Φέλιξ Αμποάγκουε: Το «υπερόπλο»-παλτό της Αλ Αχλί!
Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του Φέλιξ Αμποάγκουε, ο οποίος ήρθε ως ο «κανονιέρης» του αιγυπτιακού πρωταθλήματος και εξελίχθηκε σε μία μεταγραφική φούσκα
Φέλιξ Αχμέντ Αμποάγκουε... Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1975 στην πόλη Κουμάσι της Γκάνας. Το καλοκαίρι του 1998 φτάνει στα αυτιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς η πληροφορία ότι ένας Γκανέζος επιθετικός κάνει θραύση στην Αίγυπτο. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός κάνει την εισήγησή του στον Σωκράτη Κόκκαλη και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφασίζει να προχωρήσει στην απόκτησή του για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης. Ο Αμποάγκουε είχε 47 γκολ σε 117 παιχνίδια με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Αιγύπτου Αλ Αχλί και είχε αρχίσει το όνομά του να συζητείται έντονα και στις τάξεις ομάδων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Γιώργος Λούβαρης όμως κινήθηκε μυστικά για να τον φέρει στο λιμάνι και με τις ευλογίες του Κόκκαλη βγήκε από τα ταμεία της πειραϊκής ΠΑΕ 1 δισ. δραχμές (σημερινά 3 εκατ. ευρώ)! Τότε τα ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που θα γκρέμιζε τα... τείχη, για ένα «ζαρκάδι», για ένα «υπερόπλο», για έναν επιθετικό που θα έκανε πάταγο στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός θα τον πούλαγε ύστερα από έναν χρόνο με πολλά δισεκατομμύρια δραχμές! Οι δε Αιγύπτιοι στα ρεπορτάζ τους υποστήριζαν ότι η Αλ Αχλί έκανε «έγκλημα» που πούλησε τον Αμποάγκουε με τόσο λίγα χρήματα. Πού να ήξεραν όμως...
Ο ρόλος του «κατασκόπου»
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Προτού πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ο Σωκράτης Κόκκαλης και ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτησή του, είχε κάνει μυστικό ταξίδι άνθρωπος του Ολυμπιακού σε παιχνίδι της Αλ Αχλί. Λέγεται ότι ο συγκεκριμένος «κατάσκοπος» ήταν ο Τάσος Μητρόπουλος. Είναι γεγονός ότι ο Αμποάγκουε έκανε «παπάδες» στην Αίγυπτο. Πετύχαινε το ένα γκολ μετά το άλλο και είχαν φτασει σε σημείο οι «Φαραώ» να τον αποκαλέσουν ως τον «νέο Γεμπόα».
Τα πρώτα «σύννεφα» στην προετοιμασία
Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά είχε για επιθετικούς τούς Αλεξανδρή, Γκόγκιτς, Ίβιτς και Οφορίκουε... Πάλι καλά! Κι αυτό, γιατί ο Φέλιξ Αμποάγκουε, όταν ξεκίνησε να παίζει στα φιλικά προετοιμασίας, φαινόταν ότι δεν ήταν το... ζαρκάδι ή ο «νέος Γεμπόα» που επικαλούνταν οι Αιγύπτιοι. Ο Μπάγεβιτς όμως τον δικαιολογούσε λέγοντας ότι χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής για να καταφέρει να παίξει στην Ευρώπη. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που έκανε το ταξίδι Αφρική – Ευρώπη.
Μόλις 2 γκολ σε 14 ματς
Στο ελληνικό πρωτάθλημα λοιπόν πρόλαβε και έπαιξε τη σεζόν 1998-99 μόνο σε 11 παιχνίδια. Στα 10 ματς εξ αυτών μπήκε ως αλλαγή και μόλις σε ένα αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο. Επίσης είχε δύο συμμετοχές στο Κύπελλο και άλλη μία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ανόρθωση, στο νικηφόρο 2-1 του ΟΑΚΑ. Δύο γκολ πέτυχε σε σύνολο 14 αγώνων, ένα στο Αιγάλεω για το Κύπελλο και ένα στο πρωτάθλημα με τον Εθνικό. Μία χρονιά έμεινε στον Ολυμπιακό και πανηγύρισε ένα νταμπλ, χωρίς να έχει βοηθήσει καθόλου. Πάντως, δεν ήταν από τους Αφρικανούς που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι... ξεχνιόταν να επιστρέψει από την εθνική του ομάδα ή τον έπαιρνε ο ύπνος. Είχε υποπέσει κι εκείνος σε πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον ψάχνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στα... βάθη της Αφρικής. Το καλοκαίρι του 1999 είπε «αντίο» στο λιμάνι, αφήνοντας πίσω του μόνο φίλους...
