ΠΑΣ Γιάννινα: Η άγνωστη ιστορία του Γιάτσεκ Γκμοχ (pics)
Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Πολωνό τεχνικό, Γιάτσεκ Γκμοχ, που διέπρεψε στους πάγκους των ελληνικών ομάδων. Πώς ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα το 1979 και ο τρόπος που δίδαξε σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Από τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποδοσφαιρική σκηνή της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια είναι και ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Πολλοί τον γνωρίζουν ως προπονητή του Παναθηναϊκού με το νταμπλ και τις επιτυχίες στην Ευρώπη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, της πρωταθλήτριας Λάρισας του 1988 και άλλων ομάδων. Λίγοι όμως γνωρίζουν πώς έγινε το 1979 η συνεργασία και πώς άνοιξαν οι πόρτες του ελληνικού ποδοσφαίρου για τον Πολωνό τεχνικό.
Στο… γκουγκλάρισμα του διαδικτύου δίνεται η πληροφορία ότι ο Γκμοχ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην Κέρκυρα και με αφορμή αυτό ήρθε στα Γιάννινα. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Το φθινόπωρο του 1979 παράγοντες του «Άγιαξ» πήγαν στην Πολωνία για να φέρουν προπονητή τον Στρεϊλάου, αλλά επειδή το τότε καθεστώς δεν του έδινε άδεια εξόδου από τη χώρα, δεν καρποφόρησε η προσπάθεια. Όμως το ταξίδι δεν πήγε χαμένο, γιατί Πολωνοί παράγοντες υπέδειξαν τον Γκμοχ, που τότε ζούσε στο Όσλο της Νορβηγίας. Προσλήφθηκε στον ΠΑΣ και έφερε πρωτοποριακά πράγματα στην ομάδα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι δε από τους ξένους προπονητές που τίμησαν και τιμούν το ψωμί που έφαγαν. Αυτό είναι και το θέμα του σημερινού αφιερώματος. Να φωτίσουμε το ξεκίνημα του Γιάτσεκ Γκμοχ στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Πολωνός τεχνικός ήταν στο διεθνές ποδόσφαιρο. Ξεχωριστή προσωπικότητα, με σπουδές στο Πολυτεχνείο και στην Αμερική. Μπορεί να μην έγινε πολιτικός μηχανικός, για να φτιάχνει γέφυρες και δρόμους, αλλά έκανε πολλά στο ποδόσφαιρο. Ήταν στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Πολωνίας ως βοηθός του Κάζιμιρ Γκόρσκι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 όπου η ολυμπιακή ομάδα της χώρας του πήρε το χρυσό μετάλλιο και στο Μουντιάλ του 1974 στη Γερμανία όπου η Εθνική ανδρών κατέκτησε την 3η θέση.
Το 1976 ο Γκμοχ έγινε πρώτος προπονητής της Εθνικής Πολωνίας, αντικαθιστώντας τον Γκόρσκι, κοουτσάροντας την ομάδα στο Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή. Η Πολωνία ήταν σημαντική δύναμη με σπουδαίους παίκτες, όπως οι Τομαζέφσκι, Ζμούντα, Μπόνιεκ, Κάσπερτσακ, Λουμπάνσκι, Τσάρμακ, Λάτο, Μάζεκ και άλλοι. Σε αυτό το Μουντιάλ που έλαμψε το άστρο του Μαραντόνα, η Πολωνία δεν πήγε όπως στη Γερμανία, με συνέπεια να αποχωρήσει ο Γκμοχ. Σε επίπεδο σωματείων δούλεψε στη Λέγκια και σε άλλες ομάδες της χώρας του. Στη Νορβηγία προπονούσε τη Σάιντ του Όσλο.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πέρασε το 1979 ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς με μεγάλη δυσκολία μετατράπηκε σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ). Είχε καθιερωθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για να μην αποβληθεί από το πρωτάθλημα, με επέμβαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ δόθηκε δύο φορές παράταση των προθεσμιών μόνο και μόνο για να καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο των 8 εκατομμυρίων δραχμών που ήταν το κατώτατο που προέβλεπε ο νόμος. Προπονητής προσλήφθηκε την τελευταία στιγμή ο Νίκος Αλέφαντος. Ήταν βραχύβιο το πέρασμά του. Στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο ενεπλάκη σε επεισόδιο με αστυνομικούς. Είχε δικαστικές περιπέτειες με συνέπεια να απολυθεί από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η τοπική ομάδα συνέχισε με υπηρεσιακό τεχνικό δίδυμο αποτελούμενο από τους παλιούς παίκτες Γιώργο Σιόντη και Παύλο Τζαμάκο. Προτάθηκαν στον ΠΑΣ για διάδοχοι του Αλέφαντου ο Πολωνός Αντρέι Στρεϊλάου, ένας Αυστριακός και ένας Γιουγκοσλάβος ονόματι Μάρκοβιτς που δούλευε στη Γαλλία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούσε η περίπτωση Στρεϊλάου. Είχε πει καλά λόγια και ο Γκόρσκι που δούλευε στην Καστοριά. Στα μέσα Οκτωβρίου του 1976 οι παράγοντες Βαγγέλης Γκουργκούλης και Κώστας Κράβαρης ταξίδεψαν για την Πολωνία με σκοπό να κλείσουν συμφωνία με τον Στρεϊλάου.
