Η 92χρονη κυρία Πηνελόπη Χαβούζογλου στο «ΦΩΣ»: «Γίνομαι άλλος άνθρωπος όταν μπαίνω στο Καραϊσκάκη!»

Τη γιαγιά την έδειξε η κάμερα στο ματς του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν και έγινε χαμός στα σόσιαλ μίντια. Είναι η γηραιότερη οπαδός του Ολυμπιακού στο γήπεδο: 92 χρονών! Φανατική με τον Ολυμπιακό, είναι η μητέρα της γνωστής ΑΜΕΑ Τόνιας Χαβούζογλου.

Η 92χρονη κυρία Πηνελόπη Χαβούζογλου στο «ΦΩΣ»: «Γίνομαι άλλος άνθρωπος όταν μπαίνω στο Καραϊσκάκη!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η γιαγιά τα έχει τετρακόσια, είναι απίθανη, με έκανε και γέλαγα με τις έξυπνες απαντήσεις της. Και είναι... αντιστασιακή, δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο, ενώ είχαν πέσει πάνω της όλοι οι γιατροί. Και το έκανε στο τέλος μόνο για τον Ολυμπιακό!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/8/2021

Πόσων χρονών είστε;

Γεννημένη το 1930! Είμαι 92. Δεν νομίζω να υπήρχε μεγαλύτερη από εμένα στο Καραϊσκάκη.

Το όνομά σας;

Πηνελόπη Χαβούζογλου.

Από πού είστε;

Καισαριανιώτισσα. Η μητέρα μου ήταν Μικρασιάτισσα, όπως ο άντρας μου ο συχωρεμένος.

Από πού στη Μικρά Ασία;

Τσεσμέ και Κορδελιό, στο οποίο έχω πάει δέκα φορές. Ο πατέρας μου ήταν από τα Γιάννινα.

Αφού γεννηθήκατε το 1930, θα θυμάστε την Κατοχή.

Όλα τα θυμάμαι!

Πού ήσασταν;

Στην Καισαριανή σε ένα πλίνθινο σπίτι επτά άτομα. Δύο γονείς και πέντε παιδιά.

Πείνα υπήρχε;

Τι να σου λέω... Μαζεύαμε τα φλούδια από τις πατάτες. Πηγαίναμε στο ρέμα που είχε στην Καισαριανή τότε και μαζεύαμε ό,τι πρασινάδα υπήρχε για να τη βράσουμε και να μην πεθάνουμε της πείνας. Πήγαινα στο βουνό και κατέβαζα οκάδες ξύλα στην πλάτη. Έζησα τους Γερμανούς που πήραν τους διακόσιους και τους έφεραν στο σκοπευτήριο εδώ στην Καισαριανή για εκτέλεση.

Ολυμπιακός πώς γίνατε;

Ο άντρας μου ήταν φανατικός Ολυμπιακός, αυτός με έκανε από τον καιρό που τον γνώρισα. Πήγαινε στο γήπεδο και με τη βροχή, έχω μαζέψει μουσκεμένα ρούχα από το γήπεδο ένα σωρό. Είχε περάσει τα ενενήντα του και όμως πήγε στη Λεωφόρο!

Πόσα χρόνια ήσασταν μαζί του;

Πάνω από εξήντα χρόνια!

Αξέχαστη ιστορία;

Είχε να το λέει και το παινευόταν ότι ήταν στο Ολυμπιακός - Σάντος και είχε δει τον Πελέ από κοντά. Το έλεγε σε όλους αυτό, το είχε καμάρι. Και μην του έλεγε κανείς κακή κουβέντα για τον Ολυμπιακό, θηρίο γινόταν. Όταν του κόλλαγαν γιατί δεν έγινε ΑΕΚτσής ενώ ήταν από τη Μικρά Ασία και είχε το «γλου», φώναζε «τι λέτε ρε, εγώ στον Πειραιά κατέβηκα με το καράβι και πρωτοφίλησα αυτά τα χώματα!». Και έκανε Ολυμπιακό όλη την οικογένεια.

Πώς τον γνωρίσατε;

Να σας πω ότι ξέρουμε την οικογένεια του συχωρεμένου Θανάση Μπέμπη. Ο Γιάννης Μπέμπης ήταν ο πατέρας του παικταρά του Ολυμπιακού Θανάση Μπέμπη. Ο πατέρας του Μπέμπη με τον θείο του Μπέμπη -τα δύο αδέλφια δηλαδή- είχαν στη μέση τον άντρα μου, είχαν πάγκους με μαναβικά στη Βαρβάκειο! Ακόμα και τώρα κάνω εκδρομές με την πρώτη ξαδέλφη του Θανάση Μπέμπη.

