Η UEFA... τρελάθηκε

Το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε Champions League και Europa League, είτε πρόκειται για προκριματικά, είτε για φάση ομίλων, είτε για νοκ άουτ ματς. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Η UEFA... τρελάθηκε
  • Αναλόγως με την πορεία κάθε ομάδας, θα μπαίνει και το χρήμα στα ταμεία των συλλόγων. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι το μεγαλύτερο ποσό που θα δοθεί. Δεν... τρελάθηκε βεβαίως ξαφνικά η UEFA. Πλέον έχουν φτάσει σε ένα σημείο οι τελικές φάσεις των Euro να μην έχουν την τηλεθέαση των αγώνων του Champions League. Ένας τελικός Euro μπορεί να έχει λιγότερους τηλεθεατές από έναν… προημιτελικό Champions League! Εκεί έχει φτάσει πλέον η κατάσταση, σύμφωνα με τα όσα έγραφε προ ενός μήνα ο έγκυρος «Guardian».
  • Για να καταλάβετε, αν ο Ολυμπιακός περάσει την Πλζεν θα βάλει στα ταμεία του 380 χιλιάδες ευρώ. Αν περάσει και τον επόμενο αντίπαλό του και βρεθεί στα πλέι οφ, τότε θα βάλει άλλα 480 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του. Αν μπει στους ομίλους και δεν τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ στα καλοκαιρινά προκριματικά, τότε η UEFA θα του δώσει 15,25 εκατομμύρια ευρώ, ξέχωρα από τα τηλεοπτικά, το «market pool», τα έσοδα από χορηγούς, εισιτήρια, νίκες ή ισοπαλίες στη φάση των ομίλων. Μία νίκη στο Champions League θα φέρει στα ερυθρόλευκα ταμεία (κρατηθείτε) 2,7 εκ. ευρώ. Πριν από μερικά χρόνια ήταν μόλις 1 εκατομμύριo. Τώρα 900 χιλιάδες «κοστίζει» για την UEFA η ισοπαλία!
  • Τα έσοδα στο Europa League είναι σαφέστατα λιγότερα. Μόλις 2,92 εκ. ευρώ η είσοδος στους ομίλους (σχεδόν όσο μία νίκη στο Champions League!), η νίκη 570 χιλιάρικα και η ισοπαλία μόλις 190 χιλιάρικα. Στον Ολυμπιακό λοιπόν έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για να βρεθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, για να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν μετά από το περσινό «διάλειμμα».
  • Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά πρέπει να μπει με το δεξί στη χρονιά ο Ολυμπιακός για μία σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα για να επικρατήσει ηρεμία στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο και να πάει στη διακοπή του Σεπτεμβρίου έχοντας κάνει το «2x2» στο πρωτάθλημα και έχοντας «τσεκάρει» το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Ο Πέδρο Μαρτίνς το είπε πολλές φορές το διάστημα που βρέθηκε η ομάδα σε Πολωνία και Αυστρία. Ότι πρέπει οπωσδήποτε ο Ολυμπιακός όχι μόνο να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά και να βρεθεί στους ομίλους παρότι αν όλα πάνε καλά και βρεθεί στα πλέι οφ, για να μπει στους ομίλους θα πρέπει να αποκλείσει μία εκ των Πόρτο ή Ντιναμό Κιέβου.