Ουαντού στο ΦΩΣ: «Πολλές πιθανότητες ο Ολυμπιακός να πάρει τον Μπελχαντά!»

Ο Μαροκινός παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Αμπντεσλάμ Ουαντού, μιλάει στο «ΦΩΣ» για το κόλπο γκρόσο που προσπαθούν να πετύχουν οι «ερυθρόλευκοι» με τον Μπελχαντά, κάνει την πλήρη ανάλυση του συμπατριώτη του και εξηγεί γιατί υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έρθει ο παίκτης στην Ελλάδα.

Ουαντού στο ΦΩΣ: «Πολλές πιθανότητες ο Ολυμπιακός να πάρει τον Μπελχαντά!»

Ο Γιουνές Μπελχαντά είναι ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να τον αποκτήσει και περιμένει την απάντησή του. Ο Μαροκινός παλαίμαχος αμυντικός Αμπντεσλάμ Ουαντού τον γνωρίζει πολύ καλά, τον ξέρει για την ακρίβεια από μικρό παιδί και σε προσωπικό επίπεδο, και αναλύει στο «ΦΩΣ» το στυλ παιχνιδιού του, τις αδυναμίες του, τα ατού του και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεταγραφικό στόχο των Πειραιωτών. Επίσης, εξηγεί γιατί έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει η μεταγραφή και γιατί θεωρεί ότι θα κλείσει τα αυτιά του στις «Σειρήνες» από τον Περσικό Κόλπο.

Πού σε βρίσκω;

Είμαι στη Γαλλία. Έχω φύγει εδώ και τρεις μήνες από το Μαρόκο. Αλλά, προτού ξεκινήσουμε, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Η έκπληξη για εμένα θα ήταν αν δεν το κατακτούσε.

Είχα διαβάσει ότι έκανες μία απόπειρα να ξεκινήσεις προπονητική καριέρα, βρήκες ομάδα, αλλά δεν κάθισες πολύ καιρό.

Ναι. Ήμουν σε μία μικρομεσαία ομάδα στο Μαρόκο, τη Μουλούντια. Έφυγα σε τρεις μήνες, γιατί η διοίκηση δεν πλήρωνε τους παίκτες και το σταφ. Δεν πλήρωνε κανέναν με λίγα λόγια. Δεν ήταν ειλικρινής μαζί μας. Μπορεί να μη σε επηρεάσει αν είσαι απλήρωτος για έναν-δύο, άντε τρεις μήνες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Μαρόκο, αλλά σε πολλές χώρες, ακόμα και στην Ευρώπη. Όμως, το να μην έχουν χρήματα για να ζήσουν οι παίκτες, επειδή είναι απλήρωτοι για έξι μήνες και έναν χρόνο, τότε δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Δεν δείχνουν σεβασμό στον ποδοσφαιριστή. Είχα πει στη διοίκηση ότι αν θέλετε να προπονήσω την ομάδα, πρέπει να πληρώσετε τους παίκτες. Δεν το έκαναν και έφυγα.

Τι συμβόλαια έχουν συνήθως οι ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα του Μαρόκο;

Φαντάσου στην πρωταθλήτρια ομάδα το υψηλότερο συμβόλαιο μπορεί να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ. Οπότε καταλαβαίνεις για τι συμβόλαια μιλάμε σε μικρομεσαίες ομάδες. Κάποιοι παίκτες μας είχαν βιοποριστικά προβλήματα.

Έχεις τώρα προτάσεις να πας κάπου;

Έχω προτάσεις και τις εξετάζω, αλλά η πανδημία μάς έχει πάει πίσω. Δεν θέλω όμως να δουλέψω άλλο στο Μαρόκο. Δεν θέλω να έχω πάλι τα ίδια προβλήματα. Οι πρόεδροι εκεί κάνουν πολιτική και μπαίνουν στις ομάδες για τη δική τους προβολή. Υπάρχουν πρόεδροι ομάδων στο Μαρόκο που δεν γνωρίζουν καν τι είναι το οφσάιντ!

