Ήρθε για να μείνει ο Ερμής Κορυδαλλού

Μετά από χρόνια, ο Ερμής Κορυδαλλού επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες με στόχο να πρωταγωνιστήσει και να κάνει... θόρυβο!

Ήρθε για να μείνει ο Ερμής Κορυδαλλού

Ήταν Κυριακή 21η Απριλίου όταν ο Ερμής Κορυδαλλού κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή στον 1ο όμιλο της Α’ κατηγορίας Πειραιά και συνάμα την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Όταν ο διαιτητής Ιωαννίδης σφύριξε τη λήξη, τα πανηγύρια στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο είχαν μόλις αρχίσει.

Χαμόγελα, χαρά. Οι πόνοι, η δουλειά και ο ιδρώτας ολόκληρης της χρονιάς, ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Το άξιζαν και το πήραν. Από τότε έχουν περάσει λίγες μέρες και στο στρατόπεδο του Ερμή μπορεί οι εορτασμοί να έχουν κοπάσει, ωστόσο η ανακούφιση για την επίτευξη του στόχου είναι ορατή.

Πλέον, οι «κυανόλευκοι» αλλάζουν σελίδα. Αλλάζουν επίπεδο. Από την διοίκηση μέχρι τους ποδοσφαιριστές καταλαβαίνουν πως μπήκαν σε πιο... φωτεινά μονοπάτια μεν, πιο δύσκολα δε. Πάντως, όλοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την ομάδα τους και να αποδείξουν πως ο Ερμής δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα. Ήρθε στις εθνικές κατηγορίες για να μείνει και θα το αποδείξει! Το θέμα είναι πως κατάφερε ο σύλλογος του Κορυδαλλού μέσα από δυσκολίες να φτάσει στην κορυφή και να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.

Πάντα για να ολοκληρώσεις το όνειρο σου και να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει, θα αντιμετωπίσεις εμπόδια και θα πρέπει να τα ξεπεράσεις. Αυτά λοιπόν που βρήκαν απέναντι τους την εφετινή χρονιά στον Ερμή, ήταν τα «κλειδιά» της επιτυχίας. Η ομάδα έχασε για αρκετό καιρό τον χώρο της καθώς στο γήπεδο γινόντουσαν έργα και αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί από άλλο Δήμο για να προπονείται. Βέβαια, αυτό δυσκόλεψε τους αθλητές καθώς άλλαξαν και οι ώρες. Μάλιστα, ορισμένες φορές οι παίκτες δεν είχαν ούτε μπάνιο να κάνουν. Όλα αυτά λειτούργησαν θετικά και δυνάμωσαν τους «κυανόλευκους».

Ποτηριάδης: «Δεν είμαστε πυροτέχνημα»

Βρεθήκαμε στο ΔΑΚ Κορυδαλλού. Στον χώρο που οι πρωταθλητές προπονούνται και δουλεύουν καθημερινά. Φιλόξενοι και με πλατύ χαμόγελο μας υποδέχθηκαν στη «γειτονιά» τους. Μιλήσαμε για το μεγάλο κατόρθωμα που πέτυχε ο Ερμής και επιπλέον για το επόμενο βήμα. Για τη συμμετοχή στη Γ’ Εθνική.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ανδρέας Ποτηριάδης εμφανέστατα ικανοποιημένος μίλησε για όλους και για όλα. Για το πενταετές πλάνο που εφαρμόζεται σωστά. Για την παρέα που ξεκίνησε το 82’, άρπαξε τον Ερμή από το χέρι και πλέον έχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να τον πάει πιο ψηλά.

Όλα αυτά βέβαια, αφιερωμένα στον πρώην πρόεδρο της ομάδας που έφυγε νωρίς, Γιώργο Ξηράκη. Αναλυτικά όσα είπε στο «ΦΩΣ» ο επί χρόνια παράγοντας – εργάτης του Ερμή Κορυδαλλού: «Κοίταξε να δεις. Ξεκινήσαμε και πήραμε τον Ερμή το 1982. Βρέθηκε μια παρέα νεαρών παιδιών και πήρε την ομάδα από τη Νίκαια και την πήγε στην πλατεία Μερκάτη στον Κορυδαλλό. Από τότε ξεκίνησε η αναβάθμιση. Μετά το θάνατο του Γιώργου Ξηράκη, δώσαμε όρκο! Τα τελευταία του λόγια ήταν να κρατήσουμε «ζωντανή» την ομάδα. Το φετινό επίτευγμα είναι μια διαδρομή τεσσάρων χρόνων. Από 15 παιδάκια στις ακαδημίες, αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τα 200. Βρισκόμαστε σε προγραμματισμό τετραετίας. Όλες τις χρονιές είχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόπερσι βγήκαμε 3οι, πέρσι 2οι και φέτος πρώτοι. Αυτό λέει πολλά. Υπάρχει συνέχεια και τίποτα δεν είναι στην τύχη».

