Πέτρος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής που ανέβηκε: «Σπάσαμε όλες τις φήμες»!

«Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που βγήκε στην Ευρώπη. Η ομάδα που εκπροσωπεί την τρίτη πόλη στην Ελλάδα. Όλα τα εμβάσματα έρχονται από τις ΗΠΑ»! Ο Πέτρος Σταθάκης μιλάει στο «ΦΩΣ».

Πέτρος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής που ανέβηκε: «Σπάσαμε όλες τις φήμες»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Παναχαϊκή στα μπαράζ για την άνοδο στη Β’ Εθνική προελαύνει, είναι η μόνη που στα τρία ματς έχει κάνει τρεις νίκες και μάλιστα οι δύο ήταν εκτός έδρας! Πήγε και νίκησε στον Μακεδονικό 0-1, νίκησε στην Πάτρα την Ηλιούπολη 1-0 και ήταν 3.500 οπαδοί της Παναχαϊκής στο γήπεδο, πήγε και νίκησε στον Αγροτικό Αστέρα 2-3.
Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των μπαράζ έχει υπολογιστεί ότι όποια ομάδα πάρει δέκα βαθμούς θα ανέβει, η Παναχαϊκή λογικά έχει ανέβει ήδη.

Μίλησα με τον πρόεδρο της Παναχαϊκής, τον Πέτρο Σταθάκη. Ρώτησα συνάδελφους στην Πάτρα, στην αρχή τον έβλεπαν με καχυποψία, γιατί όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Η Παναχαϊκή ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις, είχε ναυαγήσει. Ο Σταθάκης λέει ότι έχει επενδυτές από τις ΗΠΑ, η ομάδα πήγε πάρα πολύ καλά, τώρα τον βλέπουν με άλλο μάτι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/6/2022

Σας πήρα δύο φορές πριν από το ματς στον Αγροτικό Αστέρα να κανονίσουμε τη συνέντευξη, σας ξαναπήρα μετά το ματς, αφού είχατε νικήσει, και μου είπατε «έχεις μπλέξει». Λέω «τι συνέβη;». Και μου είπατε «δεν κατάλαβες, τώρα πρέπει να με παίρνεις τηλέφωνο πριν από κάθε ματς»! Είστε τόσο προληπτικός;

Ναι, είμαι της παλιάς σχολής.

Πείτε μου μερικά γούρια.

Δεν τα λέω, γιατί μετά δεν βγαίνουν...

Αυτήν τη δικαιολογία λένε όλοι.

Ναι, ναι (γελάει).

Πώς εξηγείται αυτή η ξέφρενη πορεία της Παναχαϊκής;

Εξηγείται από τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλους τους τομείς από τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε και πήραμε την ομάδα.

Τι υπήρχε τότε στην ομάδα;

Δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Όταν πήραμε από την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή την ποδοσφαιρική ομάδα για να τη διαχειριστούμε, είχε πέσει από τη Β’ Εθνική, πέρασε στα χέρια της Ερασιτεχνικής, η οποία έψαχνε κάποιον να αναλάβει και ήμασταν η μόνη πρόταση... Τώρα είμαστε μισό βήμα πριν δικαιωθούμε όλοι μας. Και θα ήθελα μέσω της ιστορικής εφημερίδας να ευχαριστήσω δημόσια όλους και προσωπικά τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, κ. Παναγιώτη Σεμιτέκολο, που μας εμπιστεύτηκε. Πετύχαμε διότι περάσαμε τη φιλοσοφία μας, που ήταν σκληρή δουλειά χωρίς μεγάλα λόγια, με πειθαρχία και ταπεινότητα. Χτίσαμε το ποδοσφαιρικό τμήμα από την αρχή.

Πόσους βαθμούς χρειάζεστε για να ανεβείτε σίγουρα;

Έναν βαθμό.

Μπορούν και οι εννιά βαθμοί που ήδη έχετε να δώσουν την άνοδο;

Βεβαίως. Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και με οκτώ βαθμούς ομάδα να πάρει άνοδο.

Άρα η Προοδευτική έχει μπει γερά στο κόλπο, ε;

Ναι, έχει μπει γερά στην άνοδο. Διότι έχει παίξει ένα ματς λιγότερο από τον Μακεδονικό, ο οποίος την περνάει μόλις έναν βαθμό.

Τι πρόβλεψη κάνετε; Προοδευτική ή Μακεδονικός; Έμπειρος είστε, γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα.

Νομίζω ότι έχει ένα μικρό προβάδισμα η Προοδευτική για την άνοδο. Η φανέλα της είναι πιο βαριά.

Τελευταία αγωνιστική πάτε στην Προοδευτική να παίξετε όπου θα είστε αδιάφοροι, θα έχετε ανέβει ήδη.

Λογικά ναι, θα έχουμε ανέβει ήδη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Έχουμε ανατρέψει ήδη πολλές φήμες που υπήρχαν. Και να σου πω κάτι; Το αδιάφορο είναι σχετικό. Λένε για άλλες ομάδες στο μίνι αυτό πρωτάθλημα ότι θα είναι αδιάφορες. Ξεχνάνε ότι δεν είναι μόνο οι τέσσερις θέσεις που οδηγούν στην άνοδο, αλλά αν κάποια από τις τέσσερις ομάδες δηλώσει αδυναμία οικονομική να συμμετάσχει στη Β’ Εθνική, θα ανέβει ο πρώτος επιλαχών. Άρα και η πέμπτη θέση είναι ελκυστική.

Επειδή η Παναχαϊκή δεινοπάθησε τα τελευταία χρόνια με τις διοικήσεις -και ειδικά μετά το φιάσκο με τον Κατσουράνη και την Παναχαϊκή Συμμαχία-, ο κόσμος σάς έβλεπε καχύποπτα. Δεν πίστευαν ότι έχετε Αμερικανούς επενδυτές.

Πολύ απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν και την ταλαιπωρία που υπέστη η Παναχαϊκή. Εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε.

Ποιοι είστε;

Είμαστε οκτώ άτομα, εγώ και επτά νέοι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, ήρθαν τον Δεκέμβρη πέντε μέρες στην Πάτρα, παρουσιάστηκαν, είδαν ματς της ομάδας και θα ξανάρθουν τώρα. Τα εμβάσματα με τα οποία γίνονται οι πληρωμές έρχονται από τις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να ελεγχθεί, έχουμε συγκεκριμένο πρότζεκτ να δουλέψουμε πάνω στην Παναχαϊκή. Οι ίδιοι άνθρωποι που σπέρνουν την αμφισβήτηση, οι ίδιοι έλεγαν ότι δεν θα κερδίζαμε τον Αγροτικό Αστέρα όπου πήγαμε και κάναμε διπλό. Οι ίδιοι έλεγαν ότι δεν θα κερδίζαμε την Ηλιούπολη και κερδίσαμε.

Λόγω του παρελθόντος σας στην Ηλιούπολη.

Δεν το έκρυψα ποτέ ότι η γειτονιά μου είναι η Ηλιούπολη, εκεί έζησα αρκετά χρόνια και έχω φίλους εκεί. Η Παναχαϊκή, όμως, διέψευσε όλες τις φήμες.

Πράγματι, έπεσε πολύς κόσμος στον «κουβά».

Εμείς είμαστε μακριά από στοιχήματα. Μάλλον οι στοιχηματικές εταιρείες πρέπει να μας κάνουν ένα δωράκι, γιατί άλλα νόμιζαν οι παίκτες και άλλα γίνανε. Χιούμορ κάνω.

Υπήρχε μια φημολογία ότι πίσω από εσάς είναι ο Τσακογιάννης.

Τι να πω… Τα εμβάσματα έρχονται όλα από τις ΗΠΑ. Εγώ είμαι γεννημένος στις ΗΠΑ, μεγαλωμένος στην Αθήνα, 20 χρόνια όμως σύνολο έχω ζήσει στις ΗΠΑ. Εκεί ζει η οικογένειά μου. Τα τελευταία 10 χρόνια ήμουν στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές είναι φίλοι μου και συνεταίροι μου. Την Πάτρα τη γνωρίζω, έζησα 5 χρόνια στην Πάτρα, ήμουν παλιά γενικός αρχηγός στην ομάδα, δεν έπεσα από τον ουρανό. Ξέρω την πόλη, ξέρω πράγματα. Το πρότζεκτ το είχα παρουσιάσει στους φίλους μου στην Αμερική εδώ και 3 χρόνια, προσπαθήσαμε να πάρουμε την ομάδα όταν ήταν στη Β' Εθνική, δεν γινόταν για διάφορους λόγους, πήραμε την ομάδα φέτος στη Γ' Εθνική και προχωρήσαμε. Είναι νέοι επιχειρηματίες και αρκετά πετυχημένοι. Πρέπει να χαίρεται το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν έρχονται χρήματα από τις ΗΠΑ να επενδυθούν εδώ. Και δεν είμαστε οι μόνοι.

Ποιοι άλλοι είναι;

Επενδύουν από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, όπως στον ΟΦΗ, στην Καλαμάτα, στην Καλλιθέα.

