Προκριθείτε, γιατί χανόμαστε!

Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη εξαρτάται από τη φετινή πορεία των ομάδων της χώρα μας. Δεν φτάνει μόνο ένας, πρέπει να δώσουν βαθμούς και οι πέντε!

Προκριθείτε, γιατί χανόμαστε!

Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο διανύει μία περίοδο έντονης κρίσης, οικονομικής και κατ’ επέκταση αγωνιστικής. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν ούτε την δυνατότητα, ούτε την οικονομική άνεση να συναγωνιστούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ (ούτε καν τα μικρομεσαία εδώ που τα λέμε) όσον αφορά σε χρήματα που δαπανούνται και αντίστοιχα εξασφαλίζονται σε μεταγραφές.

Ακόμα, εν αντιθέσει με το παρελθόν, που υπήρχε η δυνατότητα να έρθει να αγωνιστεί ένας παίκτης του βεληνεκούς του Τζιοβάνι ή του Ριβάλντο, οι διαρκώς αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε από κοντά πλέον παγκόσμιας κλάσης άσους έστω και στη δύση της καριέρας τους. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη φετινή σεζόν ενδέχεται να γίνει ζοφερότερη...

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 16η θέση της κατάταξης της UEFA με 21.400 βαθμούς, απέχοντας 425 βαθμούς από την Κύπρο (21.625 β.) στη 15η θέση και 3.400 βαθμούς από την Τσεχία στην 14η θέση (24.125 β.). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η θέση της χώρας μας είναι εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, με βάση την περσινή κατάταξη, η Ελλάδα δίνει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, η τεράστια διαφορά από την 14η θέση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη χώρα μας, πέρα από το να διεκδικήσει τα (πενιχρά) κεκτημένα της και να ξεπεράσει την Κύπρο για να βρεθεί εκ νέου στη 15η θέση, η οποία δίνει δύο εισιτήρια για τα προκριματικά του Champions League, ένα για τα προκριματικά του Champions League και δύο για τα προκριματικά του Europa League 2 για τη σεζόν 2021-22.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι ο ευρωπαϊκός αφανισμός των ελληνικών ομάδων από τα μεγάλα «σαλόνια» είναι μια βεβαιότητα. Η διατήρηση της Ελλάδας στην 16η θέση μειώσει τα εισιτήρια των ομάδων σε τέσσερα, με μία ομάδα να οδηγείται στα προκριματικά του Champions League, καμία στα προκριματικά του Europa League και τρεις στα προκριματικά του Europa League 2.

Επομένως, η πορεία των ελληνικών ομάδων τη φετινή σεζόν είναι ζωτικής σημασία όχι μόνο για τους συλλόγους ξεχωριστά αλλά και για το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου! Να το πούμε πιο απλά; Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ευρώπη και πρέπει τουλάχιστον όλοι τους να πετύχουν έστω μία πρόκριση.

Ειδικά τα ματς του Άρη με την ΑΕΛ Λεμεσού μπορεί να δώσουν καθοριστικό προβάδισμα σε σχέση με την άμεση αντίπαλο μας, Κύπρο, στην κατάταξη, ενώ και ο Ολυμπιακός καλείται οπωσδήποτε να προσπεράσει το εμπόδιο της Πλζεν, αφού ό,τι και αν γίνει στη συνέχεια θα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε όμιλο και επομένως σε ακόμα έξι ματς.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, ο Ολυμπιακός δίνει το μεγαλύτερο μέρος των βαθμών στην Ελλάδα. Αν οφείλει σε κάποιον έστω και την παρουσία της στην 16η θέση, αυτή είναι η ομάδα του Πειραιά. Ωστόσο, ενδέχεται τη φετινή σεζόν να μην φτάνει μόνο η παρουσία των «ερυθρολεύκων».

Γι’ αυτό ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις ελληνικές ομάδες, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Έχουν μπροστά τους το πιο δύσκολο έργο των τελευταίων ετών: να διατηρήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα ανεκτό επίπεδο. Το άλλο σενάριο περιλαμβάνει την αφάνεια και είναι πολύ χειρότερο για όλους μας. Γι’ αυτό, προκριθείτε, γιατί χανόμαστε!