Που βρίσκονται Αφελάϊ, Ντουρμάζ,Κασάμι, Χάρα, Μπενίτες (vids)

Το «fosonline.gr» ολοκληρώνει τον κύκλο των αφιερωμάτων στους εν εποχή Μαρινάκη ξένους του Ολυμπιακού με όσους αφίχθησαν από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και τον περσινό Γενάρη

Που βρίσκονται Αφελάϊ, Ντουρμάζ,Κασάμι, Χάρα, Μπενίτες (vids)

Τα χρόνια περνούν και πλησιάζουν στο σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρακάτω άσων είναι πρόσφατοι στο μυαλό όλων των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Άλλωστε αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Πειραιώτες. Συμπληρώνουμε ανά σεζόν τις αναμνήσεις σας με τη συνέχεια της πορείας τους αμέσως μετά την αποχώρησή τους.

Αναφορικά με τους νεοαποκτηθέντες που συνέβαλαν στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο θα τα πούμε όταν το πέρασμά τους από τον Ολυμπιακό γίνει ….ιστορία.

ΣΕΖΟΝ 2014-2015

ΦΕΛΙΠΕ ΣΑΝΤΑΝΑ

Βραζιλιάνος στόπερ, δανεικός από τη Σάλκε που δεν έπεισε ποτέ. Σε 5 ματς αγωνίστηκε. Το 2016 συνέχισε στην Κούμπαν Κράσνονταρ στη Ρωσία και πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του και φορά τη φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο.

ΕΡΙΚ ΑΜΠΙΝΤΑΛ

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο με σημαντική παρουσία και στη Μπαρτσελόνα. Στο τέλος του πρώτου γύρου, στην Καλλονή της Μυτιλήνης, ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του και αποθεώθηκε.

ΑΡΘΟΥΡ ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ

Στα 20 του χρόνια διακρίθηκε στη Βαλενσιέν. Στα 21 του έγινε «ερυθρόλευκος» και η θέση του αριστερού μπακ καλύφθηκε μέχρι το 2016 επάξια σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλούς ξένιζε το σχεδόν νωχελικό αλλά ξεχωριστό του στυλ, όμως η ποιότητα και η αποτελεσματικότητά του ήταν εμφανέστατη. Έγινε απαραίτητος. Η Πρέμιερ Λιγκ άνοιξε τις πύλες της για να τον δεχτεί μέσω της Γουέστ Χαμ. Έφτασε τις 32 συμμετοχές με τα «σφυριά».

ΛΟΥΚΑ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Αρχικά ξεχώριζε για τα χιλιόμετρα που κατάπινε στη μεσαία γραμμή. Σταδιακά έγινε απαραίτητος στην «ερυθρόλευκη» 11άδα, παρά τα όποια λάθη του και το γεγονός ότι οι διαιτητές τον παρατηρούσαν εύκολα με κάρτα. Για μια περίοδο ήταν ο κορυφαίος χαφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Μονιμοποιήθηκε και στην Εθνική Σερβίας. Από το Γενάρη του 2017 είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Κρίσταλ Πάλας.

ΠΑΪΤΙΜ ΚΑΣΑΜΙ

Από προσόντα σούπερ. Από μεγάλες στιγμές επίσης σούπερ. Σημείο αναφοράς το νικητήριο γκολ επί της Γιουβέντους στο Καραϊσκάκη. Όμως, υπήρχε θέμα τόσο με τη διάρκεια στην απόδοσή του όσο και με την αφοσίωσή του στην ομάδα. Εξαιτίας των εμφανίσεών του στην κορυφαία διοργάνωση με τον Ολυμπιακό κέρδισε συχνή παρουσία στην Εθνική Ελβετίας. Από το 2016 όμως περιορίστηκαν οι διεθνείς συμμετοχές του. Το καλοκαίρι της εν λόγω χρονιάς παραχωρήθηκε δανεικός στη Νότιγχαμ (25 παρουσίες) και από το περασμένο καλοκαίρι ανήκει στη Σιόν και μάχεται για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία της Ελβετίας.

