Δημήτρης Ναλιτζής: «Φαβορί στον τελικό Κυπέλλου... η ισοπαλία - Δική μου ανακάλυψη ο Μασούρας»

Ο άνθρωπος των Κυπέλλων, Δημήτρης Ναλιτζής, μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον τελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, αλλά και για τον Γιώργο Μασούρα.

Δημήτρης Ναλιτζής: «Φαβορί στον τελικό Κυπέλλου... η ισοπαλία - Δική μου ανακάλυψη ο Μασούρας»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Tον είχα ένα απωθημένο αυτόν, για διάφορους λόγους δεν του είχα κάνει ποτέ συνέντευξη. Και τώρα που τον πήρα, δεν περίμενα ότι θα μιλούσε και δεν είχα φτιάξει ερωτήσεις. Έψαχνα να βρω μέσα από τον Πανιώνιο κάποιον να ξέρει πολλά για τον Μασούρα και τελικά για άλλο πήγαινα και άλλο μου βγήκε. Μία καλή πηγή μέσα στον Πανιώνιο μού είπε «τον Ναλιτζή να πάρεις να σου πει μυστικά για Μασούρα»! Τον πήρα, ήταν σε μεγάλα κέφια, απολαυστικός. Στην αρχή δεν ήθελε να μιλήσει δημόσια γιατί είχε δώσει τον λόγο του να βγει αλλού το Σάββατο να μιλήσει για τον τελικό, αλλά εμένα το θέμα μου δεν ήταν ο τελικός, το θέμα μου ήταν... όλα! Και πράγματι μίλησε για πολλά και διαφορετικά θέματα στο «ΦΩΣ».

Μιλάμε για τον άνθρωπο του Κυπέλλου. Σημάδεψε τον τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το 2001, όταν ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μπει πάλι στο ματς, αλλά τον «σκότωσε» το γκολ του Ναλιτζή. Καθόρισε τον τελικό Πανιώνιος - Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη τρία χρόνια πριν! Το 1998, στο 1-0, όπου ο Πανιώνιος είχε φοβερό κόσμο στο Καραϊσκάκη (αρκετοί ήταν και Ολυμπιακοί). Το δεύτερο και τελευταίο Κύπελλο στην Ιστορία του Πανιωνίου.

Μιλάμε για «εκτελεστή» εκείνα τα χρόνια, ανάμεσα στα δύο Κύπελλα που πήρε με τον Πανιώνιο και με τον ΠΑΟΚ είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική, τη σεζόν 1999-00 με 24 γκολ! Παίζοντας μισή σεζόν στον Πανιώνιο και μισή σεζόν στον ΠΑΟΚ! Μάλιστα, μου είπε για την πλάκα που του έκαναν φέτος τα παιδιά του ότι θα τον περνούσε ο Ελ Αραμπί...

Είχε μία εκτόξευση πολύ γρήγορη, από τον Πανιώνιο πήγε στον ΠΑΟΚ, πολύ γρήγορα πήγε στο εξωτερικό σε Ουντινέζε, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και μετά στην ΑΕΚ. Μετά έπαιξε σε άλλες μικρότερες ομάδες. Πρωτόπαιξε μπάλα στη Νίκη Ρέντη και μετά πήγε στα 16 του στον Πανιώνιο. Μιλάει με αυθορμητισμό και ανοιχτή καρδιά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/5/2021

Μου είπαν από τον Πανιώνιο ότι εσύ είσαι ο άνθρωπος-κλειδί για την εξέλιξη του Μασούρα.

Ναι, εγώ τον ανακάλυψα τον Γιώργο. Τον ήξερα από την Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας μέσω του κουμπάρου μου, του Κώστα, που είναι από το ίδιο χωριό.

Ένα χωριό κοντά στην Αμφιλοχία είναι αυτό.

Ναι. Στα 18 του πήρε μεταγραφή στον Ηλυσιακό και τον παρακολουθούσα, ενδιαφερόμουν. Τον φέραμε από τον Ηλυσιακό να δοκιμαστεί στον Πανιώνιο με πρόταση δική μου όταν στην Κ19 ήταν προπονητής ο Δημήτρης Τερεζόπουλος. Δεκέμβρης ήταν. Του άρεσε του Τερεζόπουλου, αλλά είπαμε να τον αφήσουμε λίγο ακόμα στον Ηλυσιακό στη Γ’ Εθνική, ήταν και η ΑΕΚ τότε Γ’ Εθνική. Και το καλοκαίρι τον πήγα στον Πανιώνιο. Τον είχαμε κλείσει. Και είχαμε την τύχη να έχει αναλάβει την πρώτη ομάδα του Πανιωνίου ο Δημήτρης Τερεζόπουλος που τον είχε δει. Είχα ενημερώσει τον Πανιώνιο «πάρτε τον, τον ξέρω, τον έχω παρακολουθήσει».