Η εντολή, από τον μεγαλοεπιχειρηματία τότε πρόεδρο του ΠΑΣ, Κώστα Αναστασίου, ήταν σαφής: «Κλείστε τον και μη λογαριάζετε το οικονομικό κόστος». Από το γραφείο του Ευάγγελου Αβέρωφ είχε δοθεί εντολή στην ελληνική πρεσβεία της Βαρσοβίας να παράσχει κάθε διευκόλυνση στους παράγοντες του ΠΑΣ για να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Έγινε η συνάντηση με τον Στρεϊλάου, ήταν θετικός να δουλέψει στην Ελλάδα, αλλά το τότε καθεστώς της Πολωνίας, που ανήκε στο λεγόμενο ανατολικό μπλοκ, δεν έδινε στον Στρεϊλάου άδεια για να δουλέψει στο εξωτερικό. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, ακόμη και από τον Αβέρωφ μέσω της πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα, δεν απέφεραν αποτελέσματα. Η περίπτωση Στρεϊλάου ναυάγησε. Οι Γκουργκούλης και Κράβαρης γύρισαν άπρακτοι στα Γιάννινα. Όμως στο διάστημα που ήταν στη Βαρσοβία, όπου και να ρωτούσαν, άκουγαν τα καλύτερα για τον Γκμοχ. Ακόμη και οι οδηγοί ταξί το ίδιο τους έλεγαν. Έφτασαν μέχρι τα γραφεία της Λέγκια για να πάρουν πληροφορίες. Τους είπαν τα καλύτερα. Όταν τέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο τα ονόματα των Γκμοχ και Μάρκοβιτς, ασυζητητί επικράτησε το πρώτο. Ο «σαγόνιας» ήταν προπονητής διεθνούς κύρους, κάτι που φάνηκε και αργότερα, όταν γνωστοί ξένοι προπονητές που τον συνάντησαν στα Γιάννινα, όπως οι Πεζάολα, Άλεν και ο Μπέαρζοτ που ήρθε το 1980 να «κατασκοπεύσει» τον Παναθηναϊκό, όταν είδαν τον Γκμοχ εξέφρασαν την απορία: «Γιάτσεκ, εσύ εδώ;». Ξαναπήγε παράγοντας του ΠΑΣ στην Καστοριά, με την οποία υπήρχαν καλές σχέσεις, για να ρωτήσει τον Γκόρσκι τι γνώμη έχει για τον Γκμοχ. Ο «παππούς» τούς είπε τα καλύτερα.
Η συμφωνία έκλεισε στην Αθήνα
Να μην τα πολυλογούμε, οι διοικούντες τον ΠΑΣ μέσω του μάνατζερ Καούζα βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον Γκμοχ, να του αναπτύξουν τα θέματα της ομάδας, το οικονομικό, τη διαμονή, και του ζήτησαν να έρθει στην Ελλάδα. Ο Γκμοχ συμφώνησε προφορικά και στα μέσα Νοεμβρίου 1979, όταν ο ΠΑΣ είχε αγώνα με τον Εθνικό στον Πειραιά, έκανε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα. Είδε το παιχνίδι, του άρεσε η ομάδα και στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» έκλεισε η οριστική συμφωνία. Ο Γιάτσεκ επέστρεψε στο Όσλο, με σκοπό την 1η Δεκεμβρίου να εγκατασταθεί οικογενειακώς στα Γιάννινα και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Οι προπονητές είναι «αναλώσιμοι» και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Ότι η αρχή της συνεργασίας με τον ΠΑΣ Γιάννινα θα ήταν και η αρχή μιας άλλης ζωής, με μόνιμη πλέον εγκατάσταση στην Ελλάδα, μακροχρόνια καριέρα και διακρίσεις.
