25/6/2004: To «έπος» με τη Γαλλία (vid)

Πέρασαν 17 χρόνια (25/6/2004) από τον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας επί της Γαλλίας στο Euro της Πορτογαλίας.

25/6/2004: To «έπος» με τη Γαλλία (vid)

Η νίκη της Ελλάδας επί των «τρικολόρ» αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Ότο Ρεχάγκελ αντιμετώπισε τον Ζινεντίν Ζιντάν και την παρέα του με τον ίδιο τρόπο που είχε αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά και δικαιώθηκε.

Η Γαλλία δεν μπόρεσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα της Ελλάδας, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που δημιούργησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Στο 65’ ξεπέρασε από δεξιά τον Λιζαραζού και με σέντρα ακριβείας βρήκε μόνο του στην καρδιά της άμυνας των «τρικολόρ» τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος με κεφαλιά έδωσε τη νίκη στην Εθνική μας.

«Ναι! Είναι το καλύτερο γκολ της καριέρας μου», δήλωσε ο σκόρερ μετά τη λήξη του αγώνα. «Στην προσπάθεια που έκανα όλες οι λεπτομέρειες ήταν υπέρ μου», θα πει ο Ζαγοράκης, τέσσερα χρόνια μετά, για το περίτεχνο άνοιγμα της αντίπαλης άμυνας, που έγινε χαϊλάιτ της μαγικής πορείας της Εθνικής μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Ο μεγάλος Ζιντάν αποχώρησε με σκυμμένο κεφάλι. Ο προπονητής της Γαλλίας, Ζακ Σαντινί, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα άξιζε το γκολ της πρόκρισης, ενώ στον Πύργο του Άιφελ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία! Σε κάθε άκρη του κόσμου όπου υπήρχαν Έλληνες επικρατούσε πανζουρλισμός!

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (84’ Τσιάρτας), Καραγκούνης, Χαριστέας, Νικολαΐδης (60’ Λάκης).

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Λιζαραζού, Γκαλάς, Σιλβέστρ, Μακελελέ, Πιρές (79’ Ροτέν), Ντακούρ (71’ Βιλτόρ), Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ (71’ Σαχά).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1678: Η μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, αφού γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας - Διρού.

1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μέτρα.

1913: Δολοφονείται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από Βούλγαρους στρατιώτες ο μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου, Κωνσταντίνος Ασημιάδης.

1947: Εκδίδεται το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

1950: Αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, με την εισβολή της Βόρειας στη Νότια Κορέα.

1978: Η σημαία των ΛΟΑΤ, που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο.

1978: Η Αργεντινή κατακτά το 11ο Μουντιάλ, που παραλίγο να μη διεξαχθεί λόγω της δικτατορίας του Βιντέλα, νικώντας στον τελικό του Μπουένος Άιρες την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση.

1988: Η Ολλανδία νικά με 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στο ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου και κατακτά το 8ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.

1991: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1997: Πεθαίνει ο Ζακ-Ιβ Κουστό, κορυφαίος Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής.

2009: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, ο «βασιλιάς της ποπ».

2019: Ο Έλληνας άσος των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, έλαβε το βραβείο του MVP (πολυτιμότερου παίκτη) της κανονικής περιόδου στην τελετή του NBA στο Λος Άντζελες. Ο Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε τη σεζόν με 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ και 1,5 κοψίματα κατά μέσο όρο.