Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι: Που είσαι εσύ; Εμπειρία, μουντιαλικός και απογοήτευση!

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του 59χρονου, πλέον, Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι, ο οποίος εμφανίστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του ’87 ως ένας πολύπειρος γκολκίπερ, αλλά εξελίχθηκε σε μεταγραφή-παρωδία για τον Ολυμπιακό.

Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι: Που είσαι εσύ; Εμπειρία, μουντιαλικός και απογοήτευση!

Ο Ολυμπιακός έψαχνε για τερματοφύλακα το καλοκαίρι του 1987. Έχοντας εξετάσει λοιπόν ένα σωρό περιπτώσεις από την Ευρώπη, κατέληξε στον Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι, για τον οποίο είχε πάει άνθρωπος των «ερυθρολεύκων» στη Βαρσοβία τρεις φορές για να τον «τσεκάρει» και είχε ανάψει το πράσινο φως.

Ο Καζιμιέρσκι λοιπόν ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και παρουσιάστηκε στον κόσμο ως ο τερματοφύλακας που έπαιζε βασικός στην πολύ καλή ομάδα της Λέγκια Βαρσοβίας και στην Εθνική Πολωνίας, με την οποία είχε συμμετάσχει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Στα 27 του είχε ένα σωρό παραστάσεις και ο Ολυμπιακός έβαζε στη μηχανή του έναν έμπειρο γκολκίπερ.

Μάλιστα είχε ζητηθεί και η άποψη του πρώην τεχνικού των Πειραιωτών Καζιμίρ Γκόρσκι, ο οποίος τότε είχε πει στους ανθρώπους των «ερυθρολεύκων»: «Είναι αίλουρος. Αυτήν την εποχή για μένα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη. Κάνατε διάνα με την απόκτησή του». Ο Ολυμπιακός λοιπόν το καλοκαίρι του 1987 πάει για προετοιμασία στις ΗΠΑ.

Έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στα φιλικά, ενώ όταν ξεκίνησαν οι επίσημες υποχρεώσεις στην Ελλάδα ήταν εκπληκτικός στο Σούπερ Καπ της 29ης Αυγούστου, όταν στη νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ επί του ΟΦΗ ο Καζιμιέρσκι είχε πραγματοποιήσει δύο-τρεις εντυπωσιακές αποκρούσεις, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι εφημερίδες να γράφουν ύμνους για τις ικανότητές του. Συν τοις άλλοις, είχε προσθέσει στο ενεργητικό του άλλες δύο πολύ καλές εμφανίσεις με την πολωνική Γκόρνικ για τα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, παρότι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Κακός με την ΑΕΛ, τραγικός με τον Παναθηναϊκό

Ο Καζιμιέρσκι στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζει με την Λάρισα στη Θεσσαλία. Ήττα για τους Πειραιώτες με 3-1, με τον Πολωνό να χάνει την μπάλα δύο φορές μέσα από τα χέρια του σε δύο εκ των τριών γκολ των «βυσσινί». Η Λάρισα ήταν εξαιρετική ομάδα τότε και πάνω εκεί πάτησαν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, καλύπτοντας 100% τον Καζιμιέρσκι και τονίζοντας ότι τον στηρίζουν απόλυτα και πως δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν ένας μουντιαλικός τερματοφύλακας.

Ωστόσο, τα ματς που ακολουθούν δεν πάνε καλά για τον Ολυμπιακό. Ισοπαλία με την ΑΕΚ (2-2), ισοπαλία με τον Πανιώνιο (1-1), ήττα στη Βέροια (0-1), ισοπαλία με τον Λεβαδειακό (1-1) και ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1). Και φτάνει το ντέρμπι της 11ης Νοεμβρίου με τον Παναθηναϊκό. Τυπικά γηπεδούχος ο Ολυμπιακός και βρίσκεται πίσω στο σκορ με αυτογκόλ του Πέτρου Μίχου.

Ισοφαρίζουν οι «ερυθρόλευκοι» με τον Ζελελίδη, αλλά ο Βλάχος κάνει το 1-2 βρίσκοντας δίχτυα, αφού πρώτα απέκρουσε ο Καζιμιέρσκι και εν συνεχεία ο άσος του Παναθηναϊκού πήρε το «ριμπάουντ» και ξαναέδωσε το προβάδισμα στο «τριφύλλι». Το χειρότερο για τον Πολωνό ήταν το τρίτο γκολ του Σαραβάκου, καθώς ο Καζιμιέρσκι έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και έβαλε εκεί τους τίτλους τέλους. Το τελικό 1-4 ήρθε με κοντινό πλασέ του Βλάχου έπειτα από γέμισμα στην περιοχή των «ερυθρολεύκων» και κακή εκτίμηση του Καζιμιέρσκι.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η θητεία του Πολωνού στο λιμάνι. Έπειτα από εκείνη τη βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό παραιτήθηκε ο Παναγούλιας και ο Καζιμιέρσκι αποχώρησε κακήν κακώς από τον Ολυμπιακό, έχοντας μόλις 10 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα. Το «ΦΩΣ» ανακάλυψε τα ίχνη του 59χρονου, πλέον, Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (γεννηθείς στις 17 Αυγούστου 1959) και σας παρουσιάζει τι έκανε μετά την αποχώρησή του από το λιμάνι, αλλά και πού βρίσκεται τώρα.

