Γιώργος Τσίγκος, ο «γκαρίδας» της Σύμης: «Σε γκολ του Ελ Αραμπί έπαθα θλάση θώρακα από τις φωνές»!

Ιστορίες στη Σύμη με Σάββα Θεοδωρίδη, Σωκράτη Κόκκαλη, Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργο Βαρδινογιάννη, Πέτρο Κόκκαλη, Τούρκους, τα πάντα όλα. Ο Γιώργος Τσίγκος, ο «γκαρίδας» της Σύμης τα λέει όλα στο «ΦΩΣ»!

Γιώργος Τσίγκος, ο «γκαρίδας» της Σύμης: «Σε γκολ του Ελ Αραμπί έπαθα θλάση θώρακα από τις φωνές»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

H σημερινή ιστορία είναι ενός ακρίτα, ένθερμου Ολυμπιακού, που έχει το μοναδικό ψιλικατζίδικο με εφημερίδες στη Σύμη, τα παιδιά του παίζουν στην τοπική ομάδα της Σύμης, και μας δίνει πληροφορίες για το πανέμορφο νησί το οποίο δεν έχει λίγο κόσμο, το αντίθετο. Ενδιαφέρουσες ιστορίες με τον Κόκκαλη στο νησί και με τον Μαρινάκη, με τον Σάββα Θεοδωρίδη, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη όταν βούτηξε τον Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό και είχε τσακωθεί με τους φουσκωτούς του εκεί! Ένθερμος αναγνώστης του «ΦΩΤΟΣ», είναι ο Γιώργος Τσίγκος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/2/2022

Συμιακός βέρος;

Από πολλές γενιές Συμιακός.

Και επί ιταλοκρατίας;

Και επί ιταλοκρατίας και από πιο πριν. Πολλοί επί ιταλοκρατίας ήθελαν να εξευρωπαϊστούν και αλλάξανε τα ονόματά τους, μέχρι και τη γλώσσα τους. Εμείς παραμείναμε όπως ήμασταν. Ο παππούς μου ήταν ένας από τους καλύτερους ιερείς εδώ, ήταν από τους παλιούς παπάδες που δεν το έβλεπαν ως επάγγελμα... Μεγαλώσαμε με αρχές.

Πόσες εκκλησίες έχει το νησί;

20 εκκλησίες και 300 ξωκλήσια.

Το πιο ξακουστό είναι του Πανορμίτη, ε; Πήγαινε ο Σάββας Θεοδωρίδης εκεί. Τον γνώριζες προσωπικά τον Σάββα;

Ε, βέβαια. Ο Πανορμίτης μας είναι ο προστάτης του νησιού μας, με τον Πανορμίτη είμαστε δεμένοι οι Συμιακοί. Ο Σάββας Θεοδωρίδης ερχόταν εδώ με τις αδελφές του, τον γνώριζα καλά. Πολύ προληπτικός. Ήρεμος όμως, καμία σχέση με τον Σάββα Θεοδωρίδη που βλέπαμε να κάνει δηλώσεις μετά τους αγώνες.

Γιατί είπες ότι ήταν πολύ προληπτικός;

Θα σου πω μόνο ένα περιστατικό. Ήρθε στο μαγαζί μου μια φορά και είχαμε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να παίξουμε. Του λέω «κυρ-Σάββα μου, δεν θα έχουμε πρόβλημα, θα το πάρουμε το ματς. Έτσι δεν είναι;» και εξανέστη! «Όχι» μου λέει, «μη λες τέτοια, μη μου ξαναπείς ποτέ τέτοιο πράγμα πριν από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό» και έβγαλε έναν σταυρό που είχε και τον φίλαγε! Είχε τα γούρια του. Είχε συμιακές ρίζες ο Σάββας. Είχε, παλιά, περιουσία εδώ που του την έφαγαν. Θέμη, είναι τιμή μου που μιλάω στο «ΦΩΣ», δεν το πιστεύω, σε διαβάζω πολλά χρόνια. Δώσε μου διεύθυνση να σου στείλω προϊόντα από το νησί.

Δεν παίρνω ποτέ δώρα, ευχαριστώ. Ποιοι άλλοι έχουν έρθει στο νησί και τους έχεις γνωρίσει;

Θα σου πω μετά ιστορίες με τον Πέτρο Κόκκαλη. Και ο Σωκράτης έχει έρθει και ο Μαρινάκης και ο Πρίντεζης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.


Ιστορίες πες μου.

Στου Σωκράτη μπήκα στο κότερο! Αυτός είχε έρθει, αλλά δεν κατέβαινε. Είδα το σημαιάκι του Ολυμπιακού, μαθαίνω από έναν λιμενικό ότι ήρθε, μου λέει «ο δικός σου είναι εδώ». Ανέβηκα τη σκάλα, ήρθε ένας φουσκωτός και μου λέει «απαγορεύεται να μπεις», του λέω «πες στον πρόεδρο ότι το νησί είναι κόκκινο, θέλουμε να βγει έξω, θέλει ο κόσμος να τον δει να βγάλουμε φωτογραφίες».