Μετά γίνεσαι γενικός αρχηγός στον Πανιώνιο για τέσσερα χρόνια.

Ναι, μετά.

Όταν πήγε στον Ολυμπιακό από τον Πανιώνιο ήσουν γενικός αρχηγός.

Ναι, βέβαια.

Πόσα λεφτά πήρε ο Πανιώνιος για αυτήν τη μεταγραφή;

Ποιος ξέρει... (γελάει). Να σου πω όμως κάτι; Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που επενδύει σε παίκτες από τον Πανιώνιο τα τελευταία χρόνια και βγαίνει πολύ κερδισμένος! Ενώ άλλες ομάδες έχουν αρπάξει παίκτες από τον Πανιώνιο, ο Ολυμπιακός πληρώνει. Και αποδεικνύεται ότι πληρώνει λίγα γιατί βγαίνει κερδισμένος και παίρνει τα λεφτά του δέκα φορές πάνω, συν την αγωνιστική προσφορά αυτών των παικτών στον Ολυμπιακό. Όμως αυτό είναι η επένδυση, να πληρώνεις λίγα και να παίρνεις μετά πολλά. Σιόβας, Σάμαρης, Μασούρας…

Μανιάτης.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος που επενδύει και γι’ αυτό πετυχαίνει.

Εσύ τον πίστευες ότι θα τα κατάφερνε έτσι στον Ολυμπιακό; Και αν ναι, γιατί;

Τον πίστευα επειδή ξέρω το παιδί. Είναι σοβαρός χαρακτήρας, έβλεπα ένα παιδί που δουλεύει και έβλεπα την εξέλιξη που έπαιρνε κάθε χρόνο. Ήξερα τον τρόπο που δουλεύει. Δεν ήταν ένα παιδί «χα-χα-χού-χα» να κοιτάει αμάξια και γκόμενες.

Κι ενώ είναι ωραίο παιδί και λιώνουν οι γκόμενες.

Βρε μια χαρά είναι. Αλλά δεν ήταν τέτοιο στυλ. Δούλευε και ήταν προσγειωμένος. Το τοπ το έπιασε χάρη στη δουλειά του Μαρτίνς. Του έδωσε τις ευκαιρίες και τον έφτασε στο λίμιταπ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε όλοι. Και πρόσεξε, ενώ αμφισβητούνταν από τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Πολύς κόσμος θέλει ξένα ονόματα να «γυαλίζουν».

Ναι, έλεγαν πολλοί «πού πάμε με τον Μασούρα...». Και τελικά ο Μασούρας έχει γίνει καθοριστικός παίκτης για τον Ολυμπιακό. Ένα παιδί που ήταν των 100.000 ευρώ στον Ολυμπιακό! Πριν από την αναπροσαρμογή που του έκανε ο κ. Μαρινάκης.

Αφήνουμε τον Μασούρα τώρα και πάμε για άλλα. Το 2001, που πήρες το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός είχε πάρει το πρωτάθλημα με πολλούς βαθμούς διαφορά από εσάς, είχε ρίξει και 1-4 στη Λεωφόρο. Αλλά συνετρίβη από τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Πώς έγινε αυτό τότε; Σας είχε υποτιμήσει ο Ολυμπιακός;

Καμιά φορά δεν το περιμένει ο αντίπαλος αυτό που γίνεται σε έναν τελικό... Έρχεται ένα γρήγορο γκολ και σου δίνει το προβάδισμα ψυχολογίας, έρχεται κι ένα δεύτερο και κόβονται τα πόδια του αντιπάλου. Οφείλω να σου πω ότι όταν ήμασταν 0-3 και έβαλε ο Ολυμπιακός γκολ, μας έζωσαν τα φίδια, υπήρχε ένας προβληματισμός μην μπει ξανά ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι. Ήρθε όμως το γκολ μου και γεια σας.

Εσύ είχες βάλει και το γκολ του Πανιωνίου στο 1-0 στον τελικό με τον Παναθηναϊκό.

Ναι, ο άνθρωπος των Κυπέλλων. Και έζησα νταμπλ με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας το 2002, που από τότε δεν είχε ξαναπάρει πρωτάθλημα η Σπόρτινγκ, φέτος το πήρε μετά από 19 χρόνια! Τότε είχαμε προπονητή τον ΛάζλοΜπόλονι! Είχα παίξει στον τελικό.

