Αυγενάκης: «Στόχος η εξάλειψη της οπαδικής βίας»

«Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει οπαδικές αποχρώσεις» ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή.

Αυγενάκης: «Στόχος η εξάλειψη της οπαδικής βίας»

Άρχισε την Τετάρτη (02/03) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο αναφορικά με την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Την Πέμπτη (04/03) θα λάβει χώρα η ακρόαση των φορέων, με την ΕΠΟ να μην συμπεριλαμβάνεται στους 14 που κλήθηκαν.

Κλήθηκαν συγκεκριμένα: Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, Υποδιεύθυνση αντιμετώπισης της Βίας στους αθλητικούς χώρους, Αθλητικός Εισαγγελέας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, SuperLeague 1, SuperLeague 2, ΕΣΑΚΕ, Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, ΚΕΔΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, Ελληνική Εταιρία Ψυχολογίας Άσκησης Αθλητισμού, Ομοσπονδία Γυμναστών Αποφοίτων ΤΕΦΑΑ - ΣΕΦΑΑ, Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας και ΣΕΓΑΣ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε τα εξής:

«Αθλητισμός και βία είναι έννοιες απολύτως αποκλίνουσες, μόνο ως στρέβλωση μπορούν να θεωρηθούν οι εκδηλώσεις βία και χουλιγκανισμού. Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει οπαδικές αποχρώσεις. Είναι βούληση μας και απαίτηση της κοινωνίας να συνεργαστούμε ώστε να μην ξαναδούμε αποτρόπαια περιστατικά όπως η δολοφονία του Άλκη. Να συνεργαστούμε για να βάλουμε τέλος στη βία. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες προτάσεις όσον αφορά την πρόληψη.
Την περασμένη Πέμπτη κάναμε μια ανοικτή διαβούλευση για τη βία, και ήταν ενθαρρυντική η συμμετοχή όλων των φορέων. Λυπάμαι που δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα πλην του ΚΙΝΑΛ. Προκειμένου να εξυπηρετήσετε μικροκομματικές σκοπιμότητες απείχατε από μια ουσιαστική, εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη βία. Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι και των 12 νόμιμων λεσχών φιλάθλων, έδωσαν το παρών από τις 10, κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις.
Θεσπίζεται ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των Λεσχών φιλάθλων που αποσκοπεί αφενός στην πιο αποτελεσματική εποπτεία τους, αφετέρου στην πρόληψη τέλεσης αδικημάτων αθλητικής βίας μέσω της αυστηροποίησης των ποινών.
Στόχος μας η εξάλειψη της οπαδικής βίας εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, να αναδείξουμε τον υγιή ρόλο των λεσχών φιλάθλων, ως υποστηρικτικών του υγιούς και του ασφαλούς αθλητισμού και για να το καταφέρουμε αυτό αναγνωρίζουμε το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί σε όλους. Αποδίδουμε το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στις ομάδες, ΚΑΕ και ΠΑΕ. Αυστηροποιούμε το ιδιώνυμο δηλαδή την απαγόρευση της αναστολής για ποινικά αδικήματα βίας για αθλητικές εκδηλώσεις. Δεν το ανακαλύψαμε εμείς, το επαναφέρουμε, το κάναμε πιο αυστηρό για συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούν αθλητικές εκδηλώσεις».