Γιώτης Τσαλουχίδης: «Αυτά πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να διεκδικήσει πάλι το πρωτάθλημα»

Μια μεγάλη συνέντευξη του Γιώτη Τσαλουχίδη, του μοναδικού αμυντικού χαφ στην ιστορία του Ολυμπιακού που έβγαινε πρώτος σκόρερ της ομάδας του, στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου.

Γιώτης Τσαλουχίδης: «Αυτά πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να διεκδικήσει πάλι το πρωτάθλημα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μην τη χάσετε αυτή τη συνέντευξη. Η ιστορία διδάσκει. Κι αν δεν διδάσκει, σε καταδικάζει να την ξαναζήσεις. Όπως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι η πιο διδακτική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία, έτσι και τα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού είναι η πιο διδακτική περίοδος στην ιστορία της ομάδας. Και ο κόσμος μιας ομάδας δεν είναι αμέτοχος των ευθυνών.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης ήταν ο στυλοβάτης εκείνης της ταλαιπωρημένης ομάδας που την έκλεβαν συστηματικά. Έπρεπε να έχει πάρει πρωταθλήματα. Ο πρώτος σκόρερ αν και αμυντικός χαφ! Δεν υπήρξε άλλο τέτοιο φαινόμενο.

Τον πολέμησαν τύποι που η ιστορία ήρθε και δικαίωσε τον Τσαλουχίδη, ο Μύρτος λυσσάει εναντίον του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Γιώτης δεν μίλησε ποτέ άσχημα για τον Ολυμπιακό παρ' ότι του φέρθηκαν στο τέλος άσχημα.

Μυαλωμένη η κριτική του για τη σημερινή ομάδα. Πρέπει να ακούς ανθρώπους με προσωπικότητα που έχουν αποδείξει ότι λένε αυτά που πιστεύουν όχι για το κακό, αλλά για το καλό.

Πήγα στο σπίτι του στη Βούλα, με μια ευγενική κοπέλα εκεί, την κόρη του 28 χρονών. Μου έκανε εντύπωση όμως ένα πράγμα σε σχέση με άλλα σπίτια ποδοσφαιριστών. Δείτε το ξεκίνημα της συνέντευξης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/3/2019

Δεν βλέπω ενθύμια από ποδόσφαιρο στο σπίτι.

Στον κόσμο τα έδωσα όλα. Μου τα ζήταγαν. Δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου.

Μιλώντας με πολλούς παλιούς μου έχουν πει ότι τέσσερις είναι οι κορυφαίοι Έλληνες αμυντικοί χαφ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Πολυχρονίου, Συνετόπουλος, Κουσουλάκης, Τσαλουχίδης.

Μια που μου αναφέρεις παίκτες, θέλω να σου πω τον κορυφαίο που θεωρώ συμπαίκτη μου. Μακράν όλων. Ντέταρι. Τρομερό δεκάρι. Άτυχος και αυτός γιατί έπεσε σε άσχημη εποχή. Θυμάμαι που για να τον πάρουμε, δώσαμε μάχη με τη Γιουβέντους. Δεν θα ξεχάσω ότι τον χτυπούσαν άσχημα, δεν είχε προστασία από τους διαιτητές, αλλά αυτός γύριζε με τη μία και τους αντιμετώπιζε ποδοσφαιρικά. Τα φάουλ του ήταν γκολ. Τα κόρνερ του. Οι μπούκες του. Τρομερός παίκτης.

Ο Μελισσανίδης μου έδινε 100 εκατομμύρια περισσότερα και μου έλεγε «υπόγραψε τώρα, με δολάρια ή μάρκα»! Αλλά δεν ήθελα να προδώσω τον κόσμο

Μερίδα του κόσμου πήγε με τον Μύρτσο τότε και εναντίον σου. Πώς αισθάνεσαι τώρα που βλέπεις τι κάνει ο Μύρτσος εναντίον του Ολυμπιακού;

Τα πέτρινα χρόνια είχαμε φοβερά διοικητικά προβλήματα. Ενώ είχαμε πολύ καλή ομάδα και βάζαμε πεντάρες, δεν παίρναμε πρωτάθλημα. Αγωνιστικά υπήρχαν παίκτες που σηκώναμε στις πλάτες μας τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είχαμε καμία προστασία. Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης, Μπανασάκηδες μετά, μέχρι να έρθει ο Νταϊφάς ξανά με τον Κόκκαλη, που πάλι όμως τα πρώτα χρόνια είχαν πρόβλημα. Αναζητούνταν λοιπόν εξιλαστήρια θύματα. Ένα τέτοιο θύμα ήμουν εγώ. Χτυπάνε τα καρποφόρα δέντρα... Έλεγαν τι παίρνουμε εμείς και τι άλλοι. Ναι, αλλά είναι και τι προσφορές έχεις, τι ζήτηση.

