Αφοπλιστικός Μηνάς Χαντζίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» από τη Γερμανία για την Άιντραχτ και τον Ολυμπιακό

Αφοπλιστικός στο «ΦΩΣ», ο Μηνάς Χαντζίδης μιλάει από τη Γερμανία για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τον Ολυμπιακό. «Με στενοχωρεί πολύ που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι πια ελληνικό ποδόσφαιρο»

Αφοπλιστικός Μηνάς Χαντζίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» από τη Γερμανία για την Άιντραχτ και τον Ολυμπιακό

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πρώτη φορά μίλησα μαζί του. Ήταν πολύ καλός παίκτης, αλλά έπεσε στη χειρότερη εποχή. Μηνάς Χαντζίδης από Γερμανία για Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 31/8/2021

Δουλεύεις εκεί έμαθα.

Ναι, σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Βούπερταλ στο οποίο μεγάλωσα.

Έχεις σπίτι στο Βούπερταλ;

Όχι. Το πατρικό μου είναι στην Ελλάδα.

Πού;

Στο Πλατύ Ημαθίας.

Σκέφτεσαι να έρθεις στην Ελλάδα να μείνεις όταν βγεις στη σύνταξη;

Τώρα έχω άλλα σχέδια. Είχα έναν αποτυχημένο γάμο, περιμένω να βγει το διαζύγιο και να ξαναπαντρευτώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον.

Γερμανίδα;

Ελληνίδα.

Από πού είναι;

Το σπίτι της είναι 100 μέτρα από την ΠΑΕ! (γελάει).

Πειραιώτισσα;

Ε, ναι.

Αυτήν να πάρεις.

Ε, ναι! (γελάει).

Μικρός τι ομάδα ήσουν στη Γερμανία και τι στην Ελλάδα;

Τίποτα.

Οι γονείς σου ήταν και οι δύο Έλληνες μετανάστες;

Ναι. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Ο πατέρας μου ήταν από το Πλατύ Ημαθίας και η μητέρα μου από τη Σταυρούπολη αλλά μεγάλωσε στην Ξάνθη.



Λεφτά δεν έβγαλες από το ποδόσφαιρο;

Βέβαια έβγαλα. Όλοι βγάλαμε.

Μου κάνει εντύπωση που εργάζεσαι σε εργοστάσιο στη Γερμανία.

Δεν ήταν τα πάρα πολλά λεφτά στο ποδόσφαιρο που υπάρχουν σήμερα. Όταν έχεις οικογένεια, έχεις ανάγκες. Ο γιος μου πια στέκεται μόνος του στα πόδια του, όμως η κόρη μου σπουδάζει και κάποιος πρέπει να τη συντηρεί.

Μου είπαν συνδεσμίτες του Ολυμπιακού ότι πριν από δύο χρόνια δούλευες ως προπονητής στην Ελλάδα Βούπερταλ.

Ναι, το είχαμε ξεκινήσει με τον Παναγιώτη Σοφιανόπουλο που ήταν εδώ, κόντρα σε κατεστημένα. Πήραμε παιδιά που αλλιώς θα ήταν στις καφετέριες και τους βάλαμε στη δουλειά.

Θεωρείς τον εαυτό σου άτυχο που έπεσες στα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού; Οκτώ χρόνια δεν πήρες πρωτάθλημα.

Το ότι δεν γεύτηκα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό ήταν κρίμα. Δεν θεωρώ όμως τον εαυτό μου άτυχο. Ξέρουμε όλοι τι παιζόταν τότε και πώς δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια».

Δηλαδή;

Υπήρχαν άλλες δυνάμεις από πίσω που δεν άφηναν τον Ολυμπιακό να σηκώσει κεφάλι. Δεν έφτανε μόνο το πολύ καλό ποδόσφαιρο που παίζαμε και η αγωνιστικότητα. Το 1994 η Εθνική στο Μουντιάλ είχε πάνω από 11 παίκτες να είναι του Ολυμπιακού ή να έχουν παίξει στον Ολυμπιακό! Η ομάδα μας είχε πολύ καλούς παίκτες.