Η συμφωνία ήταν την 1η Δεκεμβρίου 1979 να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Δύο ημέρες νωρίτερα ξεκίνησε οδικώς από Νορβηγία με προορισμό τα Γιάννινα μέσω Ιταλίας. Ήταν μέρα Σάββατο και ο ΠΑΣ την επόμενη μέρα είχε αγώνα στη Ρόδο με την ομώνυμη ομάδα. Η αποστολή με τους παίκτες είχε φύγει οδικώς για Αθήνα και το απόγευμα θα πετούσε για Ρόδο. Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων οι Γκουργκούλης, Κράβαρης περίμεναν τον Γκμοχ να έρθει από Ηγουμενίτσα και να φύγει αμέσως αεροπορικώς για Αθήνα για να ενσωματωθεί στην αποστολή. Δύσκολος ο δρόμος στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου και για έναν ξένο άνθρωπο που οδηγούσε για πρώτη φορά με τέτοιες συνθήκες. Η αγωνία στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Μάλιστα, είχε σκοπίμως καθυστερήσει η πτήση για Αθήνα με διάφορες προφάσεις για να προλάβει ο Γκμοχ. Μαζί με τους παράγοντες του ΠΑΣ αγωνιούσαν και επιβάτες, φίλοι της ομάδας. Καμία διαμαρτυρία και από κανέναν για την καθυστέρηση της πτήσης. Χαλάλι η αργοπορία, αρκεί να πάει ο Γκμοχ στη Ρόδο! Ο Πολωνός έφτασε επιτέλους, στήθηκε ένα πρόχειρο παραβάν για να αλλάξουν ρούχα και το αεροπλάνο αναχώρησε για Αθήνα.
Η πρώτη μέρα στα Γιάννινα
Ο ΠΑΣ στη Ρόδο έφερε ισοπαλία με σκορ 3-3. Διαιτητής ο Βαγγέλης Γιαννακουδάκης. Ο Γκμοχ ήταν στις εξέδρες με τη σύζυγό του, Στένια, και τον γιο τους, Παύλο. Την ομάδα κοουτσάρισε ο Σιόντης, ενώ ο Τζαμάκος είχε τον ρόλο αγγελιοφόρου. Μετέφερε από τις εξέδρες τις οδηγίες του Γκμοχ στον Σιόντη. Δευτέρα πρωί η αποστολή επέστρεψε στα Γιάννινα. Οι πρώτες εντυπώσεις καταπληκτικές. Ο ίδιος, στο βιβλίο του «Έξι χρόνια στο Ελλάντα», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε νύχτα. Μείναμε στο “Ξενία”. Το πρωί που ξυπνήσαμε ανοίγω το παράθυρο και να το μέγα θέαμα. Μπροστά μου η λίμνη και το Μιτσικέλι. Τι ομορφιά! Το ίδιο απόγευμα πήγα στο γήπεδο για την πρώτη προπόνηση. Με περίμεναν χίλιοι φίλαθλοι για την υποδοχή. Ίσως και περισσότεροι από χίλιους. Μάλιστα ένας παράγων, μετά την προπόνηση, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: “Έπρεπε να κόψουμε εισιτήρια σήμερα…”. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που αυτός ο κόσμος συζητούσε, σχολίαζε και επιδοκίμαζε κάθε άσκηση ή κάποιο σουτ στο δίτερμα. Στην Πολωνία όταν κάναμε προπονήσεις και φυσικά στη Νορβηγία ποτέ δεν είχαμε κόσμο στο γήπεδο. Δουλεύαμε μέσα σε απόλυτη σιωπή. Ήταν λοιπόν για μένα μια νέα έκπληξη. Μια ακόμα με περίμενε την άλλη μέρα, όταν ο αρχηγός της ομάδας, ο Κοντογιωργάκης, μου είπε ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να συζητούν τα προβλήματά τους χωρίς εμένα. Απόρησα. Παίκτες να μιλάνε χωρίς τον προπονητή; Ο προπονητής είναι ο πατέρας όλων των παικτών σε κάθε ομάδα και ο πρώτος που νοιάζεται για τα προβλήματά τους».
