Ολυμπιακός: Τρίτη και...τυχερή!

Με ισοπαλία στον πρώτο αγώνα εντός έδρας ο Ολυμπιακός επί Μαρτίνς δεν έχει προκρίσεις. Ώρα να το κάνει με την Λουντογκόρετς και εξτρά πρόκληση για τον Πορτογάλο και την ομάδα του. 

Ολυμπιακός: Τρίτη και...τυχερή!

Τρίτη και… τυχερή μπορεί να το πει κανείς για τον Πέδρο Μαρτίνς και την προσπάθεια που έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό της επόμενης… Τρίτης (10/8-21.00) στο Ραζγκράντ προκειμένου να αποκλείσει την Λουντογκόρετς και να συνεχίσει στα play off του Champions League. Το 1-1 του πρώτου αγώνα αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας για τους πρωταθλητές Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η Λουντογκόρετς θα πρέπει να σκοράρει ξανά για να πάρει την πρόκριση και να μη δεχτεί γκολ από τον Ολυμπιακό γιατί μετά θα χρειάζεται δύο. Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα για την βουλγαρική ομάδα, γι΄αυτό και ο προπονητής με τους παίκτες του μιλούσαν για μεγάλη χαμένη ευκαιρία να νικήσουν τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Έχοντας στο μυαλό τους κυρίως τις φάσεις στο τέλος, δηλαδή το γκολ που δέχτηκαν στο 87’ από τον Αγκιμπού Καμαρά, αλλά και την τεράστια φάση με τον Ντεσπόντοφ στις καθυστερήσεις από το λάθος της άμυνας και του γκολκίπερ του Ολυμπιακού, οι οποίοι στάθηκαν τυχεροί σε αυτή την περίπτωση. Καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν η Λουντογκόρετς είχε νικήσει και εάν ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να βάλει σίγουρα δύο γκολ στη Βουλγαρία για να προκριθεί.
Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα προκύπτει ένα νέο «στοίχημα» για τον Πέδρο Μαρτίνς στην περίοδο της θητείας του στον Ολυμπιακό. Να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει ξανά με την ελληνική ομάδα (και είναι λίγα αυτά που δεν έχει καταφέρει). Να περάσει στην επόμενη φάση μιας διοργάνωσης έχοντας ισοπαλία στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Φυσικά ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς έχει να επιδείξει κάτι πολύ δυσκολότερο, με την πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο ενώ είχε… χάσει στο πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα. Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι διαφορετικό, καθώς στις δύο προηγούμενες φορές που ο Ολυμπιακός πήγε ισόπαλος από το πρώτο ματς σε μία ρεβάνς εκτός έδρας ηττήθηκε με 1-0 και αποκλείστηκε.

Στην πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξασφαλίσει από τον όμιλο του Europa League και μάλιστα έχοντας αποκλείσει την Μίλαν τη συμμετοχή τους στη φάση των «32» της διοργάνωσης . Στο πρώτο ματς με την Ντιναμό Κιέβου είχαν παραχωρήσει 2-2 στο Φάληρο, δεχόμενοι μάλιστα δύο φορές γκολ ισοφάρισης, το δεύτερο δε στο 89’. Στην Ουκρανία ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω στο σκορ από το πρώτο μέρος και στην επανάληψη πίεση για να ισοφαρίσει και να κυνηγήσει την ανατροπή, κάτι που τελικά δεν κατάφερε παρά τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Πρόπερσι, σε αυτή την περίπτωση στη φάση των «16» του Europa League και έχοντας αποκλείσει την Άρσεναλ στο μεγαλύτερο θρίαμβο της ιστορίας του, ο Ολυμπιακός είχε μπροστά του την Γουλβς και την ευκαιρία να παίξει σε ειδικό τουρνουά (final 8 με μονά ματς σε ουδέτερη έδρα) λόγω της πανδημίας. Πολύ μεγάλη ευκαιρία δηλαδή για να προχωρήσει πιο μακριά από ποτέ στην Ευρώπη. Έφερε 1-1 στο πρώτο ματς στο «Καραϊσκάκης», καθώς προηγήθηκε με τον Ελ Αραμπί παρόλο που είχε μείνει από το 30’ με δέκα λόγω της αποβολής του Σεμέδο και ισοφαρίστηκε με ένα γκολ από σπόντα στο πόδι του Μπουχαλάκη. Η δράση διακόπηκε για καιρό για τους γνωστούς λόγους και ο Ολυμπιακός πήγε καλοκαίρι στο «Μολινό» για τη ρεβάνς, χάνοντας πάλι με 1-0 με ένα ανόητο πέναλτι του γκολκίπερ του κι ενώ στη συνέχεια είχε σημαντικές ευκαιρίες για την ισοφάριση. Και αντιμετώπιση μια διαιτησία «σφαγείο», μπροστά στο οποίο η προχθεσινή του Μάντεν ωχριά!

