Ο Άρης Παλαιοχωρίου κουνάει το ρόπαλο στον Ηρακλή

H νεοφώτιστη ομάδα της Χαλκιδικής απειλεί να στερήσει από τον Ηρακλή τον τίτλο στον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.

Ο Άρης Παλαιοχωρίου κουνάει το ρόπαλο στον Ηρακλή

Ο Ηρακλής έχει ντέρμπι αύριο με τον Άρη. Ένα ντέρμπι βέβαια διαφορετικό από αυτά που είχε μάθει να δίνει ο «Γηραιός» κόντρα στους «κίτρινους» εδώ και δεκαετίες.

Ούτε Χαριλάου, ούτε Καυτατζόγλειο. Τόπος διεξαγωγής; Το Δημοτικό Γήπεδο Παλαιοχωρίου. Εκεί όπου εδρεύει το φετινό «θαύμα» της Γ’ Εθνικής. Ο Άρης Παλαιοχωρίου. Η νεοφώτιστη ομάδα της Χαλκιδικής, που πριν από δυο χρόνια έπαιζε στο β’ τοπικό του νομού και φέτος απειλεί να στερήσει από τον Ηρακλή τον τίτλο στον 2ο όμιλο και να τον κρατήσει για ακόμη μια σεζόν στην Γ’ Εθνική. Ποιος είναι όμως ο Άρης Παλαιοχωρίου; Που εδρεύει και που στηρίζεται; Ο πρόεδρος Κώστας Μαρκογιάννης μας μίλησε για την ομάδα «κόσμημα» της περιοχής, τα όνειρά του, τη «μάχη» με τον Ηρακλή που θα κρίνει, κατά ένα μεγάλο βαθμό τον τίτλο αλλά το ενδεχόμενο του χρόνου οι «κίτρινοι» να βρίσκονται στην Β’ Εθνική!

«Διαφημίζουμε τον τόπο μας...»

Ο Κώστας Μαρκογιάννης είναι ένας από τους περίπου 20 ανθρώπους που κινούν τα νήματα στην ομάδα του Παλαιοχωρίου εδώ και μια τριετία. «Λειτουργούμε σαν ομάδα. Πριν από 3 χρόνια μια ομάδα από 15-20 άτομα είπαμε να αναλάβουμε τον σύλλογο και να τον βοηθήσουμε προκειμένου να μην βολοδέρνει στο β’ τοπικό. Εγώ μέχρι τα 18 μου ήμουν εδώ αλλά στη συνέχεια απουσίασα για περίπου 20 χρόνια. Επέστρεψα στον τόπο μου πριν από λίγα χρόνια, όπως και αρκετοί ακόμη. Είμαι μηχανικός και εργαζόμουν σε κατασκευαστικές εταιρείες. Με τα δεδομένα των τελευταίων ετών επέστρεψα, όπως έχει συμβεί με αρκετό κόσμο λόγω της μεταλλευτικής ανάπτυξης και του τουρισμού στην περιοχή μας. Πάνω σε αυτές τις δυο βάσεις στηρίζεται ο τόπος μας. Μεταλλεία και τουρισμό. Το καλό είναι πως το χρήμα ρέει όλο τον χρόνο με τον τουρισμό και τα μεταλλεία. Έτσι είπαμε και εμείς να αναλάβουμε την ομάδα και να τη βγάλουμε από την αφάνεια. Από το β’ τοπικό ανεβήκαμε στην α’ κατηγορία της Χαλκιδικής και αήττητοι αμέσως στην Γ’ Εθνική. Για πρώτη φορά η ομάδα μετέχει σε εθνικό πρωτάθλημα και είμαστε στην πρώτη θέση. Ο δήμος μας στήριξε από την αρχή και μας βοηθάει. Έχουμε και τη χορηγία από την εταιρεία Ελληνικός χρυσό που διαφημίζουμε στη φανέλα μας. Μας έχουν στηρίξει. Διαφημίζουμε τον τόπο μας και μας στηρίζουν. Ο κόσμος, η τοπική αρχή» μας είπε αρχικά ο Κώστας Μαρκογιάννης.

