Δημήτρης Τερεζόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Δύναμη ο Ντουρμισάι, δαμάλι!»

Ο προπονητής που ανέδειξε τον Ντουρμισάι στον Πανιώνιο Δημήτρης Τερεζόπουλος στο «ΦΩΣ». Λέει όλη την αλήθεια για τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Δημήτρης Τερεζόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Δύναμη ο Ντουρμισάι, δαμάλι!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ντουρμισάι έχει μία ιστορία ιδιαίτερη. Το ίδιο το παιδί λέει ότι ο Δημήτρης Τερεζόπουλος τον στήριξε και τον έκανε επαγγελματία. Τον είχε στην Κ-20 του Πανιωνίου και μετά τον έβαλε και στην πρώτη ομάδα όταν ο Τερεζόπουλος έγινε προπονητής και στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου. Μου είχε πει για τον Τερεζόπουλο και τον Ντουρμισάι και ο Γιάννης Έβανς Παυλόπουλος του Πανιωνίου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/6/2019

Γιατί σε ξεχωρίζει ο Ντουρμισάι;

Δεν είναι μόνο ότι εγώ τον έκανα επαγγελματία στον Πανιώνιο, στην πρώτη ομάδα. Τον έζησα από τότε που τον είχα στην Κ-20.

Πότε;

Τον έκανα επαγγελματία πριν κλείσει τα 18.

Θέλω ιστορίες να μου πεις.

Το πείσμα του και η θέλησή του να πετύχει, ήταν κάτι το φανταστικό. Κάτι που δεν συναντάς εύκολα.

Πες μου ιστορίες.

Πρώτη μέρα τον έχω στην Κ-20 τη σεζόν 2013-2014. Αυτός είναι γεννημένος Νοέμβρη του '96. Πριν γίνω προπονητής στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου. Ρωτάω τα παιδιά για να γνωριστούμε σε τι θέσεις παίζουν, να τα χωρίσω να κάνουμε διπλό. Ξεκινάω λοιπόν: «Σέντερ φορ ποιος παίζει»; Σηκώνει το χέρι ο Ντουρμισάι. Δεν του δίνω σημασία γιατί ήξερα ότι στη Ρόδο πιο μικρός έπαιζε αμυντικό χαφ. Συνεχίζω τις ερωτήσεις: «Πίσω από τον φορ ποιος παίζει»; Σηκώνει πάλι το χέρι ο Ντουρμισάι! Πάλι δεν του δίνω σημασία. Πραγματικό γεγονός είναι αυτό, υπάρχουν μάρτυρες. Ξαναρωτάω: «Στη θέση 8 ποιος παίζει»; Ξανασηκώνει το χέρι ο Ντουρμισάι! «6άρι ποιος παίζει»; Πάλι σηκώνει το χέρι. Ένα παιδί που έδειξε από την πρώτη μέρα πόσο ήθελε να παίζει! Το ζητούσε πολύ, ήταν διεκδικητικός.

Και μετά;

Δεν ήταν μόνο ότι το διεκδικούσε να παίζει και να πετύχει, ήταν και η δουλειά που έριχνε. Η δουλειά με πείσμα που έριχνε ήταν κάτι το εξωπραγματικό. Για να πετύχεις πρέπει να αγωνιστείς. Αυτός είναι αγωνιστής.

Τι ταλέντο έχει;

Είναι πάρα πολύ δυνατό παιδί. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα έγινε στο Καραϊσκάκη! Τον έβαλα εγώ αλλαγή στο Κύπελλο με τον Ολυμπιακό, ήρθαμε 1-1, με προπονητή τον Μίτσελ τότε ο Ολυμπιακός. Τελευταία φάση του ματς γίνεται μακρινή μπαλιά και τρέχει ο Ντουρμισάι με τον Βούρο του Ολυμπιακού, τζαρτζάρονται, και τον πετάει ο δικός μας έξω από την γραμμή! Αλλά σφυρίζει ο διαιτητής τη λήξη. Και ένας από τον πάγκο φώναξε «τι δυνατό που είναι αυτό το δαμάλι»! Αφού με ρώτησες για ιστορίες όμως, να σου πω μία που είναι συγκλονιστική.

Πες μου.

Επειδή τα οικονομικά του Πανιωνίου ήταν δύσκολα, όταν ήμουν στην Κ-20 υποχρέωνα τα παιδιά να φέρνουν στην προπόνηση ένα μπουκάλι νερό και μία μπανάνα. Και να μου δείχνουν ότι τα είχαν φέρει πριν αρχίσει η προπόνηση. Ο Ντουρμισάι τις πρώτες μέρες δεν έφερνε μπανάνα. Τον τιμώρησα και έμεινε εκτός αποστολής. Δεν μίλαγε, δεν εξηγούσε. Όταν έμαθα αργότερα το λόγο, ανατρίχιασα. Δεν είχε καθόλου λεφτά για να φέρνει μπανάνες. Αλλά δεν το έλεγε γιατί ήταν εγωιστής και υπερήφανος.