Δηλαδή;

Όταν ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε συμβόλαιο, μόνο 3 παίκτες είχαμε προσφορές από άλλες ομάδες. Ο Χατζίδης από την ΑΕΚ, ο Σοφιανόπουλος από τον Παναθηναϊκό, και εγώ που με ήθελε πολύ και ο Βαρδιογιάννης στον Παναθηναϊκό και ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης ξέρεις πόσα περισσότερα μου έδινε από τον Κόκκαλη;

Πόσα;

100 εκατομμύρια! Και μάλιστα με είχε πάρει τηλέφωνο στο Πανόραμα, το ξενοδοχείο που ήμασταν με την Εθνική, και μου έλεγε «έλα τώρα να υπογράψεις και θα έχεις 100 εκατομμύρια περισσότερα από όσα σου δίνει ο Ολυμπιακός. Τα θες σε δολάρια; Τα θες σε μάρκα; Και αν αρνηθείς και σου ανεβάσει την προσφορά ο Κόκκαλης, θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο, πάλι θα σου δώσω πιο πολλά». Όμως δεν ήθελα να προδώσω τον κόσμο του Ολυμπιακού. Δεν ήθελα και να προσβάλω τον Κόκκαλη.

Το μετάνιωσες;

Όχι. Ποτέ δεν το μετάνιωσα, παρ' ότι στο τέλος με πέταξε ο Ολυμπιακός. Ακόμα ως σήμερα προχωράω έξω με ψηλά το κεφάλι. Και ανάμεσα στους Ολυμπιακούς και ανάμεσα στους άλλους φιλάθλους διότι σεβόμουν τον κόσμο, δεν προκαλούσα. Και δεν απαντούσα στις κακοήθειες. Ήξερα την αξία μου ως παίκτης και μιλούσα με την απόδοσή μου μέσα στο γήπεδο. Πες μου ποιος άλλος ποδοσφαιριστής είναι αμυντικός χαφ και βγαίνει πρώτος σκόρερ δύο χρονιές μίας μεγάλης ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Πες μου ποιος άλλος αμυντικός χαφ βάζει 5 γκολ σε τρεις τελικούς Κυπέλλου που πήραμε. Με τον ΠΑΟΚ, με τον ΟΦΗ και το Σούπερ Καπ με την ΑΕΚ. Τον αγάπησα τον Ολυμπιακό και δεν κρατάω κακία ούτε σε μια μικρή μερίδα κόσμου τότε που ήταν βαλτοί. Και άνθρωπος πολύ μέσα στα πράγματα, μου έχει πει στο Καραϊσκάκη που ήρθα να δω ματς- και έχω μάρτυρες τον Κελεσίδη και τον Μπονόβα- ότι ήταν βαλτοί. Παρασύρθηκαν.

Δεν απαντούσες όμως.

Δεν είναι ότι φοβόμουν. Ποτέ δεν φοβήθηκα στα γήπεδα. Είναι ότι δεν ήθελα να προσβάλλω ούτε παίκτες, ούτε παράγοντες, ούτε οπαδούς. Δεν ήθελα να δημιουργώ αναταραχή στην ομάδα. Τους άφηνα να λένε, και έκλεινα στόματα με την απόδοσή μου στο γήπεδο. Ό,τι έκανα στο ποδόσφαιρο, το έκανα με τις πλάτες τις δικές μου, όχι με πλάτες άλλων. Και άλλα παιδιά ήταν αδικημένα τότε, όπως ο Νίκος ο Τσιαντάκης, πρόσφερε και αυτός στην Εθνική ομάδα όπως εγώ.

«Μου έκλεψαν δύο πρωταθλήματα. Έκλαιγα μέρες όταν έφυγα».