Βγήκε;

Ναι, βγήκε έξω από το σκάφος, αγκαλιαστήκαμε, έγινε χαμός. Στο λιμάνι μπροστά, στο ρολόι. Το 2000 περίπου. Ο παππούς του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν γυμνασιάρχης προπολεμικά στο Γυμνάσιο στη Σύμη (σ.σ. πήρα ένα τηλέφωνο και το τσέκαρα, αλήθεια λέει).

Ο Μαρινάκης όταν ήρθε κατέβηκε κάτω;

Ναι, είναι δύο πολύ καλά εστιατόρια εδώ που πάνε οι VIP, το ένα είναι του Μάνου και το άλλο είναι του Παντελή. Ο Παντελής είναι δικός μας, Ολυμπιακός ένθερμος, ενώ ο Μάνος δεν ασχολείται. Ο Πρίντεζης πήγαινε στου Παντελή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν στου Μάνου και τον περίμεναν τα παιδιά μου να βγάλουν φωτογραφία μαζί του. Ο πρόεδρος έδωσε ένα μπρελόκ του Ολυμπιακού στον σερβιτόρο, αλλά, επειδή εκείνος δεν είναι οπαδός και επειδή ξέρει την τρέλα μου, το έφερε σε εμένα δώρο!

Πες μου για τον Βαρδινογιάννη.

Εγώ είμαι δεμένος με το «ΦΩΣ», είναι η εφημερίδα μου. Όταν ο Βαρδινογιάννης μάς βούτηξε τον Αποστολάκη είχα τρελαθεί γιατί είχα μεγάλη αδυναμία σε αυτόν τον παίκτη. Επειδή κι εγώ δεξί μπακ ξεκίνησα. Τη μέρα που βγήκε η είδηση από το «ΦΩΣ» ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στο νησί! Τότε υπήρχε το παλιό πρακτορείο των εφημερίδων εδώ, ήμουν νέο παιδί και πάω να πάρω το «ΦΩΣ». Πουθενά το «ΦΩΣ»! Υπήρχε μόνο η «Αθλητική Ηχώ». Και ήταν έξω από το πρακτορείο ο Βαρδινογιάννης, μέσα ήταν δύο φουσκωτοί. Λέω «γιατί δεν υπάρχει το “ΦΩΣ”;». Μου λένε «δεν ήρθε». Τους λέω με έντονο ύφος «όχι δεν ήρθε, το εξαφανίσατε επίτηδες». Και με έβγαλαν σηκωτό έξω! Αυτό το επεισόδιο το ξέρουν όλοι στο νησί.

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αδυναμία σου;

Ο Καραπιάλης. Όταν γεννήθηκε ο γιος μου και τον πήρα στην αγκαλιά μου, δεν τον είπα με το όνομα που πήρε, αλλά του είπα «καλώς ήρθες Καραπιαλέν μου»!

Τι έκανες στο γκολ του Τικίνιο στο Μπέργκαμο; Σε άκουσε όλο το νησί;

Με άκουσε όλη η Σύμη, έχω και μια χαρακτηριστική φωνή, με αποκαλούν εδώ «ο γκαρίδας». Έχω θέμα με τον Ολυμπιακό, έχω πρόβλημα. Έπαθα θλάση στον θώρακα από το γκολ του Ελ Αραμπί στην Άρσεναλ! Φώναξα τόσο πολύ που πονούσα μέρες, πήγα στον γιατρό και μου λέει «χτύπησες τον θώρακα κάπου; Φώναξες πολύ για κάποιον λόγο;». Μη γελάς, Θέμη, μου έκανε ιατρική γνωμάτευση ότι έπαθα θλάση λόγω των φωνών για τον Ολυμπιακό.

Πόσους μόνιμους κατοίκους έχει η Σύμη;

Κοντά στους 3.000.

Πόσα σχολεία;

Δύο Δημοτικά, ένα Γυμνάσιο, ένα Γενικό Λύκειο και ένα ΕΠΑΛ. Δύο νηπιαγωγεία και έναν βρεφονηπιακό σταθμό. Παλαιότερα η Σύμη είχε 30.000 κόσμο. Με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία και στους σφουγγαράδες. Εμείς ήμασταν σφουγγαράδες πριν και από τους Καλύμνιους. Ο προπάππους μου ήταν σφουγγαράς.

