Η ώρα της στέψης στον Πειραιά

Εθνικός Πειραιά και Ερμής Κορυδαλλού διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με φόντο το κύπελλο Πειραιά. Το fosonline σας μεταφέρει το ρεπορτάζ και το κλίμα από τα δύο «στρατόπεδα» λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συνάντηση.

Η ώρα της στέψης στον Πειραιά

Μεγάλη η σημερινή ημέρα για το πειραϊκό ποδόσφαιρο καθώς στις 16.00 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», Εθνικός Πειραιά και Ερμής Κορυδαλλού ρίχνονται στη «μάχη» με φόντο την κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά. Από την μια το φαβορί (λόγω κατηγορίας και εμπειρίας) Εθνικός και από την άλλη φορμαρισμένος και εξαιρετικός την τρέχουσα σεζόν, Ερμής.

Ένα παιχνίδι – γιορτή με τον κόσμο να στρέφει το βλέμμα του στο Φάληρο. Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Θεόδωρος Πουλόπουλος με βοηθούς τους Παναγιώτη Χρηστάκο και Ηλία Κοτζαμανίδη. Τέταρτος θα είναι ο Ιωάννης Κακριδής.

Μονόδρομος η κατάκτηση του κυπέλλου

Τα πράγματα στον Εθνικό Πειραιά το τελευταίο 48ωρο δεν είναι όπως τα περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας. Η αποτυχία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής έφερε στεναχώρια στα αποδυτήρια καθώς ο ένας από τους δύο στόχους της σεζόν χάθηκε. Ωστόσο, ο χρόνος πίσω δε γυρνά και όλοι έστρεψαν από την αρχή το βλέμμα τους στον σημερινό τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ερμή Κορυδαλλού.

Για δεύτερη σερί χρονιά, οι Πειραιώτες έχουν την ευκαιρία να στεφθούν Κυπελλούχοι και να σώσουν τη μισή σεζόν. Μετά και την περσινή αποτυχία στο Φάληρο απέναντι στον Καραβά η αποψινή αναμέτρηση είναι ματς ορόσημο για την ιστορία του συλλόγου. Η νίκη και η κατάκτηση του τροπαίου, αναγκαία και επιτακτική λύσει για να επανέλθει η ηρεμία στις τάξεις των «κυανόλευκων».

Αν ο Εθνικός επικρατήσει και σηκώσει την κούπα θα είναι η δεύτερη φορά στην μακροχρόνια και πλούσια πορεία του, που θα τα καταφέρει. Αξίζει να σημειώσουμε πως για 5η φορά η ομάδα του Πειραιά θα αγωνιστεί στον τελικό του θεσμού, μετρώντας μόνο μια νίκη το 2014 απέναντι στον Αετό Κορυδαλλού, έχοντας χάσει το 11’ από την Προοδευτική και το 13’ από το Μοσχάτο ενώ πέρσι ήταν το… θαύμα του Καραβά απέναντι του.

Η παράδοση δεν είναι υπέρ του Εθνικού, ωστόσο μπάλα παίζουν μόνο οι ποδοσφαιριστές. Όσον αφορά τα αγωνιστικά, ο Νίκος Γκουλής δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα. Όλοι είναι στη διάθεση του έμπειρου τεχνικού, πλην των Παυλάκη και Βενέτη που αντιμετωπίζουν μυϊκούς τραυματισμούς.

Μάναλης: «Να σεβαστούμε κόσμο, ιστορία και τους εαυτούς μας»

Μήνυμα συσπείρωσης αλλά και τίτλου έστειλε ο αρχηγός του Εθνικού Πειραιά, Γιώργος Μάναλης. Με δηλώσεις του αναφέρθηκε στον σεβασμό που πρέπει να δείξουν οι ποδοσφαιριστές στον κόσμο στην ιστορία της ομάδας αλλά και στους εαυτούς του ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου.