Αληθεύει ότι ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού φοβόταν τα λαϊκά δικαστήρια και πήγε στον Ρέντη κρυμμένος στο πορτ μπαγκάζ συμπαίκτη του;

Έγιναν πολλά τότε... Εγώ προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με τον κόσμο.

Δεν ένιωθες πίεση;

Καμία. Δεν χρειάστηκε ποτέ να τρέξω ή να κρυφτώ.

Θυμάσαι κάποιο περιστατικό κωμικοτραγικό;

Ήταν ένας οπαδός βαλτός που στεκόταν στον φράχτη και μας έκραζε στον Ρέντη τότε για μια ισοπαλία που είχαμε φέρει με μια μικρή ομάδα. Τρέχαμε, κάναμε γύρους και όποτε περνούσαμε από εκεί όπου στεκόταν μας έβριζε, πότε τον έναν παίκτη, πότε τον άλλον. Σε μια στιγμή αγανάκτησα και του φώναξα «μπες μέσα, μωρέ»! Για να μην ντροπιαστεί στους άλλους, σκαρφάλωσε και μπήκε μέσα. Κι όταν στάθηκε μπροστά μας, μας καλόπιανε.

Αντίπαλοι που θαύμαζες;

Προσωπικός αντίπαλος που μου άρεσε πολύ ήταν ο Κασάπης της ΑΕΚ. Και φυσικά τον Τζόρτζεβιτς τον έπαιξα αντίπαλο. Άλλο πράγμα στα ντουζένια του. Λόγω Τζόρτζεβιτς έχω γίνει αλλαγή στο 12ο λεπτό διότι πήγα να τον κλοτσήσω και μου έφυγαν οι αστράγαλοι! Τραυματίστηκα. Εμένα ξέρεις τι με στενοχωρεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πες μου ό,τι θες.

Που δεν είναι πια ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπεις μόνο δύο ελληνικές ομάδες να έχουν μείνει στην Ευρώπη και η μία να έχει έναν Έλληνα στην 11άδα, η άλλη να έχει δύο Έλληνες στην 11άδα. Και βλέπεις ξένους να παίζουν που πολλοί δεν κάνουν τη διαφορά, αλλά παίρνουν όποιον έχει ξένο διαβατήριο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ανέβει πρέπει να έχει ομάδες που να έχουν ελληνική βάση και οι ξένοι που έρχονται να κάνουν τη διαφορά. Για εμένα είναι πολύ λυπηρές καταστάσεις αυτές που βλέπουμε.

Στα πλάγια μπακ τι βλέπεις; Την ξέρεις καλά τη θέση.

Περνάνε οι παίκτες από τα πλάγια, δεν κάνουν συνδυασμούς, πάνε να φύγουν από την έξω πλευρά και κάνουν σέντρα που δεν φτάνει ούτε το κεφάλι του επιθετικού. Μέχρι το άουτ δεν μπορούν να τρέξουν, εκεί όπου πονάει η αντίπαλη άμυνα, φτάνουν μέχρι το ύψος της περιοχής και δεν βλέπεις αξιόλογη σέντρα.

Όταν άρχισες το ποδόσφαιρο, σε τι θέση έπαιζες;

Σέντερ φορ! Έπαιζα φορ στη β' ομάδα της Λεβερκούζεν, σε 13 ματς στη Γ' Κατηγορία είχα βάλει 16 γκολ! Και έτσι με ανέβασαν στην πρώτη ομάδα. Όμως τότε η Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε δύο πολύ καλούς κυνηγούς και για να παίζω με έβαλε ο προπονητής στα χαφ. Και στον Ολυμπιακό που πήγα έπαιζα χαφ. Μετά με γύρισαν μπακ-χαφ. Κατά διαστήματα στον Ολυμπιακό έχω παίξει όλες τις θέσεις εκτός από τερματοφύλακας και λίμπερο!