Ποιους άλλους ξεχωρίζεις;

Όπως σου είπα τον Ντέταρι μακράν. Τον Τάσο Μητρόπουλο που όταν πήγα στον Ολυμπιακό ήταν αρχηγός και τον σεβόμουν. Τον Ίλια Ίβιτς. Τον Φούνες που ήταν παικταράς και ήταν το καλύτερο παιδί. Τον Καραπιάλη. Τον Προτασόφ και τον Λιτόφτσενκο. Τον Αμανατίδη για την αγωνιστικότητά του. Τι είχαμε τραβήξει. Θα παίρναμε πρωτάθλημα, διακόπτεται το ματς χωρίς δική μας ευθύνη, και ενώ νικούσαμε την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια διατάζουν οι δικαστές επανάληψη του αγώνα στη Ρόδο! Μας τιμωρούσαν και παίζαμε 5 αγωνιστικές εκτός Καραϊσκάκη στην Πελοπόννησο. Μου έκλεψαν δύο πρωταθλήματα. Είναι αμαρτία τόσοι παικταράδες τότε στον Ολυμπιακό και με μπαλάρα που παίζαμε, να μην έχουν πάρει πρωτάθλημα. Αν είχα πρόεδρο τον Κόκκαλη με Μπάγεβιτς που ήταν σοβαρός προπονητής και έκανε έργο στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό, ή αν είχα τον Μαρινάκη, θα έπαιρνα πολλά πρωταθλήματα.

Για τον Μύρτσο απέφυγες να μου πεις.

Δεν λέω το όνομά του γιατί δεν είμαστε ίσα και όμοια. Ο κόσμος έστω και αργά καταλαβαίνει. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του...

Έκλαψες ποτέ για τον Ολυμπιακό;

Αν έκλαψα λέει; Ήμουν στα πατώματα και έκλαιγα. Για τον τρόπο που μου φέρθηκε στο τέλος ο Κόκκαλης. Ενώ είχα δώσει και την ψυχή μου. Ενώ ήταν η μέρα που θα ξεκινούσαμε την προετοιμασία. Και είχαν συμφωνήσει τότε με την ΑΕΚ και με τον Παναθηναϊκό να μην με χτυπήσουν. Και πήγα ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ όπου παρά τα 8 χρόνια μου στον Ολυμπιακό, μου φέρθηκε άψογα εκεί ο κόσμος. Όταν μου είπε ο Ολυμπιακός να λύσω το συμβόλαιό μου ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου! Νόμιζα ότι τελείωσε η ζωή μου! Υπήρξε τεράστια αδικία και παραπληροφόρηση για το τι συνέβαινε στην ομάδα.

Πες μου πώς σε έφερε ο Κοσκωτάς στον Ολυμπιακό.

Ήμουν η πρώτη μεταγραφή του. Κανείς δεν ήξερε τότε τι θα επακολουθούσε και ότι θα έφερνε όλους τους άλλους που σάρωσε. Με ήθελαν τότε από τη Βέροια και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και ο Ηρακλής που είχε λεφτά τότε με τον Πέτρο Θεοδωρίδη. Ήμουν στην Εθνική Νέων. Και με πήρε ο Κοσκωτάς ως πρώτη του μεταγραφή.

Πώς έκανε την επαφή;

Με πήρε τηλέφωνο στο σπίτι. Και με ρώτησε αν θέλω να έρθω στον Ολυμπιακό. Πέταξα από την χαρά μου. Όλοι έτρεξαν μετά πίσω από τον Κοσκωτά όταν είδαν την οικονομική ευχέρεια. Όμως στα δύσκολα εξαφανίστηκαν. Εγώ πήγα και τον επισκέφτηκα στις γυναικείες φυλακές που τον είχαν και του έδωσα τη φανέλα μου στην Εθνική ομάδα. Διότι δεν ξεχνάω. Αυτός ο άνθρωπος με έφερε στον Ολυμπιακό. Άλλαξε τη ζωή μου.

Μου άρεσε ότι δεν το μετάνιωσες που πήγες στον Ολυμπιακό. Παρ' ότι στερήθηκες πρωταθλήματα.

Μου τα στέρησαν! Δεν είδες τώρα που διατάξανε να παίξει πάλι ο Ολυμπιακός το ματς με τον Παναθηναϊκό;

Θα σε ρώταγα για αυτό.

