Ήσυχα Χριστούγεννα

Τον Ολυμπιακό τον πρωτοείδα στο γήπεδο τέτοιες μέρες το 1985 σε έναν αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία. Για να καταλάβετε για πόσο παλιά μιλάμε, τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων» σε εκείνο το ματς ήταν ο Γιώργος Μουκέας.

Ήσυχα Χριστούγεννα

Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στην 22α Δεκεμβρίου 2021 για να ζήσω κάτι για πρώτη φορά live: τον Ολυμπιακό να προκρίνεται στο Κύπελλο Ελλάδας ανατρέποντας ήττα στον πρώτο αγώνα! Ναι, αγαπητοί φίλοι.

Για κάποιον λόγο η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας έχει ελάχιστες φορές καταφέρει να περάσει στον επόμενο γύρο έχοντας χάσει το πρώτο ματς. Συνολικά θυμάμαι δύο προκρίσεις επί του ΠΑΟΚ, μία επί της Καστοριάς το 2005 και μία επί της Καρδίτσας στα early 90s. Πού θέλω να καταλήξω με αυτήν την εισαγωγή; Στο ότι το προχθεσινό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Και η νίκη-πρόκριση είναι ίσως η σημαντικότερη εντός ελληνικών συνόρων για τον Ολυμπιακό φέτος.

Ο σύλλογος του Γιάννη Κομπότη είναι από τους πιο ισχυρούς στη Β' Κατηγορία, φαβορί για την άνοδο και σαφέστατα ανώτερος από πολλές ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα είχε κατακτήσει μια πειστική νίκη που, μεταξύ μας, θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη. Θεμιτά, το λευκό (οι εμφανίσεις των Βοιωτών προχθές θύμιζαν Ρεάλ) πούλμαν είχε παρκάρει από την αρχή μπροστά από το τέρμα του Στεφάν Στογιάνοβιτς. Ένα «Χ» έφτανε για την πιο μεγάλη στιγμή στην Ιστορία του συλλόγου. Γιατί όχι άλλωστε; Καλύτερος είναι ο Ατρόμητος που το κατάφερε την πρώτη αγωνιστική; Η ώρα θα περνούσε. Το γκολ δεν θα ερχόταν. Το άγχος στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» θα εκτοξευόταν, μαζί με την γκρίνια στις αδειανές εξέδρες.

Όλα τα παραπάνω, όμως, έμειναν στη σφαίρα της φαντασίας. Αν και αρχικά ακουγόταν πως ο Πέδρο Μαρτίνς θα προχωρούσε σε «heavy rotation» με ποδοσφαιριστές από τη δεύτερη ομάδα, ο Πορτογάλος κατέβασε μια αξιόμαχη ενδεκάδα με πολλούς βασικούς αλλά και ζόρικες «ρεζέρβες», όπως ο Μάριος Βρουσάι, με στόχο να καθαρίσει γρήγορα την μπουγάδα. Οι παίκτες έδειξαν τη σοβαρότητα που χρειαζόταν και με σκόρερ τον Τικίνιο έβαλαν τέλος στην υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο. Με το πρωτάθλημα να έχει ουσιαστικά τελειώσει, οι πρωταθλητές θα περάσουν ήσυχες γιορτές και έχουν πλέον όλο τον χρόνο και την άνεση να προετοιμάσουν το επόμενο πραγματικά μεγάλο ραντεβού, τις διπλές αναμετρήσεις με την Αταλάντα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!