Είχε προβλήματα όρασης ή όχι;

Εκείνη την εποχή είχαν ακουστεί πολλά. Ότι είχε προβλήματα όρασης, ότι δεν έβλεπε καλά μακριά, ότι δεν έβλεπε καλά κοντά, τον έβγαλαν με μυωπία, πρεσβυωπία και… στραβισμό! Ήταν οι υπερβολές της εποχής, αλλά στην πραγματικότητα ο Καζιμιέρσκι δεν είχε ποτέ προβλήματα με τα μάτια του.

Μάλιστα, χαριτολογώντας, όταν είχε ερωτηθεί τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και έχανε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, η απάντηση που έδινε ήταν ότι «ήταν θέμα ψυχολογίας και αυτό που έχω να απαντήσω σε όσους λένε ότι είχα προβλήματα όρασης, ότι ακόμα και στα 50 μου δεν φοράω γυαλιά».

Είπε «αντίο» στα 32 του

Ο Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι φεύγοντας από τον Ολυμπιακό τον Νοέμβριο του 1987 είχε ζητήσει από τον μάνατζέρ του να μην του βρει ομάδα στην Πολωνία. Δεν ήθελε να τον δουν οι συμπατριώτες του να επιστρέφει στη Βαρσοβία ως ένας… αποτυχημένος. Για μια δεκαετία άλλωστε είχε παίξει στη Λέγκια (1978-87), είχε εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος της Εθνικής Πολωνίας και η πρώτη απόπειρά του εκτός της πατρίδας του δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Αποχώρησε κακήν κακώς από τους «ερυθρόλευκους» και τελικά ο μάνατζέρ του κατάφερε και του βρήκε ομάδα στο Βέλγιο. Πήγε στη Γάνδη όπου κάθισε έως το 1991, παίζοντας σε 31 ματς συνολικά. Σε ηλικία 32 ετών αποφάσισε να πει «αντίο» στα γήπεδα.

Το πέρασμά από τη Βίσλα

Ο Καζιμιέρσκι είχε τελειώσει ουσιαστικά ποδοσφαιρικά το 1991. Παρ’ όλ’ αυτά, εμφανίζεται να έχει παίξει και ένα ματς με τη φανέλα της Βίσλα Κρακοβίας το 1997 απέναντι στη Λέγκια, την ομάδα της καρδιάς του. Σε ηλικία 38 ετών επανεμφανίστηκε από το πουθενά.

Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι επειδή δεν είχε δουλειά ως γυμναστής τερματοφυλάκων, ήθελε να κάνει μία απόπειρα να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο και τελικά τα κατάφερε για ένα ματς και μετά ξαναγύρισε στη δουλειά που είχε ξεκινήσει όταν το ’91 αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του.

Επιτυχημένος γυμναστής τερματοφυλάκων

Μπορεί στην Ελλάδα να λοιδορήθηκε, να άκουσε τα εξ αμάξης ύστερα από εκείνη την «τεσσάρα» με τον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του ’87 και να έφυγε… νύχτα από το λιμάνι, ωστόσο στην πατρίδα του ακόμα και τώρα εξακολουθεί να έχει ένα πολύ σπουδαίο όνομα.

Έχοντας παίξει σε δύο Μουντιάλ, το 1982 και το 1986, κερδίζοντας μάλιστα και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ’82, είναι λογικό να τον έχουν πολύ ψηλά στη συνείδησή τους οι Πολωνοί φίλοι του ποδοσφαίρου. Με το που σταμάτησε λοιπόν αρχικά το ποδόσφαιρο στα 32 του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ξεκουραστεί για μερικούς μήνες και εν συνεχεία να πάει σε μία ειδική σχολή τερματοφυλάκων.

Ήθελε να γίνει προπονητής για τους γκολκίπερ και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε μια χαρά, φτάνοντας ακόμη και στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του! Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του ’94 στην Εθνική του, από την οποία έφυγε μερικούς μήνες αργότερα. Στη συνέχεια ανέλαβε την εκγύμναση της Εθνικής Ελπίδων, όπου κάθισε για μία τετραετία, από τον Ιανουάριο του ’95 έως τον Ιούνιο του ’99. Παράλληλα ήταν γυμναστής τερματοφυλάκων και στη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου εκεί κάθισε μέχρι το 2001.