Αναλυτικά όσα είπε ο 24χρονος επιθετικός: « Αύριο είναι μια μέρα που αλλιώς την περιμέναμε και αλλιώς ξημερώνει. Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά με ιδανικό τρόπο. Δυστυχώς δεν πήγαν όπως θέλαμε τα πράγματα. Πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία της ομάδας τον κόσμο και τους εαυτούς μας και να πάρουμε το κύπελλο. Κάτι που δεν κάναμε πέρσι. Εμείς είχαμε συνδυάσει διαφορετικά τη σεζόν στο μυαλό μας. Ωστόσο, έτσι είναι το ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω. Ο Ερμής είναι μια καλή ομάδα, έχει αξιόλογο προπονητή μια καλή διοίκηση και ιστορία πίσω της. Ξεχωριστή στιγμή και για αυτούς. Οπότε πρέπει να είμαστε σοβαροί.

Πέρσι μας στοίχησε αρκετά και ταρακουνηθήκαμε αρκετά από την απώλεια του τίτλου. Εφέτος ουσιαστικά είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι καθώς δεν έχει μείνει και άλλος στόχος. Είναι μονόδρομος. Εμείς είμαστε ενωμένοι και έχουμε καλές σχέσεις. Μετά το κακό αποτέλεσμα του πρωταθλήματος αγκαλιαστήκαμε καθώς είμαστε οικογένεια και στις χαρές και στις λύπες. Πάντα πάμε μαζί. Είναι καλύτερο που είναι γρήγορο το διάστημα μεταξύ κυπέλλου και πρωταθλήματος.

Από την αποτυχία πάμε σε έναν τελικό και στρέψαμε αμέσως την προσοχή μας εκεί. Τη δεδομένη στιγμή μετά την αποτυχία, μας χτυπάει στον εγωισμό. Πρέπει να βγάλουμε τις προσωπικότητες μας μπροστά. Εκπροσωπούμε μια μεγάλη ομάδα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να ολοκληρωθεί το παιχνίδι χωρίς τραυματισμούς και να πανηγυρίσουμε το Κύπελλο».

Η πορεία προς τον τελικό
Ο Εθνικός ξεκίνησε με τη νίκη επί του Ίκαρου Καλλιθέας στις Τζιτζιφιές (2-1) και συνέχισε με σπασμένα τα… φρένα απέναντι στον Αετό Κορυδαλλού (0-5). Στα προημιτελικά αντιμετώπισε τον Ιωνικό με τον οποίο ήρθε ισοπαλία στο «Ελ Πάσο» (1-1) αλλά τον Κέρδισε στο γήπεδο της Νεάπολης με 1-0. Τέλος, στους «4» ξεπέρασε το εμπόδιο της ΑΕ Μοσχάτου με 1-2 εκτός έδρας και με το ίδιο σκορ στο σπίτι του, παίρνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό στο Φάληρο.

Με πίστη και ψυχολογία ο Ερμής

Ο Ερμής Κορυδαλλού θα παίξει για 3η φορά στην ιστορία του σε τελικό Κυπέλλου Πειραιά και θα διεκδικήσει τον τίτλο. Οι «κυανόλευκοι» έχοντας κάνει μέχρι στιγμής ονειρική χρονιά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, θέλουν να τελειώσουν ιδανικά τη σεζόν και να κατακτήσουν μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες την κούπα. Το 2000 ηττήθηκαν από τον Ατρόμητο Πειραιά και το 2002 ατύχησαν ξανά πέφτοντας πάνω στους ερασιτέχνες του Ολυμπιακού. Ίσως η εφετινή να είναι η 3η και φαρμακερή.

Με καλή ψυχολογία αλλά και με περίσσιο θάρρος, ο Ερμής σήμερα καλείται να γράψει με «χρυσά» γράμματα το όνομα του στη λίστα με τους νικητές του θεσμού. Άπαντες στις τάξεις του συλλόγου περιμένουν την αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προκειμένου να απολαύσουν τη γιορτή του Πειραιά και στο τέλος να είναι εκείνοι που θα χαμογελάσουν. Όσον αφορά τα αγωνιστικά, οι Κορυδαλλιώτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Καλύκας δεν αντιμετωπίζει τραυματισμούς και «πονοκεφαλιάζει» ευχάριστα σχετικά με τους έντεκα που θα επιλέξει. Μάλιστα, το συγκρότημα του νεαρού τεχνικού έκανε προπόνηση στο «Π. Σαλπέας» στο Κερατσίνι προκειμένου να πατήσει χορτάρι λίγες ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης συνάντησης. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο μοναδικός που έχει εμπειρία από τελικό στο στρατόπεδο της ομάδας είναι ο Μούτσα που είχε αγωνιστεί όντας παίκτης του Αετού Κορυδαλλού απέναντι στο Κερατσίνι. Για δεύτερη φορά φέτος στη διοργάνωση αντίπαλος του Ερμή θα είναι ομάδα ανώτερης κατηγορίας καθώς απέκλεισε τον Αμπελακιακό.

