Εβδομάδα τελικής κρίσης στην Ευρώπη

Ημέρες… τελικής κρίσης είναι αυτές που διανύουμε για τους συλλόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στη μάχη που δίνουν για την επίτευξη των στόχων τους λίγο πριν πέσει η αυλαία της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Εβδομάδα τελικής κρίσης στην Ευρώπη

Μπορεί στη Γερμανία και την Μπουντεσλίγκα να έχει ουσιαστικά συμπληρωθεί το παζλ και στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας να απομένουν να ξεκαθαρίσουν τα τελευταία εισιτήρια για τη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν, ωστόσο την ίδια στιγμή η αγωνία κορυφώνεται στα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Κυρίως μάλιστα σε Ισπανία και Γαλλία, εκεί όπου το στέμμα της πρωταθλήτριας κρίνεται από μία… κλωστή και το προσεχές Σαββατοκύριακο θα δοθεί οριστικό τέλος στο θρίλερ για την έκβαση του τίτλου.

Στην Πριμέρα Ντιβισιόν η Ατλέτικο βρίσκεται με το ένα χέρι στο τρόπαιο, αφού παραμένει στην κορυφή της κατάταξης και απέχει δύο πόντους από τη συμπολίτισσα Ρεάλ. Το Σάββατο οι «ροχιμπλάνκος» θα μεταβούν στο «Χοσέ Θορίγια» για να αντιμετωπίσουν τη Βαγιαδολίδ (που καίγεται για τη νίκη, ώστε να κερδίσει την παραμονή της) και θα ξεκαθαρίσει τελικά αν οι Μαδριλένοι θα πανηγυρίσουν το 11ο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους και πρώτο από το 2014 ή αν η Ρεάλ θα είναι τελικά η μεγάλη πρωταγωνίστρια που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην κορυφή. Όσο για την Μπαρτσελόνα; Οι «μπλαουγκράνα» έχουν ήδη τεθεί νοκ άουτ από τη διεκδίκηση. Αν και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν αυτοί που είχαν το αβαντάζ για την κατάκτηση του τροπαίου, τα αποκαρδιωτικά τους αποτελέσματα, με μόλις μία νίκη στα τελευταία πέντε κρίσιμα ματς στον θεσμό, έβαλαν ταφόπλακα στις ελπίδες τους για το στέμμα.

Το θρίλερ όμως παραμένει και στη Γαλλία, εκεί όπου η Λιλ βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη μεγάλη έκπληξη της χρονιάς. Τρία πρωταθλήματα έχουν όλα κι όλα στην τροπαιοθήκη τους οι «λιλουά» στα 76 χρόνια της Ιστορίας τους, εκ των οποίων μόλις ένα τα τελευταία 67 χρόνια. Φέτος όμως βρίσκονται μία ανάσα από το πολυπόθητο τρόπαιο, έχοντας αφήσει πίσω τους στη βαθμολογία με έναν πόντο λιγότερο την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν των δεκάδων εκατομμυρίων και των μεγάλων αστέρων» Την Κυριακή η ομάδα-έκπληξη του αναμορφωτή Κριστόφ Γκαλτιέ φιλοξενείται από την Ανζέ με στόχο το εκτός έδρας τρίποντο που θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως και συνέχεια, αφού περιμένουμε μία απάντηση και στο μεγάλο ερώτημα αν τελικά η «γηραιά κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν στα ευρωπαϊκά σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 2012 μέχρι σήμερα η Γιουβέντους μετρά συνεχόμενες παρουσίες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει το αν θα βρίσκεται εκεί και την επόμενη σεζόν. Μία αγωνιστική έμεινε στη Σέριε Α, αυτή του Σαββατοκύριακου, όπου όλα θα ξεκαθαρίσουν και οι «μπιανκονέρι» δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Άλλωστε, πέρα από νίκη δική τους επί της Μπολόνια, θα ελπίζουν παράλληλα και σε στραβοπάτημα είτε της Μίλαν είτε της Νάπολι.

Λίγες ημέρες απέμειναν πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το φινάλε αναμένεται συναρπαστικό και με μεγάλες συγκινήσεις, ίσως και με μεγάλες ανατροπές, πριν στραφούν τα βλέμματα όλων μας στην τελική φάση του Γιούρο.