Το ταξίδι στην Αραβία
Αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της Αλ Νασρ. Εκεί πέτυχε 5 τέρματα, χωρίς να εντυπωσιάσει. Την αμέσως επόμενη χρονιά αποφάσισε να εξερευνήσει ακόμα περισσότερο την Αραβία, μετακομίζοντας στο Κατάρ για λογαριασμό της Ντόχα SC. Λίγα πράγματα και εκεί... Μόλις ένα γκολ και τουλάχιστον βοήθησε στον βαθμό που μπορούσε την ομάδα του να μην υποβιβαστεί στη 2η κατηγορία... Μερικά χρόνια αργότερα (2003) πέρασε ένα «φεγγάρι» και από το Κουβέιτ φορώντας τη φανέλα της Αλ Αραμπί.
Γκάνα, Αίγυπτος, Βιετνάμ, Ινδία και... Μαλδίβες
Τουλάχιστον το παραδέχτηκε ο Φέλιξ Αμποάγκουε όταν από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισα. «Ήθελα να γνωρίσω κάθε γωνιά του πλανήτη, ήθελα να ταξιδέψω παντού και αν συνδυαζόταν με ποδόσφαιρο, ακόμα καλύτερα» είχε πει αμέσως μετά την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στην Κλαμπ Βαλένθια. Η συγκεκριμένη ομάδα, για όσους δεν το γνωρίζετε (ούτε εμείς το γνωρίζαμε φυσικά...), συμμετέχει στο πρωτάθλημα των... Μαλδίβων! Νωρίτερα είχε κάνει ένα πέρασμα από τη Λίμπερτι της Γκάνας, τη Ζάμαλεκ της Αιγύπτου, τη Μαχίντρα της Ινδίας, την Ιστ Μπενγκάλ της Ινδίας, την XSKT Καν Το του Βιετνάμ και την Κατόκο Κχαν Χοά του Βιετνάμ. Περισσότερο με... γλωσσοδέτη έμοιαζαν οι ομάδες του, παρά με κανονικά ποδοσφαιρικά κλαμπ. Κατάφερε πάντως να ζήσει σε εξωτικούς προορισμούς, απολαμβάνοντας παράλληλα και το ποδόσφαιρο, το σπορ που λάτρευε. Όπως λάτρευε και τα ταξίδια.
Σταμάτησε στα 35 του
Τελευταίος σταθμός στην πλούσια (από ομάδες) καριέρα του ήταν η Μουμπάι της Ινδίας. Σε ηλικία 35 ετών αποφάσισε να κρεμάσει εκεί τα παπούτσια του και να ασχοληθεί ξανά με ταξίδια, αλλά αυτήν τη φορά όχι ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ήθελε να ταξιδέψει πλέον ως τουρίστας. Στη Μουμπάι δεν έκανε και σπουδαία πράγματα... Απογοητευτική ήταν και εκείνη η χρονιά του, η τελευταία της καριέρας του. Όμως, δεν τον ένοιαζε καθόλου, δεν τον απασχολούσε τίποτα... Από κάποιο σημείο και έπειτα, όταν αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, αυτό που τον απασχολούσε ήταν να επισκέπτεται εξωτικούς προορισμούς ως ποδοσφαιριστής και να «φουσκώνει» ο τραπεζικός του λογαριασμός. Η πραγματικότητα είναι ότι τα κατάφερε, άσχετα αν δεν έγινε ποτέ ένα από τα μεγάλα ονόματα επιθετικών που έβγαλε το ποδόσφαιρο της Γκάνας.
Τώρα είναι προπονητής!
Ο Αμποάγκουε, αφού γύρισε όλο τον κόσμο, ταξιδεύοντας από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία και από την Κίνα έως τη Βραζιλία, αποφάσισε να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Αυτήν τη φορά φυσικά σε διαφορετικό πόστο. Έβγαλε μία σχολή προπονητικής στην Γκάνα και έπιασε σχετικά γρήγορα δουλειά. Το 2013 πήγε ως βοηθός προπονητή στη Λίμπερτι Προφέσιοναλς, στην ομάδα στην οποία αγωνίστηκε και ως ποδοσφαιριστής. Τον Σεπτέμβριο του 2016 όμως αποφάσισε η διοίκηση να τον αποδεσμεύσει και ο Αμποάγκουε λίγο έλειψε να πέσει σε... κατάθλιψη. «Ελπίζω να με ξαναπάρουν πίσω, είναι το δεύτερό μου σπίτι» είχε πει σε μία συνέντευξή του. Τελικά, η Λίμπερτι δεν... λύγισε στη δημόσια έκκληση του Αμποάγκουε. Μέχρι που εμφανίστηκε μερικούς μήνες αργότερα μία άλλη ομάδα της Γκάνας. Ο λόγος για την Ελμίνα Σαρκς. Έως τώρα είναι βοηθός προπονητή στο συγκεκριμένο κλαμπ. Ένα κλαμπ που θεωρείται από τα μικρομεσαία του πρωταθλήματος της Γκάνας.
