Καζιμίρ Γκόρσκι: Οι Πολωνοί γιορτάζουν τα 100 χρόνια του θρυλικού προπονητή (vid)

Το 2021 οι Πολωνοί γιορτάζουν με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 100 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού προπονητή του ποδοσφαίρου Καζιμίρ Γκόρσκι.

Καζιμίρ Γκόρσκι: Οι Πολωνοί γιορτάζουν τα 100 χρόνια του θρυλικού προπονητή (vid)

Το 2021 οι Πολωνοί γιορτάζουν με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 100 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού προπονητή του ποδοσφαίρου Καζιμίρ Γκόρσκι. Με το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θέλουν να τιμήσουν τον κορυφαίο προπονητή και να αναδείξουν το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του.

Ήταν ο προπονητής που όταν ανέλαβε την Εθνική ομάδα αντρών της Πολωνίας την οδήγησε στις μεγαλύτερες επιτυχίες του πολωνικού ποδοσφαίρου. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα πρόσφερε σημαντικό προπονητικό έργο στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Γκόρσκι γεννήθηκε στις 02.03.1921 στην πόλη Λβόβ της προπολεμικής Πολωνίας, μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο προσαρτήθηκε στην Ουκρανία. Από το 1936-1939 αγωνίστηκε στην στις ομάδες RKS Λβόβ και Σπάρτακ Λβόβ στη θέση του επιθετικού.

Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Βαρσοβία. Εδώ αγωνίστηκε στην Λέγκια Βαρσοβίας μέχρι το 1953. Το 1948 για πρώτη φορά αγωνίστηκε στην Εθνική Πολωνίας εναντίον της Δανίας.

Μετά τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία της Κρακοβίας συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής, αρχικά στην Εθνική Παίδων Πολωνίας και από το 1959 στη Λέγκια Βαρσοβίας στην KS Λούμπλιν και πολλές άλλες ομάδες.

Το 1966 ανέλαβε την Εθνική Ελπίδων Πολωνίας και το 1970 καλείται να αναλάβει την Εθνική Πολωνίας όπου και την οδηγεί στις μεγάλες δόξες του Πολωνικού ποδοσφαίρου.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου της Γερμανίας το 1972 όπου οι Πολωνοί κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.

Μερικοί προσπάθησαν τότε να μειώσουν την επιτυχία του, λέγοντας ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Το 1974 όμως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Γερμανία, ο Γκόρσκι τους διαψεύδει κερδίζοντας την Αγγλία, Βραζιλία, Ιταλία και Αργεντινή και οδηγεί την Εθνική Πολωνίας στην τρίτη θέση παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Η τρίτη μεγάλη επιτυχία του Γκούρσκι ήταν στην Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ όπου οι Πολωνοί κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο.

Έπειτα από αυτές τις επιτυχίες ο Γκόρσκι γίνεται διάσημος και περιζήτητος προπονητής όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Το 1976 αποφασίζει να εργαστεί στην Ελλάδα.

Υπογράφει συμφωνία και αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός τότε δεν τα πήγαινε και τόσο καλά. Ήταν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και είχε να πάρει πρωτάθλημα πέντε χρόνια.

Στην περίοδο 1976-77 ο Γκούρσκι ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας και το Κύπελο Ελλάδας.

Το 1978 ανέλαβε προπονητής της Καστοριάς όπου την οδήγησε στην 9η θέση και έβαλε τα θεμέλια για την κατάκτηση του Κυπέλου την επόμενη χρονιά.

Το 1980 ανέλαβε τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας αλλά και του Κυπέλου Ελλάδας.

Το 1982 επιστρέφει στην αγαπημένη του ομάδα τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Το 1983 έρχεται πάλι στον Ολυμπιακό και παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνει και πάλι να πάρει το Πρωτάθλημα Ελλάδας για τέταρτη φορά.

Το 1986 αποσύρθηκε από την προπονητική και ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου και εν συνεχεία Προέδρου στην Πολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Το 1991 στις κοινοβουλευτικές εκλογές εκλέγεται γερουσιαστής με το κόμμα της Χριστιανικής Εθνικής Ένωσης.

Το 2001 η FIFA τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

Έφυγε από τη ζωή στις 23.05.2006 στη Βαρσοβία. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ο Γκούρσκι κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό παικτών και Ελλήνων φιλάθλων όσο κανένας άλλος προπονητής.