Τέσσερις κατηγορούμενοι για τα «στημένα» ματς στο Βέλγιο

Οι αρχές του Βελγίου κατηγόρησαν σήμερα  ένα διαιτητή και τέσσερις άλλους ανθρώπους για στήσιμο αγώνων στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία της χώρας.

Τέσσερις κατηγορούμενοι για τα «στημένα» ματς στο Βέλγιο

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ένας δικαστής κατηγόρησε τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά και ένα πέμπτο για ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για τον ατζέντη, Ντέγιαν Βελίκοβιτς, το διαιτητή, Σεμπαστιάν Ντελφεριε και αξιωματούχους των Μαλίν και Μπέβερεν, οι οποίες τέθηκαν αντιμέτωπες την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου (Μάρτιος 2018). Κανένας από τους πέντε, ή τους δικηγόρους τους, δεν έχει σχολιάσει προς το «παρών» το παραμικρό για τις κατηγορίες. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει ντόμινο αποκαλύψεων και νέες «έφοδοι» σε συλλόγους για το μεγάλο σκάνδαλο στο Βέλγιο

Τρεις μήνες αφότου η Εθνική ομάδα του Βελγίου έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα νέα της Πέμπτης, που έφεραν στο φως τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ατζέντηδων, αξιωματούχων του ποδοσφαίρου και των διαιτητών, κυριαρχούσαν στα βελγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο διεθνής αμυντικός και πρώην αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων», Βενσάν Κομπανί, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «VTM» ότι κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί. «Η υπόθεση είναι πολύ κοντά με αυτές στον κόσμο της εμπορίας ανθρώπων, των ναρκωτικών και της πορνείας, όπου διακινούνται πολλά χρήματα. Όταν κρυφές συναλλαγές είναι δυνατές, μοιραία υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα.Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι, αλλά και πολλοί κακοί», επισήμανε ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι.

Η εισαγγελέας, Βενκε Ροζέν, ασχολήθηκε με την υπόθεση εναντίον δύο ατζέντηδων του ποδοσφαίρου, που είναι ύποπτοι για απόκρυψη των αμοιβών τους και άλλων πληρωμών, αλλά και προσπαθειών να καθορίσουν τα αποτελέσματα των δύο αγώνων της περασμένης σεζόν με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού της Μαλίν.

Στον πρώτο ύποπτο αγώνα της 3ης Μαρτίου, η Αντβέρπ επικράτησε με 2-0 της Εουπεν, με την οποία έδινε μάχη η Μαλίν για την παραμονή στην Jupiter Pro League υποβιβασμούς του Mechelen, Eupen 2-0, χάρη σε ένα πέναλτι που δόθηκε σε παράβαση που έγινε εκτός περιοχής!

Στις 11 Μαρτίου, τελευταία μέρα της κανονικής περιόδου, η Μαλίν επιβλήθηκε με 2-0 της Μπέβερεν, αλλά η Εουπεν πέτυχε τεράστια νίκη με 4-0, αποτέλεσμα που της έδωσε την ευκαιρία να ξεπεράσει την Μαλίν λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων και την τελευταία να υποβιβαστεί.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Βέλικοβιτς είχε έρθει σε επαφή με τον διαιτητή Ντελφεριε, ο οποίος δεν ήταν σε κανέναν από τους δύο προαναφερθέντες αγώνες, και προσέφερε οφέλη σε αντάλλαγμα ευνοϊκών αποφάσεων, όπως ενδεχομένως να επηρεάσουν τις διαδικασίες τιμωρίας που θα επιβληθούν σε παίκτη.

Η Βελγική αστυνομία έκανε έφοδο σε 44 βελγικούς συλλόγους και κατοικίες σε όλη την χώρα την Τετάρτη (10/1), ενώ άλλες 13 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ.

Στο Βέλγιο, έχουν κρατηθεί 29 άτομα, εκ των οποίων 22 έπρεπε να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου για την αντιμετώπιση κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς. Από τέσσερις κρατούμενους στο εξωτερικό, οι βελγικές αρχές ζήτησαν την έκδοση δύο ατόμων.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των εννέα ποδοσφαιρικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα τρία «μεγάλα ονόματα», της Αντερλεχτ, της Μπριζ και της Σταντάρ Λιέγης, καθώς και στα σπίτια έξι παραγόντων, τεσσάρων μάνατζερ, δύο διαιτητών, δύο κοσμηματοπωλών και του Ιβάν Λέκο, του Κροάτη προπονητή της πρωταθλήτριας, Μπριζ.

Η Μπριζ, μάλιστα, βρίσκεται στον Α΄ όμιλο του Champions League με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Μονακό και Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η εισαγγελέας δήλωσε ότι οι ανακριτές βρήκαν συσκευασίες για ρολόγια πολυτελείας αξίας 8 εκ. ευρώ, καθώς και κοσμήματα και μετρητά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