Άλλο;

Μου είχε εκμυστηρευτεί ότι ήταν έτοιμος να τα παρατήσει διότι στην αρχή στην Κ-20 δεν ήταν βασικός. Επειδή τον είχα δει πολύ διεκδικητικό, τον άφηνα εκτός 11άδας στην αρχή για να δω τα όριά του. Ήταν από φτωχή οικογένεια, ο πατέρας του και ο αδερφός του δούλευαν ολημερίς στη Ρόδο για να τα βγάλουν πέρα και ο πατέρας του ζήτησε να γυρίσει το παιδί στη Ρόδο για να βοηθήσει την οικογένεια. Ο παίκτης είπε «πατέρα δώσε μου λίγο χρόνο ακόμα και θα τα καταφέρω».

Μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός παίρνει από το πρώτο ράφι παίκτες, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να προσπαθήσει πολύ και να βελτιωθεί κι άλλο. Έχει ήδη βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται και άλλο. Είναι παίκτης σημαντικός για κάθε προπονητή με το πείσμα του. Θέλει όμως δουλειά για να φτάσει σε τοπ επίπεδο.

Πού θέλει δουλειά;

Πρέπει να βελτιώσει το κομμάτι της υποδοχής όταν παίζει με την πλάτη, και στα τελειώματα. Είδαμε ότι φέτος έβγαλε και πολλές πάσες, έδωσε ασίστ, βελτιώθηκε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Μοίραζε παιχνίδι.

Καλό αυτό γιατί ο Μαρτίνς θέλει το φορ να βγαίνει και έξω από την περιοχή, μου έχει πει ο Μάνος τι του έλεγε.

Ο Ντουρμισάι μπορεί να το κάνει γιατί είναι γρήγορος παίκτης. Και έχει το εκτόπισμα, είναι πολύ δυνατός. Θέλει όμως εξειδικευμένη προπόνηση στο κομμάτι της τεχνικής. Στον Πανιώνιο είδαμε ότι γύρναγε πιο πίσω και τα πήγε περίφημα.

Τον Πανιώνιο πώς τον βλέπεις; Εγκατέλειψε το μοντέλο με τους Έλληνες, θα στοιχίσει αυτό;

Ο Πανιώνιος όπως και αρκετές ομάδες στην Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει εξαιρετικά στο κομμάτι των Ακαδημιών, να παράξει τους δικούς του παίκτες. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Και μετά να κάνει το παραπάνω βήμα. Ίσως βιάστηκαν φέτος για το κάτι παραπάνω, να βγουν στην Ευρώπη, και παραμέλησαν το κομμάτι αυτό. Θα τα καταφέρει πάντως ο Πανιώνιος, έχει βαριά φανέλα. Θα ξαναβγάλει παίκτες.

Από την πείρα σου στις μικρές ηλικίες, σε ποιες θέσεις πονάμε στην παραγωγή Ελλήνων παικτών;

Στην επίθεση, και στις 3 θέσεις μπροστά.

Γιατί;

Αιτία είναι η ανασφάλεια των προπονητών.

Αυτό μου είχε πει και ο Κορακάκης του Ατρόμητου.

Δεν φταίνε όμως οι προπονητές που φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να παίξουμε επιθετικά. Όταν ξέρει ο προπονητής ότι σε 2 μήνες θα φύγει αν δεν πάρει αποτέλεσμα, γίνεται ανασφαλής. Δεν τον αφήνουν να κάνει το σωστό σε βάθος χρόνου. Αναγκαζεται να κοιτάει το αποτέλεσμα. Το ποδόσφαιρό μας πρέπει να γίνει πιο γρήγορο, πιο ελκυστικό, πιο επιθετικό. Εμείς κοιτάμε τα νώτα μας και έτσι ενθαρρύνονται και προωθούνται οι αμυντικοί παίκτες. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος στη δημιουργία και στην επίθεση. Δεν μιλάω για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που έχουν εξαιρετικό υλικό στις μικρές ηλικίες, μιλάω για τις μικρομεσαίες ομάδες. Γι' αυτό δεν βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο.

Θα παραμείνεις στον ΠΑΣ Γιάννενα ως τεχνικός διευθυντής στην Ακαδημία;

Θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω πάλι στην πρώτη ομάδα κάποιου συλλόγου.