Πέτρος Ξανθόπουλος: «Αν με άκουγαν Γρηγοριάδης και Γούναρης στον τελικό με τον Παναθηναϊκό...»

Πέτρος Ξανθόπουλος, το δεύτερο μεγάλο μουστάκι που πήρε 5 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό! Αποκαλυπτικός όσο ποτέ άλλοτε στο «ΦΩΣ».

Πέτρος Ξανθόπουλος: «Αν με άκουγαν Γρηγοριάδης και Γούναρης στον τελικό με τον Παναθηναϊκό...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έχουν καταλάβει πια τι θέλω, είναι... προπονημένοι να μην λένε γενικότητες, αδιάφορα πράγματα ή για δημόσιες σχέσεις. Πέτρος Ξανθόπουλος, το δεύτερο μεγάλο μουστάκι (μετά τον Αναστόπουλο) που πήρε 5 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 23/7/2019

Θέλω και ιστορίες για πρώτη φορά. Πώς ήρθες στον Ολυμπιακό; Μου έχεις πει ότι ήσουν ΑΕΚτσής μικρός, όμως θέλω κι άλλα.

Όλη η οικογένεια ήταν ΑΕΚτσήδες γιατί ο παππούς ήταν από τη Μικρά Ασία και μέναμε στη Χαλκηδόνα. Ο πατέρας μου με έπαιρνε στο γήπεδο να βλέπουμε την ΑΕΚ. Έπαιζα στο α' τοπικό ερασιτεχνικό και τον επόμενο χρόνο βρέθηκα να παίζω στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού! Και παραλίγο να έπαιζα με την ΑΕΚ και να μην ερχόμουν ποτέ στον Ολυμπιακό.


Ολυμπιακός είσαι τώρα.

Εννοείται.

Τι έγινε με την ΑΕΚ τότε;

Έκανα προπονήσεις με την ΑΕΚ, μου είχαν φτιάξει δελτίο, αλλά δεν το είχαν καταθέσει. Έκανα ένα μήνα προπονήσεις με τον Τσαϊκόφσκι, με θηρία, Βιέρα, Μαύρος, Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου, Νικολούδης, Δομάζος, ομαδάρα η ΑΕΚ τότε. Και μου λέει ένας φίλος μου να πάω να δοκιμαστώ και στον Ολυμπιακό. Και παίζω με τον Ολυμπιακό ένα φιλικό στο Λαύριο για τη μεταγραφή του Βαμβακούλα. Τελειώνει το φιλικό, τα πήγα πολύ καλά, και φεύγω σφαίρα από εκεί παρακαλώντας τον Πέτρο Καραβίτη να με πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου είχα προπόνηση με την ΑΕΚ! Στις 9.00 το βράδυ! Ήμουν μικρός τότε και άντεχα πολύ.

Τι θέση;

Χαφ! Ο Ολυμπιακός με ήθελε, αργότερα έμαθα ότι ήμουν η πρώτη επιλογή στη λίστα του Τόζα. Και τελικά με έδωσε η ομάδα μου στον Ολυμπιακό με 1 εκατομμύριο δρχ! Ο Ολυμπιακός έδινε 400.000 και μετά 500.000 αλλά η Χαλκηδόνα, ερασιτεχνική ομάδα μιλάμε, έλεγε «1 εκ. ή δεν τον δίνουμε». Τρία ραντεβού έγιναν και τελικά το έδωσε το εκατομμύριο ο Ολυμπιακός και με πήρε.

Τώρα θα κάνω ένα άλμα και από την αρχή σου στον Ολυμπιακό θα σε πάω στο τέλος. Υπάρχει παρασκήνιο που δεν μου έχεις πει ποτέ.

Τελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, της π... γινόταν στο γήπεδο και σε όλη τη χώρα μέρες πριν το ματς. Με Κοσκωτά εμείς.

Που πήρε το Κύπελλο ο Σαργκάνης μόνος του ουσιαστικά.

Ναι. Στα πέναλτι έπιασε το σουτ του Φούνες και έβαλε ο ίδιος ο Σαργκάνης το γκολ εκτελώντας πέναλτι.

Μεγάλος γκολκίπερ, μιλώντας αγωνιστικά, μη εξετάζοντας συμπεριφορά.

Τεράστιος τερματοφύλακας. Ο καλύτερος που έχω δει με τα μάτια μου θεωρώ.

Κι εγώ το ίδιο.

