Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Πού θα παιχθεί η πρόκριση του Ολυμπιακού με Μπέρνλι

Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο «ΦΩΣ», όπου μιλάει εκτενώς για την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Πού θα παιχθεί η πρόκριση του Ολυμπιακού με Μπέρνλι

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μία ωραία συνέντευξη δίνει για την Μπέρνλι, την αντίπαλο του Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, που την ξέρει πολύ καλά όπως λέει, την έχει παίξει και αντίπαλο αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο σχεδόν 40χρονος πλέον «Ντίμι», ο οποίος έχει ανοίξει στην Αγγλία ένα εστιατόριο με την ονομασία «Great», μιλάει επίσης για τη Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για την προ ετών ΑΕΚ, αποκαλύπτοντας ότι κάποιοι ήθελαν να υποβιβαστεί!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/8/2018

Καταρχήν, σε τι κατάσταση είσαι; Πλησιάζεις τα 40...

Σούπερ είμαι σωματικά, αντέχω ακόμα, και ψυχολογικά είμαι πολύ καλά.

Ως πότε θα παίζεις;

Δεν έχω βάλει ημερομηνία... λήξης. Όσο αισθάνομαι καλά όπως τώρα, θα παίζω. Αν καταλάβω ότι με παίρνει η κατηφόρα, θα σταματήσω.

Την Μπέρνλι με την οποία παίζει ο Ολυμπιακός, την ξέρεις καλά;

Την ξέρω καλά. Και την έχω παίξει αντίπαλος πολλές φορές. Εδώ και 5 χρόνια αυτή η ομάδα έχει σταθερά ανοδική πορεία. Είναι επικίνδυνη αντίπαλος. Πριν από λίγες μέρες πήρανε από εμάς την ακριβότερη μεταγραφή τους, τον Μπεν Γκίμπσον, τον στόπερ. Είναι μεταγραφή ρεκόρ για αυτούς με πολλά εκατομμύρια.

Τα αξίζει τα λεφτά του;

Ναι, είναι καλός παίκτης. Θα χρειαστεί λίγο καιρό να προσαρμοστεί, αλλά είναι καλός αμυντικός.

Πώς είναι η έδρα τους;

Δύσκολη. Στενό γήπεδο, ο κόσμος είναι πάνω από το κεφάλι σου! Ο Ολυμπιακός κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρει καλό αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη στο πρώτο ματς, να μην πάει στην Αγγλία ζητώντας να περάσει με γκολ ισοπαλίας ή με νίκη από την έδρα της Μπέρνλι.

Πώς εξηγείται η σταθερά ανοδική πορεία που έχουν τα τελευταία χρόνια; Έχουν πολλά λεφτά;

Πολλά λεφτά έχουν τώρα διότι παίζουν Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία 3 χρόνια. Στηρίχτηκαν όμως στην τρομερή οργάνωσή τους. Έχουν εξαιρετική στρατηγική ως κλαμπ, ήταν πολύ οργανωμένοι στις επιλογές τους και στήριξαν τον προπονητή που έχουν επί 6 χρόνια. Είναι μια καλά δουλεμένη ομάδα από τον προπονητή, την πάει όλο και πιο ψηλά, και είναι ουσιαστικά η ίδια ομάδα με πέρσι που πήγε πολύ καλά στην Πρέμιερ Λιγκ και βγήκε Ευρώπη. Μιλάμε για υψηλό επίπεδο, το να βγεις 7ος στη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι εύκολο πράγμα...

Υπάρχει φαβορί στο ζευγάρι;

Νομίζω όχι, αν και δεν ξέρω ακριβώς σε τι κατάσταση είναι ο Ολυμπιακός. Η Μπέρνλι είναι σε καλή κατάσταση, ξεκίνησαν καλά και είναι πειθαρχημένη ομάδα. Για εμένα πολλά θα κρίνει για την πρόκριση το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού της Μπέρνλι; Δεν έχει σχέση με τη Λουκέρνη, έτσι δεν είναι;

Άλλο οι αγγλικές ομάδες και άλλο οι ελβετικές. Η Μπέρνλι δεν δέχεται εύκολα γκολ. Είναι πολύ πειθαρχημένη ομάδα και καλά οργανωμένη αμυντικά. Το στιλ της είναι το παλιό βρετανικό με μεγάλες μπαλιές και διεκδικήσεις, δεν θα είναι τόσο εύκολη όπως η Λουκέρνη.

Τι πρέπει να προσέξει περισσότερο ο Ολυμπιακός;

Να τα δώσει όλα από το πρώτο ματς γιατί στη ρεβάνς το γήπεδο της Μπέρνλι είναι πολύ στενό και ο κόσμος είναι πάνω από το κεφάλι των παικτών. Να προσέξει πολύ τις στημένες φάσεις διότι στηρίζεται σε αυτό η Μπέρνλι με πολλούς παίκτες ψηλούς και καλούς στο κεφάλι.