Η πορεία προς τον τελικό
Ο Ερμής Κορυδαλλού κατάφερε να ξεκινήσει ιδανικά στη διοργάνωση και επικράτησε με 3-0 του ΑΣ Ποντίων. Έπειτα ήρθε θριαμβευτικό 7-1 επί του Ποσειδώνα και στην 4η φάση επικράτησε με 3-2 του Αστέρα Νίκαιας. Τα δύσκολα ήρθαν στην προημιτελική φάση όταν και πέρασε το εμπόδιο του Αμπελακιακού (2-1 στη Σαλαμίνα, 1-0 στον Κορυδαλλό). Τέλος με συνολικό σκορ 3-0 επί της ΑΕ Περάματος στα ημιτελικά πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της ΕΠΣ Πειραιά.

Λαζάκης: Να αφήσουμε τη ψυχή μας στο γήπεδο

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του μεγάλου αγώνα, ο αρχηγός τους Ερμή Κορυδαλλού, Σταύρος Λαζάκης μίλησε στο «ΦΩΣ». Ως ποδοσφαιριστής δεν έκρυψε τη χαρά του που θα αγωνιστεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ενώ τόνισε πως είναι τιμή για εκείνον και τους συμπαίκτες του, ότι θα διεκδικήσει το κύπελλο απέναντι στον Εθνικό Πειραιά. Τέλος, αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα πρέπει να βγάλει ο Ερμής στο γήπεδο για να πάρει ένα τόσο μεγάλο ματς.

Αναλυτικά είπε : «Αυτό το ματς ματς το περιμέναμε όλοι. Είναι ευχής έργο να αγωνιστείς στο Καραϊσκάκη. Σε ένα γήπεδο πολυτέλεια για το ελληνικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όσον αφορά τον Εθνικό, είναι μια μεγάλη και έμπειρη ομάδα. Είναι τιμή μας που θα παίξουμε απέναντι τους. Τους σεβόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Σε ένα παιχνίδι όλα γίνονται και είμαστε αποφασισμένοι για το καλύτερο. Η ψυχολογίας μας είναι στα ύψη. Οι αντίπαλοι μας δεν είναι τόσο καλά μετά το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής. Θα δώσουμε το 100% που έχουμε και πάμε πάντα για τη νίκη».

Δήλωσε αρχικά ο έμπειρος ποδοσφαιριστής και συνέχισε : «Είναι φαβορί και το γνωρίζουμε. Μπάλα είναι και όλα μπορούν να γίνουν. Εγώ αυτό που τονίζω σαν αρχηγός, είναι ότι έχουμε φτάσει στην πηγή. Έχουμε κάνει προπονήσεις στη βροχή, στη ζέστη. Είναι άδικο για μας να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Θα πρέπει για να το κερδίσουμε να βγούμε έξω και να αφήσουμε τη ψυχή μας στο γήπεδο. Φυσικά είναι μια γιορτή και θα πρέπει να το απολαύσουμε και να το ευχαριστηθούμε.

Ο Καραβάς μπήκε πέρσι και πήρε το ματς. Βέβαια, άλλη ομάδα εκείνη άλλη ομάδα εμείς. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε πιστά το πλάνο του προπονητή μας. Αυτά τα παιχνίδια κερδίζονται στην τακτική. Να κλείσουμε καλά τους χώρους και να χτυπήσουμε εκεί που πρέπει. Ο αντίπαλος μας έχει ένα πλεονέκτημα σε χορτάρι, έχει πάει αρκετές φορές σε τελικό και γνωρίζει τα πατήματα. Εμείς μια φορά παίξαμε σε χόρτο φέτος στον Αίαντα. Αν πιστέψεις και παίξεις δυνατά, όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Εύχομαι να γίνει ένα ματς διαφήμιση και να είμαστε εμείς που θα σηκώσουμε το τρόπαιο».