Η Ρόδος πόση ώρα είναι από εσάς;

Αν πας με καταμαράν, είναι 45 λεπτά. Αν πας με συμβατικό πλοίο, είναι μιάμιση ώρα. Το καλοκαίρι έχει πέντε φορές δρομολόγια κάθε μέρα. Έρχονται από τη Ρόδο μονοήμερη εκδρομή κάθε μέρα 3.000 τουρίστες! Και φεύγουν το βράδυ. Αυτό είναι η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας. Διότι όποιος έρθει μία φορά στη Σύμη, μετά πάντα ξανάρχεται για μία εβδομάδα. Όποιος δει πόσο αμφιθεατρικό και πολύχρωμο είναι το νησί θέλει να ξανάρθει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών μας, εκείνοι που ήρθαν για μία μέρα και μετά ξανάρθαν για μία εβδομάδα.

Πότε είναι πιο ωραία η Σύμη;

Ωραία ερώτηση. Έχεις έρθει;

Ναι.

Η καλύτερη εποχή είναι ο Σεπτέμβριος, διότι είναι δροσερά τότε, ενώ το καλοκαίρι έχουμε πολλή ζέστη.

Αεροδρόμιο δεν έχει. Τον Ολυμπιακό πώς έρχεσαι να τον δεις;

Είναι γεμάτο λόφους και βουνά το νησί, έχει μόνο ελικοδρόμιο. Το αεροδρόμιο της Ρόδου μάς εξυπηρετεί. Εγώ, όταν θέλω να δω τον Ολυμπιακό, πάω Ρόδο με το καταμαράν και από εκεί παίρνω το αεροπλάνο. Γιατί άμα πάρεις πλοίο από τη Σύμη να πας Πειραιά, άσ' τα, περνάει απ’ όλα τα νησιά και κάνει πάρα πολλές ώρες.

Πες μου για το τοπικό γήπεδο και την τοπική ομάδα.

Θυμάμαι, όταν ήμασταν μικροί, φτιάξαμε ένα μικρό γηπεδάκι με γκασμάδες και ξηλώναμε τις πέτρες, παρακαλούσαμε να έρθει η άνοιξη να βγει λίγο χορταράκι. Δοκάρια είχαμε βάλει κάτι ξύλα και δίχτυα από τους ψαράδες. Και το λέγαμε «μικρό Καραϊσκάκη»! Το γήπεδο τώρα είναι πολύ καλό, με συνθετικό χλοοτάπητα. Η ομάδα μας λέγεται ΑΟ Σύμης, είναι στο β' τοπικό και πάμε πολύ καλά, είμαστε στην πρώτη θέση και θα ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία Δωδεκανήσου.

Τι χρώματα και τι σήμα έχει η τοπική ομάδα;

Μπλε και κίτρινο, με σήμα μια τριήρη.

Τα σπίτια είναι καταπληκτικά, τα χρώματά τους, φαντάζομαι επεμβαίνει η αρχαιολογία εκεί, δεν μπορείς να χτίσεις ό,τι θες.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την αρχαιολογία. Παρεμβαίνει ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η σωτηρία του νησιού είναι αυτή. Έτσι γίνεται και στην Κέρκυρα.

Ναι, να διατηρηθεί ο παραδοσιακός οικισμός, όμως είναι υπερβολικά αυστηροί. Σε σταματάνε και για έναν πόντο. Δεν μπορείς να φανταστείς τι τραβάω για ένα κτισματάκι που το φτιάχνω με πέτρα και είναι μόλις 27 τ.μ. Ενώ τους ξένους δεν τους ενοχλούν τόσο. Τα μισά σπίτια σχεδόν ανήκουν πια σε ξένους στη Σύμη…

Από ποιες χώρες;

Ιταλοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί. Είμαι και ταχυδρόμος στο νησί, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τα μισά σχεδόν σπίτια ανήκουν πια σε ξένους.

Πες μου άλλες ιστορίες με διάσημους.

Γνωριζόμαστε με τον Πέτρο Κόκκαλη. Έρχεται πολλά χρόνια για διακοπές στη Σύμη και πάει απέναντι σε μια βραχονησίδα-ησυχαστήριο που έχει κάτι κελιά μοναστηριακά. Είναι ο τέλειος παράδεισος. Να σου πω το όνομα;

Δεν θα το γράψω, μην πλακώσουν όλοι εκεί.