Όσον αφορά τη Γ’ Εθνική, τόνισε: «Ο Ερμής δεν είναι φωτοβολίδα ούτε πυροτέχνημα. Πατάμε γερά και θα προχωρήσουμε με σωστά βήματα σε μια δύσκολη κατηγορία. Σίγουρα θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Από εκεί και έπειτα ο Ερμής έχει κάνει 10 χρόνια στη Δ’ Εθνική. Πιστεύω θα πάμε καλά. Ήδη σχεδιάζουμε και σιγά-σιγά θα γίνει η υλοποίηση των ιδεών μας. Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους μας. Στους ποδοσφαιριστές μας που έδωσαν και την ψυχή τους. Κανείς δεν ξέρει τι περάσαμε μέσα στα αποδυτήρια αυτό το οχτάμηνο. Ο Δημήτρης (προπονητής) βοήθησε και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα».


«Έπρεπε να το πάρουμε»

Ένας εκ των εργατών σε όλα τα επίπεδα της ομάδας του Ερμή Κορυδαλλού, είναι ο Γρηγόρης Δράγαζης. Ποδοσφαιρόφατσα αλλά και έμπειρος σε συλλόγους με στόχο τον πρωταθλητισμό, ήρθε στο «κυανόλευκο» στρατόπεδο πριν δύο χρόνια και η συνδρομή του είναι μεγάλη. Ο τεχνικός διευθυντής, με δηλώσεις του στο «ΦΩΣ» μίλησε για την πολυτέλεια να υπάρχουν οκτώ άτομα στο τεχνικό τιμ.

Για τους στόχους αλλά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αναλυτικά όσα είπε: «Οι στόχοι ήταν αρκετά καθώς είχαμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε οκτώ άτομα στο τεχνικό τιμ, τεχνικό διευθυντή και πολλά ακόμα. Την πρώτη χρονιά φτάσαμε κοντά αλλά δεν το πετύχαμε ενώ αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά. Άρα φέτος έπρεπε να το πάρουμε. Μόνο η διοίκηση και οι ποδοσφαιριστές ξέρουν τι τραβήξαμε για να τα καταφέρουμε και πόσες «μάχες« δώσαμε. Θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη στιγμή για τον Ερμή καθώς δεν έχει συμμετάσχει σε πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής».

Για το επόμενο βήμα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η διοίκηση: «Η ομάδα έχει μια αρχή. Λειτουργεί καθημερινά. Δεν υπάρχει καμία μέρα ξεκούρασης. Καμία αργία. Όλοι σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα. Όλοι στο ΔΣ έχουμε ματώσει για να τα πετύχουμε. Χρειάζεται οργάνωση. Λεγόμαστε Ερμής και δεν χωράει τίποτα άλλο, από τον πρωταθλητισμό».

Καλύκας: «Οι παίκτες να αγαπήσουν τον Ερμή»

Η πραγματικότητα είναι πως ο Ερμής άλλαξε ροή και κατάφερε να φτιάξει σερί με νικηφόρα αποτελέσματα με την έλευση του, Δημήτρη Καλύκα. Ο πολύπειρος τεχνικός ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας, ούσα στο -6 από με μοναδικό στόχο να την οδηγήσει στην κορυφή. Στις 15 Νοέμβρη, οι Κορυδαλλιώτες ήταν δέκατοι. Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη και τελικά στη μεγάλη επιτυχία, ο Καλύκας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους συντελεστές που έδωσαν τον τίτλο. Για τις αλλαγές που έγιναν ενώ υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση θέλουν να επεκτείνουν τη συνεργασία.