Τώρα ο Ολυμπιακός και ο Μαρτίνς έχουν μπροστά τους άλλη μία αντίστοιχη περίπτωση. Με ισοπαλία στο πρώτο ματς. Ο Ολυμπιακός θα πάει την άλλη εβδομάδα στην Βουλγαρία για να παίξει πολύ καλύτερα, να μη δεχτεί γκολ και να σκοράρει έστω ένα. Ό,τι δεν είχε συμβεί δηλαδή με την Ντιναμό και την Γουλβς, εκεί όπου βέβαια ήταν αλλιώς και ο κανονισμός με τα εκτός έδρας γκολ και τη σημασία τους. Ψυχολογικά δηλαδή ήταν ακόμη πιο δύσκολα για τους Πειραιώτες που στην τωρινή ρεβάνς θα ξέρουν ότι αν δε δεχτούν τέρμα, ακόμη κι αν δε σκοράρουν οι ίδιοι στο 90λεπτο, θα υπάρχει η παράταση και τα πέναλτι. Στις προηγούμενες δύο περιστάσεις αυτό δεν ίσχυε. Μια λεπτομέρεια με πολύ μεγάλη σημασία.


Να σημειώσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί στην ίδια θέση (ισοπαλία ντο πρώτο εντός έδρας ματς) τα τελευταία χρόνια σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές δοκιμασίες του πριν από τον ερχομό του Πέδρο Μαρτίνς. Όταν αποκλείστηκε από την Χάποελ Μπερ Σεβά επί Βίκτορ με 0-0 το πρώτο παιχνίδι και ήττα πάλι με 1-0 (!) στη ρεβάνς, αλλά και πιο πίσω (για τα νοκ άουτ του Europa League) όταν με προπονητή τον Μπέντο είχε παραχωρήσει 0-0 στην Οσμάνλισπορ και πήγε στην Άγκυρα και προκρίθηκε πανηγυρικά με 3-0, αλλά στην αμέσως επόμενη φάση είχε 1-1 στην έδρα του με την Μπεσίκτας και αποκλείστηκε με βαριά ήττα (1-4) στην Κωνσταντινούπολη.


Σημαντικό για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του ήταν ότι παρά τις αντιξοότητες του προχθεσινού αγώνα και τα προβλήματα που εμφάνισε η ίδια η ομάδα, παρέμεινε πάλι αήττητη επί Μαρτίνς στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Κάτι επίσης πολύ σπουδαίο για την ψυχολογία της ομάδας ενόψει του επαναληπτικού στη Βουλγαρία. Σε δεκαπέντε αγώνες αυτά τα τέσσερα καλοκαίρια με τον Πορτογάλο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός έχει πλέον έντεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Με απολογισμό τερμάτων συνολικά 29-5 και εντός έδρας 21-2! Με αυτό τον «αέρα» οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν στη Βουλγαρία τις σοβαρές πιθανότητες που ακόμη υπάρχουν για την πρόκριση. Ειδικά με τη διατήρηση του αήττητου, λογικά αυτή η πρόκριση θα κατακτηθεί…