Ολυμπιακός: Μηνύματα και μαθήματα

Ο Ολυμπιακός έχασε στην Τούμπα ένα ντέρμπι που ο ΠΑΟΚ ήθελε περισσότερο. Στο πιθανό ίδιο ζευγάρι του τελικού στο Κύπελλο θα είναι αλλιώς γιατί εκεί θα παίζεται ένα νταμπλ. Όμως κάποια πράγματα δεν πρέπει να ξαναγίνουν. 

Ολυμπιακός: Μηνύματα και μαθήματα

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να είχε προηγηθεί στις ευκαιρίες του στο πρώτο 20λεπτο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τώρα η κριτική να ήταν διαφορετική για τον Γκαρσία και το ρίσκο του να παίξει ξαφνικά με τρεις στόπερ. Το αποτέλεσμα, όμως, μετράει. Και το αποτέλεσμα της νίκης του ΠΑΟΚ διαμορφώθηκε στις αρχές της επανάληψης. Τότε που ο Ολυμπιακός δεν πήρε τα μηνύματα της δυναμικής εισόδου του αντίπαλου, με την κίνηση να αλλάξει πλευρά ο Ζίβκοβιτς, ο οποίος είχε εξουδετερωθεί στο πρώτο μέρος. Κι είναι πραγματικά παράδοξο αλλά συμβαίνει. Ο Αβραάμ είχε κάνει δύο καλές επεμβάσεις στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, αλλά το λάθος ήταν δικό του στο πρώτο γκολ. Κι ο Σέρβος έγινε ήρωας με την ωραία εκτέλεσή του.

Στη φάση του δεύτερου τέρματος του ΠΑΟΚ ο Καντουρί έκανε μία κούρσα που μάλλον δεν θα είχε κάνει αν ο Εμβιλά ήταν στο κέντρο και δεν είχε μεταφερθεί στόπερ για να διατηρηθεί αυτό το 3-4-3 του Ολυμπιακού. Παρόλο που είχαν μπει ήδη Φορτούνης και Καμαρά. ΟΚ, ο Ζίβκοβιτς έκανε έξοχη κίνηση, ο Καντουρί πολύ ωραία πάσα, ο Χολέμπας άργησε. Αλλά με Εμβιλά στη θέση του, πολύ δύσκολο να είχε συμβεί κάτι απ' όλα αυτά.

Κι εδώ έχει ένα «μείον» ο Μαρτίνς που συνέχισε σε αυτή τη λογική να παίζει με την τριάδα χωρίς να έχει κανονικούς στόπερ. Μόνο ο Σωκράτης ήταν τέτοιος. Ο Αβραάμ ήταν καλός στο πρώτο μέρος, όμως έχει να παίξει 2,5 μήνες. Ενώ όταν βγήκε από το γήπεδο, ποιός ήταν ο λόγος να πάει πίσω ένας άλλος παίκτης που δεν είναι κλασικός στόπερ; Και να υπάρξει το κενό στο κέντρο; Όπως, φυσικά, κλασικός στόπερ δεν είναι ούτε ο Χολέμπας.

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν χρήσιμα μαθήματα για τη συνέχεια. Διότι όταν ο Ολυμπιακός θα παίξει με τον ΠΑΟΚ την προτελευταία αγωνιστική και θα κάνει φιέστα, τα κίνητρα θα είναι άλλα σε σχέση με αυτά του 0-2 της Τούμπας. Πολύ περισσότερο αν οι δύο ομάδες συναντηθούν, όπως είναι πολύ πιθανό, στον τελικό του Κυπέλλου. Γιατί εκεί ο Ολυμπιακός θα παίζει το νταμπλ, δεν θα κάνει πειράματα στην άμυνα ούτε θα έχει τόσες χαμένες ευκαιρίες στην επίθεση. Διότι και στην Τούμπα, οι ευκαιρίες του Ολυμπιακού ήταν σαφώς περισσότερες από αυτές του ΠΑΟΚ. Στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και στο τελευταίο δεκάλεπτο. Με τον Ολυμπιακό, μάλιστα, στο δεύτερο μέρος ουσιαστικά να μην υπάρχει στο γήπεδο.

Ήταν μια ήττα που μπορεί να αποδειχτεί διδακτική σε πολλά όσον αφορά στην τρέχουσα σεζόν και σε ό,τι απομένει σε αυτή. Διότι στον ημιτελικό με τον ΠΑΣ πειράματα απαγορεύονται. Και εμφανίσεις-«εξαφανίσεις» όπως στο δεύτερο μέρος της Τούμπας. Αν συμβεί αυτό, καμία πρόκριση δεν είναι εξασφαλισμένη κι ας υπάρχει το εκτός έδρας 1-1 του πρώτου αγώνα. Κι ας είναι η ρεβάνς στο Φάληρο.

Υ.Γ. Πιο μεγάλη ευκαιρία από το δοκάρι του Μπρούμα ήταν εκείνη που είχε ο ίδιος παίκτης στο 9΄. Όχι γιατί τον πρόλαβε σε πρώτο χρόνο ο Ίνγκασον. Αλλά γιατί όταν ο Πορτογάλος ξαναβρήκε την μπάλα, πήγε να σουτάρει με τρόπο που δεν γινόταν να μπει γκολ, ενώ ο Ελ Αραμπί περίμενε ολομόναχος ακριβώς δίπλα για να πλασάρει στο άδειο τέρμα.