Ήρθες και άλλαξες πολλά πράγματα. Σου πιστώνεται ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας. Διαφωνείς;
Η ομάδα από την αρχή είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο. Ξέρεις πολύ καλά πως για να στεφθείς πρωταθλητής πρέπει να έχεις διάρκεια. Ανέλαβα την ομάδα στις 10 Νοέμβρη και με 10 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο. Τότε μάλιστα, ένας άσχημος συντελεστής ήταν πως δεν κάναμε στο γήπεδο μας προπόνηση. Ούτε οι ώρες, ούτε το μέρος ήταν ίδιο με αποτέλεσμα να λείπουν παίκτες μέσα στην εβδομάδα. Η ψυχολογία είχε πέσει. Πάντα η αλλαγή προπονητή φέρνει αλλαγή στο ηθικό και στην ψυχολογία. Ήμασταν και τυχεροί γιατί μαζί με αυτό μας πήγαν και τα αποτελέσματα. Δεν διαφωνώ».
Τι πρέπει να κάνει ο Ερμής για να μην είναι μια απλή «φωτοβολίδα»;
Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξει. Πάρα πολλά. Από την εμπειρία μου μόνο και μόνο λέω, πως η ομάδα θέλει αλλαγές. Όχι μόνο διοικητικά αλλά και διοικητικά, λειτουργικά. Έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στη Γ’ Εθνική. Δυστυχώς η απόσταση από την Α’ ΕΠΣΠ στη Γ’ Εθνική είναι μεγάλη. Πρέπει να πάμε σε παίκτες με όρεξη. Να είναι καλοί και στη συνέχεια να αγαπήσουν τον Ερμή. Ήδη διαθέτουμε παιδιά με δικούς του παίχτες και τα παιδιά θα συνεχίσουν. Θα χρειαστούν ποιοτικοί και έμπειροι ποδοσφαιριστές σε θέσεις που η ομάδα ζητάει βοήθεια»
Που αφιερώνεις τον τίτλο;
Σε όλους. Στα παιδιά που έδωσαν τα πάντα για να τα καταφέρουν. Στους συνεργάτες μου, στη διοίκηση που ήταν κοντά μας. Φυσικά στον υπέροχο κόσμο που μας βοήθησε από την αρχή μέχρι και τέλος.
Του χρόνου; Εδώ;
Οι σκέψεις και από τις δύο πλευρές είναι θετικές. Πρέπει να κάτσουμε και να τα βάλουμε κάτω. Να θέσουμε βασικούς στόχους. Για να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να πρωταγωνιστήσεις. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε πολλά πράγματα. Από εκεί και πέρα θα δούμε».

Αρχηγού παρόντος

Ένας από τους βασικούς εργάτες αλλά και αυτός που με την εμπειρία του, βοήθησε τον Ερμή να φτάσει στον τίτλο είναι o Σταύρος Λαζάκης. Ο αρχηγός και η ψυχή της ομάδας ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα ματς και πλην από το επίτευγμα του συλλόγου, είδε και τα δικά του «θέλω» να εκπληρώνονται.

Ο ίδιος μιλώντας στο «ΦΩΣ» αφιέρωσε τον τίτλο στον Γιώργο Ξηράκη. Αναλυτικά είπε : «Φέτος όπως έχω πει πολλάκις ήταν μια πετυχημένη χρονιά. Από την επόμενη σεζόν θα πρέπει να κοιτάξουμε τι πρέπει να κάνουμε για να σταθούμε επάξια στη Γ’ Εθνική. Το «κλειδί» ήταν ένα. Ήμασταν ενωμένοι. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Το δείξαμε σε κάθε παιχνίδι.

Οι συνθήκες και τα εμπόδια που συναντήσαμε μας δυνάμωσαν και είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Όσον αφορά το κύπελλο, κάναμε μια τεράστια πορεία και πετύχαμε αυτό που θέλαμε να πάμε στον τελικό Κυπέλλου. Μεγάλη εμπειρία να αγωνιστείς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αφιερώνουμε το πρωτάθλημα στη διοίκηση στον κόσμο και φυσικά στο πρόσωπο που μας βλέπει από ψηλά, τον Γιώργο Ξηράκη. Εννοείται πως το αφιερώνω και στην οικογένεια μου που με στήριξε».

Τζανιδάκης: «Ανάμικτα τα συναισθήματα»

Πολύτιμος σε όλη την πορεία των «κυανόλευκων», ο Αντώνης Τζανιδάκης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του Ερμή στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου. Ο 25χρονος, ακραίος επιθετικός μετράει 4 χρόνια στο σύλλογο και με δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε αυτός με τους συμπαίκτες του μέσα στη χρονιά, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το μέλλον του.

Συγκεκριμένα είπε : «Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα. Η εφετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε γήπεδο και φανταστείτε δεν είχαμε ούτε μπάνιο να κάνουμε. Βρεθήκαμε πίσω στη βαθμολογία αλλά κάναμε αλλαγές που μας έδωσαν ψυχολογία και καταφέραμε να ανακάμψουμε. Να μην κρυφτούμε, ήταν και οι γκέλες της Χαραυγής που μας έφεραν στη πρώτη θέση. Επίσης πήραμε τρίποντα μέσα στη σεζόν που μας έδωσαν τον τίτλο. Ας πούμε η νίκη απέναντι στον Αίαντα στη Σαλαμίνα ήταν νίκη – τίτλου. Παρότι άλλες χρονιές είχα προτάσεις από ομάδες της Γ’ Ενικής έμεινα εδώ να εκπληρώσουμε τους στόχους και τα όνειρα της διοίκησης. Όσο το αν θα μείνω στον Ερμή είναι δύσκολη ερώτηση. Θα πρέπει να βρεθώ με τους ανθρώπους του συλλόγου και να το συζητήσουμε όπως πρέπει».