Άδικο διότι είναι σαν να τιμωρείται ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια που έκαναν οι Παναθηναϊκοί. Σκέψου όμως πόσο ακόμα πιο άδικο ήταν τότε που θα παίρναμε το πρωτάθλημα και ενώ νικούσαμε -είχα βάλει και γκολ- και διακόπηκε το ματς στο '84, μας ανάγκασαν να ξαναπαίξουμε το ματς στη Ρόδο από την αρχή! Τώρα τουλάχιστον θα παίξει ο Ολυμπιακός το ματς από το λεπτό που διακόπηκε. Εμείς τότε νικούσαμε στο '84 και έπαιζε η ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο. Και μας έβαλαν να ξαναπαίξουμε από την αρχή!

Έχασες λεφτά από τον Ολυμπιακό;

Ποτέ δεν χάνεις λεφτά από τον Ολυμπιακό.

Στο Χρηματιστήριο έχασες λεφτά;

Ποτέ δεν έπαιζα στο Χρηματιστήριο ή στα καζίνο. Δεν κατηγορώ άλλους που το κάνουν. Λέω για εμένα.

Κολλητούς ποιους είχες στον Ολυμπιακό;

Εδώ είναι σημαντικό διότι έλεγαν για κλίκες. Ο κολλητός μου ήταν ο εαυτός μου. Εγώ ήμουν από χωριό, το Κωστοχώρι Βέροιας. Είχα μάθει από μικρός ότι μπαίνεις στο γήπεδο και δείχνεις αν αξίζεις ή δεν αξίζεις. Και στη Βέροια ήμουν πρώτος σκόρερ και αρχηγός, και στον Ολυμπιακό έγινα πρώτος σκόρερ και αρχηγός. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο. Είμαι 8ος σκόρερ της Εθνικής όλων των εποχών, αν και αμυντικός χαφ. Με 16 γκολ. Και δεν είχε ποτέ κανένας προπονητής πρόβλημα μαζί μου.

«Αυτά πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να μην χάσει και του χρόνου τους τίτλους»

Θέλω να μου πεις πώς βλέπεις τώρα τον Ολυμπιακό με τον ΠΑΟΚ, κι αν ανησυχείς ότι τα 2 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και Κύπελλο μπορεί να γίνουν περισσότερα.

Ο Ολυμπιακός είχε μια μακρά περίοδο που σάρωνε τους τίτλους. Όμως δυνάμωσαν οι αντίπαλοί του, με πρώτο και καλύτερο τον ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης πήρε το Κύπελλο με τον Βλάνταν Ίβιτς, είχε φτιάξει από τότε δυνατή ομάδα και φαινόταν ότι έρχεται. Πέρσι πήρε πάλι το Κύπελλο και άξιζε και το πρωτάθλημα. Φέτος παίρνει το πρωτάθλημα και πάει και για το Κύπελλο. Δεν είναι «φωτοβολίδα». Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ έχει και μέλλον. Φέρνει καλούς παίκτες. Έχει 22 καλούς παίκτες, οι περισσότεροι είναι ισάξιοι. Πρέπει να τα βλέπουμε και να τα λέμε αυτά. Αν δεν ενισχυθεί ο Ολυμπιακός, είναι πιθανό ο ΠΑΟΚ να το πάρει και του χρόνου. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ προστατεύει και την ομάδα της, όπως έκανε ο Μαρινάκης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί που κατηγορούσαν τον Μαρινάκη τότε, τώρα δεν μιλάνε...

Πού πρέπει να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός;

Επί δύο χρόνια και περισσότερο, πονάει στα σέντερ μπακ. Ο Ολυμπιακός αν είχε φέτος έναν γκολτζή σέντερ φορ και δύο υψηλού επιπέδου σέντερ μπακ, θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Εγώ θα έφερνα πίσω και τον Ρομπέρτο. Ήταν λάθος που έφυγε ο Ανσαριφάρντ. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι τα στόπερ. Η ομάδα δέχεται εύκολα γκολ. Αν δεν κρατάς το μηδέν στην άμυνα δεν παίρνεις τις νίκες. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο φέτος, και μου αρέσει ο Μάρτινς. Πιστεύω ότι είναι καλός προπονητής.

Σε όλα όσα λες συμφωνώ και έχω αρθρογραφήσει έτσι ακριβώς.