Και μια ακόμα σημαντική διαπίστωση του Γιάτσεκ Γκμοχ τις πρώτες ημέρες στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Παράλληλα, είδα ότι στην ομάδα υπήρχε η συνήθεια να μιλάνε οι ποδοσφαιριστές πάρα πολύ. Φωνές, όχι αστεία. Μετά την απεργία των παικτών που έκανε ο ΠΣΑΠ, έγινε και επεισόδιο ενός παίκτη με τον μασέρ. Αναρωτήθηκα: “Πού βρίσκεσαι, Γιάτσεκ;”. Τελικά σκέφτηκα: “Καινούργια χώρα, Γιάτσεκ, νέοι άνθρωποι μπροστά σου, θα δεχτείς και τις συνήθειές τους”».
Δεν άφησε ασχολίαστο και το ταξίδι με λεωφορείο από Αθήνα για Γιάννινα: «Μετά το ματς γυρίσαμε Αθήνα και με περίμενε νέα έκπληξη: το πούλμαν για τα Γιάννινα. Ξεκινήσαμε. Φάγαμε κάτι πορτοκάλια, κάτι μανταρίνια, ήπιαμε νερό, αλλά με κανέναν τρόπο δεν κοβότανε η πείνα. Αποφασίστηκε να φάμε κάπου στη διαδρομή. Στο Ρίο. Μπήκαμε σ’ ένα ταβερνάκι, που δεν το έπιανε το μάτι σου. Σήμερα δεν υπάρχει. Απόρησα: “Ρε παιδιά, εδώ θα φάμε;”. Απέξω είχε τα χάλια του. Απέναντι ήταν κάτι μεγάλα μαγαζιά, φιγουράτα, που σου άνοιγαν την όρεξη. Τελικά πήγαμε στο χαμόσπιτο που εθεωρείτο ταβερνάκι. Τρελάθηκα. Πιο νόστιμη κουζίνα δεν έχω ξαναδοκιμάσει από τότε. Αυτό το μαγαζάκι το είχε ένας Ηπειρώτης, φίλος της ομάδας. Κι όποτε περνούσε ο ΠΑΣ εκεί έτρωγε. Εμάς, που ήμασταν ξένοι, μας πήρε ο μάγειρας και μας πήγε στις κατσαρόλες. “Διαλέξετε ό,τι θέλετε να φάτε”. Πρώτη φορά έφαγα ηπειρώτικη φέτα. Αριστούργημα. Σαλάτα χωριάτικη. Φασολάδα».
Δίδαξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο
Ο Γκμοχ κάθισε μέχρι το καλοκαίρι του 1981 στον πάγκο του ΠΑΣ και στη συνέχεια πήγε στον Απόλλωνα Αθηνών, για να ακολουθήσουν κατά σειρά: Λάρισα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Λάρισα, Ολυμπιακός, Άρης, ΑΠΟΕΛ, Λάρισα, Αθηναϊκός, Εθνικός, ΑΠΟΕΛ, Ιωνικός, Καλαμάτα, Πανιώνιος, Ιωνικός. Από το 2003 σταμάτησε να δουλεύει. Εξαίρεση το 2010 που κάθισε για λίγα παιχνίδια στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως υπηρεσιακός τεχνικός. Μετά τη Ρόδο ο ΠΑΣ είχε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα. Όμως με την απεργία του ΠΣΑΠ αναβλήθηκαν τα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής και έτσι ο Γκμοχ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους παίκτες. Έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΣ αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, που έγινε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 1979. Η γιαννιώτικη ομάδα ευτύχησε μετά τον Αντώνη Γεωργιάδη να έχει έναν ακόμη σπουδαίο προπονητή. Όπως μας είπαν ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν μαζί του, ήταν πολύ σκληρός στις προπονήσεις, αλλά έδωσε ποιότητα στην ομάδα. Δίδαξε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, να μαρκάρουν σε φάση άμυνας οι επιθετικοί και να κάνουν επιθέσεις οι αμυντικοί, το είχε καθιερώσει εκείνα τα χρόνια ο Γιάτσεκ. Είχε και πολύ καλό ρόστερ, παίκτες μεγάλης κλάσης, που μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτά που ζητούσε. Στην αρχή αντιδρούσαν οι επιθετικοί όταν τους έλεγε να κυνηγήσουν τα μπακ, αλλά μετά όλα πήγαν καλά. Σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το διαφορετικό ποδόσφαιρο του ΠΑΣ επεσήμανε ο Φάντροκ, λέγοντας ότι «στην ομάδα των Ιωαννίνων είδα κάτι ξεχωριστό για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Έδινε πληροφορίες ο Γεωργιάδης
