OAKA: Η Μέκκα της βίας

«Τρύπιο» σαν το σύστημα και τους νόμους του είναι το «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Διερχομένων», όπου είναι προγραμματισμένος να γίνει και ο φετινός τελικός Κυπέλλου.

OAKA: Η Μέκκα της βίας

Απομονώστε τα φετινά επεισόδια στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός, που στοίχισαν στην Ένωση τρεις βαθμούς ή αυτά στο πρόσφατο «αιώνιο» ντέρμπι, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (όπως το 2012) και φέρνει το τριφύλλι αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε πρόχειρα – πρόχειρα αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, διάστημα στο οποίο η ΕΠΟ το επιλέγει ως τόπο διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου. Αγωνιστικός χώρος, περιβάλλων χώρος, αποδυτήρια, στίβος, τάφρος, εξέδρες. Σουλάτσο και βία παντού. Ανύπαρκτος έλεγχος, όχι για τα αυτονόητα απαγορευμένα αντικείμενα – ούτε καν για ταυτοποίηση προσώπων και εισιτηρίων. Κλειστές κάμερες, security – οπαδοί, διαπιστευμένοι χουλιγκάνοι, μηδαμινές προσαγωγές, ατιμωρησία και μια αλάνα βίας, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Ακόμα και τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό ωχριούν μπροστά σε αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ. Το σοκαριστικό –τότε- ήταν ότι η πεζογέφυρα ήταν σε περίοπτη θέση και έφερε φόρα – παρτίδα την εικόνα μες στα σπίτια όλων.

Τελικοί παρωδίες στο ΟΑΚΑ

Μόνο στον τελικό – παρωδία του 2016, στον οποίο συμμετείχε ο Ολυμπιακός, υπήρχε η «ευθιξία» της Κυβέρνησης να το αναβάλλει, να τα (ξανα)αναβάλλει και τελικά να το κάνει κεκλεισμένων… μαθητών, παρότι στους προηγούμενους τρεις τελικούς που είχαν πάρει μέρος οι ερυθρόλευκοι δεν είχε συμβεί το παραμικρό. Και για να προλάβουμε αυτούς που θα ισχυριστούν ότι σε αυτούς ο Ολυμπιακός έπαιζε με Ατρόμητο, Αστέρα και Ξάνθη – ας θυμηθούν τι έγινε στο ΑΕΚ – Ατρόμητος του 2011.

  • Θυμηθείτε τους τελικούς Κυπέλλου της τελευταίας δεκαετίας (οι εννιά στο ΟΑΚΑ και ένας στον Βόλο)

ΟΑΚΑ 2008–09: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-4 / 15-14 πεν. (εισιτήρια 48.594)
Συμπλοκές οπαδών των δύο ομάδων στην τάφρο, πριν την έναρξη του αγώνα. Ένταση στις θύρες των επισήμων κατά τη διάρκεια του ματς.

ΟΑΚΑ 2009–10: Παναθηναϊκός – Αρης 1-0 (εισιτήρια 48.926)
Συμπλοκές στην τάφρο και στον στίβο του γηπέδου. Τα «κίτρινα γιλέκα» (aka security) των φίλων του Παναθηναϊκού πλακώνονται χωρίς έλεος με οπαδούς του Άρη.

ΟΑΚΑ 2010–11: ΑΕΚ – Ατρόμητος 3–0 (εισιτήρια 50.912)
Ο τελικός που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ. Επίθεση οπαδών της ΑΕΚ στην εξέδρα, όπου κάθονταν οι φίλοι του Ατρόμητου, μεταξύ των οποίων οι γυναίκες και τα παιδιά των ποδοσφαιριστών. Ακολουθεί χάος με συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου. Δυνάμεις των ΜΑΤ και οπαδοί της ΑΕΚ "παίζουν μπάλα" στο χορτάρι, τη στιγμή που οι παίκτες του Ατρόμητου προσπαθούν να αποτρέψουν επίθεση στους οικείους τους.

ΟΑΚΑ 2011–12: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2–1 παρ. (εισιτήρια 41.500)
Δεν σημειώθηκαν επεισόδια

ΟΑΚΑ 2012–13: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρ. 3–1 παρ. (εισιτήρια 28.980)
Δεν σημειώθηκαν επεισόδια

ΟΑΚΑ 2013–14: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1 (εισιτήρια 44.356)
Επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, με το πανό "η μεγαλύτερη μετακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα" να περνάει από τις οθόνες σε όλα τα σπίτια.

ΟΑΚΑ 2014–15: Ολυμπιακός – Ξάνθη 3–1 (εισιτήρια 26.300)
Δεν υπήρξαν επεισόδια

ΟΑΚΑ 2015–16: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2–1 (εισιτήρια 310)
"Γιορτή του ποδοσφαίρου", με μόλις 300 παρόντες. Ενα παιχνίδι που η Πολιτεία εξήντλησε την αυστηρότητα της, αναβάλλοντας το δύο φορές. Με εισιτήρια, χωρίς εισιτήρια. Με μαθητές - χωρίς μαθητές.

ΒΟΛΟΣ 2016–17: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2–1 (εισιτήρια 19.236)
Παρότι την προηγούμενη χρονιά έχει απαγορευτεί η παρουσία οπαδών στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ, δεν ισχύει το ίδιο στον τελικό του… Βόλου. Η πεζογέφυρα ακόμα στενάζει. Ακόμα μια παρωδία.

ΟΑΚΑ 2017–18: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 (εισιτήρια 35.545)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό οι δύο Δικέφαλοι. Το πάθημα του Βόλου δεν έγινε μάθημα και οι ομάδες παίρνουν στην κατοχή τους σχεδόν διπλάσια εισιτήρια. Πιο "υποψιασμένοι" όλοι, αλλά τα επεισόδια δεν λείπουν.

Και όταν θα ακούτε "δρακόντεια μέτρα στο ΟΑΚΑ", να έχετε στο μυαλό σας πάντα το βίντεο του Βραζιλιάνου δημοσιογράφου του ESPN, ο οποίος εισβάλει χωρίς έλεγχο στο ΟΑΚΑ. Η καταγραφή του έγινε στις 18/3/2012, στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, που διεκόπη οριστικά στο 83ο λεπτό: