Αφιέρωμα: Παίκτες που έγιναν πρόεδροι!

Διαβάστε τη λίστα του «ΦΩΤΟΣ» με τους 4 + 1 ποδοσφαιριστές που άφησαν τα γήπεδα για να καθίσουν στον προεδρικό θώκο!

Αφιέρωμα: Παίκτες που έγιναν πρόεδροι!

Ποιος είπε ότι ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος ομάδας; Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί που το δοκίμασαν και το πέτυχαν. Ακολουθεί μία λίστα με 4+1 ποδοσφαιριστές που άφησαν τα γήπεδα και… φόρεσαν την προεδρική γραβάτα για να διοικήσουν τις ομάδες του.

1. Ντιέγκο Μαραντόνα

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε το όνομα «Ντιέγκο Μαραντόνα» δεν μας έρχονται στο μυαλό μόνο καλά πράγματα αλλά δεν υπάρχει κανείς που να μην αποδέχεται πως αυτός ο άνθρωπος έχει αφήσει το στίγμα του στο ποδόσφαιρο και συνεχίζει να γράφει ιστορία από ένα ακόμη διαφορετικό πόστο.

Μαραντόνα σημαίνει: Εθνική Αργεντινής, Μπόκα Τζούνιορς και Μπαρτσελόνα αλλά σημαίνει και Καμόρα, γυναίκες, ναρκωτικά και το χέρι του θεού. Από το Παγκόσμιο του 90 και μετά, αφού συνελήφθη για χρήση κοκαΐνης (1991) η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε να φθίνει. Αφού έμεινε για αρκετά χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το 2008 έγινε προπονητής της Εθνικής Αργεντινής οδηγώντας την στο Παγκόσμιο του 2010 και συνέχισε τη προπονητική του καριέρα στα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ασχολείται με την προπονητική αλλά με τη διοίκηση.

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε από την λευκορωσική Ντιναμό Μπρεστ ως ο νέος πρόεδρος της ομάδας και το ταξίδι του συνεχίζεται. Κανείς δεν ξέρει αν είναι το τελευταίο του βήμα γύρο από τα γήπεδα, δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τις κινήσεις του Μαραντόνα.

2. Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο Ντέβιντ Μπέκαμ δεν υπήρξε απλά ένας ποδοσφαιριστής. Από την ηλικία των 16 ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «μαγικής» φουρνιάς του 92 ( Σκόουλς, Γκίγκς, Νέβιλ κλπ) που μαζί κατάφεραν να κατακτήσουν τα πάντα (τρεμπλ το 1999)

Το 2003 μεταπήδησε στη Ρεάλ Μαδρίτης, έναν από τους κορυφαίους συλλόγους του πλανήτη για να συμπληρώσει το σύνολο των Γκαλάκτικος. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2007 όταν πήγε στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Τις σεζόν 2009-2010 αγωνίστηκε πάλι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μίλαν και έκλεισε τη ποδοσφαιρική του καριέρα το 2008 στη Παρί Σεν Ζερμέν.

Μετά το τέλος της καριέρας του ίδρυσε την Ίντερ Μαϊάμι και πλέον ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μετράει αντίστροφα για την ένταξη της ομάδας του στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ το MLS που θα πραγματοποιηθεί το 2020.

3. Ντέμης Νικολαίδης

Λίγοι ποδοσφαιριστές καταφέρνουν να φτάσουν σε σημείο να γίνει το όνομα τους ταυτόσημο με τη φανέλα που φοράνε μέσα στο γήπεδο. Ο Ντέμης Νικολαίδης είναι ξεκάθαρα ένας από αυτούς. Ο Ντέμης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Απόλλωνα Σμύρνης όπου καθιερώθηκε αμέσως και εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του.

Το 1996 μετά από αρκετό χρονικό διάστημα διαπραγματεύσεων η ΑΕΚ έδωσε τα χέρια με τον Απόλλωνα Σμύρνης και ο Ντέμης Νικολαίδης ολοκλήρωσε το όνειρο του, φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Στα 31 του χρόνια πήρε τη μεταγραφή του στο εξωτερικό για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά αποσύρθηκε γρήγορα για να βοηθήσει και εν τέλει να γίνει πρόεδρος της ΑΕΚ.

Στην προεδρία της ΑΕΚ παρέμεινε από το 2004 έως το 2008 και οι απόψεις για το αν ήταν επιτυχημένη η θητεία του στην προεδρική θέση διίστανται καθώς η κόντρα που είχε αναπτύξει με τους οργανωμένους είχε γιγαντωθεί με αποτέλεσμα να έχει κακό αντίκτυπο σε όλο το περιβάλλον του συλλόγου.

4. Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε μία καταπληκτική ποδοσφαιρική καριέρα με αποκορύφωμα τη συνεισφορά του στην Εθνική του 2004 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2004.

Ο Ζαγοράκης ξεκίνησε τη καριέρα του το 1989 από την Καβάλα αγωνιζόμενος στις μικρές εθνικές κατηγορίες (Γ’ και Β’ Εθνική) και κατάφερε να πάρει την πρώτη του σπουδαία μεταγραφή το 1992 όπου αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 πήγε στη Λέστερ όπου παρέμεινε για 2 χρόνια και το 2002 επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για χάρη της ΑΕΚ.

Ως αρχηγός, κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδας το 2004 και πήρε μεταγραφή για τη Μπολόνια. Έκλεισε ως ποδοσφαιριστής την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, το 2007 και άρχισε μια άλλη ως πρόεδρος. Τον Ιανουάριο του 2012 έπαψε οριστικά να ασχολείται με τα διοικητικά καθήκοντα του ΠΑΟΚ.

5. Ροναλντο (Φαινόμενο)

Οι ικανότητες του Ροναλντο εντός γηπέδων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, πως άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού ο Βραζιλιάνος επιθετικός μεταξύ άλλων τίτλων κέρδισε και 3 φορές τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο ενώ έχει κατακτήσει και τον παγκόσμιο τίτλο του 2002 με την Εθνική Βραζιλίας.

Μετά από πολλά χρόνια απουσία από το προσκήνιο, σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο γνωστός ως φαίνομενο, Ρονάλντο έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά της Βαγιαδολιδ.

Ο 41χρονος πλέον Βραζιλιανος έδωσε τα χέρια με τον πρόεδρο της Βαγιαδολιδ, Κάρλος Σουαρεθ και αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετόχων του συλλόγου έναντι 30.000.000 ευρώ, αν και κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός ότι ο ίδιος έδωσε τα λεφτά για την εξαγορά της ομάδας και υποστηρίζουν πως ο Βραζιλιάνος είναι "μπροστινός" κάποιου άλλου μεγιστάνα ή κάποιου fund.