Πώς είναι η κατάσταση στη Γαλλία με την πανδημία;

Τα μαγαζιά είναι κλειστά, τα σχολεία έκλεισαν γιατί είχαμε πολλά κρούσματα και στον αθλητισμό δεν διεξάγονται τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Στα ματς των επαγγελματικών κατηγοριών δεν υπάρχει κόσμος στις εξέδρες.

Θα μου πεις δύο λόγια για τον Μπελχαντά; Τον γνωρίζεις από μικρό παιδί.

Εννοείται θα σου πω... Αλλά θέλω να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά και να προλάβω κάποιες ερωτήσεις σου. Ο Ολυμπιακός έχει τους καλύτερους οπαδούς στον κόσμο, οι παίκτες έχουν μεγάλη πίεση για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Είμαι σίγουρος ότι θα με ρωτήσεις αν αντέχει τέτοιου είδους πίεση ο Μπελχαντά. Την αντέχει 100%. Μη νομίζεις ότι στη Γαλατασαράι δεν υπάρχει αφόρητη πίεση από τον κόσμο. Μπορεί όχι στον βαθμό που υπάρχει στον Ολυμπιακό, όμως και στην Τουρκία δεν είναι εύκολο να παίξεις. Ο Γιουνές έχει εμπειρία από καυτές ατμόσφαιρες. Έχει παίξει σε ντέρμπι κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας και, επειδή είχε τύχει να τα δω, τα πήγε περίφημα. Όταν έπαιζε στην Εθνική μας απέναντι στην Αλγερία, που είναι το αφρικανικό ντέρμπι, ήταν από τους κορυφαίους στο γήπεδο. Του άρεσε αυτή η πίεση, μπορούσε να τη διαχειριστεί.

Ηγέτης μπορεί να είναι σε μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό; Μπορεί να γίνει όπως είναι ο Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί;

Έχει την ποιότητα για να γίνει. Αλλά θέλει στήριξη και αγάπη από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Τι στυλ παίκτης είναι;

Πολύ ποιοτικός, με καλή τεχνική, με εμπνεύσεις όταν έχει την μπάλα στα πόδια του, έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Στα εξτρέμ μπορεί να παίξει ή είναι μόνο για τα χαφ;

Παίζει κυρίως στα χαφ. Τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και ως «οκτάρι». Θέλω να είμαι ειλικρινής. Έχει παίξει και εξτρέμ στην καριέρα του, αλλά δεν αποδίδει το ίδιο καλά όπως όταν παίζει στα χαφ. Δεν είναι τόσο καλός ανασταλτικά για την ακρίβεια όταν αγωνίζεται στα άκρα.

Σε ρώτησα για το αν παίζει εξτρέμ, επειδή πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Βαλμπουενά.

Καμία σχέση. Ο Βαλμπουενά διαβάζει περισσότερο το παιχνίδι, είναι ταχύτατος στις κινήσεις του και στη σκέψη του. Και ακόμα και τώρα νομίζω ότι βοηθάει περισσότερο ανασταλτικά όταν παίζει στα άκρα. Είναι τελείως διαφορετικοί ποδοσφαιριστές.

Οι αδυναμίες του ποιες είναι;

Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τη στάση και τη συμπεριφορά του εντός γηπέδου. Μιλάω αποκλειστικά για όσα κάνει στο χορτάρι. Πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί δέχεται κάρτες δίχως λόγο. Είναι ένας μαχητής, τα δίνει όλα για την ομάδα του, θέλει σε κάθε ματς να αποδεικνύει ποιος είναι, αλλά πολλές φορές βγάζει μία νευρικότητα που δεν βοηθάει ούτε τον ίδιο ούτε και την ομάδα του. Δέχεται κάρτες που μπορεί να κοστίσουν στην ομάδα του. Είναι ένας συναισθηματικό παιδί και πολλές φορές παρασύρεται.