Καλύκας: Να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτομέρεια

Ο τεχνικός του Ερμή, Δημήτρης Καλύκας μιλώντας στο «ΦΩΣ» αναφέρθηκε στο δύσκολο εμπόδιο του Εθνικού αλλά και στη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει ο αντίπαλος του. Επίσης, τόνισε πως για να κερδίσει το συγκρότημα του θα πρέπει να είναι προσηλωμένο μέχρι το φινάλε και να εκμεταλλευτεί κάθε λεπτομέρεια.

Συγκεκριμένα είπε : «Έχουμε απέναντι μας έναν αντίπαλο από τους καλύτερους του Πειραιά. Με ιστορία, όνομα λαό και μια καλή ομάδα. Προέρχεται από ένα κακό αποτέλεσμα και αυτό θα τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Εμείς θα το διασκεδάσουμε και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο.. Σαν ομάδα για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά είναι γιορτή. Φαβορί ο Εθνικός αλλά σε έναν τελικό όλα γίνονται.

Δε σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας μέχρι το τέλος. Επίσης να ξεπεράσουμε γρήγορα μέσα στο ματς τις δυσκολίες του αγωνιστικού χώρου. Ο αντίπαλος μας έχει καλύτερα πατήματα στο χορτάρι και αυτό είναι υπέρ του. Ωστόσο, όλα αυτά δεν μετράνε. Μετράει η θέληση και η ψυχή που θα βγάλεις στις τέσσερις γραμμές. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτομέρεια και στο τέλος να κάνουμε λογαριασμό. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Αρχικά να το ευχαριστηθεί ο κόσμος και να κερδίσει ο καλύτερος που ελπίζω να είναι η ομάδα μου».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Έτος ίδρυσης : 1923
Ρόστερ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Βασίλης Βουτσινάς
Νίκος Κολιοφούκας
Κώστας Χαλκίδης
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Νίκος Βενέτης
Παναγιώτης Βλάχος
Γιώργος Κορνέζος
Βασίλης Μηλιώτης
Δημήτρης Πεχλιβανίδης
Γιώργος Σμίλτος
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Αναστάσιος Χριστοφιλέας
Μάριο Ζούπα
ΜΕΣΟΙ
Λουάν Σκεντεράι
Ηρακλής Αλεξίου
Γιώργος Κατίδης
Δημήτρης Κωσταντίνου
Θανάσης Λεωνιδόπουλος
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Ευθύμης Παυλάκης
Νίκος Σταματάκος
Ηλίας Τσιλιγκίρης
Λάμπρος Πολίτης
Σεμπάστιαν Ρομάνο
Μαρτίν Μπλάνκο
Γιώργος Μάναλης
Λεονέλ Αλεξάντερ Μπούτερ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Νίκος Γκουλής

ΕΡΜΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Έτος ίδρυσης: 1928
Ρόστερ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Δράμπαλης Κωνσταντίνος
Παπακώστας Νικόλαος
Κομπορόζος Γεώργιος
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Αντωνίου Αντώνης
Αγγέλου Ιωάννης
Γιαννακόπουλος Δημήτριος
Θεοδωρόπουλος Βασίλειος
Λαζάκης Σταύρος
Σταθινάκης Βασίλειος
ΜΕΣΟΙ
Κίτσιος Σταύρος
Νταλάκος Κωνσταντίνος
Στακάϊ Κωνσταντίνος
Τζανιδάκης Αντώνιος
Υφαντής Βασίλειος
Μπέγκα Αρτένις
Θωμάκος Παναγιώτης
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Βύρης Παύλος
Καλαϊτζάκης Εμμανουήλ
Καλαϊτζής Αλέξανδρος
Μούτσας Γεώργιος
Κουβάτσος Χαράλαμπος
Θωμάς Αναστάσιος
Μητρόπουλος Γεώργιος
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δημήτρης Καλύκας