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»

Για την φετινή ξέφρενη πορεία ο πρόεδρος της ομάδας της Χαλκιδικής τόνισε: «Είπαμε το καλοκαίρι πως θα κατέβουμε στο πρωτάθλημα. Είχαμε έναν προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και συμφωνήσαμε πως μπορούμε να το παλέψουμε. Να φτιάξουμε μια ομάδα για να μην πέσουμε. Μάθαμε πως οι μισές ομάδες θα πέσουν στο τέλος της σεζόν και έτσι έπρεπε να χτίσουμε μια καλή ομάδα που ουσιαστικά θα έκανε πρωταθλητισμό για να μην υποβιβαστεί. Κοιτάξαμε να πάρουμε παιδιά από την περιοχή της Χαλκιδικής. Δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε γυρολόγους. Θέλαμε ποδοσφαιριστές που θα έχουν κίνητρο και θα θέλουν να παίξουν για να κρατήσουμε τον Άρη στην κατηγορία. Στο τέλος πραγματοποιήσαμε και τη σπουδαία μεταγραφή με τον Καρλόπουλο, ο οποίος είναι παίκτης κλάσης. Το λιγότερο για ομάδα Β’ Εθνικής είναι αυτό το παιδί. Ξέφυγε λίγο ο προϋπολογισμός μας αλλά πήραμε έναν παίκτη αξίας. Από την αρχή ήμασταν μπροστά και όπως είναι λογικό τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Το χειμώνα κι αφού μάθαμε την κατηγορία, γιατί εμείς δεν την ξέραμε, κάναμε και κάποιες ακόμη κινήσεις με ποδοσφαιριστές που είχαμε ήδη δει και συνεχίζουμε την πορεία. Το μεγάλο μας όπλο σαν διοίκηση είναι η ρευστότητα. Έτσι καταφέραμε και αποκτήσαμε κάποιους παίκτες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Αυτοί που είμαστε στη διοίκηση παρακολουθούμε παιχνίδια και οι περισσότεροι στο παρελθόν έχουν παίξει μπάλα. Έχουν γνώση. Δεν είναι ουρανοκατέβατοι στο ποδόσφαιρο. Δεν πήγαμε να πάρουμε παίκτες στα τυφλά. Ξέραμε τι μπορούν να προσφέρουν και η αλήθεια είναι πως το χειμώνα...έπεσε και το μπάτζετ γιατί έφυγαν κάποια παιδιά που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και ήρθαν στη θέση τους κάποια άλλα με λιγότερα κιόλας χρήματα. Έτσι φέραμε σε ισορροπία και τον προϋπολογισμό μας. Όπως είπα και παραπάνω μυστικό της ομάδας μας είναι η ρευστότητα. Αυτό μας βοήθησε στις μεταγραφές. Από εκεί και πέρα, κλειδί στην πορεία μας τα τελευταία χρόνια είναι πως είμαστε μια παρέα, αγαπάμε την ομάδα και ξέρουμε τι θέλουμε».

«Ο Ηρακλής φοβάται την έδρα μας»

Στον Άρη έχουν μπροστά τους το ματς πρόκληση της Κυριακής (11/3) με τον Ηρακλή. Ο Κώστας Μαρκογιάννης αναφέρθηκε στο ντέρμπι με τον «Γηραιό» και το θέμα που δημιουργήθηκε με την έδρα διεξαγωγής. «Μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ηρακλής έρχεται στην περιοχή μας. Αυτό και μόνο για εμάς είναι τιμή. Ο αθλητισμός ενώνει και το παιχνίδι της Κυριακής πρέπει και πιστεύω πως θα είναι γιορτή. Για την περιοχή μας και την ομάδα είναι ένας αγώνας πρόκληση. Υπήρξε ένα ζήτημα με την έδρα αλλά ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά στο γήπεδό μας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αλλάξει η έδρα. Εμείς το καλοκαίρι με τη συμβολή και του δήμου κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πάρουμε την άδεια καταλληλότητας και κάθε εβδομάδα αυτό κάνουμε για να είμαστε νόμιμοι. Το κακό είναι πως το γήπεδό μας είναι χωρητικότητας 500 ατόμων. Δεν έχουμε γήπεδο 40.000 θέσεων. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει ο αγώνας να διεξαχθεί στο δικό μας σπίτι. Θεωρώ πως ο Ηρακλής πίεσε για την αλλαγή έδρα γιατί φοβάται. Έχουμε φέτος 12 στα 12 στο πρωτάθλημα ενώ και πέρσι είχαμε νίκες και μόλις μια ισοπαλία. Το ίδιο και πριν από δυο χρόνια στη β’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. Συμπληρώνουμε σε λίγες αγωνιστικές τρεις σεζόν και έχουμε στην έδρα μας μια ισοπαλία σε τρία χρόνια και όλα τα άλλα παιχνίδια είναι νικηφόρα».

Οι φόβοι για επεισόδια!

Το αφήσαμε για το τέλος και ευχόμαστε την Κυριακή όλα να κυλήσουν ομαλά. Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Άρη Παλαιοχωρίου για τα όσα ακούγονται, ακόμη και για πορεία-διαμαρτυρίας εναντίον της εταιρείας Ελληνικός χρυσός που διαφημίζεται στη φανέλα των νεοφώτιστων, την ημέρα του αγώνα. «Η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές δεν ήθελε την συγκεκριμένη επένδυση αλλά εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν στεκόμαστε σε αυτά. Ο αθλητισμός ενώνει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Θέλουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα για την περιοχή μας. Συνεργαζόμαστε άριστα και με το δήμο και με την εταιρεία ελληνικός χρυσός. Τα βρήκαμε με όλους. Κάποιοι που είναι εντελώς εκτός κλίματος δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Εμείς θέλουμε μέσα από τον αθλητισμό να ενώσουμε. Κάποιοι μεμονωμένοι έχουν σκοπό μέσα από τον αθλητισμό να καταστρέψουν και όχι να ενώσουν όπως εμείς. Πρέπει να μείνουν εκτός. Είμαι σίγουρος πως η αστυνομία θα κάνει άριστα τη δουλειά της και έχω της απόλυτη εμπιστοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μαρκογιάννης.

«Δεν ήξεραν που εδρεύει ο Άρης»

Ακόμη και σήμερα αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει καν που εδρεύει ο Άρης Παλαιοχωρίου. Και η αλήθεια είναι πως το χωριό των 1500 κατοίκων, φέτος το έμαθαν ακόμη και βορειοελλαδίτες! «Κάποιες ομάδες. Οι περισσότερες δηλαδή δεν ήξεραν καν που εδρεύει ο Άρης Παλαιοχωρίου. Ρωτούσαν για να μάθουν...» μας τόνισε ο προπονητής της ομάδας Άρης Παλαιοχωρίου, Κώστας Βελιτζέλος, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν στον πάγκο του Μακεδονικού. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ήρεμη δύναμη στους πάγκους». Ξεκίνησε την καριέρα στην προπονητική το 2006 ως άμεσος συνεργάτης του Αλέκου Βοσνιάδη, με τον οποίο εργάστηκε στον Θερμαϊκό Θέρμης, στον Εορδαϊκό, την Αναγέννηση Επανομής, τη Νίκη Βόλου, την Λάρισα, τον Απόλλων Σμύρνης, τον ΑΟ Τρικάλα και τη Βέροια. Ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια κοινής πορείας με τον Βοσνιάδη ξεκίνησε ανεξάρτητη πορεία, με πρώτο σταθμό της προπονητικής καριέρας του την ομάδα της Αναγέννησης Επανομής και στην συνέχεια την Νίκη Βόλου. Ξέρει καλά τι σημαίνει πίεση και πρωταθλητισμός και όπως είπε «μου αρέσει ο πρωταθλητισμός. Βέβαια μετράει να βρεις και τις κατάλληλες συνθήκες και στον Άρη τις βρήκα. Είμαι στην ομάδα εδώ και έναν μήνα. Ξεκίνησα φέτος από τον Μακεδονικό. Όταν δέχθηκα κρούση από τη διοίκηση του Άρη Παλαιοχωρίου δεν μπορούσα να αρνηθώ. Θέλανε να διεκδικήσουν τον τίτλο μέχρι το τέλος. Είναι πρόκληση για εμένα. Η ομάδα ήταν πιο χαμηλά και ένα βαθμό πίσω αλλά τώρα είμαστε στην κορυφή, έχοντας βέβαια ένα ματς περισσότερο από τον Ηρακλή. Είναι ωραίο να διεκδικείς πρωτάθλημα. Ο Άρης αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη. Δεν μας γνώριζε κανείς. Ούτε οι άλλες ομάδες δεν ήξεραν καλά-καλά που εδρεύει ο Άρης».

