Εκπέμπει SOS η Ελλάδα στην Ευρώπη!

Όποιος δεν έχει καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επόμενη χρονιά για τις ελληνικές ομάδες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, τότε ας μείνει στον μικρόκοσμό του…

Εκπέμπει SOS η Ελλάδα στην Ευρώπη!

Ελλάδα ώρα μηδέν! Ή για την ακρίβεια Ευρώπη ώρα μηδέν… Σε περίπου ένα μήνα θα γίνουν οι κληρώσεις των ομάδων μας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Στις 18 Ιουνίου θα μάθει τον αντίπαλό του στον β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός και μία μέρα μετά οι Άρης και Ατρόμητος θα δουν με ποιον θα κοντραριστούν στον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα μάθουν τους αντιπάλους τους στις 22 Ιουλίου γιατί ξεκινούν από τον γ΄προκριματικό γύρο.

Κάτω από την Κύπρο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την… ανάποδη! Με βάση τη βαθμολογία που υπάρχει τώρα, η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 θα βρίσκεται πιο κάτω από την Κύπρο στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Η χώρα μας έχει 21.400 βαθμούς και είναι στη 16η θέση, ενώ η Κύπρος 21.625 βαθμούς και βρίσκεται 15η. Οι Δανία και Τσεχία που είναι ψηλότερα έχουν περίπου 3 χιλιάδες βαθμούς περισσότερους, ενώ στη 17η θέση καραδοκεί και απειλεί την Ελλάδα η Κροατία.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή αν δεν είμαστε – ως ελληνικές ομάδες – προσεκτικοί την επόμενη σεζόν, τότε σε δύο – τρία χρόνια μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να χαθεί μία θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, να βγαίνει μόνο ο πρωταθλητής δηλαδή και οι δευτερότριτοι της Σούπερ Λίγκας να ξεκινούν αρχές Ιουλίου τις ευρωπαίκές τους υποχρεώσεις στον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Ολλανδοί μάς κλείνουν το μάτι

Δυστυχώς, ο δρόμος για τις ομάδες μας τούτο το καλοκαίρι δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα ναι μεν θα είναι στους ισχυρούς της κλήρωσης για τον β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μπορεί να πετύχει την… ανίσχυρη Αϊντχόφεν! Μπορεί κάποιος να πει ότι η PSV είναι αμελητέα ποσότητα, μια ομάδα που πάλεψε εώς την τελευταία αγωνιστική για το πρωτάθλημα στην Ολλανδία με αντίπαλο τον Άγιαξ; Ή θεωρεί κάποιος ότι ο άλλος υποψήφιος αντίπαλος, η τσέχικη Βικτόρια Πλζεν είναι ομάδα της σειράς;

Ο δε ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει τον Άγιαξ στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με τη Φέγενορντ ή την Μπράγκα.

Όσο για τον Άρη και τον Ατρόμητο; Αφήστε το καλύτερα… Θα πρέπει να κολυμπήσουν στον… Ατλαντικό Ωκεανό για να προχωρήσουν το καλοκαίρι και να φτάσουν αρχικά στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Ξέρετε ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι; Ιδού ορισμένοι εξ αυτών:

Η Σεβίλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άλκμααρ, η Βόλφσμπουργκ ή η Χοφενχάιμ, η Στρασμπούρ…

Τα λέμε όλα αυτά, γιατί «καιγόμαστε» για βαθμούς και δυστυχώς τα εμπόδια που θα κληθούν να υπερπηδήσουν οι ελληνικές ομάδες είναι υψηλότατα.

Οπότε, ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την εσωστρέφεια που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ας ασχοληθούμε λίγο με τα χάλια μας ως Ελλάδα στην Ευρώπη. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, βλέπουμε τις ομάδες μας σε δύο-τρία χρόνια να ξεκινούν προετοιμασία γύρω στα τέλη… Μαϊου για να είναι αρχές Ιουλίου έτοιμες στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.