Στη συνέχεια πήγε στην Όρλεν Πλοκ (Μάρτιος 2002 – Απρίλιος 2003), στην ουκρανική Καρπάτι Λβιβ (Ιανουάριος 2004 – Ιούνιος 2004), ξανά στην Πολωνία (Ιανουάριος 2003 – Ιούλιος 2006), στη Βίσλα Πλοκ (Ιανουάριος 2005 – Ιούνιος 2005), στη Βίσλα Κρακοβίας (Ιούνιος 2007 – Δεκέμβριος 2009) και τελευταίος σταθμός ήταν στην Εθνική Πολωνίας (Νοέμβριος 2009 – Αύγουστος 2012). Εδώ και επτά χρόνια λοιπόν δεν ασχολείται με την προπονητική και συγκεκριμένα με την εκγύμναση τερματοφυλάκων.

Βασικός σχολιαστής για τη Λέγκια!

Ο Καζιμιέρσκι, που δεν έχει δουλειά πλέον και απολαμβάνει τη σύνταξή του κάνοντας ταξίδια σε όλο τον κόσμο, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα απευθυνθούν οι ρεπόρτερ της Λέγκια Βαρσοβίας για να κάνει την ανάλυσή του για τα παιχνίδια της πολωνικής ομάδας. Οι δημοσιογράφοι τον θέλουν γιατί είναι αιχμηρός στην κριτική του, δεν χαμπαριάζει από το αν θα κάνει τους διοικούντες τη Λέγκια να νιώθουν άνετα.

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του και με δεδομένο ότι η Λέγκια είναι στη 2η θέση πίσω από τη Λέγκια Γκντανσκ, ο Καζιμιέρσκι είχε βάλει… χοντρό χέρι: «Στο ποδόσφαιρο της Πολωνίας αποφασίζουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία ιδέα από ποδόσφαιρο. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και το ίδιο συμβαίνει και με την εθνική μας ομάδα που θα πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ισλανδία για το πώς κατάφερε μία τόσο μικρή χώρα να φτάσει τόσο ψηλά τα τελευταία χρόνια. Εμείς, που υποτίθεται έχουμε ιστορία, αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Το ίδιο και με τη Λέγκια Βαρσοβίας. Δεν έχει διακρίσεις στην Ευρώπη. Μου δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι ασχολούνται με τη Λέγκια μόνο για να παίρνουν τον μισθό τους. Το κάνουν μόνο για τα λεφτά».

Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Καζιμιέρσκι έρχεται στην Ελλάδα και παρακολουθεί πολλά παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας. Μπορεί να ονειρευόταν διαφορετικά τον ερχομό του στον Ολυμπιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λάτρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

* Εξαιρετική άποψη έχει για τον Γιόζεφ Βάντσικ και θεωρούσε ότι χάρη σε αυτόν πήρε κάποια πρωταθλήματα ο Παναθηναϊκός και όχι τόσο στον Βαζέχα!

* Από Έλληνες τερματοφύλακες είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Αντώνη Νικοπολίδη και παλαιότερα τον Νίκο Σαργκάνη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, τον πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και νυν της Μπενφίκα.

* Από τους πρώτους που είχαν καταλάβει τι… τρελοκομείο ήταν ο Οφόε, ήταν ο Καζιμιέρσκι, κι ας μην είχε κάποιο πόστο στη Λέγκια τη σεζόν 2016-17, την περίοδο δηλαδή που αγωνίστηκε εκεί ο Βέλγος. Από τότε έλεγε ότι ο Οφόε καλό είναι να φύγει από τη Λέγκια, παρά την πολύ καλή χρονιά που είχε κάνει με την ομάδα της Βαρσοβίας, καθώς δεν έφταναν μόνο οι ποδοσφαιρικές ικανότητές του, αλλά σε ένα κλαμπ μετρούν και οι χαρακτήρες.

* Τον ενοχλεί που δεν χτυπάει πλέον το τηλέφωνό του από την πολωνική ομοσπονδία για να αναλάβει πόστο στην Εθνική ομάδα. Θεωρεί ότι οι κατά καιρούς σκληρές κριτικές που έχει κάνει προς τους επιτελείς είναι η αφορμή για να τον έχουν πλέον… απέναντι! Ο Καζιμιέρσκι πάντως αγαπάει την Εθνική του όσο ελάχιστοι στην Πολωνία.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1 χάλκινο μετάλλιο σε Μουντιάλ με την Πολωνία (1982)
2 Κύπελλα Πολωνίας με τη Λέγκια Βαρσοβίας (1989, 1990).

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1978-87 Λέγκια Βαρσοβίας 225
1987 Ολυμπιακός 10
1987-1991 Γάνδη 31

Έντυπη έκδοση.