Αν δεν επενδύσουν περισσότερο οι άλλες ομάδες, πιστεύω ότι θα μεγαλώσει κι άλλο η ψαλίδα με τον ΠΑΟΚ. Πάντως, εναντίον του Ολυμπιακού έχουν συμβεί πράγματα και θάματα. Για πρώτη φορά είδαμε τρεις ομάδες να συμμαχούν εναντίον μίας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ συμμάχησαν για να γκρεμίσουν τον Ολυμπιακό και έδωσαν λυσσασμένο αγώνα εναντίον του. Και κυνηγήθηκε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, απειλήθηκε, χωρίς αποδείξεις. Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία που έχει δεχτεί τόσες πιέσεις και επιθέσεις. Και από τους αντίπαλους και από κυβερνητικούς. Ο Μαρινάκης έβαλε 50 εκατομμύρια για να πάρει τον Ολυμπιακό και άλλα 50 για να τον κάνει πρωταθλητή. Μετά την παρακμή με τον Κόκκαλη που είχε κουραστεί. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα κλείσει η ψαλίδα με τον ΠΑΟΚ. Αν δεν γίνουν αυτά που είπα ότι πρέπει να γίνουν, πολύ δύσκολα θα χτυπηθεί του χρόνου ο ΠΑΟΚ.

Τον Μελισσανίδη και την ΑΕΚ τους έχεις ξεγραμμένους;

Όχι. Θα επανέρθει η ΑΕΚ δυνατή πιστεύω. Έχει κάνει πάσο φέτος επειδή πάει να φτιάξει το γήπεδο. Ο Μελισσανίδης είναι παλιός και γάτα, είναι υπολογίσιμος. Μόλις φτιάξει το γήπεδο και έχει έσοδα θα μπει πιο δυνατά. Και με την ΕΠΟ...

Βλέπεις στον Καναδά τα ματς του Ολυμπιακού;

Τα πάντα παρακολουθώ, όλα τα ματς και όλα τα νέα από το ίντερνετ.

Τι κάνεις εκεί όταν πας;

Κάνω καμπ ποδοσφαίρου που συμμετέχουν παιδιά από όλες τις εθνικότητες, είναι 170 εθνικότητες στον Καναδά. Μου αρέσει να βοηθάω παιδιά και να βρίσκω ταλέντα. Υπάρχουν εκπληκτικές εγκαταστάσεις. Μπορεί το εθνικό σπορ εκεί να είναι το χόκεϊ και το μπέιζμπολ, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν και το ποδόσφαιρο.

«Πήγαινε ο κόσμος το αμάξι πέρα δώθε απειλητικά και ήμασταν 4 παίκτες μέσα»...

Γούρια είχες όταν έπαιζες ποδόσφαιρο;

Αν είχα λέει;

Πες μου μερικά.

Έβαζα τα παπούτσια μου σε ένα σημείο ακριβώς να είναι κολλημένα το ένα με το άλλο. Ποτέ δεν έδενα τα πόδια μου και δεν τραυματίστηκα ποτέ -ούτε διάστρεμμα! Και κάτω από τις κερκίδες του παλιού Καραϊσκάκη έκανα σπριντ μόνος μου. Πριν το ματς. Δικό μου ζέσταμα.

Άλλο;

Κάτι που δεν ήταν γούρι αλλά πίστη. Το πρωί του αγώνα, όπου και να παίζαμε, ακόμα και στο εξωτερικό, πήγαινα και έβρισκα εκκλησία, έμπαινα μέσα και έπαιρνα δύναμη.

Ποιο ματς θα ήθελες να ξαναπαίξεις όσο κανένα άλλο;

Τη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό που αποκλειστήκαμε στο Καραϊσκάκη και όλος ο κόσμος είχε μείνει κάτω. Με το χαμένο πέναλτι του Αλεξανδρή στο τελευταίο λεπτό. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ σε εκείνο το ματς. Αντιθέτως, σε ανάλογο ματς με τον Παναθηναϊκό πάλι στο Κύπελλο, η μεγαλύτερη χαρά ήταν που κέρδισα το πέναλτι από τον Καραγεωργίου και περάσαμε, τότε που μπούκαρε η Αντριάνα στο γήπεδο και ο Βαρδινογιάννης. Μιλάμε για δυνατό Παναθηναϊκό τότε. Όχι όπως τα τελευταία χρόνια. Πάντως ο Δώνης με τον Νταμπίζα κάνουν τιτάνια προσπάθεια. Ξεκίνησαν με μείον 6 βαθμούς, έφαγαν και μείον 3 τώρα. Είδαμε που κατέληξε ο Παναθηναϊκός όταν έφυγε η οικογένεια Βαρδινογιάννη...