Στην αγορά για μαναβικά γνωρίσατε τον σύζυγο;

Ακριβώς! Πήγα μετά την εργασία μου να πάρω ντομάτες! (Γελάει) Ετοιμαζόμουν να πάω στην Ελβετία εκείνες τις μέρες, που είχα εκεί μια φίλη μου σαν αδελφή μου. Μου λέει «να σε βλέπω τα απογεύματα;». Κάποια στιγμή τα φτιάξαμε, χωρίσαμε, μετά αρραβωνιαστήκαμε, του πέταξα τη βέρα, μετά παντρευτήκαμε. Και κάναμε προκοπή, δουλέψαμε σκληρά και εγώ και εκείνος, κάναμε προκοπή, πήραμε σπίτια. Γιατί ήμουν οικονόμα.

Ως ποια ηλικία πήγαινε στο γήπεδο;

Μέχρι και στα 94 του είχε πάει στο Καραϊσκάκη, τελευταίο ματς που είδε ήταν Ολυμπιακός - Πανιώνιος. Ήταν πολύ δουλευταράς και τίμιος άνθρωπος.

Οι μεγαλύτερες στενοχώριες σας;

Όποτε έχανε ο Ολυμπιακός και ερχόταν από το γήπεδο ήταν σκασμένος. Αμίλητος. Όπως η κόρη μου η Τόνια. Και εγώ στενοχωριέμαι. Πριν ξεκινήσουμε για το Καραϊσκάκη να δούμε το ματς με τη Σλόβαν, έκανα τον σταυρό μου. «Παναγίτσα μου, να νικήσουμε», έλεγα.

Τι νιώθετε όταν μπαίνετε στο Καραϊσκάκη;

Γίνομαι άλλος άνθρωπος! Κι όταν αρχίζουν οι φωνές και τα τραγούδια, δεν ξέρω πού βρίσκομαι, τι λέω, τι τραγουδάω. Δεν σταματάω!

Τα μαλλιά τι χρώμα είναι;

Προς το κόκκινο τα πάω! Όχι σαν τον άλλο τον μάπα τον ποδοσφαιριστή μας που τα έβαψε πράσινα! Ξεχνάω το όνομά του. Και να σου πω κάτι; Ο Σεμέδο ήταν η αδυναμία μου, αλλά ήταν παλιοτόμαρο!

Τι σημαίνει Ολυμπιακός για εσάς;

Θρησκεία! Με πήρε ο γιατρός μου στο τάμπλετ όταν με έδειξε η κάμερα να τραγουδάω στο γήπεδο και μου είπε «σε βλέπω και μου δίνεις κουράγιο στη ζωή να προχωράω».

Εμβόλιο κάνατε;

Μόνο και μόνο για τον Ολυμπιακό!

Δηλαδή;

Δεν ήθελα να το κάνω. Πέρναγαν οι μήνες και δεν το έκανα. Έπεσαν όλοι πάνω μου, η κόρη μου, οι γιατροί, τίποτα εγώ, ήμουν... αντιστασιακή. Τελικά το έκανα λίγες μέρες πριν από το ματς του Ολυμπιακού για να μπορέσω να μπω στο Καραϊσκάκη! Θα χάνω εγώ τους αγώνες για το εμβόλιο; Αμ δε!

Περιβόλι είστε!

Να με χαίρεται η κόρη μου και να τη χαίρομαι.

Είναι δυνατή η Τόνια, ε;

Πολύ. Σαν τη μαμά της! Δεν πάω να πληρώνω τη ΔΕΗ και το νερό στις τράπεζες!

Γιατί;

Για να μην πετάω λεφτά σε χαράτσια των τραπεζών. Και επίσης για να κάνω τη βόλτα μου. Πάω στα κεντρικά. Σε αυτή την ηλικία. Δεν κλείνομαι στο σπίτι. Αλλά προσέχω, με τα φάρμακά μου στην τσάντα μου, με τις μάσκες μου.

Πείτε μου κι άλλα.

Κάθε βδομάδα πάμε στο «Γκέτο» στα Καμίνια με τον Τάκη και τον Άκη! Και την κόρη του αξέχαστου Μιχάλη Κρητικόπουλου, τη Σίσσυ, την ξέρω πολύ καλά. Με τον αδελφό του Μιχάλη Κρητικόπουλου ήμασταν συμμαθητές. Πολύ καλή οικογένεια. Και η γυναίκα του Μιχάλη και οι κόρες του. Συνεχώς πάνε στο νεκροταφείο, ακόμα μέχρι σήμερα.

Αγαπημένος παίκτης του Ολυμπιακού όλων των εποχών;

Ο Τζιοβάνι! Έχω πάει και τον έχω βρει από κοντά με την κόρη μου, ήταν καταπληκτικός ο Λουτσιάνο και μας βοήθησε. Όπως και τον Ριβάλντο έχω βρει από κοντά, μας είχε βάλει μέσα στο αμάξι του, πολύ προσιτός. Από προπονητές η μεγάλη μου αγάπη ήταν ο Βαλβέρδε. Υδροχόος. Και ο Ελ Αραμπί ο αγαπημένος παίκτης της Τόνιας είναι υδροχόος. Και ο Ρονάλντο, η αδυναμία μου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι υδροχόος!