Πώς είναι έξω από το γήπεδο;

Πρόκειται για πολύ καλό παιδί, για έναν οικογενειάρχη. Ούτε θα πάει στην ντισκοτέκ ούτε πίνει ούτε καπνίζει. Να ξέρεις ένα πράγμα για τον Μπελχαντά, κάτι το οποίο έχουν σχεδόν όλοι οι μεσογειακοί τύποι, αλλά κυρίως το έχει ο Γιουνές. Αν νιώσει ότι τον αποδέχονται ως άτομο σε όποια ομάδα κι αν είναι, θα κάνει εκπληκτικά πράγματα. Πάντοτε οι παίκτες από τη Μεσόγειο χρειάζονται να αισθάνονται ότι τους αγαπάνε. Να σε ρωτήσω κάτι που το θεωρώ κομβικό;

Βεβαίως...

Τον θέλει ο Μαρτίνς;

Επιλογή του Μοντέστο είναι, τον γνωρίζει και ο Καρεμπέ και φυσικά οι συζητήσεις με τον παίκτη γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Μαρτίνς.

Ωραία τότε. Αν του δείξουν ότι τον αγαπούν και τον αποδέχονται με τα όποια λάθη μπορεί να κάνει στο ξεκίνημά του μέχρι να προσαρμοστεί, τότε να περιμένεις έναν Μπελχαντά που θα δώσει όχι το 100% αλλά το 200%. Όταν βλέπει ανθρώπους γύρω του να τον στηρίζουν, τότε γίνεται ο πρώτος παίκτης του γηπέδου. Και επειδή έχω περάσει από τον Ολυμπιακό, ξέρω ότι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν αυτόν που δουλεύει σκληρά και δεν κοροϊδεύει. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτες που θα σέβονται τους κανόνες. Ο Μπελχαντά είναι παίκτης που σέβεται τους κανόνες και αν βλέπει ότι το περιβάλλον μίας ομάδας τον αγκαλιάζει, τότε θα δείτε πόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής είναι. Είδες τι συνέβη με τη Γαλατασαράι; Απ’ όσο ξέρω, δεν τον στήριξε και τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Επειδή γνωρίζεις προσωπικά τον Μπελχαντά και έχετε οι δυο σας πολλούς κοινούς γνωστούς, είτε είναι Μαροκινοί δημοσιογράφοι είτε οτιδήποτε άλλο, μπορείς να μας μεταφέρεις τι λένε στο Μαρόκο; Έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός να τον πάρει;

Ξέρω ότι τον θέλουν αραβικές ομάδες και κυρίως ομάδες από τη Γαλλία. Πρωτοείχα ακούσει για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού πριν από 15 μέρες. Τότε είχα διαβάσει σε μία εφημερίδα στο Μαρόκο ότι μία μεγάλη ελληνική ομάδα κινείται για τον Μπελχαντά. Ήμουν σίγουρος ότι μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τον προσεγγίσει. Όσο για το αν έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός; Φυσικά και έχει... Πολλές πιθανότητες για την ακρίβεια έχει.

Έχεις μιλήσει μαζί του;

Όχι...

Επειδή τον ξέρεις, τι πιστεύεις ότι θα κάνει στο τέλος; Θα επιλέξει τα πολλά χρήματα στη Σαουδική Αραβία ή θα επιλέξει το Τσάμπιονς Λιγκ και τον πρωταθλητισμό στην Ευρώπη;

Θα σου πω ποια είναι η αίσθησή μου. Επειδή είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική φυσική και αγωνιστική κατάσταση και επειδή πιστεύω ότι θέλει να είναι με την Εθνική Μαρόκου στο Μουντιάλ του Κατάρ, πιστεύω ότι περισσότερο θα κοιτάξει να πάει σε μία ομάδα στην Ευρώπη που θα συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να αποδεχθεί δηλαδή μία προσφορά που δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο το συμβόλαιο που θα του δίνουν στη Σαουδική Αραβία. Ξέρει πολύ καλά ότι αν πάει στη Μέση Ανατολή, δεν έχει καμία πιθανότητα να γυρίσει στην Εθνική. Θεωρώ ότι είναι ένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής και δεν τον νοιάζουν τα χρήματα. Είναι μόλις 31 ετών και έχει μπροστά του και την προοπτική του Μουντιάλ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είναι τελευταία επιλογή η Σαουδική Αραβία.