Ποιος προπονητής σε έφερε πιο πίσω;

Με τον Μπλαχίν έπαιζα μπροστά από τον Λιτόφτσενκο, αλλά δεν φαινόταν ο κύριος. Μετά έβαλε εκείνον μπροστά κι εμένα πίσω, αλλά πάλι δεν φαινόταν ο κύριος. Όμως εγώ έτσι βρήκα τη θέση μου.

Περιστατικό αξέχαστο με Κοσκωτά;

Σε τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό που έχασα πέναλτι ήρθε ο Σταύρος Κοσκωτάς στα αποδυτήρια και μου έριξε στο κεφάλι ένα μεγάλο μπουκάλι σαμπάνια...

Ποιοι από τον Ολυμπιακό είχαν μιλήσει μαζί σου για να σε φέρουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα; Άλλες ομάδες σε ήθελαν;

Ήμουν Έλληνας που έπαιζε στην Μπουντεσλίγκα, με ήθελαν και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Είχαν έρθει όταν έπαιζα στη Λεβερκούζεν. Και οι δύο είχαν έρθει σπίτι μου, τους είχα πει να τα βρουν με την ομάδα μου. Έφαγαν πόρτα μόλις άκουσαν τα λεφτά. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει κάτι έξυπνο, ήμουν δανεικός στην Μπόχουμ από τη Λεβερκούζεν και έβαλε την Μπόχουμ να με αγοράσει και μετά με αγόρασε ο Ολυμπιακός από την Μπόχουμ. Διότι αν πήγαινε ο Ολυμπιακός να με ζητήσει από τη Λεβερκούζεν, θα ήταν πολύ περισσότερα τα λεφτά. Κέρδισε ένα μικρό χρηματικό ποσό η Μπόχουμ σε συνεννόηση με τον Ολυμπιακό τότε.

Ποιοι είχαν έρθει από τον Ολυμπιακό να σου μιλήσουν;

Είχε στείλει ο Κοσκωτάς έναν Σταυρίδη που είχε σπουδάσει στην Ελβετία και ήξερε τα γερμανικά και έναν Κανάρη. Ήρθαν στο σπίτι μου.


Πώς βλέπεις την κλήρωση με την Άιντραχτ;

Τα τρία τελευταία χρόνια αυτή η ομάδα έχει μία ανοδική πορεία, πέρσι στο τσακ έχασε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήγε πολύ καλά στη Μπουντεσλίγκα. Η άνοδός της είχε ξεκινήσει με τον Κόβατς. Τώρα δεν έχουν κάνει καλή αρχή. Τους δημιουργεί πρόβλημα η απουσία του Κόστιτς που ήθελε να φύγει και δεν έπαιζε. Αλλά έτσι γίνεται στη Γερμανία. Πέρσι η Σάλκε έλεγε ότι θα πάει για Ευρώπη και τελικά έμεινε στον πάτο!

Ο Ολυμπιακός είναι πιο μεγάλη ομάδα από την Άιντραχτ, έτσι δεν είναι;

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, μιας ολόκληρης χώρας, ενώ η Άιντραχτ είναι η ομάδα μιας γερμανικής πόλης. Θα έπρεπε οι άλλοι να ψάχνονται για το πώς είναι ο Ολυμπιακός και όχι ο Ολυμπιακός να ψάχνει το πώς είναι η Άιντραχτ.

Είναι όλη η Φρανκφούρτη με την Άιντραχτ ή υποστηρίζουν άλλες ομάδες εκτός κρατιδίου;

Δεν είναι όπως στην Ελλάδα όπου σε κάθε πόλη είναι οι Ολυμπιακοί οι πιο πολλοί. Στη Γερμανία η κάθε πόλη υποστηρίζει τις ομάδες της.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει τέσσερις βαθμούς από τα ματς με την Άιντραχτ;

Και έξι βαθμούς μπορεί να πάρει, αν είναι ο καλός Ολυμπιακός. Αν παίξει την μπάλα του ο Ολυμπιακός, μπορεί να έρθει πρώτος στον όμιλο.