Με έχει στοιχειώσει εκείνο το ματς. 2-2 το αποτέλεσμα πριν τα πέναλτι. Με 2 πέναλτι του Φούνες, το χέρι που έκανε ο Βαμβακούλας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού...

Παράξενο χέρι...

Τι να λέμε τώρα... Άκουσε λέει ένα σφύριγμα...

Μην πούμε άλλα για αυτό.

Πέναλτι είχε πάρει και ο Παναθηναϊκός, έληξε το ματς 1-1 στο '90 και 2-2 στην παράταση. Ο Δημόπουλος μας ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Άκου όμως τι γινόταν. Ενώ ήμασταν 2-1 υπέρ μας στην παράταση και παίζαμε με παίκτη παραπάνω αφού είχε αποβληθεί ο Μπατσινίλας, από το '100 μέχρι το '105 δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τη μπάλα καθόλου, την πουλάγαμε, τους φώναζα να μου δώσουν τη μπάλα, να παγώσουμε το παιχνίδι, είχα τρελαθεί. Ζήταγα σαν τρελός τη μπάλα αλλά γίνονταν απίθανα λάθη. Τρώμε το γκολ με το που λήγει το ημίχρονο μετά από πολλά τσαφ στην περιοχή. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Πες μου κι άλλα.

Πάμε στα πέναλτι και λέω στους προπονητές, τον Παύλο Γρηγοριάδη και τον Γούναρη, να κάνουν αλλαγή, να βάλουν τον Πλίτση να παίξει για τα πέναλτι διότι ο Ταληκριάδης τότε ήταν νεαρός και άπειρος. Δεν το κάνουν. Θυμάμαι είχα πάει πίσω από την εστία για να βλέπω τις εκτελέσεις, χτυπάει πέναλτι ο Παναθηναϊκός, κακοχτυπημένο πέναλτι. Όχι μακριά από τον Ταληκριάδη. Και περνάει η μπάλα κάτω από τη μασχάλη του. Μόλις το είδα αυτό λέω «τελειώσαμε, αφού φάγαμε αυτό, θα το χάσουμε το Κύπελλο». Και μας έδωσε ο Κοσκωτάς πριμ 600.000 στον καθένα.

Πες μου μια ιστορία με τον Κοσκωτά και τον Νταϊφά.

Όταν είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο συναντήθηκα τυχαία με τον Νταϊφά στα μπουζούκια. Μου λέει «έλα κάτσε, ήσουν ένα από τα καλύτερα και πιο εργατικά παιδιά στον Ολυμπιακό». Του λέω «πρόεδρε, τα λόγια είναι εύκολα, στις πράξεις δεν το έδειξες αυτό που λες».

Μου το έχεις ξαναπεί αυτό.

Περίμενε. Υπάρχει άλλο, για αυτό κάνω τον πρόλογο. Στην πενταετία μου πήρα 6 εκατομμύρια από τον Νταϊφά. Τον άλλο χρόνο έρχεται ο Νίκος Ευθυμίου για λίγους μήνες πρόεδρος και μου δίνει άλλα 8 εκ.!

Αυτό δεν το έχω ξανακούσει.

Αφού δεν το έχω ξαναπεί.

Χωρίς να λήγει το συμβόλαιο;

Ναι, γιατί είχα αδικηθεί από τον Νταϊφά. Και όχι μόνο αυτό αλλά έρχεται ο Κοσκωτάς. Ο Ευθυμίου από τα 8 εκ. είχε προλάβει να μου δώσει τα μισά, το λέω στον Κοσκωτά ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο, και μου τα δίνει τα άλλα 4 εκ. ο Κοσκωτάς!

Μου το έχουν πει όλοι οι παίκτες -και ο Λεμονής- ότι υπήρχαν μεγάλα παράπονα για το οικονομικό στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού σε σχέση με αυτά που έπαιρναν στον ΠΑΟ.

Ήταν σφικτός ο Νταϊφάς. Μεγάλος πρόεδρος, αλλά αποδυναμωνόταν η ομάδα, αντιθέτως οι Βαρδινογιάννηδες έπαιρναν καλούς παίκτες και έριχναν λεφτά, και έτσι έφτασαν στην κορυφή, ήταν θέμα χρόνου να γινόταν.

Καλύτερη στιγμή;

Τα δύο μπαράζ στον Βόλο με Άρη και Παναθηναϊκό. Ήμουν τυχερός που τα έζησα. Μοναδικές στιγμές στην ιστορία.