Και τηλεσχολιαστής
Δεν υπάρχει παλαίμαχος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που να μην έχει περάσει από τα... μικρόφωνα, έστω και για να σχολιάσει ένα ματς. Ο Φέλιξ Αμποάγκουε είχε κληθεί από την αιγυπτιακή τηλεόραση On Sport να είναι ο βασικός σχολιαστής ενός αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Γκάνα τον χειμώνα του 2017. Δέχτηκε με μεγάλη χαρά, καθώς η Αίγυπτος είναι η χώρα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και η Γκάνα η πατρίδα του. Οι ιθύνοντες του τηλεοπτικού καναλιού ενθουσιάστηκαν με τον τρόπο που ανέλυε τα ματς και του ζητήθηκε να ασχοληθεί ξανά με τον τηλεσχολιασμό. Δεν το δέχτηκε όμως, καθώς δεν του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του με την Ελμίνα Σαρκς.
Το όνειρό του...
Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι το όνειρό του ήταν να παίξει για περισσότερο από έναν χρόνο στην Ευρώπη. Ποτέ δεν είπε άσχημη κουβέντα για τον Ολυμπιακό. Άλλωστε, τι να πει κιόλας... Είχε εξελιχθεί σε... ανέκδοτο την περίοδο που φορούσε τα ερυθρόλευκα. Το όνειρό του πάντως ήταν κάποια στιγμή να φορέσει τη φανέλα της... Μπαρτσελόνα. Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει όνειρα. Δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανένας...
Ενδιαφέρουν και αυτά...
- Ο Αμποάγκουε φόρεσε 26 φορές τη φανέλα της Εθνικής Γκάνας και σκόραρε 10 φορές. Δεν τα λες και λίγα τα γκολ του με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Είχε συμμετάσχει μάλιστα στο Κόπα Άφρικα το 1996 στη Ν. Αφρική και το 1998 στην Μπουρκίνα Φάσο.
- Ο Φέλιξ θα έχει να λέει ότι συμμετείχε και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα έπαιξε με την Γκάνα στην Ατλάντα το 1996.
- Ο 45χρονος, πλέον, Αμποάγκουε είχε κάνει θραύση στα γήπεδα της Γκάνας σε πολύ μικρή ηλικία. Έπαιζε σε επαγγελματικό επίπεδο στα 15 του με τη φανέλα της Νταγού Γιάνγκστερς και σκόραρε ανά... 1,5 αγώνα. Σε ηλικία 17 ετών τον εντόπισε η Αλ Αχλί και τον έβαλε στο δυναμικό της.
- Από τους αγαπημένους του συμπαίκτες στον Ολυμπιακό ήταν (εκτός φυσικά από τον Οφορίκουε) ο Κυριάκος Καραταΐδης, ο Βασίλης Καραπιάλης και ο Αλέκος Αλεξανδρής. Ήταν οι ποδοσφαιριστές που τον βοήθησαν όσο μπορούσαν να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον.
- Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι αν θα ζούσε σε μία χώρα για πάντα, απ’ όλες αυτές που γύρισε ως ποδοσφαιριστής, αυτή δεν θα ήταν άλλη από τις... Μαλδίβες. Οι ατελείωτες παραλίες, η φθηνή ζωή και το καλό ψάρι ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός για να «φάει» τα λεφτά της ποδοσφαιρικής του... σύνταξης. Όμως, τον κέρδισε η προπονητική...
- To όνομά του πάντως έγινε συνώνυμο με άλλα... παλτά που πήγαν αργότερα στον Ολυμπιακό. Ατάκες του στιλ «αυτός είναι σαν τον Αμποάγκουε» είχαν ακουστεί σε ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν «έπιασαν» στο λιμάνι.
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
5 πρωταθλήματα Αιγύπτου με την Αλ Αχλί (1993-94, 1994-95, 1995-96, 1996-97, 1997-98).
1 πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (1998-99)
1 πρωτάθλημα ΗΑΕ με την Αλ Νασρ (1999-00)
1 Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (1998-99)
1 Κύπελλο Αιγύπτου με την Αλ Αχλί (1995-96)
1 Κύπελλο Μαλδίβων με την Κλαμπ Βαλένθια (2007)
1 Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής με τη Ζάμαλεκ (2002)
1 Σούπερ Καπ Ινδίας με τη Μαχίντρα (2003-04)Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
1990-93 Νταγού Γιανγκστάρς 50 42
1993-98 Αλ Αχλί 117 47
1998-99 Ολυμπιακός 14 2
1999-00 Αλ Νασρ 20 5
2000-01 Κατάρ Ντόχα Σπορτς 12 0
2001 Λίμπερτι 10 2
2001-02 Ζάμαλεκ 20 5
2002-03 Αλ Αραμπί 13 3
2003-04 Μαχίντρα 17 6
2004-05 Ιστ Μπενγκάλ 14 9
2005 Καν Το 20 5
2006 Κχατόκο Κχαν Χοά 21 5
2007 Κλαμπ Βαλένθια 14 3
2007-10 Μουμπάι 34 7
- To όνομά του πάντως έγινε συνώνυμο με άλλα... παλτά που πήγαν αργότερα στον Ολυμπιακό. Ατάκες του στιλ «αυτός είναι σαν τον Αμποάγκουε» είχαν ακουστεί σε ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν «έπιασαν» στο λιμάνι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