Ολυμπιακός: Νίκη στην Τούμπα «ανεβάζει» κι άλλο τον Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός είναι ήδη πρωταθλητής, αλλά ενδεχόμενη νίκη επί του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι (18/4) της Τούμπας θα σημαίνει πολλά για τα επιτεύγματα του Πέδρο Μαρτίνς στα ελληνικά ντέρμπι. 

Ολυμπιακός: Νίκη στην Τούμπα «ανεβάζει» κι άλλο τον Μαρτίνς

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει ήδη κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ντέρμπι (18/4-19.30) με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πάντα, φυσικά, παίζει ρόλο και το γόητρο, αλλά ειδικά για τον Πέδρο Μαρτίνς όπως και για την ομάδα που ο ίδιος έχει υπό την ευθύνη του την τελευταία τριετία, το συγκεκριμένο παιχνίδι και το θετικό αποτέλεσμα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Διότι με νίκη ο Ολυμπιακός και ο προπονητής του θα προσπεράσουν τον ΠΑΟΚ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο διάστημα της παρουσίας του Μαρτίνς στον πάγκο των Πειραιωτών. Και θα αποτελέσει αυτό ακόμη ένα δείγμα της ανωτερότητας των πρωταθλητών απέναντι σε μια ομάδα που την πρώτη σεζόν του Πορτογάλου είχε αναδειχτεί εκείνη πρωταθλήτρια και είχε δυσκολέψει περισσότερο από κάθε άλλη τον «προφεσόρ», με νίκες στα ντέρμπι εκείνης της περιόδου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού, τα αποτελέσματα στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι απολύτως ισορροπημένα! Υπάρχουν συνολικά δέκα αναμετρήσεις αυτή την τριετία σε Super League (κανονική περίοδο και πλέι οφ) και Κύπελλο, με τέσσερις νίκες του Ολυμπιακού, τέσσερις του ΠΑΟΚ και δύο ισοπαλίες. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός έχει νικήσει δύο φορές, ο ΠΑΟΚ δύο, με μία ισοπαλία και ακριβώς τα ίδια έχουν συμβεί στην Τούμπα! Ευκαιρία για τον «ερυθρόλευκο» κόουτς να περάσει μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, όπως σχεδόν σε ό,τι έχει να κάνει με αριθμούς και επιδόσεις στη διάρκεια της θητείας του στον Ολυμπιακό.


Την πρώτη χρονιά του Μαρτίνς ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 1-0 στο Φάληρο και 3-1 στην Τούμπα, σε ένα ματς που ουσιαστικά κατέκτησε τον τίτλο. Πέρυσι στην έδρα του πάλι ο Ολυμπιακός δεν είχε νικήσει (1-1), αλλά στη συνέχεια έκανε το μεγάλο «διπλό» στην Τούμπα με το αυτογκόλ του Γιαννούλη από την προσπάθεια του Ραντζέλοβιτς και πήρε διαφορά ασφαλείας για το πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με ανατροπή 3-2 στην έδρα του, αλλά στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 και προκρίθηκε. Ενώ στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ 1-0 στο «Καραϊσκάκης», στερώντας ένας πολύμηνο αήττητο από τους Πειραιώτες. Φέτος τον Γενάρη οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα στο γήπεδό του με 3-0. Έχουν, λοιπόν, σημασία τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ σε επίπεδο γοήτρου για τον προπονητή του Ολυμπιακού, ώστε να «πάρει κεφάλι» στα αποτελέσματα. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμη ένα ματς, στην προτελευταία αγωνιστική στο «Καραϊσκάκης» όπου λογικά θα γίνει και η φιέστα των πρωταθλητών, αλλά και πολύ πιθανό Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ να αποτελέσουν το ζευγάρι του τελικού στο Κύπελλο στις 22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, καθώς είναι τα φαβορί για την πρόκριση μετά τα αποτελέσματα των πρώτων ημιτελικών.


Θα πρέπει να σημειωθεί και κάτι ακόμη σχετικά με τα ντέρμπι του Ολυμπιακού επί Μαρτίνς, όχι μόνο εναντίον του ΠΑΟΚ, αλλά και κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Σε αυτή την τριετία, στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τους παραδοσιακούς αντίπαλους του Ολυμπιακού, ο Μαρτίνς έχει πανηγυρίσει πέντε νίκες, έξι ντέρμπι ήλθαν ισόπαλα, ενώ οι Πειραιώτες ηττήθηκαν τρεις φορές (τις δύο από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τη φετινή από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο). Συνεπώς αν ο Ολυμπιακός νικήσει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και κάνει το ίδιο στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ στην έδρα του Παναθηναϊκού, τότε θα φτάσει στην εποχή Μαρτίνς να έχει περισσότερες νίκες σε εκτός έδρας ντέρμπι από ισοπαλίες και ήττες! Είναι κάτι που έχει τη σημασία του, για μια ακόμη επιβεβαίωση της κυριαρχίας των Πειραιωτών με τον Πορτογάλο στον πάγκο απέναντι στους υπόλοιπους «μεγάλους».