Πες μου για αυτόν. Καλός ο Μπόλονι;

Τότε ήταν καλός προπονητής. Τώρα μεγάλωσε, το... έχασε. Τότε πάντως είχαμε παικταράδες, Ζαρντέλ, Κουαρέσμα, ομαδάρα.

Κορυφαίος αντίπαλος στόπερ που έχεις αντιμετωπίσει στην Ελλάδα;

Πολύ δύσκολος ήταν ο Ανατολάκης, στα χρόνια μας. Μπορεί να μην ήξερε πολύ ποδόσφαιρο, αλλά σου χάλαγε το παιχνίδι. Έτσι ήταν το στυλ των αμυντικών τότε, να σου χαλάνε το παιχνίδι. Καλός επίσης ο Χένρικσεν. Ο Ουζουνίδης, ο Κωστένογλου…

Ποιον αντίπαλο θαύμαζες πιο πολύ στη θέση σου; Τζιοβάνι;

Ο Τζιοβάνι ήταν άλλη κλάση. Άλλο επίπεδο. Όμως, να μην ξεχνάμε τον Αλεξανδρή, μεγάλο «πιστόλι»! Το παιδί ήταν «γκολ» και όχι μόνο.

Τι βλέπεις τώρα για τον τελικό του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ;

Πολύ δύσκολο ματς. Ξεκινάω με το «Χ». Θα κριθεί στις λεπτομέρειες πιστεύω, θα το πάρει ο πιο συγκεντρωμένος στην κρίσιμη στιγμή.

Ελ Αραμπί;

Ο Ελ Αραμπί πήγε να μου σπάσει το ρεκόρ φέτος, το οποίο κρατάει ακόμα από το 2000! Με τα 24 γκολ σε μια σεζόν! Οι δύο γιοι μου έλεγαν ότι θα μου το σπάσει φέτος ο Ελ Αραμπί, έπειτα από 21 χρόνια! Δεν πρόλαβε. Έμεινε στα 22. Εγώ πίστευα ότι ο Μήτρογλου θα μου το έσπαγε τη χρονιά που πήρε μεταγραφή τον Γενάρη στην Αγγλία. Αν δεν έφευγε από τον Ολυμπιακό εκείνο τον Γενάρη, θα μου το έσπαγε, αυτό του είχα πει. Είχε βάλει πολλά γκολ στον α’ γύρο.

Μιλάγατε;

Ναι, είχα ένα καφέ τότε στη Νέα Σμύρνη και έρχονταν παίκτες εκεί, κάναμε παρέα. Και του έλεγα «αν δεν κάνεις μεταγραφή, θα με περάσεις».

Πόσων χρόνων είναι οι γιοι σου;

16 και 13.

Παίζουν και οι δύο ποδόσφαιρο;

Ναι, στον Πανιώνιο.

Από τις μεγάλες ομάδες τι υποστηρίζουν;

Και οι δύο είναι Πανιώνιοι! Άσε, είμαστε μπερδεμένη οικογένεια. Ο καθένας υποστηρίζει άλλη ομάδα! Ο παππούς είναι άλλη ομάδα, εγώ είμαι άλλη ομάδα, η γυναίκα μου είναι άλλη ομάδα, τα παιδιά μου είναι άλλη ομάδα.

Εσύ τι ομάδα είσαι;

Εθνική Ελλάδας! (γελάει).

Η γυναίκα σου τι ομάδα είναι;

Ολυμπιακός, Θύρα 7! Από τα Καμίνια είναι, μέσα από το Γκέτο της Θύρας 7 πήρα γυναίκα.

Εσύ τι είσαι; ΑΕΚ;

Ήμουν ΑΕΚ παλιά, μετά έγινα ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, πλέον θα είμαι όπου είναι τα παιδιά μου.

Έλα να κλείσουμε με Ελ Αραμπί γιατί δεν θες να πεις πολλά όπως κανονίσαμε. Εγώ τον θεωρώ τον πιο πλήρη κυνηγό που έχω δει στον Ολυμπιακό τα 25 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Εσύ;

Ο Ελ Αραμπί είναι ο ορισμός του σέντερ φορ! Όταν λέμε σύγχρονος σέντερ φορ στο ελληνικό πρωτάθλημα, πλέον στο ποδοσφαιρικό λεξικό θα μπαίνει το όνομα Ελ Αραμπί!