Σέντερ φορ ξεκίνησες.

Ναι, από τη Θύελλα Παπάγου Βεροίας! Και μετά στη Βέροια που με πήρε μεταγραφή, σέντερ φορ έπαιζα. Μέχρι που με έβαλε ο κ. Μπατάκης σε θέση Νο6 και καθιερώθηκα εκεί.

Ξύλο με συμπαίκτη στον Ολυμπιακό έπαιξες;

Ποτέ.

Οπαδοί πήδαγαν πάνω στο αμάξι σου;

Στο Ρέντη τραβάγαμε ζόρια. Μια φορά ήμασταν 4 παίκτες σε ένα αμάξι και ο κόσμος το πήγαινε πέρα δώθε απειλητικά έχοντας πιάσει το αυτοκίνητο από κάτω. Ήμασταν απροστάτευτοι. Δεν φοβήθηκα όμως. Όταν δει ο κόσμος ότι δεν αντιδράς και δεν βρίζεις, δεν σε ακουμπάνε. Υπάρχουν παιδιά που αγαπάνε παθολογικά την ομάδα τους, έχουν δώσει τη ζωή τους για αυτήν, το καταλαβαίνω.

Την ιδέα για το κούρεμα όλων των παικτών σε εκείνο το ματς με τον Παναθηναϊκό, ποιος την είχε;

Ο συχωρεμένος ο Μητσιμπόνας. Και μόλις έχουμε τελειώσει το κούρεμα, σηκώνεται ο Τσιαντάκης και πάει μπροστά στον καθρέφτη. Είχε κόψει τη χαίτη που είχε χρόνια. Και φτύνει τον καθρέφτη και λέει «φτου μαλάκα, πώς έγινες έτσι»! Και έχουμε πέσει όλοι κάτω...

Κορυφαίο προπονητή ποιον θεωρείς;

Θα σου πω πολλούς.

Α, δεν θέλω τέτοια.

Τον Όλεγκ Μπλαχίν. Δεν τον στήριξαν όμως.

Ο Σαραβάκος ήξερες ότι θα ερχόταν όταν δεν είχε ακόμα γραφτεί;

Ήξερα ότι θα ερχόταν ο Σαραβάκος στον Ολυμπιακό και ο Κλίσμαν. Και ο Όλαφ Τον το δεκάρι.

Έχεις κάποιο παράπονο;

Έχω ένα. Τόσα χρόνια ποδοσφαιριστής, τραβούσαμε μόνοι μας τον Ολυμπιακό χωρίς διοίκηση, τόσα χρόνια με τις εθνικές ομάδες, Εθνική Νέων, Εθνική Ελπίδων, Ολυμπιακή ομάδα, Μεσογειακή, Εθνική Ανδρών. Ποτέ δεν βρέθηκε ένας να πει «το παλικάρι αυτό ξέρει ποδόσφαιρο, αγωνίστηκε, έχει προσωπικότητα, ας του δώσουμε μια ευκαιρία με ένα πόστο να δοκιμάσουμε, μπορεί να προσφέρει κάτι»; Όχι δημόσιος υπάλληλος. Ο μόνος που μου έδωσε τη δυνατότητα ήταν ο κ. Καρυπίδης στη Βέροια που με είχε κάνει γενικό αρχηγό. Και τώρα είναι στον Άρη και τον πάει για Ευρώπη ενώ τον πήρε από Γ' Εθνική.

Τι ξέρεις για αυτόν;

Είναι γάτα. Νέος παράγοντας, αλλά πανέξυπνος. Κάτι που ξέχασα: Τα γκολ που έβαζα αν και αμυντικός χαφ δεν ήταν με πέναλτι! Να το πούμε για τους νεότερους αυτό. Τη μία χρονιά 14 γκολ στον Ολυμπιακό και την άλλη 12. Χωρίς πέναλτι. 5 γκολ σε 3 τελικούς.