Έδρες για προκρίσεις

Το «ΦΩΣ» αναλύει τα πρόσφατα αποτελέσματα των Μαρσέιγ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Γκενκ και Ντιναμό Κιέβου στο γήπεδό τους στην Ευρώπη και αναδεικνύει θετικά σημάδια για την προσπάθεια των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Άρη αντιστοίχως * Γιατί έχει δικαίωμα να χαμογελά και ο ΠΑΟΚ με τις εκτός έδρας επιδόσεις της Χάιντουκ

Έδρες για προκρίσεις

Η μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών ομάδων, εκπροσώπων της χώρας στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ συνεχίζεται μέσα στην εβδομάδα με υψηλές προσδοκίες. Στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ θα παίξει αύριο το πρώτο παιχνίδι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία, μετά τα όσα οδυνηρά έχουν συμβεί από την περασμένη Δευτέρα με την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν και των Ελλήνων και άλλων συνεργών τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή.

Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να αναβάλλει το πρώτο ματς που ήταν να γίνει στο γήπεδο της ΑΕΚ και δεν προχώρησε σε κάποια άλλη απόφαση παρά μόνο στην αλλαγή της έδρας σε αυτό το ζευγάρι, έχοντας προκαλέσει την έντονη δυσφορία της νταμπλούχου.

Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει για το θετικό αποτέλεσμα στο «Μάξιμιρ» ώστε να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης, εκεί όπου περιμένει η Αντβέρπ.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στο πρώτο παιχνίδι τη Μαρσέιγ με 1-0 και από απόλυτο αουτσάιντερ για την πρόκριση έχει πλέον βάσιμες ελπίδες ενόψει της αυριανής ρεβάνς στη Γαλλία. Έτσι ώστε να προχωρήσει έως τα πλέι οφ, όπου λογικά θα αντιμετωπίσει την Μπράγκα, δίχως να αρκεστεί στο μπόνους που έχει σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Μαρσέιγ για απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού, δηλαδή η πρόκριση στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που θα πετύχει εάν αποκλείσει την ερχόμενη Πέμπτη την Γκενκ στο Βέλγιο έχοντας «προίκα» τη νίκη του με 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Για να παίξει, έτσι, στη συνέχεια στα πλέι οφ της διοργάνωσης με τη σερβική Τσουκαρίτσκι και να πάει στους ομίλους και όχι να αντιμετωπίσει λογικά την Άδανα Ντεμίρσπορ στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ.

Σε αυτή τη διοργάνωση ο ΠΑΟΚ και ο Άρης έχουν το δικό τους προβάδισμα ώστε νε περάσουν στα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 0-0 από τη Χάιντουκ στο Σπλιτ και την περιμένει την Πέμπτη στην Τούμπα, ενώ ο Άρης νίκησε στη Θεσσαλονίκη την Ντιναμό Κιέβου με 1-0 και θα προσπαθήσει, επίσης την προσεχή Πέμπτη, να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα στη ρεβάνς στο ουδέτερο Βουκουρέστι.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι οι προκρίσεις για τις πέντε ελληνικές ομάδες θα είναι πολύ καθοριστικές τόσο για τα δικά τους οφέλη και τη διεθνή διάκριση που θα προσφέρει πρεστίζ και χρήμα, αλλά και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη μάχη που δίνει να απαγκιστρωθεί από τις χαμηλές θέσεις στις οποίες βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη λίστα της ΟΥΕΦΑ.

Με συνέπεια να δίνουν κάθε καλοκαίρι οι ομάδες πολλά και δύσκολα προκριματικά παιχνίδια σε εποχή μάλιστα που δεν είναι απολύτως έτοιμες και με το ελληνικό πρωτάθλημα να αρχίζει αργότερα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Συνθήκη που υπάρχει και στις φετινές αναμετρήσεις των «πέντε».

Παρελθόν που δεν τρομάζει

Έχει ενδιαφέρον και προκύπτουν… θετικά συμπεράσματα, αν παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα που έχουν οι προσεχείς αντίπαλοι και την αντίδρασή τους όταν αγωνίζονται στις έδρες τους. Όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των αγώνων που ακολουθούν. Τι κάνουν δηλαδή την τελευταία διετία στην Ευρώπη όταν αγωνίζονται στο γήπεδό τους η Μαρσέιγ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Γκενκ και η Ντιναμό Κιέβου. Όπως και ποια είναι η εκτός έδρας ευρωπαϊκή συμπεριφορά της Χάιντουκ όταν βγαίνει εκτός Κροατίας, όπως θα συμβεί την Πέμπτη με τη ρεβάνς της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει πάρει και καλό αποτέλεσμα στο Σπλιτ.
Όπως θα διαπιστώσουμε υπάρχουν σαφώς (και ειδικά από τη Μαρσέιγ) πολλά αποτελέσματα που δείχνουν δυναμική των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων. Για την ακρίβεια όχι πολλά. Αρκετά. Υπάρχουν, ωστόσο, επίσης πολλές αναμετρήσεις τους που δείχνουν ότι όχι απλώς δεν είναι πανίσχυρες ή άτρωτες, αλλά και ότι δυσκολεύονται ιδιαίτερα όταν πρέπει να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις. Ακόμη και στο γήπεδό τους.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Παρασύρει και παρασύρεται

Η αντίπαλος της ΑΕΚ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έχει αναμφίβολα μία ισχυρή έδρα ακόμη και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, η οποία αναμένεται να είναι ακόμη πιο «καυτή» μετά τα τελευταία οδυνηρά συμβάντα. Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η πρωταθλήτρια Κροατίας έχει τα τελευταία χρόνια και κάποια αποτελέσματα άνετης επικράτησης, αλλά ειδικά με πιο δυνατούς αντίπαλους συναντά δυσκολίες. Και δεν έχει αποφύγει και «γκέλες» κόντρα σε συγκροτήματα που δεν έχουν τη δυναμικότητα της φετινής ΑΕΚ.
Φέτος, στον προηγούμενο προκριματικό γύρο η Ντιναμό νίκησε άνετα στο «Μάξιμιρ» την Αστάνα από το Καζακστάν με 4-0, ενώ το περασμένο καλοκαίρι για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε φέρει ισοπαλία 2-2 με την Σκούπι από τη Βόρεια Μακεδονία (νίκησε 1-0 στη ρεβάνς), επικράτησε με 4-2 της Λουντογκόρετς από τη Βουλγαρία και στην παράταση προκρίθηκε με 4-1 επί των Νορβηγών της Μπόντο Γκλιμτ, από τους οποίους είχε χάσει 1-0 στο πρώτο παιχνίδι. Στον όμιλο ξεκίνησε με μία μεγάλη νίκη επί της Τσέλσι με 1-0, έφερε ισοπαλία 1-1 με την Σάλτσμπουργκ και γνώρισε τη συντριβή από τη Μίλαν με 4-0.

Πρόπερσι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε μεν νικήσει με 3-2 τη Βαλούρ και με 2-0 την Ομόνοια, αλλά είχε και το 1-1 με τη Λέγκια (την απέκλεισε εκτός έδρας) όπως και το 0-0 με τη Σέριφ Τίρασπολ από την οποία είχε ηττηθεί 3-0 στη Μολδαβία και έμεινε εκτός ομίλων. Πήγε στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, όπου εντός έδρας έχασε 2-0 από τη Γουέστ Χαμ, νίκησε 3-1 τη Ραπίντ Βιέννης και έφερε 1-1 με την Γκενκ. Στα νοκ άουτ επικράτησε 1-0 της Σεβίλλης αλλά αποκλείστηκε από το 1-3 της Ισπανίας.
Είναι, λοιπόν, μία ομάδα που έχει να επιδείξει επιτυχίες απέναντι σε Τσέλσι και Σεβίλλη στο γήπεδό της, όπως και ευρείες νίκες επί αδύναμων, αλλά στα ματς με ομάδες επιπέδου ΑΕΚ δυσκολεύεται. Πολλές φορές και με κατώτερες.

Μαρσέιγ: Μόνο δύο φορές «σκορ πρόκρισης»

Μπορεί η Μαρσέιγ να έχει μία πανίσχυρη έδρα και να προβάλλει ως ικανή να ανατρέψει το σκορ της ήττας της από τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, αλλά το πρόσφατο παρελθόν της δείχνει ότι δεν είναι και τόσο απλό να το κάνει. Ακόμη και πρόπερσι που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κονφερενς Λιγκ, δεν είχε τέτοιες νίκες με σκορ που θα της έδιναν την πρόκριση απέναντι στην ελληνική ομάδα στην αυριανή δεύτερη συνάντησή τους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Την περσινή σεζόν η Μαρσέιγ έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχασε 2-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, νίκησε άνετα με 4-1 τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας σε μία πράγματι εξαιρετική βραδιά, αλλά ηττήθηκε 2-1 από την Τότεναμ και έμεινε τελευταία στον όμιλο και εκτός Ευρώπης.

Πρόπερσι είχε ξεκινήσει από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο γήπεδό της έφερε 0-0 με τη Γαλατά, 2-2 με τη Λάτσιο και νίκησε με 1-0 τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Συνέχισε στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ με τρεις προκρίσεις μόνο με νίκες μέσα-έξω. Στο «Βελοντρόμ» επικράτησε της Καραμπάγκ με 3-1, της Βασιλείας με 2-1 και του ΠΑΟΚ επίσης με 2-1. Στην ημιτελική φάση αποκλείστηκε από τη Φέγενορντ με το ματς στη Γαλλία να λήγει 0-0.

Δεν είναι, δηλαδή, αποτελέσματα -με εξαίρεση εκείνο απέναντι στη Σπόρτινγκ- που να πείθουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι «καταδικασμένος» στην αυριανή ρεβάνς. Κάθε άλλο, ειδικά μετά το υπέρ του 1-0 της Λεωφόρου.

Γκενκ: Δεν μπορεί να νικήσει στο Βέλγιο!

Η Γκένκ για να αποκλείσει τον Ολυμπιακό θα πρέπει οπωσδήποτε να τον νικήσει στη ρεβάνς της προσεχούς Πέμπτης μετά το 1-0 των Πειραιωτών στο πρώτο παιχνίδι, μόνο που η βελγική ομάδα αδυνατεί να κάνει νίκες στην Ευρώπη στο γήπεδό της. Τουλάχιστον στις τελευταίες παρουσίες της.

Φέτος υπέστη το «στραπάτσο» από τη Σερβέτ, καθώς μετά το 1-1 της Ελβετίας δεν μπόρεσε όπως όλοι ξέρουμε να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, διότι στη ρεβάνς της «Σετζέκα Αρίνα» έφερε 2-2 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση και αποκλείστηκε στα πέναλτι από μία ομάδα που έπαιζε με δέκα παίκτες από το τρίτο λεπτό…

Πέρσι η Γκενκ δεν είχε συμμετάσχει στην Ευρώπη, ενώ πρόπερσι αγωνίστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας δύο φορές με 2-1 από τη Σαχτάρ. Πήγε σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και εντός έδρας είχε το 0-3 από την… Ντιναμό Ζάγκρεμπ, το 2-2 με τη Γουέστ Χαμ και την ήττα με 1-0 από τη Ραπίντ Βιέννης. Δεν χαρακτηρίζεται και σούπερ η έδρα της, με λίγα λόγια.

Ντιναμό Κιέβου: Μία νίκη σε εννέα αγώνες!

Σαφώς παίζει ρόλο ότι η αντίπαλος του Άρη δεν χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου τη φυσική της έδρα και δεν παίζει καν στη χώρα της. Όμως δεν είναι και λογικό να έχει δώσει εννέα εντός έδρας αναμετρήσεις, έστω και σε άλλες χώρες (στην Πολωνία κυρίως, ενώ τώρα θα παίξει στη Ρουμανία) και να έχει πετύχει μόλις μία νίκη. Με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στις έδρες των αντιπάλων της, αν και με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» δεν τα κατάφερε.

Πέρυσι συμμετείχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη Φενέρ 0-0 ως γηπεδούχος, πέρασε με νίκη 2-1 στην Τουρκία. Με τη Στουρμ Γκρατς νίκησε 1-0 εντός έδρας και 2-1 στη ρεβάνς, για να αποκλειστεί από την Μπενφίκα με δύο ήττες, 0-2 εντός και 0-3 εκτός. Στη συνέχεια έπαιξε στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και τα αποτελέσματά της ως γηπεδούχος ήταν: 0-1 από την ΑΕΚ Λάρνακας, 0-1 από την Ρεν και 0-2 από τη Φενέρ, την οποία ξαναβρήκε στον δρόμο της.

Αλλά και πρόπερσι η ουκρανική ομάδα δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα στα πολωνικά γήπεδα που χρησιμοποίησε ως έδρα. Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ είχε το 0-0 με την Μπενφίκα, το 0-1 από την Μπαρτσελόνα και το 1-2 από την Μπάγερν. Εδώ τουλάχιστον οι αντίπαλοί της ήταν πάρα πολύ δυνατοί. Ο Άρης μπορεί να συνεχίσει για να βρει την Μπεσίκτας στα πλέι οφ και όλα τα παραπάνω το αποδεικνύουν…

Χάιντουκ: Μόνο ήττες μακριά από την Κροατία

Και για τον ΠΑΟΚ τα αποτελέσματα που έχει η Χάιντουκ την τελευταία διετία μακριά από το Σπλιτ αποτελούν οδηγό για πρόκριση. Με το 0-0 του πρώτου αγώνα η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θέλει τη νίκη για να συνεχίσει απέναντι σε Ρόζεμποργκ ή Χαρτς και να διεκδικήσει την παρουσία στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.
Στη συγκεκριμένη διοργάνωση η Χάιντουκ έπαιξε πέρυσι πρώτα με την Γκιμαράες, την οποία νίκησε με 3-1 στην Κροατία, έχασε 1-0 στην Πορτογαλία και προκρίθηκε. Στη συνέχεια έπεσε πάνω στη Βιγιαρεάλ και αποχαιρέτησε με δύο ήττες, 4-2 στην Ισπανία και 2-0 στο Σπλιτ.

Πρόπερσι, πάλι για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ, η κροατική ομάδα κληρώθηκε με την Τομπόλ Κοστανάι από το Καζακστάν. Στο πρώτο ματς νίκησε 2-0, αλλά δεν μπόρεσε να προκριθεί! Στη ρεβάνς έχασε 3-1 στην κανονική διάρκεια και στο 118’ δέχτηκε και τέταρτο γκολ, γνωρίζοντας σκληρό αποκλεισμό. Και φυσικά δείχνοντας τις μεγάλες αδυναμίες που έχει μακριά από την πατρίδα της…