ΑΜΠΝΤΙΣΑΛΑΜ ΙΜΠΡΑΪΜ

Αποκτήθηκε ως μεγάλο ταλέντο, θρέμμα της Μάντσεστερ Σίτι. Παραχωρήθηκε αμέσως στον Εργοτέλη και τη σεζόν 2015-2016 την πέρασε στη Βέροια. Πλέον βρίσκεται στα εδάφη της πατρίδας του. Φόρεσε τη φανέλα της Βίκινγκ και μετά πήρε μεταγραφή στη Βαλερένγκα για το κέντρο της άμυνάς της στην Α’ Νορβηγίας. Ούτε σε ένα επίσημο ματς του Ολυμπιακού δεν έπαιξε.

ΚΑΖΙΜ ΛΑΤΣΙ

Προϊόν τον ακαδημιών του Ολυμπιακού με καταγωγή από την Αλβανία. Είναι πλέον 22χρονος και παίζει στη μεσαία γραμμή της Αζαξιό. Διεκδικεί άνοδο στην Α’ Γαλλίας.

ΙΜΠΡΑΪΜ ΑΦΕΛΑΪ

Ήταν το μεγάλο όνομα εκείνου του καλοκαιριού. Δανεικός από τη Μπαρτσελόνα. Έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο με επευφημίες. Θετική η παρουσία του, θυμόμαστε και το γκολ που έβαλε στον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Με το πέρας της σεζόν επέστρεψε στην Καταλονία και παραχωρήθηκε αμέσως στη Στόουκ.

ΤΖΙΜΙ ΝΤΟΥΡΜΑΖ

Διεθνής Σουηδός που θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερα. Αγωνίστηκε από το 2014 έως το 2016, Ούτε εντυπωσίασε ούτε απογοήτευσε. Εδώ και δύο σεζόν αποτελεί βασικό στέλεχος της Τουλούζ στην Α’ Γαλλίας και δίνει μάχη παραμονής. Πέρσι την κέρδισε, φέτος θα …δούμε. Η Εθνική Σουηδίας πάντως τον έχει πάντα στο ρόστερ της.

ΓΚΕΒΟΡΓΚ ΓΚΑΖΑΡΙΑΝ

Για λίγους μήνες δοκίμασε τις δυνάμεις τους στο λιμάνι ο Αρμένιος. Έβγαλε το άλλο μισό της σεζόν στην Κέρκυρα. Και από το καλοκαίρι του 2015 αγωνίζεται στα άκρα της Μαρίτιμο στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

ΜΑΤΙΕ ΝΤΟΣΕΒΙ

Από τις περιπτώσεις που είχαν πολύ συχνή παρουσία στα ματς του Ολυμπιακού, αλλά ποτέ και κανένας δεν θεώρησε απαραίτητους ή αναντικατάστατους. Είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης, η οποία αγόρασε τα δικαιώματά του την επόμενη σεζόν. Τη φετινή παραχωρήθηκε δανεικός στη Μετς, την ουραγό της Α’ Γαλλίας.

ΦΡΑΝΚΟ ΧΑΡΑ

Ο άνθρωπος του Κυπέλλου. Ήταν μεταγραφή Ιανουαρίου, δανεικός από τη Μπενφίκα. Τον θυμούνται από το γκολ του με το στήθος, χάρη στο οποίο σημειώθηκε η πρόκριση στον τελικό, στον οποίο σκόραρε επίσης. Ο Αργεντινός επιθετικός μετακινήθηκε στο Μεξικό το καλοκαίρι του 2015 και από τότε σκοράρει για λογαριασμό της Πατσούκα (35 γκολ σε 70 αγώνες).

ΧΟΡΧΕ ΜΠΕΝΙΤΕΣ

Ο χαμογελαστός επιθετικός από την Παραγουάη με την καλή τεχνική και τις δυνατότητες εξέλιξης. Το 2015 μετακινήθηκε στο Μεξικό. Διακρίθηκε με την Κρουζ Αζούλ, στην οποία αγωνίστηκε και πέρσι (16 γκολ σε 52 συμμετοχές). Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο κινείται στην επίθεση της Μοντερέι, στην ίδια χώρα.

ΣΕΖΟΝ 2015-2016

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ

Ήρθε για να προσδώσει εμπειρία και σταθερότητα στην άμυνα. Μας έμεινε ο δυναμισμός του και τα γκολ του σε ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Φόρεσε τα ερυθρόλευκα μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μπασακσεχίρ. Θεωρητικά διεκδικεί πρωτάθλημα στην Τουρκία, αλλά μετρά μόλις τρεις συμμετοχές.

ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Ακόμα ένα παγκόσμιας κλάσης όνομα που κόσμησε με την παρουσία του το ρόστερ του Ολυμπιακού. Αναμφισβήτητη η κλάση του. Για δύο χρόνια πρόσφερε αρκετά και μάλλον θα πρόσφερε ακόμα πιο πολλά αν δεν παραγκωνιζόταν. Το 2017 κρέμασε τα παπούτσια του και ο Πειραιάς ήταν το τελευταίο του ποδοσφαιρικό λιμάνι. Έχει επιστρέψει στην πατρίδα του την Αργεντινή.

ΣΑΣΑ ΖΝΤΙΕΛΑΡ

Αποκτήθηκε από την ΟΦΚ Βελιγραδίου ως μεγάλη ελπίδα για το μέλλον, κάτι που δεν αποδείχθηκε στη συνέχεια. Ο 22χρονος πλέον Σέρβος αγωνίζεται δανεικός στην Παρτιζάν.

ΕΡΝΑΝΙ

Δανεικός από την Πόρτο με εντυπωσιακή τεχνική και ταχύτητα. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ και τον Μάιο επέστρεψε στο Ντραγκάο για να ξαναφύγει. Πέρσι διακρίθηκε στη Γκιμαράες (8 γκολ σε 27 συμμετοχές), όμως από το Γενάρη υποβιβάστηκε στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο…

ΑΛΦΡΕΝΤ ΦΙΝΜΠΟΓΚΑΣΟΝ

Όταν έβαλε το γκολ στο Έμιρετς στο επικό 3-2 επί της Άρσεναλ πολλοί θεώρησαν ότι ήταν ο στράικερ που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός. Ο Μάρκο Σίλβα όμως, ποτέ δεν τον εμπιστεύθηκε ουσιαστικά. Από τον Ιανουάριο του 2016 παίζει στην Άουγκσμπουργκ. Έβαλε 7 γκολ στο δεύτερο γύρο της Μπουντεσλίγκα. Οι μικροί της Βαυαρίας τον έκαναν δικό τους και ο Ισλανδός έκανε καταπληκτικό πρώτο γύρο φέτος με 11 γκολ. Από το Γενάρη ταλαιπωρείται με τραυματισμό.

ΙΝΤΕΓΕ ΜΠΡΑΟΥΝ

Δεν χρειάζονται πολλές αναφορές. Το πέρασμά του ήταν πρόσφατο. Έπαιξε μέχρι το τον Ιανουάριο του 2017 σκοράροντας πολύ. Τότε μετακινήθηκε στην Κίνα και την Τιανζίν Τέντα και προ μηνών παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάλαγα. Πρόλαβε και έβαλε ένα γκολ και σε αυτή, αν και η υπόθεση παραμονή δεν δείχνει και τόσο εφικτή.

ΑΛΑΝ ΠΟΥΛΙΔΟ

Ο άνθρωπος – αναστάτωση. Από την πρώτη μέρα σημειώθηκαν προβλήματα. Αρχικά νομικής φύσης που δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Στην πορεία άρχισε να φαίνεται ότι η κλάση του ήταν χαμηλότερη από το επίπεδο των πρωταθλητών. Το πιο «συνταρακτικό» γεγονός στη θητεία του Μεξικανού ήταν η καλοκαιρινή απαγωγή του στο Μεξικό… Από το καλοκαίρι του 2016 ανήκει στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα, μιας από τις μεγάλες ομάδες της πατρίδας του.

ΣΕΖΟΝ 2016-2017

ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΑΛΙ

Νεαρός (ήρθε στα 23 του) και φέρελπις τερματοφύλακας από τη Γιουβέντους που τον έδινε δανεικό εδώ κι εκεί. Τον παραχώρησε και στον Ολυμπιακό λοιπόν. Πήρε τις ευκαιρίες του, αλλά απογοήτευσε στα ευρωπαϊκά ματς με τη Μπεσίκτας και …τέλος. Ξεκίνησε τη φετινή σεζόν στη Ζούλτε Βάρεγκεμ στο Βέλγιο και από τον Ιανουάριο συνεχίζει στη Β’ Ιταλίας για λογαριασμό της Περούτζια, Ακόμα στη Γιουβέντους ανήκουν τα δικαιώματά του…

ΜΠΡΟΥΝΟ ΒΙΑΝΑ

Αποκτήθηκε ως ταλέντο από τη Βραζιλία. Ο Μπέντο του έδωσε πολλές ευκαιρίες, αλλά ο τότε 22χρονος δεν ανταποκρίθηκε. Έφυγε δανεικός για τη Μπράγκα όμως και εκεί τα πήγε καλύτερα. Εδώ και λίγο καιρό ανήκει στον πορτογαλικό σύλλογο.

