθώρια αποτυχίας και πολύ περισσότερο του λάθους. Και το πρώτο λάθος θα ήταν να ξεκινήσουν να σκέφτονται από τώρα τις προκλήσεις που τους περιμένουν, χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει το επόμενο βήμα.

Και ο λόγος είναι απλός: Η 16η θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην κατάταξη της UEFA. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νίκες. Και μάλιστα αυτές να είναι περισσότερες στην τελική σούμα, από όσες θα κάνουν οι ομάδες της 15ης στην Ευρώπη, Κύπρου.

Θα αναρωτιέστε κάποιοι πώς πέρασε η Κύπρος την Ελλάδα στην κατάταξη; Ρίξτε μια ματιά στην βαθμολογία της τελευταίας 5ετίας. Θα διαπιστώσετε ότι όσες ομάδες της εξασφάλιζαν ευρωπαϊκό εισιτήριο, είχαν σταθερή παρουσία στους ομίλους, κυρίως του Γιουρόπα Λιγκ.

Πέρα από τον Ολυμπιακό, ποιος άλλος;

Από την άλλη, η χώρα μας έχει να επιδείξει μόνο ό,τι κάνει ο Ολυμπιακός. Οι υπόλοιποι σχεδόν άφαντοι! Η ΑΕΚ κατάφερε το απόλυτο μηδέν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός αποκλειόταν από τις "Γκαμπάλες", ο ΠΑΟΚ ο οποίος πέρυσι είχε 5 ήττες σε 6 ματς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έμενε εκτός από την άσημη Έστερσουντ, ο Παναθηναϊκός δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χάρτη, ο Αστέρας Τρίπολης "ταβανιάζει" με τους ομίλους του Γιουρόπα, ο Ατρόμητος "σοκάρεται" από την Ντιναμό Μπρεστ. Ενδεικτικά είναι όλα αυτά. Υπάρχουν κι άλλα. Πολλά. Που για την οικονομία τoυ λόγου παραλείπονται. Το νόημα είναι ένα. Αν δεν θέλουμε (που δεν θέλουμε) να έχουμε μόνο μια ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία μάλιστα θα ξεκινάει από τον πρώτο προκριματικό και τρεις (ο ένας ο Κυπελλούχος) στο Γιουρόπα Λιγκ 2, θα πρέπει να βάλουμε "στόχο" την Κύπρο.

Το ξεκίνημα φέτος είναι καλό: Ολυμπιακός, Αρης και Ατρόμητος παραμένουν μέσα στο κόλπο, στο οποίο μπαίνουν αυτή την εβδομάδα και οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. To ζήτημα και η ελπίδα των φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο περισσότερο από τις ομάδες τους, είναι να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Βήμα - βήμα! Νίκη – νίκη!

Επαναλαμβάνω, δεν θα είναι εύκολο. Ακόμα και η διαίρεση ευνοεί την Κύπρο που ξεκίνησε με 4 ομάδες (οι βαθμοί κάθε νίκης θα διαιρούνται με το 4) έναντι της Ελλάδας, που ο διαιρετέος θα είναι ίδιος και ο διαιρέτης το 5.

Γι' αυτά και πολλά άλλα, δεν υπάρχει καμία κλήρωση, παρά μόνο η Κύπρος!