Πώς λέγεται ο επικεφαλής του επενδυτικού σας γκρουπ;

Άστον Μπέιλι. Έχει πει μία κουβέντα: «Εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά μας έξυπνα. Λόγου χάρη, μπορούμε να κάνουμε νέο γήπεδο με 10-15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά, αν δεν έχουμε καλή ομάδα και κόσμο, δεν έχει κανένα νόημα». Η φιλοσοφία του γκρουπ είναι αυτή.

Σε ποιο γήπεδο θα παίζετε;

Το σπίτι μας είναι το γήπεδο της Αγυιάς.

Ο προπονητής θα μείνει αν ανεβείτε;

Ναι, είναι ξεκάθαρο. Ανεβούμε δεν ανεβούμε, προπονητής θα είναι και του χρόνου ο Σούλης Παπαδόπουλος.

Γιατί;

Ο Σούλης είναι ένας άνθρωπος που ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ομάδα, μας βοήθησε γενικότερα -και εμένα προσωπικά-, είναι πολυτέλεια ο Σούλης για τη Γ' Εθνική. Ήρθε σε μία νέα προσπάθεια που ξεκινούσαμε από το μηδέν, για εμένα προσωπικά λειτούργησε όχι μόνο ως προπονητής αλλά και ως σύμβουλος. Ανεβάζει κατηγορία την ομάδα, τι άλλο να θέλω, είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Πατρινός συνάδελφος μού είπε να σας ρωτήσω: Μήπως η ομάδα γίνει σαν τον Πανιώνιο και βουλιάξει κάποια στιγμή; Τα χρέη πόσα είναι; Λέγεται ότι είναι από 600 χιλιάρικα έως 1 εκατομμύριο.

Τα χρέη είναι 700-800 χιλιάρικα. Από αυτά που γνωρίζουμε. Δεν μπορεί να γίνει η Παναχαϊκή σαν τον Πανιώνιο. Η ΠΑΕ είναι του 2017. Δεν μπορεί να έχει τα χρέη του Πανιωνίου. Εκεί ξέφυγαν πολύ τα ποσά.

Επίσης, μου είπαν να σας ρωτήσω -γιατί πάντα ενημερώνομαι πριν κάνω συνέντευξη- ότι του χρόνου θα χρειαστούν πολλά λεφτά, η εγγυητική και το νέο μπάτζετ στην επαγγελματική κατηγορία της Β' Εθνικής απαιτούν πολλά λεφτά. Τα έχετε αυτά τα λεφτά;

Τα έχουμε. Εμείς έχουμε υπολογίσει το χρέος, την εγγυητική, το μπάτζετ της νέας χρονιάς και είμαστε ΟΚ για να τα καλύψουμε αυτά τα ποσά. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Να τονίσω κάτι εδώ: δεν θα πάμε την πρώτη χρονιά στη Β' Εθνική να διεκδικήσουμε την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Η πρώτη χρονιά θα είναι χρονιά σταθεροποίησης της ομάδας, να διαχειριστούμε τα χρέη και να ετοιμάσουμε μια ομάδα που όταν θα πούμε «τώρα πάμε να διεκδικήσουμε την άνοδο», με το βάρος της φανέλας και το όνομα που έχει η Παναχαϊκή σίγουρα να το κάνουμε. Θέλουμε να ετοιμάσουμε μία ομάδα αγωνιστικά και οικονομικά που όταν πούμε «τώρα πάμε για την άνοδο», να είναι ασταμάτητη. Δεν πρέπει να λειτουργείς μόνο ως ομάδα αλλά και ως εταιρεία. Μιλάμε για αριθμούς, για νούμερα. Αυτά εξαρτώνται και από τα έσοδα. Τις επιχορηγήσεις, το στοίχημα, τα εισιτήρια του κόσμου μας, την τηλεόραση. Πρέπει να ξέρεις πώς θα πάνε αυτά.

Παράγοντες άλλων ομάδων, που διεκδικούν την άνοδο, μου λένε ότι αν ανέβει η ομάδα, θα μείνουν 5-6 παίκτες μόνο. Εσείς;

Δεν έχω την ίδια νοοτροπία. Το ποδοσφαιρικό μας πλάνο δεν ήταν να φτιάξουμε μια ομάδα-φωτοβολίδα που θα πάρει την άνοδο και μετά θα πάρω πάλι 25 παίκτες. Θέλαμε να έχει διάρκεια η ομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των παικτών μας θα μείνει στην ομάδα. Θα ανεβάσουμε και νεαρούς από τις ακαδημίες. Θα ενισχυθούμε και με καλές μεταγραφές. Θέλουμε όμως να φέρουμε και Πατρινούς παίκτες.

Πείτε μου για τον Τσακογιάννη. Κάποιοι ήταν σίγουροι ότι αυτός είναι πίσω από εσάς.

Αυτοί οι κάποιοι δεν με ξέρουν προσωπικά. Δεν ξέρουν την προσωπικότητά μου, τον χαρακτήρα μου, ότι δεν μπορώ να είμαι μπροστινός. Ότι τον γνωρίζω τον Τσακογιάννη, ναι, τον γνωρίζω. Ναι, κάποτε ήμουν στην Ηλιούπολη. Γιατί να έρθει όμως ο Τσακογιάννης στην Παναχαϊκή, ενώ υπάρχει η Ηλιούπολη; Η ομάδα μου είναι η Παναχαϊκή, εκεί όπου έχω επενδύσει είναι η Παναχαϊκή.

Στους οπαδούς της Παναχαϊκής τι έχετε να πείτε;

Έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξή τους στη φετινή προσπάθεια. Ξέρω ότι έχουν πληγωθεί πάρα πολύ, κατανοούσα που δεν έρχονταν πολλοί, όμως στο τελευταίο ματς με την Ηλιούπολη ήρθε 3.500 κόσμος! Και έδειξε τη δύναμή του. Εμείς ξέραμε ότι δεν θα έχουμε φέτος μεγάλη παρουσία κόσμου γιατί ήταν πικραμένοι και είπαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε ξανά τους φιλάθλους στο γήπεδο. Ο κόσμος της Παναχαϊκής είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας. Έχω ζήσει το 2009 στο ματς Παναχαϊκή - Ρόδος 12.500 πουλημένα εισιτήρια! Ήμουν γενικός αρχηγός στην ομάδα.

Ποιο είναι το όνειρό σας για την Παναχαϊκή;

Να παίζει στη Σούπερ Λιγκ και να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Η Παναχαϊκή για εμένα είναι μέσα στα 10 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μπραντ νέιμ στην Ελλάδα.

Μισό λεπτό να τα υπολογίσω. Πέντε οι μεγάλοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης. Έξι ο Πανιώνιος, 7 ο Ηρακλής, 8 η Λάρισα, 9 ο ΟΦΗ, 10 ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Για εμένα η Παναχαϊκή είναι μεγαλύτερο μπραντ νέιμ ιστορικά από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήμασταν για χρόνια η κορυφαία επαρχιακή ομάδα, είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην Ιστορία που έπαιξε στην Ευρώπη, έβγαλε μεγάλους παίκτες, είναι η ομάδα που εκπροσωπεί την τρίτη πόλη στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο μπραντ νέιμ στην Πελοπόννησο. Και για εμένα το μεγαλύτερο στη Δυτική Ελλάδα. Το όραμά μας είναι να ξαναπάρει η Παναχαϊκή τη θέση που της αξίζει. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με τα λόγια.

Πώς θα γίνει;

Η Παναχαϊκή δεν φτάνει να έχει Ιστορία και βαριά φανέλα. Θέλει καθημερινή δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, μεθοδικότητα, και δεν θέλει έπαρση. Η Παναχαϊκή ήταν πολύ απαξιωμένη και αυτό ήταν το κίνητρο για το γκρουπ των επενδυτών από τις ΗΠΑ. Εμείς του χρόνου πρέπει να φτιάξουμε πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο η πρώτη ομάδα. Πρέπει να πάρουμε 50 παιδιά για να φτιάξουμε δύο ομάδες Κ19. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το προπονητικό κέντρο. Θα θέλαμε να φτιάξουμε προπονητικό κέντρο. Θα μας βοηθήσουν ο δήμος και η Περιφέρεια με την έκταση;

Τώρα πού κάνετε προπονήσεις;

Στο γήπεδό μας και δύο φορές την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Πατρών επί πληρωμή.

Πριμ ανόδου υπάρχει;

Ήδη έχουν εισπράξει πριμ για διάφορα ματς οι παίκτες μας και το καλό είναι ότι δεν έχουν βγει προς τα έξω. Έχουμε καλά στεγανά στα αποδυτήρια. Υπάρχει και πριμ ανόδου στον καθένα προσωπικά, μου έχουν εμπιστοσύνη.

Ποιος παίκτης ήταν ο MVP για εσάς;

Θα τον βγάλει ο κόσμος της Παναχαϊκής σε διαγωνισμό που θα κάνουμε στο τέλος.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη, είναι τιμητικό να μιλάς στην εφημερίδα «ΦΩΣ». Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σούλη Παπαδόπουλο και στους συνεργάτες του για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ποδοσφαιριστές μας, όχι μόνο για την αγωνιστική τους απόδοση αλλά και για τον χαρακτήρα που έχουν δείξει όλη τη χρονιά.