Είναι σε τρομερή κατάσταση ο Χριστοδουλόπουλος, σκοράρει συνεχώς, συνεχίζει τη σούπερ χρονιά που είχε στην ΑΕΚ. Η γνώμη σου για αυτόν;

Ο Λάζαρος είναι φίλος και τον θεωρώ πάρα πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Είναι μεσοεπιθετικός που ξέρει να σκοράρει, έχει το μεγάλο προτέρημα του γκολ, και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει πλέον νομίζω ότι είναι πιο ολοκληρωμένος από ποτέ.

Είπε ότι είναι Ολυμπιακός, μετράει αυτό πιστεύεις; Ή είναι μόνο τα λεφτά στο ποδόσφαιρο;

Μετράει να γουστάρεις να είσαι κάπου. Βέβαια πρωταρχικός σκοπός είναι να κάνεις ό,τι το καλύτερο για να εξασφαλίσεις το μέλλον της οικογένειάς σου. Αλλά αν το καταφέρεις αυτό παίζοντας σε μια ομάδα που αγαπάς, τότε το κάνεις ακόμα καλύτερα διότι είναι έξτρα κίνητρο.

Η Μπέρνλι δεν έχει εμπειρία στην Ευρώπη. Όταν παίζει όμως με πολλές μεγάλες αγγλικές ομάδες στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου, μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη εμπειρίας;

Συμφωνώ μαζί σου. Η Μπέρνλι έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια απέναντι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης που παίζουν στην Πρέμιερ Λιγκ. Από θέμα εμπειρίας έχει αρκετή λοιπόν.

Πριν λίγο καιρό έβαλες στο facebook μία φωτογραφία του τερματοφύλακα της Εθνικής Βραζιλίας που πήρε με ρεκόρ χρημάτων η Λίβερπουλ, του Άλισον, με μούσι, δίπλα από μία δική σου φωτογραφία με μούσι. Και έγινε χαμός στη σελίδα σου.

(γελάει). Μετά το φιλικό Αγγλία- Βραζιλία πρόσεξα την ομοιότητα στο πρόσωπο, επίσης το facebook είχε γεμίσει με οπαδούς της Μίντλεσμπρο που έγραφαν «τι κάνει ο... Ντίμι στην Εθνική Βραζιλίας, νομίζαμε ότι ο Ντίμι ήταν Έλληνας»!

Η γνώμη σου για αυτόν τον τερματοφύλακα; Υπερβολικά τα 70 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τη Λίβερπουλ;

Θεωρώ ότι τα νούμερα στο ποδόσφαιρο γενικώς έχουν ξεφύγει, ενώ υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Όμως αναλογικά με τις τιμές άλλων παικτών, όχι δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό το ποσό που έδωσε η Λίβερπουλ για να ενισχυθεί κάτω από τα δοκάρια της. Για εμένα είναι πολύ καλός τερματοφύλακας και ήταν πολύ καλή επιλογή αυτή που έκανε η Λίβερπουλ.

Φαβορί για τον τίτλο στην Αγγλία;

Νομίζω ότι θα το πάρει πάλι η Μάντσεστερ Σίτι. Έχει στρώσει την ομάδα ο Γκουαρντιόλα όπως ακριβώς τη θέλει και θα είναι δύσκολο κάποιος να τους σταματήσει.

Κάποιοι το ήθελαν να υποβιβαστεί η ΑΕΚ!

Θεωρείς ότι αδικήθηκες από την καριέρα σου στην Ελλάδα; Πόσα λεφτά έχασες από την ΑΕΚ;

Πολλά! (γελάει πικρά). Όπως και πολλά άλλα παιδιά που ήταν εκείνα τα χρόνια στην ΑΕΚ και δεν πληρώθηκαν ποτέ! Από θέμα εμπειρίας δεν έχω παράπονο. Έπαιξα στο Γιουρόπα Λιγκ, έπαιξα στην Εθνική. Η ατμόσφαιρα όμως στην Ελλάδα και η έλλειψη οργάνωσης ήταν θέματα που δεν ήμουν συνηθισμένος και δεν προσαρμόστηκα ποτέ.

Έχεις την αίσθηση ότι κάποιοι μέσα στην ΑΕΚ ήθελαν να υποβιβαστεί;

Ναι, αυτήν την αίσθηση έχω, και έτσι θεωρώ ότι αποδείχτηκε.

Και παίκτες;

Δεν νομίζω, διότι τα περισσότερα παιδιά δώσανε τα πάντα, απλήρωτοι, υπό τεράστια πίεση και εν μέσω πολλών ψεμάτων. Δυστυχώς τα ψέματα που ακούσαμε εκείνη τη χρονιά, δεν είχαν τελειωμό!

Τι ψέματα;

Για πληρωμές, για επενδυτές που γίνονταν σίριαλ, είναι κρίμα που χρησιμοποίησαν νεαρά παιδιά για να πετύχουν οτιδήποτε ήθελαν να πετύχουν -όποιοι κι αν ήταν...

Το εστιατόριο πώς πάει;

Πολύ καλά, ετοιμάζομαι να ανοίξω και δεύτερο εστιατόριο, στο Λιντς.