Χειρότερη στιγμή;

Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Εξ αιτίας του Λάκη Πετρόπουλου!

Πες μου για αυτό. Μεγάλος προπονητής ο Πετρόπουλος.

Ναι, αλλά όχι καλός ως άνθρωπος. Έχει πεθάνει και δεν θέλω να λέω τώρα...

Και πιο παλιά ήθελε να τον διώξει ο Γουλανδρής, αλλά τον στήριζε ο Γιούτσος. Έχουν βγει τρομερές ιστορίες στα αφιερώματα που κάνουμε κάθε Τρίτη.

Μου λέει σε ένα ματς με την Προοδευτική ο Πετρόπουλος να παίξω αριστερό χαφ. Το έκανα για χάρη της ομάδας. Και στο ημίχρονο με κάνει αλλαγή! Του έριξα τόσα μπινελίκια μπροστά σε όλους τους παίκτες, του μίλησα τόσο άσχημα που δεν έχω ξαναμιλήσει στη ζωή μου ποτέ σε άλλο άνθρωπο έτσι. Και δεν ξαναπήγα στην προπόνηση, σταμάτησα το ποδόσφαιρο.


Επιστροφή στα πιο παλιά. Ο Ολυμπιακός των πρωταθλημάτων επί Νταϊφά δεν έφερνε μεγάλους ξένους. Ποιον ξένο ξεχωρίζεις;

Τον Νόιμαν. Παικταράς. Και αργότερα, ο Σέστιτς ήταν πολύ καλός παίκτης.

Ποιος αντίπαλος σε δυσκόλευε πιο πολύ;

Εγώ φίλε έπαιζα μαν του μαν σε όλο τον αγώνα τον μεγάλο Χατζηπαναγή. Δεν το είχα ξανακάνει. Εντολή Αλέφαντου! Αλλά είχα θέμα με τον Αθανασιάδη του Απόλλωνα.

Γιατί;

Ήταν πολύ γρήγορος και διεισδυτκός με το αριστερό πόδι, προλάβαινε τη σκέψη μου.

Πες μου για Αλέφαντο. Μου έχει πει ότι ο Νταϊφάς τον πίεζε να βάζει τον Γούναρη αντί για εσένα.

Αλήθεια είναι. Ο Νταϊφάς πίεζε αφόρητα τον Αλέφαντο να βάζει τον Γούναρη γιατί τον είχε πάρει τότε από τον ΠΑΟΚ, ήταν δική του μεταγραφή σε αντίθεση με εμένα, και ήθελε να αναδείξει τη μεταγραφή του. Αλλά ο Αλέφαντος δεν καταλάβαινε Χριστό! Έβαζε εμένα. Του στοίχισαν αυτά.

Ο Φούνες, τι περίπτωση;

Παικταράς με τη μπάλα, αλλά βαρύς. Στο πρώτο 1 μέτρο το είχε το ξεπέταγμα, αλλά σε μεγάλη απόσταση δεν μπορούσε. Ήξερε όμως πολλή μπάλα και ήταν και καλό παιδί.

Καλύτερος προπονητής;

Τακτικά δεν ήταν ανεπτυγμένη η εποχή μας. Ο «παππούς» είχε πολλές γνώσεις.

Ο Γκόρσκι.

Ναι. Αλλά ήταν μεγάλος σε ηλικία και βαρύς. Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν τρομερός προπονητής.

Όλοι μου το λένε. Και ας μην πήρε τίτλους.

Φίλε, ήταν τυχεροί οι επόμενοι προπονητές -και ο Νταϊφάς ακόμα πιο πολύ- που βρήκαν από τον Τόζα κορμό για πολλά χρόνια. Νέα παιδιά που τα έκανε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ομάδα. Χωρίς να δίνει πολλά λεφτά ο Νταϊφάς μετά, έπαιρνε τους τίτλους με τον κορμό του Τόζα. Επίσης, καλός ήταν ο Αλκέτας, κορυφαίος στο να σου δείχνει πόσο σε πιστεύει και να σε κάνει να νομίζεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα! Ισχυρή προσωπικότητα.

Το μεγαλύτερο ατού σου ως παίκτης;

Το μυαλό. Ακούγεται εγωιστικό αλλά λίγοι προπονητές είχαν καταλάβει τι μπορούσα να κάνω. Ήμουν παίκτης που μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο και σε πολλές θέσεις.