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ

Αριστερός μπακ από την Ισπανία με μεγάλη θητεία στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ξεκίνησε τη σεζόν βασικός στον Ολυμπιακό χωρίς να εντυπωσιάσει ούτε να απογοητεύσει. Έψαχναν κάτι καλύτερο οι «ερυθρόλευκοι» και το καλοκαίρι επέστρεψε στη Βασκωνία.

ΑΛΙ ΣΙΣΟΚΟ

Ο ίδιος και άλλοι ελάχιστοι θυμούνται ότι έπαιξε στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2017. Ο Γάλλος με την πλούσια καριέρα στο παρελθόν (Πόρτο, Λιόν, Βαλένθια, Λίβερπουλ κ.α) ανήκει από τον Ιούλιο στην τουρκική Μαλάτισασπορ και έχει 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα,.

ΝΤΙΟΓΟ ΦΙΓΚΕΪΡΑΣ

Οι συγκυρίες τον κατέστησαν απαραίτητο. Μπορεί οι δυνατότητές του να μην ανταποκρίνονταν στα «ερυθρόλευκα» οράματα, ωστόσο αγωνίστηκε σε πάρα πολλά παιχνίδια μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε έφυγε για τη Μπράγκα. Η αποχώρησή του περισσότερο χαροποίησε κόσμο παρά δυσαρέστησε.

ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΠΑΡΕΔΕΣ

Μεταγραφή χειμερινής περιόδου ο 30χρονος μπακ από το Εκουαδόρ. Ύστερα από πολύ μικρή παρουσία, ξεχάστηκε και αυτός. Επέστρεψε στην πατρίδα του και διεκδικεί πρωτάθλημα με την Έμελεκ.

ΤΑΡΙΚ ΕΛΙΟΥΝΟΥΣΙ

Ένας χρόνος ήταν αρκετός για τον διεθνή Νορβηγό. Καλός παίκτης, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Στην αρχή της τρέχουσας σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στην Καραμπάχ. Από τον περασμένο Ιανουάριο ανήκει στην ΑΪΚ Στοκχόλμης ενόψει της έναρξης του σουηδικού πρωταθλήματος.

ΜΠΕΝ

Γρήγορα μετακινήθηκε στον Λεβαδειακό και στον Πανιώνιο (δανεικός). Στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν έλαμψε στα ματς με την Παρτιζάν για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στη συνέχεια δεν έπεισε για την αξία του. Αγωνίζεται πλέον στον Ερυθρό Αστέρα (2 γκολ σε 5 συμμετοχές).

ΟΣΚΑΡ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Ακόμα ένα πολύ μεγάλο όνομα με τεράστια καριέρα. Μόνο που ο αρχισκόρερ του παρελθόντος διεκδικούσε βραβείο αστοχίας στην «ερυθρόλευκη» επίθεση. Πιο βαρύς και πιο αδύναμος από ποτέ. Επέστρεψε στην πατρίδα του και φορά τη φανέλα της Λιμπερτάδ (3 γκολ σε 12 αγώνες).

ΓΚΟΝΖΑΛΟ ΠΑΣΙΕΝΣΙΑ

Ανήκει στην Πόρτο και από τον Ιανουάριο του 2015 τον δανείζει συνεχώς. Δεν πήρε ευκαιρίες στον Ολυμπιακό. Αντιμετώπισε και σοβαρά προβλήματα υγείας. . Επέστρεψε στην Πόρτο ύστερα από λίγους μήνες. Έβγαλε το υπόλοιπο της σεζόν ως δανεικός στη Ρίο Άβε και στην τρέχουσα αγωνίζονταν με μεγαλύτερη επιτυχία στη Σετούμπαλ (επίσης δανεικός με 5 γκολ σε 18 συμμετοχές), ενώ τον Ιανουάριο επέστρεψε και πάλι στο "Ντραγκάο".