Ολυμπιακός: Να φέρει, αλλά και να... κρατήσει!

Μετά τον Τικίνιο ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για νέες άμεσες ενισχύσεις. Πολύ σημαντικό θα είναι, ωστόσο, να κρατήσει όσους περισσότερους μπορεί από την ομάδα της κυριαρχίας. 

Ολυμπιακός: Να φέρει, αλλά και να... κρατήσει!

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί όσο μπορεί πιο γρήγορα και πιο εύστοχα να ενισχύσει το ρόστερ του με παίκτες πρώτης γραμμής, για να είναι πανέτοιμος και αποτελεσματικός όταν θα έρθει η ώρα να διεκδικήσει τη συμμετοχή του για ακόμη μία σεζόν στους ομίλους του Champions League. Και πολύ καλά κάνει. Ο προγραμματισμός έχει γίνει ήδη, σίγουρα θα προκύψουν ευκαιρίες ή αναπροσαρμογές στο πλάνο, όμως με την κίνηση στην υπόθεση Τικίνιο και με τις μεγάλες προσπάθειες για εξτρέμ (και όχι μόνο), φαίνεται ότι ο στόχος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η διοίκηση και ο Μαρτίνς θέλουν να καλύψουν κάθε αδυναμία, να φέρουν καλύτερους παίκτες εκεί που πιστεύουν ότι χρειάζεται και να παρουσιάσουν τον Ολυμπιακό ακόμη πιο ισχυρό στις διεθνείς φιλοδοξίες του. Όπως φυσικά και έτοιμο να διατηρήσει τα σκήπτρα στη Super League. Και να πάρει και το μοναδικό που έχασε φέτος, δηλαδή το νταμπλ...

Εξίσου σημαντικό, ίσως και περισσότερο, θα είναι εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κρατήσει στο δυναμικό του όσους περισσότερους παίκτες μπορεί από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην κυριαρχία του. Από εκείνους που υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς δε βελτιώθηκαν μόνον ατομικά, αλλά και έγιναν πολύ καλύτεροι μέσα στο σύνολο. Εκείνους που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στις μεγάλες αποστάσεις από τις άλλες ομάδες και τον έφεραν σε προχωρημένο στάδιο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η πειραϊκή ΠΑΕ και ο προπονητής της θέλουν να το κάνουν αυτό. Έχει γίνει φανερό από τις πρόωρες επεκτάσεις συμβολαίων με τους περισσότερους παίκτες από το γκρουπ στο οποίο αναφερόμαστε. Δε χρειάζεται να γράψουμε ονόματα, είναι γνωστά. Ακόμη και η ανανέωση με τον Βαλμπουενά αρκετό καιρό πριν από το τέλος της σεζόν, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί. Κι ας μην ήταν ο Γάλλος φέτος ούτε θα είναι του χρόνου, ο παίκτης που θα αγωνίζεται συνεχώς και θα έχει βασικό ρόλο.

Προφανώς θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών. Είναι λογικό. Κάποιοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην εποχή Μαρτίνς στον Ολυμπιακό θα θελήσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω, με περισσότερα χρήματα και σε ισχυρότερα πρωταθλήματα. Κάποιοι άλλοι θα θέλουν να παίζουν αλλού περισσότερο. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε να έχουν τη δυνατότητα - εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά και ο σύλλογος - να προσελκύσουν μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Κι ο Ολυμπιακός έχει αποδειχτεί ότι δεν «κόβει δρόμους», αλλά και ότι δεν πουλάει φτηνά. Ακριβώς το αντίθετο.

Αυτό που θέλω να πως είναι ότι σε μία ομάδα με λογικούς αυτοματισμούς, με τους παίκτες να παίζουν όπου ζητάει ο προπονητής με την ίδια άνεση και να υπηρετούν όλα τα συστήματα δίχως δυσκολία, το καλό θα είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Γιατί το επίσης λογικό θα είναι ότι αυτή η ομάδα των επιτυχιών θα είναι ακόμη καλύτερη στη νέα σεζόν εφόσον διατηρήσει την ομοιογένειά της. Όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα ισχυρά συμβόλαια που έχει κάνει ο Ολυμπιακός με τους περισσότερους καλούς και βασικούς παίκτες του προσφέρουν τη δυνατότητα να μείνει το ρόστερ σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο. Και να ενισχυθεί όπου πρέπει. Σε αυτή τη βάση, ακόμη κι αν τελικά φύγει κάποιος γιατί δεν γίνεται αλλιώς, το αγωνιστικό κόστος θα είναι μικρότερο. Όσο λιγότερες αποχωρήσεις, τόσο μικρότερο αγωνιστικό κόστος...