Ο Κιελίνι αποθέωσε τον Φορτούνη

Ο Τζιόρτζιο Κιελίνι έπλεξε το εγκώμιο του Κώστα Φορτούνη μιλώντας γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Τι άλλο είπε ο αρχηγός της Ιταλίας και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ο Κιελίνι αποθέωσε τον Φορτούνη

Καλά λόγια για την Εθνική μας ομάδα, όμως, είχε να πει κι ο αρχηγός των «ατσούρι» (και της Γιουβέντους) Τζιόρτζιο Κιελίνι, ο οποίος έδειξε να έχει επίγνωση του τι θ’ αντιμετωπίσει η ομάδα του.

- Πέντε ματς δεν δέχεστε γκολ παρότι δεν παίζεται τόσο αμυντικά όσο άλλες εποχές. Πως συνδυάζεται αυτό;

«Θέλουμε να έχουμε την μπάλα, αλλά και να έχουμε ισορροπία ταυτόχρονα. Δεν είναι ντροπή να αμύνεσαι. Είναι σημαντικά τα δύο ματς που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα ματς που έρχονται. Είναι δύσκολα. Αύριο θα είναι ένα απ’ αυτά...»

- Στο δικό μας κεντρικό δίδυμο οι Έλληνες έχουν ν’ αντιπαρατάξουν τους Μανωλά και Παπασταθόπολο. Τους ξέρεις. Έχεις να δώσεις συμβουλές στους συμπαίκτες σου και δη τους επιθετικούς για το τι να κάνουν;

«Μπα, δε νομίζω... Έτσι κι αλλιώς, γνωριζόμαστε, όλοι μεταξύ μας στο υψηλό επίπεδο. Το ξέρουμε άλλωστε ότι έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη ομάδα. Εκτός από τους δύο παίκτες που είπατε, έχουν τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Τον Φορτούνη. Είναι μια ομάδα που παίζει μπάλα. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να παίζεις εδώ. Το περιβάλλον είναι πάντα με θέρμη στο πλευρό των γηπεδούχων, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Άλλαξαν προπονητή και τους έχει βοηθήσει στο επίπεδο του παιχνιδιού».

Μαντσίνι: Είμαστε Ιταλία κι ήρθαμε για τη νίκη!

Ο εκλέκτορας της «σκουάντρα ατσούρα» παρότι είχε καλά λόγια για τη «γαλανόλευκη» δεν έκρυψε τον μοναδικό στόχο της ομάδας του. Παρότι η συνέντευξη της Εθνικής Ιταλίας ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα (17.30, αντί για 17.00) ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν αρνήθηκε ν’ απαντήσει σε καμιά ερώτηση που του υποβλήθηκε από τους (πολυάριθμους) εκπροσώπους του Τύπου από την ημεδαπή, αλλά και την γειτονική χώρα (περί τους 25 κατέφτασαν στη χώρα μας) που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΟΑΚΑ.

Άμεσος στις απαντήσεις του, ξεκάθαρος στην φιλοσοφία του, κέρδισε τον χαμένο χρόνο, ενώ παρότι φημιζόταν για την τεχνική του κατάρτιση κατά τα χρόνια της αγωνιστικής του δράσης δεν προέβη σε λεκτικές ντρίμπλες και ήταν ευθύς κι ειλικρινής στέλνοντας το μήνυμα ότι η ομάδα του ήρθε για την νίκη.

- Έχετε προβλήματα στην σύνθεση της ομάδας; Θα προτιμηθούν τα νιάτα ή η εμπειρία στην επίθεση;

«Όλοι είναι καλά. Θα δούμε και την τελευταία προπόνηση και θα αποφασίσουμε. Έχουμε να δώσουμε και 2 ματς σε 3 μέρες και θα συνυπολογιστεί κι αυτό. Έχουμε εμπειρία και νιάτα. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε ματς – ματς και θέλουμε να απολαύσουμε το ματς σ’ αυτό το πανέμορφο γήπεδο».

- Σας ανησυχεί η τακτική της ελληνικής ομάδας και το πως θα ξεκινήσει;

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Το είπε κι ο Τζιόρτζιο ότι έχουμε να παίξουμε με μια δύσκολη ομάδα. Που παίζει μπάλα»

- Έχετε άποψη για το ότι τα αποτελέσματα της Ελληνικής ομάδας δεν είναι καλά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα;

«Δεν ξέρω (γέλια)... Ίσως να έκλεισε ένας κύκλος και να προσπαθεί να ανοίξει ένα νέο. Έχω δει πάντως την Ελλάδα να παίζει και παίζει καλά. Χρειάζεται χρόνος όπως και τον χρειαστήκαμε και μεις για να γυρίσουμε σελίδα...»

- Τι δεν πρέπει να κάνει η Ιταλία στα δύο ματς που έρχονται;

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε με την ίδια φιλοσοφία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα αλλά είμαι ήρεμος. Στόχος μας είναι να προκριθούμε στα τελικά του Γιούρο 2020, αλλά και να αλλάζουμε τα πρόσωπα και να μην αλλάζει η εικόνα της ομάδας. Δεν πρέπει να μπούμε με το μυαλό μας στο να πάρουμε ένα «Χ». Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ομάδα αλλά πρέπει να βελτιωνόμαστε. Είμαστε η Ιταλία και θα μπούμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε! Έχω τον μέγιστο σεβασμό στον αντίπαλο. Τον εκάστοτε αντίπαλο, αλλά εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας».

- Μπορούμε να μιλήσουμε για συνέχιση της ανοδικής πορείας της Εθνικής Ιταλίας;

«Είναι ένα ματς εκτός έδρας κόντρα σε μια τεχνική ομάδα. Η Ελλάδα άλλαξε την ποιότητα του παιχνιδιού της τους τελευταίους μήνες. Μπορεί να μην μας βγουν όλα όσα θέλουμε. Όπως συνέβη κόντρα στην Φινλανδία. Θα πρέπει ίσως τότε να αμυνθούμε και να έχουμε συνοχή. Αλλά στην τελική πρέπει να κάνουμε το ματς μας...»

- Το σύστημα που επιλέγεται κι οι παίκτες έχουν να κάνουν με τον αντίπαλο κι εν προκειμένω με την Ελλάδα;

«Όχι, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα το ματς. Από εμάς εξαρτάται. Έχουμε 30 παίκτες εδώ στην αποστολή και μπορώ να διαλέξω όσους χρειάζεται ώστε ακόμη κι αν λείπουν κάποιοι να μην αλλάζει η δυναμική μας. Είμαι ήρεμος»

- Η απουσία της Ιταλίας από το Μουντιάλ αγχώνει τους παίκτες ή τους δίνει μεγαλύτερο κίνητρο.

«Ότι έγινε έγινε. Δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ο χρόνος. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όλο αυτό για να έχουμε ένα μεγαλύτερο κίνητρο. Όλοι θέλουμε να συμμετάσχουμε στο επόμενο Γιούρο κι όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε».