Ο Γιώργος Νίκας του Λεβαδειακού στο «ΦΩΣ»: «Τέτοια στεναχώρια δεν έχω ξαναπεράσει»...

Ύψος 1.88, box to box χαφ, δυνατός, όχι αργός, ξέρει μπάλα, τον είδαμε και απέναντι στον Ολυμπιακό. Στα 22,5 χρόνια του πώς δεν έχει κάνει ακόμα το μεγάλο βήμα; Διαβάστε πώς μπορούν να χάσουν τη συγκέντρωσή τους τα νέα παιδιά.

Ο Γιώργος Νίκας του Λεβαδειακού στο «ΦΩΣ»: «Τέτοια στεναχώρια δεν έχω ξαναπεράσει»...

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όσους έχω ρωτήσει, προπονητές και παίκτες, εντός και εκτός Λεβαδειακού, μου λένε ότι το παιδί αυτό έχει φοβερά προσόντα, ύψος, δυνατή σωματοδομή, χαφ που πάει από τη μία περιοχή στην άλλη, καλή ταχύτητα για το ύψος του, ξέρει μπάλα, και όλοι απορούν πώς δεν έχει κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στην καριέρα του. 22,5 είναι. Τα ρεπορτάζ έχουν γράψει ότι ενδιαφέρει και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Είναι ο Γιώργος Νίκας με τη γνωστή αφάνα (την οποία κούρεψε), διαβάστε τη συνέντευξη για τον Λεβαδειακό που ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ και για τον ίδιο. Τα λέει ανθρώπινα...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/5/2022


Από πού είσαι;

Από το Αμπελοχώρι, ένα χωριό έξω από τη Θήβα.


Πόση ώρα από το γήπεδο του Λεβαδειακού;

Μισή ώρα περίπου με το αμάξι.


Από πόσων χρόνων είσαι στον Λεβαδειακό;

Από 15 χρόνων. Πριν ήμουν στον Πελοπίδα Θηβών, β' τοπικό.


Πάντα χαφ ήσουν;

Στην Κ17 και στην Κ20 του Λεβαδειακού ήμουν πιο πολύ «δεκάρι». Μετά καθιερώθηκα ως «οκτάρι».


Σε ποιους σχηματισμούς;

Και στο 4-2-3-1 και στο 4-3-3. Πιο νέος έπαιζα και στόπερ. Μου άρεσε πολύ στόπερ.


Ποια θέση σού αρέσει πιο πολύ; Στόπερ, αμυντικό χαφ ή «δεκάρι»;

Στο κέντρο, όπως παίζω πλέον, έχω δουλέψει κι έχω μάθει αυτήν τη θέση καλύτερα.


Μήπως μπορούσες να γίνεις μεγάλο στόπερ που θα ξέρει μπάλα;

Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ ο Φαν Ντάικ. Αλλά το έχω ξεπεράσει. Ο Ανιγκό, πάντως, στον Λεβαδειακό με έβαζε και στόπερ στην προπόνηση, με πίστευε πολύ σε αυτήν τη θέση.


Αγαπημένος ξένος και Έλληνας χαφ;

Μακράν ο Στίβεν Τζέραρντ. Ήταν το είδωλό μου. Με αυτόν είχα τρέλα.


Λίβερπουλ είσαι;

Από μικρός, φανατικός. Ήταν και ο πατέρας μου. Εκείνος όμως δεν είναι φανατικός, αν δεν πηγαίνουμε καλά με κοροϊδεύει.


Έχω μάθει ότι ο πατέρας σου διάβαζε πάντα το «ΦΩΣ», μου το έχουν πει φίλοι της οικογένειας.

Ήταν λεωφορειατζής και διάβαζε εφημερίδες, άκουγε ΕΡΑ ΣΠΟΡ και, ναι, το «ΦΩΣ» το διάβαζε. Με στήριξε όλα τα χρόνια, δεν έχανε ούτε προπόνηση ούτε αγώνα.


Από Έλληνες ποιος σου αρέσει;

Ο Μπουχαλάκης.


Τώρα θα σε βρίζουν μερικοί. Μου το έχουν πει και προπονητές πάντως. Θυμάμαι και τον προπονητή σου στον Λεβαδειακό, τον Ταουσιάνη, και αυτός τον γουστάρει.

Μας τον έχει φέρει και παράδειγμα στις προπονήσεις για τον τρόπο που παίζει. Οι φίλαθλοι δεν καταλαβαίνουν κάποια πράγματα που βλέπουμε εμείς στους αγώνες.


Στολτίδης; Εμένα αυτός μου άρεσε.

Βέβαια, τον έχω στο μυαλό μου, μεγάλος χαφ, πρέπει να βελτιώσω τα τελειώματά μου για να σκοράρω και εγώ περισσότερο. Είχε βάλει κρίσιμα γκολ.