Πολλές φορές παρακολουθούσε τις προπονήσεις από την εξέδρα, δίνοντας με τηλεβόα οδηγίες. Ήταν εκρηκτικός και απαιτητικός από τους παίκτες. Είχε μάθει να δουλεύει επαγγελματικά. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά, έβαζε τις φωνές. Το βράδυ έκανε εφόδους στα σπίτια των παικτών για να δει αν είναι μέσα ή ξενυχτούν. Επίτηδες πολλές φορές έβαζε προπονήσεις στις 7 το πρωί για να πλαγιάζουν νωρίς. Σε ένα ματς στη Δράμα ο ΠΑΣ έχασε με σκορ 4-0! Αιτία πολέμου για τον Γιάτσεκ. Η αποστολή γύρισε χαράματα στα Γιάννινα και δύο ώρες μετά είχε προγραμματίσει προπόνηση στο γήπεδο Σταυρακίου! Δηλαδή με το που γύρισαν κατάκοποι από τη Δράμα, πήγαν για προπόνηση. Επίσης, ο Γκμοχ ήθελε να ξέρει τα πάντα για τις αντίπαλες ομάδες. Όμως τότε δεν υπήρχαν τηλεοπτικές μεταδόσεις, διαδίκτυο και εικόνα. Στην αρχή έστελναν παλιούς παίκτες για να δουν παιχνίδια ομάδων που ήταν προσεχείς αντίπαλοι, αλλά οι πληροφορίες που έφερναν δεν ικανοποιούσαν τον κόουτς. Περισσότερο τον μπέρδευαν, παρά τον βοηθούσαν. Του έφερναν τοπικές εφημερίδες από πόλεις όπου θα έπαιζε ο ΠΑΣ μήπως και εκεί έβρισκε κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο. Συνεχώς γκρίνιαζε για το κομμάτι αυτό, δεν τον ικανοποιούσε. Βρήκαν τη λύση, έστω και κρυφά από τον Γκμοχ. Ο Αντώνης Γεωργιάδης, που ήταν τότε προπονητής του ΟΦΗ, λόγω της φιλίας που είχε με παράγοντες του ΠΑΣ από την προηγούμενη τετραετή θητεία του, ανέλυε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα παιχνίδια των προσεχών αντιπάλων. Ο Κράβαρης κρατούσε σημειώσεις και τις μετέφερε στον Γκμοχ. Οι πληροφορίες του κυρ-Αντώνη ήταν πολύτιμες. Δεν είπαν στον Πολωνό ποιος έδινε τις πληροφορίες, φοβούμενοι μήπως αντιδράσει από εγωιστική διάθεση. Ίσως ο Γιάτσεκ το μάθει σήμερα, διαβάζοντας αυτό το κομμάτι.
Ο Γκμοχ αποχώρησε από τον ΠΑΣ τον Ιούλιο του 1981 για τον Απόλλωνα. Αν αναλογιστούμε τις επιτυχίες που είχε, τον κόσμο που τον λάτρευε, τη μεγάλη ομάδα που είχε ο ΠΑΣ, την καλή διοίκηση που είχε δίπλα του, η θητεία ήταν μικρή. Θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη. Δεν είπε ποτέ γιατί έφυγε από τον ΠΑΣ και ούτε έκοψε τις γέφυρες φιλίας. Πιθανόν ήθελε να μείνει στην Αθήνα για τις σπουδές του γιου του. Ακόμη και σήμερα διατηρεί σχέσεις με παλιούς Γιαννιώτες. Βοηθό είχε τον Κοσμά Μανέγα και διερμηνείς τους αδελφούς Αλέκο και Καφαντάρη. Ο Γκμοχ έκανε τη γνωστή μεγάλη πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ δεν ξέχασε το ξεκίνημα από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τη μεγάλη βοήθεια που είχε από την τοπική ομάδα και τους Γιαννιώτες.
Η εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» για το ξεκίνημα του Γκμοχ στα Γιάννινα
Η πρώτη συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο του 1979 στα Γιάννινα
Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τον Ιανουάριο του 1980 με τον διερμηνέα του, Καφαντάρη
Ο Γιάτσεκ Γκμοχ διαδέχθηκε τον Νίκο Αλέφαντο στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ
Με τον Κάζιμιρ Γκόρσκι, ως αντίπαλοι προπονητές, σε αγώνα ΠΑΣ - Ολυμπιακός στο στάδιο «Ζωσιμάδες»
Ως προπονητής του Ολυμπιακού τη σεζόν 1988-89 δίνει οδηγίες στον Τάσο Μητρόπουλο
Με τον Θαλή Τσιριμώκο σε αγώνα με την Κόρινθο στη Νέα Φιλαδέλφεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