Πόσα παιδιά έχεις και τι ηλικίες; Σχολείο πάνε εκεί; Δεν σε πειράζει αυτό;

Έχω την Βασιλική 7 χρονών και τον Κωνσταντίνο 2 χρονών. Μένουμε στο Χάρτλπουλ, πολύ κοντά στο Μίντλεσμπρο. Η γυναίκα μου είναι από εδώ. Η μικρή πάει εδώ σχολείο και ο μικρός θα πάει εδώ παιδικό σταθμό.

Θα μείνεις εκεί μόνιμα όταν σταματήσεις το ποδόσφαιρο; Τι θα κάνεις μετά τη μπάλα;

Παράλληλα με τα εστιατόρια, σκέφτομαι να ακολουθήσω την προπονητική. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς το ποδόσφαιρο. Μάλλον θα μείνουμε εδώ. Δεν με πειράζει εφόσον τα παιδιά θα μιλάνε και τα ελληνικά.

Τους μιλάτε και τις δύο γλώσσες; Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι «σφουγγάρια», εγώ μιλάω στο γιο μου από τη γέννησή του μόνο αγγλικά και η γυναίκα μου του μιλάει μόνο ελληνικά, και είναι δίγλωσσο.

Και εμείς το ίδιο κάνουμε. Όταν τα παιδιά απευθύνονται σε εμένα, μιλάνε ελληνικά, όταν απευθύνονται στη μητέρα τους μιλάνε αγγλικά.

Πιστεύεις ότι αν οι Άγγλοι ψήφιζαν ξανά για το Brexit θα άλλαζε η απόφαση; Το έχουν μετανιώσει;

Ναι, το έχουν μετανιώσει πολλοί, πιστεύω ότι θα ήταν τώρα διαφορετικό το αποτέλεσμα. Γίνεται προσπάθεια για καινούργιο δημοψήφισμα.

Πόσταρες στο facebook μία φωτογραφία με ένα μισοκαμένο χέρι τις ημέρες εκείνες και έγραψες «δεν υπάρχουν λόγια». Πήρε έκταση στην Αγγλία στα ΜΜΕ η τραγωδία που ζήσαμε εδώ;

Όχι μεγάλη. Και είναι κρίμα γιατί ήταν πραγματικά τραγωδία άνευ προηγουμένου.

Τι είναι αυτά τα τατουάζ στην πλάτη σου;

Τα ονόματα της γυναίκας μου, του γιου μου, της κόρης μου, και οι ημερομηνίες γέννησής τους.

Ένα από τα φαβορί για την άνοδο η Νότιγχαμ!

Πόσο κόσμο χωράει η δική σας έδρα; Της Μπέρνλι χωράει 22.000 κόσμο.

Το δικό μας γήπεδο χωράει 32.000.

Γεμίζει;

Στην Πρέμιερ Λιγκ γέμιζε. Τώρα έχουμε μέσο όρο 25.000.

Από το Λονδίνο πόση ώρα είναι η απόσταση;

2,5 ώρες με το τρένο, 4 ώρες με το αυτοκίνητο.

Γύρω στις 130.000 κατοίκους έχει η πόλη. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την Μίντλεσμπρο; Έτσι μου είχε πει κάποτε ο Νταμπίζας για το Νιούκαστλ.

Φίλε όλοι στην πόλη είναι οπαδοί της Μίντλεσμπρο!

Το αγαπάνε πιο πολύ το ποδόσφαιρο οι Άγγλοι από εμάς;

Όχι. Όμως έχουν διαφορετική κουλτούρα. Για αυτούς το γήπεδο είναι πιο πολύ διασκέδαση και ανακούφιση, και όχι φανατισμός και επεισόδια. Υπάρχει βέβαια και καλύτερη αστυνόμευση.

Τι σου λείπει πιο πολύ από την Ελλάδα; Το κολύμπι;

Πολλά πράγματα. Ο ήλιος, η θάλασσα, οι παραλίες, οι Έλληνες γενικά. Και φυσικά η οικογένειά μου, οι γονείς μου, η αδερφή μου, τα ανίψια μου. Ευτυχώς τους βλέπω κάθε καλοκαίρι και ενδιάμεσα όταν έρχονται εδώ αυτοί. Η χώρα μας έχει τόσο πλούτο, για αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο όλων, με αποτέλεσμα να τραβάει τόσα ζόρια ο ελληνικός λαός. Είναι κρίμα.

Τη Νότιγχαμ πώς τη βλέπεις; Θα ανέβει στη Πρέμιερ Λιγκ;

Έχουν κάνει αρκετές μεταγραφές που δείχνουν ότι αυτό το σκοπό έχουν, να χτυπήσουν την άνοδο. Είναι πολύ δύσκολη κατηγορία με μεγάλο ανταγωνισμό. Η Νότιγχαμ θεωρείται ένα από τα φαβορί.

Κάτι τελευταίο. Λένε ότι οι Αγγλίδες είναι ή πολύ όμορφες ή πολύ άσχημες! Ισχύει;

(γελάει). Όντως! Μέση κατάσταση δεν υπάρχει!