Πήγαινε εκεί από τότε που ήταν φοιτητής, με τον Πατρίκ Κομνηνό και την παρέα του, κάτι αρχιτέκτονες και ζωγράφους. Ακόμα με αυτούς πάει. Είχε φέρει και τη Ματσούκα εκεί. Εγώ χάρες δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν, ούτε από εκείνον όταν ήταν στον Ολυμπιακό. Ξέρεις πώς ήταν η πρώτη γνωριμία; Ήμουν νέο παιδί και δούλευα σερβιτόρος σε μία μικρή καφετέρια. Κάθε πρωί έστρωνα τραπέζια έχοντας μία κασέτα να παίζει τον ύμνο του Ολυμπιακού! Πέρασε ένα πρωί ο Πέτρος και είδε το σκηνικό -εγώ δεν ήξερα καν ποιος είναι, νέος ήταν κι αυτός-, είχε έναν σκύλο τεράστιο, τον πιο ψηλό σκύλο που έχω δει στη ζωή μου! Είχε μια κοπέλα τότε και την παρέα που σου είπα. Μου λέει «γιατί βάζεις συνέχεια τον ύμνο του Ολυμπιακού;». Του λέω «άλλοι θέλουν τον καφέ τους για να ξυπνήσουν, εγώ ξυπνάω με τον ύμνο του Ολυμπιακού!». Και από τότε ερχόταν κάθε πρωί με την παρέα του στη μικρή καφετέρια που δούλευα και έπαιρναν το πρωινό τους.


Εξέδρες έχει το τοπικό γήπεδο στη Σύμη;

Ναι, έχει ξύλινες εξέδρες, είναι ωραία η ατμόσφαιρα. Παίζουν και τα παιδιά μου, ο Θεμιστοκλής μου που είναι 17 χρόνων έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την ανδρική ομάδα και σκόραρε μάλιστα πριν από λίγες μέρες. Στο ντεμπούτο του!

Τι θέση παίζει;

Δεξί μπακ. Ο μικρός μου είναι 16 χρόνων, ο Δημήτρης, είναι εξτρεμάκι. Είναι στο εφηβικό, δεν έχει παίξει ακόμα με την πρώτη ομάδα, τον πήραν όμως στην αποστολή στη Νίσυρο που πήγαν να παίξουν.

Εκπληκτικό νησί και η Νίσυρος με το ηφαίστειό της. Στρατόπεδο έχει η Σύμη;

Ναι, έχει.

Πόσα άτομα;

Γύρω στα 300. Είναι Πεζικό, έχουμε και Πυροβολικό. Και επίσης έχουμε μεγάλη ομάδα Εθνοφυλάκων, ντόπιοι.

Καλά κάνετε.

Αφού απολυθούμε από τον στρατό, κρατάμε το όπλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε δυο τρεις εβδομάδες που πάμε για βολές με το G3 και αν γίνει κάνα μπαμ, είμαστε έτοιμοι...

Υπάρχει ανησυχία για τους Τούρκους;

Πάντα υπάρχει ανησυχία. Είμαστε σε εγρήγορση. Όμως υπάρχουν πολλά νταραβέρια εμπορικά λόγω της πολύ κοντινής απόστασης με την Τουρκία.

Και τουρίστες Τούρκοι, ε;

Πάρα πολλοί. Για εκείνους η Σύμη είναι ό,τι είναι για εμάς η Μύκονος.

Πόση ώρα είναι η Τουρκία από τη Σύμη;

Μισή ώρα με το καΐκι.

Αερομαχίες ακούτε;

Όχι, σε εμάς δεν έχει τέτοια.

Πολεμικά πλοία;

Ναι, βλέπουμε, και ελληνικά και τουρκικά. Και μένει μόνιμα τορπιλάκατος στο λιμάνι καθώς και δύο σκάφη της Frontex που κάνουν περιπολίες για τους λαθρομετανάστες. Πρόπερσι είχαμε 700 λαθρομετανάστες, γέμισε το νησί. Ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση... Έβλεπες ακαθαρσίες στους δρόμους, δεν υπήρχαν εστίες να φιλοξενηθούν, έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο.

Τώρα;

Τώρα δεν έχουμε πρόβλημα, έχει λυθεί το θέμα.

Μετά τους Ολυμπιακούς, ποιοι είναι πιο πολλοί εκεί;

ΑΕΚτζήδες. Πολύ περισσότεροι από τους Παναθηναϊκούς εδώ. Υπάρχει αυτό το παράδοξο.


Τι ψάρια έχει;

Απ' όλα! Ό,τι θέλεις. Πολύ ψάρι.

Τσαμπουκάδες με Τούρκους ψαράδες;

Όχι, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα εδώ.

Τοπικά προϊόντα;

Και κρασί βγάζουμε και τσίπουρο βγάζουμε -ειδικά ο Πανορμίτης- και κατσικίσιο τυρί και μυζήθρα και πολύ μέλι έχουμε. Θα σου στείλω.

Άντε πάλι. Βρε δεν παίρνω δώρα!

Και γράψε αυτό στο τέλος σε παρακαλώ. Γαριδάκι συμιακό! Είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Έχεις φάει γαριδάκι συμιακό;

Έχω φάει στο Καστελόριζο.

Εδώ να φας, να πάθεις πλάκα. Ζούμε σε έναν παράδεισο.