«Είναι μεράκι, δεν είναι πυροτέχνημα»

Ο Κώστας Βελιτζέλος εδώ και 15 χρόνια έχει...φάει τους πάγκους με το κουτάλι. Σας είπαμε και παραπάνω που έχει εργαστεί. Σε ομάδες που έχουν γράψει ιστορία. Σε ομάδες που έχουν πανηγυρίσει τίτλους και ανόδους. Δεν είναι τυχαίος και ξέρει καλά τι δουλειά γίνεται στον Άρη: «Δεν είναι μια ομάδα πυροτέχνημα. Είναι το μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται με τον Άρη. Όχι μόνο φέτος. Εδώ και χρόνια. Έχουν βάλει τις βάσεις. Φέτος ξεκίνησαν με στόχο την παραμονή και τώρα όλοι μαζί διεκδικούμε το όνειρο».

Ο Βελιτζέλος λόγω της θητείας του στον Μακεδονικό γνωρίζει τον Ηρακλή και τις δυνατότητες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. «Σε καμία περίπτωση τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Μην τρελαθούμε. Στο γήπεδο όμως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Αυτό φαίνεται και στη βαθμολογίας. Ο φίλαθλος κόσμος θα το χαρεί το ματς αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα έχουμε το άγχος μας. Θα αναμετρηθούν δυο ομάδες ισοδύναμες. Ο Ηρακλής πάει για δυο αποτελέσματα. Εμείς παίζουμε για ένα. Ο Ηρακλής έχει ένα ματς λιγότερο και εάν δεν χάσει την Κυριακή και πάρει τα άλλα παιχνίδια που έχει θα πάρει την πρωτιά. Εμείς μόνο με νίκες μέχρι το τέλος θα τερματίσουμε πρώτοι. Είναι στο χέρι μας, αρκεί να κερδίσουμε τον Ηρακλή».

«Για πολλά χρόνια θα μνημονεύεται αυτό το ματς»

Για το πως ζουν και περιμένουν στην περιοχή τον αγώνα, ο Βελιτζέλος δήλωσε «το μεγάλο όνομα της αναμέτρησης είναι σαφώς ο Ηρακλής. Εκείνοι έχουν μεγαλύτερο άγχος. Όποια από τις δυο ομάδες διαχειριστεί καλύτερα αυτό το πρέπει που λες, τότε θα είναι πιο κοντά στη νίκη. Εμείς μπορούμε να γράψουμε ιστορία. Σε περίπτωση νίκης, αυτός ο αγώνας θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Έχουμε την τύχη να το ζήσουμε και την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία. Είναι μια πρόκληση για όλους μας. Πέρα από τις ικανότητες τις ποδοσφαιρικές, η ομοψυχία και η φιλοδοξία των παιδιών κρατάει την ομάδα ψηλά. Έτσι θα πάμε και στον αγώνα με τον μεγάλο αντίπαλό μας».