Το Soccer Without Borders άλλαξε την ζωή της Φατούμα

Μεγάλωσε με τη μητέρα της και πέντε αδελφούς και αδελφές σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα.

Το Soccer Without Borders άλλαξε την ζωή της Φατούμα

Την μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου, αναδεικνύει η ιστορία της 20χρονης Φατούμα Χουσείν από την Σομαλία, όπως την παρουσιάζει η ιστοσελίδα της Fifa.

Μεγάλωσε με τη μητέρα της και πέντε αδελφούς και αδελφές σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα, που σίγουρα δεν έχει κανένα κοινό με το Οκλαντ, την ηλιόλουστη πολιτεία της Καλιφόρνιας, που αποτελεί σπίτι της εδώ και έξι χρόνια. «Η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά δεν το γνώριζα εκείνη τη στιγμή, καθώς δεν έπρεπε να ανησυχώ για τίποτα», λέει για εκείνα τα χρόνια.

Η οικογένειά της, πέρασε 23 χρόνια στο στρατόπεδο και η Φατούμα τα πρώτα 14 της ζωής της. Χρόνια που το ποδόσφαιρο έπαιξε μόνο ένα μικρό ρόλο στη ζωή της. «Παίζαμε κάθε τόσο με τους αδελφούς μου. Αλλά αυτό ήταν όλο», είπε.

Τα πράγματα τώρα φαίνονται πολύ διαφορετικά, καθώς η Φατούμα περνάει ώρες μέσα στα γήπεδα προπόνησης του Soccer Without Borders (ποδόσφαιρο χωρίς σύνορα) και το ποδόσφαιρο έχει γίνει μέρος της ζωής της. «Είμαι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να μιλάς την ίδια γλώσσα για να επικοινωνείς ή να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον στο ποδόσφαιρο», τόνισε.

Ετσι, η Φατούμα έμαθε να αγαπά το ποδόσφαιρο. Όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2012, έγινε το κύριο χόμπι της και έκτοτε το ακολούθησε με πάθος. Υποστηρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης και δεν χάνει κανέναν αγώνα της. Μια ημέρα, ενώ καθόταν στον καναπέ, με τα μάτια της κολλημένα στην οθόνη, βλέποντας την αγαπημένη της ομάδα, ρώτησε τη μητέρα της αν μπορούσε να παίξει και εκείνη ποδόσφαιρο. Η μητέρα της απάντησε: «Γιατί όχι; Παίξε και απολαύσέ το».

Η Φατούμα ήταν πολύ ντροπαλή. Όλοι οι φίλοι της είχαν μείνει πίσω στο στρατόπεδο της Κένυας. Και δεν μιλούσε ακόμα τη γλώσσα και αυτό την έκανε νευρική, τόσο στο σχολείο όσο και στο γήπεδο. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητά της δεν κράτησε πολύ. Μέσα από το ποδόσφαιρο ανέπτυξε την προσωπικότητά της. Προπονητής της ήταν ο Μπεν Γκουτσάρντι, ο ιδρυτής του Soccer Without Borders. Δεν ήταν σίγουρη για τις ικανότητές της στο ποδόσφαιρο. «Είπα στον Μπεν ότι δεν ήμουν πολύ καλή, αλλά απάντησε ότι αυτό δεν ήταν το θέμα. Το θέμα ήταν να διασκεδάσουμε και να παίζουμε ποδόσφαιρο στην κοινότητα. Τότε κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο είναι για μένα!»

Η Φατούμα γνώρισε κορίτσια της ηλικίας της στο Soccer Without Borders. Από διαφορετικές χώρες και με τις δικές τους ιστορίες. Όλοι μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και είχαν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και θρησκείες. Αυτό που είχαν κοινό ήταν ότι ήταν μετανάστες και ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Η Φατούμα πλεόν είναι σε κολέγιο. Το όνειρό της είναι να γίνει νοσοκόμα και να βοηθήσει τους ανθρώπους. Σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει να συνεισφέρει στο Soccer Without Borders. «Αυτή η οργάνωση δημιουργεί κάτι εξαιρετικό. Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό που μου έδωσε και θέλω να δώσω κάτι πίσω».

Ετσι τώρα, βοηθά τους προπονητές των κοριτσιών U-12 και U-14. «Η ομάδα ποδοσφαίρου είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα για μένα. Τη σκέφτομαι όπως την οικογένειά μου. Δεν έχω μόνο μία, αλλά δύο οικογένειες τώρα», είπε η Φατούμα, σίγουρη πως βρήκε έναν πιστό σύντροφο που την οδηγεί, την παρακινεί και την κάνει ευτυχισμένη: το ποδόσφαιρο.

Όπως εξηγεί η FIFA, το Soccer Without Borders εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να βοηθήσει νέους και να τους εντάξει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως τρόπο για να επιφέρει θετικές αλλαγές και παρέχει βοήθεια στους μειονεκτούντες νέους, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθώς μεγαλώνουν, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης και της προσωπικής ανάπτυξης.

Από την ίδρυσή του το 2006, το Soccer Without Borders έχει δημιουργήσει 12 προγράμματα που λειτουργούν σε πέντε πόλεις στις Η.Π.Α., καθώς και στη Νικαράγουα και την Ουγκάντα. Πέρυσι, κέρδισε το βραβείο πολυμορφίας της FIFA, το οποίο αναγνωρίζει τις προσπάθειες οργάνωσης, ομάδας πρωτοβουλίας ή προσώπου για την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων και για την προώθηση της διαφορετικότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