Ο Ηλίας του 16ου: Αλήθεια ή μύθος ότι αυτοσχεδίαζε ο Χατζηχρήστος;

Έχουν ειπωθεί πολλά για την ικανότητα του Κώστα Χατζηχρήστου να αυτοσχεδιάζει μπροστά στο φακό. Έγινε το ίδιο και στον "Ηλία του 16ου";

Ο Ηλίας του 16ου: Αλήθεια ή μύθος ότι αυτοσχεδίαζε ο Χατζηχρήστος;

Πολλοί ηθοποιοί που συνεργάστηκαν με τον Αλέκο Σακελλάριο ισχυρίστηκαν αργότερα ότι τα πιο επιτυχημένα κομμάτια στις ταινίες του είναι δικά τους. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι κωμικοί κυρίως ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν πολύ συχνά στις ταινίες της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Φαίνεται όμως ότι στις ταινίες του ο Σακελλάριος δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Η γυναίκα του, Τίνα, τους διαψεύδει όλους δηλώνοντας ότι έχει στη διάθεσή της τα σενάρια του συζύγου της και μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια μικρή αντιπαραβολή την αλήθεια. Και προς επίρρωση των λεγομένων της παραθέτει τη δήλωση του Χατζηχρήστου ο οποίος βεβαιώνει ότι στον "Ηλία του 16ου " δεν πρόσθεσε ούτε μια αράδα δική του - και φυσικά όλοι ήξεραν πώς αυτοσχεδίαζε ο Χατζηχρήστος στις ταινίες που πρωταγωνιστούσε.

Θυμίζουμε ότι σε αυτή την κωμωδία-διαμάντι συμπρωταγωνιστεί και ο Θανάσης Βέγγος στα χρόνια της κινηματογραφικής του αθωότητας που ίσως να ήταν και τα καλύτερα της καριέρας του. Η γυναίκα του Σακελλάριου δηλώνει απερίφραστα τη συμπάθεια που έτρεφε ο Αλέκος στον Βέγγο όσο και την κινηματογραφική χημεία που υπήρχε μεταξύ τους.