Ανίκανοι ή ευθυνόφοβοι οι Έλληνες διαιτητές;

Τα «όργια» Παπαπέτρου και οι ευθύνες Κλάτενμπεργκ. Ο Φωτιάς χρειάστηκε ένα ολόκληρο πεντάλεπτο για να δώσει το πεντακάθαρο πέναλτι στον Βαλμπουενά, αφού πρώτα τον έπεισε ο Ολλανδός στο VAR να πάει να το δει στο βίντεο. Μια από τα ίδια ο Διαμαντόπουλος στο ΟΑΚΑ!

Ανίκανοι ή ευθυνόφοβοι οι Έλληνες διαιτητές;

Μπορεί Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να ξεπέρασαν δύσκολα τα εμπόδια που βρήκαν στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος, μπορεί ο πάντα μέτριος Παναθηναϊκός να έμεινε κιόλας εννέα πόντους πίσω από την κορυφή, όμως όπως φάνηκε για μια ακόμη αγωνιστική το ανυπέρβλητο εμπόδιο στη Σούπερ Λιγκ είναι η… διαιτησία!

Το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο για να αποκαταστήσει αδικίες και να βοηθήσει διαιτητές και βοηθούς, όμως στην Ελλάδα το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο. Οι διαιτητές και οι βοηθοί έχουν κυριολεκτικά επαναπαυτεί με το VAR και βγάζουν προς τα έξω τον χειρότερο εαυτό τους. Πάνω απ’ όλα δείχνουν ευθυνόφοβοι. Τρέμουν να πάρουν επάνω τους πολλές εύκολες φάσεις που όχι μόνο δεν χρειάζεται να δουν στο βίντεο αλλά ακόμη κι ένας άπειρος διαιτητής μπορεί άνετα να αποφασίσει. Καλή ώρα όπως συνέβη στο ματς Κυπέλλου στη Λάρισα (ΑΕΛ - ΠΑΣ) με διαιτητή τον Παπαπέτρου. Όπου όχι μόνο θα έπρεπε να του πάρουν τη σφυρίχτρα ή να τον υποβιβάσουν στη ΣΛ2 αλλά ο «αποικιοκράτης» Κλάτενμπεργκ τον όρισε τέσσερις μέρες μετά στο χθεσινό παιχνίδι Παναθηναϊκού - ΟΦΗ ως τέταρτο διαιτητή!

Και πάμε στα καθ’ ημάς. Αφορμή για όσα αναφέρω στάθηκε το προχθεσινό πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο. Μια φάση πεντακάθαρη, που εξελίχθηκε μάλιστα στον αέρα με δύο μόλις αντιπάλους. Δεν είχε δηλαδή φάση που συνέβη χαμηλά στο χορτάρι ή με όμιλο παικτών που τραβάει ή αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον. Δεν τίθεται τέτοια συζήτηση. Ήταν ένα ΠΕΝΤΑΚΑΘΡΟ πέναλτι από μια άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα (Μελίσσας), ο οποίος γκρεμίζει άγρια τον αντίπαλό του (Βαλμπουενά) που έτσι κι αλλιώς έχει ήδη τσιμπήσει την μπάλα με το κεφάλι. Και τι έκανε ο Φωτιάς; Ενώ έχει τη φάση στο… πιάτο, τη χάνει! Δεν την είδε (ή για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου… δεν ήθελε να τη δει). Τον ειδοποίησε ο Ολλανδός ρέφερι από το VAR ότι έχει γίνει πέναλτι και πρέπει να δει τη φάση. Και αφού μετά από 2-3 λεπτά διαβουλεύσεων κατάφερε ο Ολλανδός να τον πείσει να πάει στο μόνιτορ, ο Φωτιάς πήγε, την είδε 4-5 φορές, λες και θα τετραγώνιζε τον κύκλο και με τα χίλια ζόρια μετά από ένα τετράλεπτο έδειξε το σημείο του πέναλτι. Σαν να μην ήθελε, αλλά τι να κάνει, δεν γινόταν αλλιώς…

Στο ΟΑΚΑ ο Διαμαντόπουλος είχε μπροστά του μια πεντακάθαρη αποβολή του Μήτογλου που ανέτρεψε τελευταίος αμυντικός τον Καμαρά, αλλά αντί κόκκινης αμολούσε… αετό! Για κακή του τύχη, όμως, του το σφύριξαν από το VAR και αφού το είδε 4-5 φορές σαν να τριχοτομούσε τη γωνία, μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά απέβαλε τον παίκτη της ΑΕΚ.

Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να πάνε σπιτάκι τους κάποιες αγωνιστικές, μίστερ Κλάτενμπεργκ; Όμως, από τη στιγμή που δεν τιμωρήθηκε ο Παπαπέτρου, δεν μπορεί να τιμωρηθεί κανείς! Κι ας είναι η ελληνική διαιτησία από τις χειρότερες που υπάρχουν. Κι ας γκρινιάζουν οι Έλληνες διαιτητές επειδή στα ντέρμπι έρχονται ξένοι ρέφερι.

Η ελληνική διαιτησία είναι βαριά άρρωστη, έρμαιο του κάθε γνωστού αγνώστου «Γιαννάκη» (φωνάζει πολύ καιρό τώρα ο Αλέξης Κούγιας, αλλά κανείς δεν τον ακούει…) και στην οποία ηγείται ένας Άγγλος «αποικιοκράτης» που έχει την αίσθηση ότι μας κάνει χάρη που χρυσοπληρώνεται στη χώρα μας…