Από τα νέα παιδιά του Λεβαδειακού ποιον ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο;

Τον Λιάγκα.


Τι έχει ο Λιάγκας;

Είναι στην ηλικία μου, έχουμε μεγαλώσει μαζί, είναι πολύ καλός στόπερ. Με σκληρή δουλειά, αυτός δεν θα έχει ταβάνι!


Τι ύψος έχει;

Είναι 1,89 μ. Γρήγορος, εγκεφαλικός, θέλει λίγο δουλειά ακόμα να βελτιώσει το αριστερό του πόδι, γιατί παίζει αριστερό στόπερ ενώ είναι δεξιοπόδαρος, θέλει να δυναμώσει πιο πολύ στο ψηλό παιχνίδι.


Εσύ πόσο ύψος έχεις;

1,88 μ.


Έχεις τόσα προσόντα, τι έλειψε και δεν έχεις κάνει ακόμα το… μπαμ;

Τι να σας πω... Κι εγώ την ψάχνω αυτήν την απάντηση.


Τι σου λένε;

Πρέπει να είμαι λίγο πιο συγκεντρωμένος στο γήπεδο, να προσέχω τα απλά πράγματα, κάτι εύκολες πάσες, και να βελτιώσω όπως είπα τα τελειώματά μου.


Το συμβόλαιό σου πότε λήγει;

Το 2024.


Ποιες ομάδες σε θέλουν;

Ακούγονται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, έχουν υπάρξει δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο.


Στον Παναθηναϊκό είχες αρνηθεί να πας; Κάτι τέτοιο είχα διαβάσει.

Όχι, δεν ξέρω αν έγινε κάτι με τον Λεβαδειακό και τον Παναθηναϊκό, δεν θα αρνιόμουν να πάω σε μια μεγάλη ομάδα. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά σε καμία μεγάλη ομάδα δεν θα αρνιόμουν.


22,5 είσαι, πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα.

Το ξέρω. Αυτό το καλοκαίρι είναι κρίσιμο.


Τι σου αρέσει πιο πολύ να κάνεις μέσα στο γήπεδο;

Να πω την αλήθεια, να πηγαίνω στο ένας με έναν. Είτε επιθετικά είτε αμυντικά. Στις μονομαχίες. Αν βρω χώρο, να πάρω τον αντίπαλο και να τον τρέξω. Επίσης, να κάνω μεγάλες μεταβιβάσεις 40άρες και 50άρες μπαλιές στην κόντρα, όταν φύγει συμπαίκτης μου στον χώρο.


Δεν είσαι αργός για το ύψος σου.

Στα πρώτα μέτρα λόγω ύψους ίσως είμαι λίγο πιο αργός από τους κοντούς, αλλά για τη δύναμη και τη σωματοδομή μου η ταχύτητά μου είναι σε καλό επίπεδο.


Μικρότερος έκανες στίβο;

Έκανα πολλά αθλήματα, έκανα στίβο, άλμα εις μήκος, έπαιζα και μπάσκετ πολύ.


Στα ματς με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο πήγαινες στις στατικές φάσεις και κολλούσες στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Σε έβριζε;

Το είχαμε δουλέψει από την προετοιμασία αυτό, το κάναμε και στον Ολυμπιακό και βάλαμε γκολ έτσι.


Οι τερματοφύλακες τι σου λένε;

Ε, για τα μαλλιά μου μού έλεγαν, είμαι ψηλός, ήταν και το μαλλί φουντωτό, τους εμπόδιζε (γελάει). «Κάνε στην άκρη» και «κάνε στην άκρη».


Καμιά αξέχαστη ατάκα για αυτό το θέμα;

Θυμάμαι μετά το ματς με τον Ολυμπιακό που ένας δημοσιογράφος έγραψε «είχε μπει μπροστά και αυτός ο θάμνος ο Νίκας»! Τα κούρεψα όμως.


Κακώς, να τα αφήσεις πάλι, ξεχώριζες μέσα στο γήπεδο.

Αυτό θα κάνω.


Πάντα έτσι «θάμνος» ήταν;

Είναι φυσικό μου, από παιδί. Τα άφησα να μακρύνουν μέσα στην πρώτη καραντίνα.


Το όνειρό σου ποιο είναι;

Το όνειρο της ζωής μου ήταν και είναι να παίξω στο «Άνφιλντ»! Όχι ως αντίπαλος αλλά με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Κάποτε το πρώτο μου όνειρο ήταν να παίξω συμπαίκτης με τον Τζέραρντ. Αφού δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα ήθελα να τον έχω προπονητή.


Τώρα θα σου πω τι έμαθα και αν θες δεν απαντάς. Ότι σου έκανε κακό που το καλοκαίρι και τον Δεκέμβρη έγραφαν ότι θα πήγαινες σε μεγάλη ομάδα και δεν έγινε. Ότι αυτό έριξε πολύ την ψυχολογία σου. Ισχύει;

Είμαι ένα παιδί από το Αμπελοχώρι, από χωριό. Από εκεί που θυμόμουν τον εαυτό μου να παίζει στην πλατεία και στο χωμάτινο γήπεδο του χωριού, να φτάσω να ακούγεται ότι με θέλουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εύκολο να το διαχειριστώ. Υποσυνείδητα μπήκε στο μυαλό μου ότι είχε έρθει η στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα, περνούσαν οι μέρες και δεν γινόταν τίποτα, πήγαινα στην παραλία και σκεφτόμουν μόνο αυτό, το άγχος μεγάλωνε και στο τέλος στενοχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε τίποτα. Την αλήθεια μου σας λέω.


Και καλά κάνεις.

Τέτοια στενοχώρια δεν έχω ξαναπεράσει στη ζωή μου. Μίλησα με τους δικούς μου ανθρώπους, είπα ότι πρέπει να το αφήσω πίσω μου και να στρωθώ στη δουλειά, να κάνω τις προπονήσεις μου και να παίξω το ποδόσφαιρό μου.


Η Βέροια είναι άδικο αν δεν ανέβει; Πήγαινε τρένο όλη τη χρονιά στον βόρειο όμιλο, την πετάξατε έξω στα δύο μπαράζ και τώρα κρέμεται από το μπαράζ με τη Λαμία.

Πολύ άδικο για τη Βέροια και πολύ άδικο θα ήταν και για εμάς αν μέναμε έξω. Η Βέροια ήταν η καλύτερη ομάδα του βορείου ομίλου και είναι άδικο μετά από ένα ολόκληρο πρωτάθλημα να μένεις έξω στο μπαράζ. Άνθρωποι είναι, μπορεί να κάνουν ένα κακό παιχνίδι. Στο δεύτερο ματς που έπαιξαν στην έδρα μας ήταν καλοί, ίσως και καλύτεροι από εμάς, όμως τους είχαμε νικήσει στο πρώτο ματς. Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους τελικούς τους κερδίζεις.


Το «Φελαϊνί των φτωχών», που έλεγαν για εσένα, σου άρεσε;

Σπουδαίος παίκτης, έχει παίξει σε τεράστιες ομάδες, αλλά αν ήταν στο χέρι μου δεν θα το επέλεγα. Δεν ήταν είδωλό μου ποτέ.


Προληπτικός είσαι;

Δεν πιστεύω ούτε στα γούρια ούτε στις γρουσουζιές. Όμως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πιο πολύ για πλάκα, αν κάτι πάει καλά, δεν το αλλάζω. Ένα ζευγάρι παπούτσια, μια επικαλαμίδα.


Γιατί ανέβηκε ο Λεβαδειακός; Ποιο ήταν το ατού του;

Επειδή είχαμε πολύ καλό σύνολο, είχαμε κρατήσει κορμό εδώ και κάποια χρόνια. Ο πρόεδρος, ο κ. Κομπότης, έκανε κάποιες σωστές προσθήκες που βγήκαν κιόλας. Και ο προπονητής έπαιξε τεράστιο ρόλο, μας πέρασε στη νοοτροπία μας να μη φοβόμαστε να χτίζουμε παιχνίδι από πίσω, να έχουμε την κατοχή της μπάλας σε όλο το ματς σχεδόν και να έχουμε το μέταλλο του νικητή για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Κάποιες μέρες δεν παίζαμε καλά, αλλά παίρναμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Δηλαδή είχαμε και καλούς παίκτες και ομοιογενές σύνολο και τη νοοτροπία του νικητή.


Πώς είδες τα ματς της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι;

Κρίμα, πολύ κρίμα. Αλλά αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου.


Τα έβλεπες;

Ναι, συγχρόνως.


Το πίστεψες ότι μπορεί η Λίβερπουλ να κάνει την ανατροπή;

Πάρα πολύ. Στο 0-2 έλεγα «την έκανε τη δουλειά για εμάς ο Τζέραρντ» ως προπονητής της Άστον Βίλα. Και ο Κουτίνιο. Αλλά μετά η Σίτι έφερε τα πάνω κάτω.

Για τελικό Τσάμπιονς Λιγκ τι προβλέπεις;

Όταν παίζεις απέναντι στη Ρεάλ, όποια ομάδα κι αν είσαι, η Ρεάλ είναι πάντα το φαβορί. Αλλά είναι τελικός, σε τελικό δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά. Ελπίζω να το πάρει η ομάδα μου, η Λίβερπουλ.