Από όσους πήγαν στον Παναθηναϊκό, ποιος έλειψε περισσότερο από τον Ολυμπιακό;

Όλοι έφυγαν για λόγους οικονομικούς. Πήραν από τον Παναθηναϊκό σχεδόν τα διπλάσια. Δεν μπορώ να κατηγορώ επαγγελματίες. Όλοι έφυγαν για τα λεφτά εκτός από τον Σαργκάνη να ξέρεις, του οποίου το θέμα ήταν διαφορετικό.

Δηλαδή;

Δεν μπορώ να πω.

Εμένα μου είχε πει ότι δεν ήταν τα λεφτά, ήταν ο εγωισμός του και ότι δεν εκτιμήθηκε η προσφορά του. Είναι πολύ εγωιστής ο Σαργκάνης, το βλέπω και από το πώς μιλάει.

Το μόνο που θα πω για τον Σαργκάνη είναι ότι όσα είχαν βγει προς τα έξω, ήταν λάθος, δεν ήταν αλήθεια. Ο Σαργκάνης υπήρξε ένας τεράστιος τερματοφύλακας.

Από όλους τους συμπαίκτες σου εκείνης της μεγάλης ομάδας των πρωταθλημάτων, ποιον θαύμαζες περισσότερο;

Ο κοντός και ο ψηλός ήταν δυνατό δίδυμο.

Αναστόπουλος-Μητρόπουλος.

Ο Κουσουλάκης επίσης, ήταν τρομερός. Ο Σαργκάνης τεράστιος γκολκίπερ. Ο Νίκος Βαμβακούλας αν είχε μυαλό, θα έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Μου έχουν πει άλλοι παίκτες ότι ο Βαμβακούλας δεν έκανε καν ζέσταμα, έτρωγε στα ημίχρονα, τέτοια παλαβά.

Να ξέρεις, είναι πανέξυπνος. Αλλά έχει τη δική του τρέλα. Μιλάμε για παίκτη τότε που είχε απίστευτες φυσικές δυνάμεις. Ταχυδυναμικός και έπαιζε χωρίς προπόνηση! Παραμύθια προπόνηση έκανε!

Ο Παναθηναϊκός εσένα σού έκανε ποτέ κρούση να σε πάρει; Πέρα από αυτούς που πήρε ο Βαρδινογιάννης, μου δήλωσαν ο Κουσουλάκης και ο Αναστόπουλος ότι τους προσέγγισε.

Εμένα με ήθελε η ΑΕΚ όταν πλησίαζε να λήξει το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό. Αλλά με έστειλε ο Κοσκωτάς στον Εθνικό με το ζόρι! Θα μου έκοβε τη μπάλα έλεγε ο αδερφός του, ο Σταύρος. Μετά από 10 χρόνια στον Ολυμπιακό, στα 29 μου. Δεν το άξιζα, αλλά η ζωή έτσι είναι.

Κλείνεις τα μάτια και θυμάσαι την αρχή σου στον Ολυμπιακό. Τι σου έρχεται πρώτο;

Η υπογραφή μου στα γραφεία του Ολυμπιακού μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ 10 λεπτά πριν λήξει η προθεσμία των μεταγραφών! Στις 11.50 το βράδυ. Και το ότι δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα!

Γιατί;

Τα μεσάνυχτα υπέγραψα στον Ολυμπιακό στον Πειραιά, το σπίτι μου ήταν στη Νίκαια, και στις 7.30 το πρωί έπρεπε να πάω στον Διόνυσο για να κάνω την πρώτη προπόνηση με τον Τόζα Βεσελίνοβιτς στον Ολυμπιακό! Αντιλαμβάνεσαι ότι μόνο για να φτάσω εκεί, έπρεπε να φύγω από το σπίτι μου στις 6.00. Νέο παιδί ήμουν, δεν έκλεισα μάτι όλη νύχτα.

Και πότε καταφέρνεις να παίξεις;

Ως τον Δεκέμβρη προπονιόμουν εντατικά. Πάμε τον Δεκέμβρη στην Αυστραλία για φιλικά, κάνω 3 ματς και ήμουν πρώτος παίκτης. Και από εκεί καθιερώθηκα στον Ολυμπιακό. Ένα παιδί που την προηγούμενη σεζόν έπαιζε α' τοπικό ερασιτεχνικό με τη Χαλκηδόνα. Η ιστορία χρωστάει στον Τοζα Βεσελινοβιτς γιατί ήμασταν πολλά παιδιά που παίξαμε πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό και φέραμε τίτλους με την ανανέωση που έκανε ο Τοζα.