Εσύ, αν επικοινωνούσες μαζί του, τι θα τον συμβούλευες;

Να πάει σε μία ομάδα που θα είναι οικογένεια, να βρει ειλικρινείς ανθρώπους, να πάει σε μία ομάδα που λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα. Εγώ μπορεί να μην έπαιξα πολύ στον Ολυμπιακό λόγω κάποιων οικογενειακών θεμάτων που είχα, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, αλλά σε αυτούς τους 6-7 μήνες που έμεινα στην Ελλάδα κατάλαβα ότι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και μία ομάδα-οικογένεια με όλη τη σημασία της λέξης. Εγώ αυτό θα του έλεγα. Να πάει στον Ολυμπιακό και αν είναι σοβαρός και δουλέψει, τότε θα είναι βασιλιάς στην Ελλάδα και ο κόσμος θα τον αγαπήσει.

Και ο Ελ Αραμπί πάντως πριν από δύο χρόνια έδειξε ότι είχε φιλοδοξίες. Γύρισε την πλάτη του στα πετροδόλαρα και προτίμησε τον Ολυμπιακό λόγω Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλητισμού.

Θυμάσαι τι σου είχα πει όταν μου είχες τηλεφωνήσει για τον Ελ Αραμπί; Νομίζω ότι έπεσα μέσα σε όλα όσα σου είχα δηλώσει (γέλια)! Σου είχα πει ότι είναι ένα παιδί που αν στηριχθεί και τον αγαπήσει ο σύλλογος, θα κάνει σπουδαία πράγματα. Σου είχα πει ότι αν δούλευε λίγο στη φυσική του κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν, τότε θα γινόταν ο πρώτος παίκτης! Ο Ελ Αραμπί χρειάστηκε αρκετό χρόνο προσαρμογής, γιατί στο Κατάρ οι γυμναστές δεν είναι τόσο καλοί όπως στην Ευρώπη. Σου είχα ξεκαθαρίσει ότι αν βρει τη φυσική του κατάσταση, θα κάνει απίστευτα πράγματα στην Ευρώπη και θα γίνει ένας τοπ σκόρερ. Ο Ελ Αραμπί έκανε την πιο σωστή επιλογή της καριέρας του.

Μιλάει ο Ελ Αραμπί με τον Μπελχαντά, προσπαθεί να τον «ψήσει» να έρθει στην Ελλάδα.

Το ξέρω ότι είναι σε επαφή οι δυο τους. Το λένε και στο Μαρόκο αυτό. Μα πρώτα απ’ όλα είναι πολύ καλοί φίλοι οι δυο τους και πιστεύω ότι θα τον επηρεάσει στο τέλος τον Μπελχαντά. Είμαι σίγουρος ότι θα του έχει εξηγήσει ότι πρέπει πρώτα να επιλέξει την προοπτική που του παρουσιάζεται και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα λεφτά. Πρέπει να επιλέξει τα πρότζεκτ που είναι καθαρά ποδοσφαιρικά, να ξαναβρεθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, να ξαναγίνει πρωταθλητής! Ο Μπελχαντά είναι πανέξυπνος ποδοσφαιριστής και νομίζω ότι στο τέλος θα κάνει τη σωστή επιλογή. Νομίζω ότι στο τέλος μπορεί να παίξουν ρόλο και τα όσα έχει πετύχει ο Ελ Αραμπί. Το παράδειγμα του Ελ Αραμπί μπορεί να επηρεάσει τον Μπελχαντά και να πει «ναι» στον Ολυμπιακό. Οι Μαροκινοί ποδοσφαιριστές τα μετρούν όλα αυτά.

Στην Εθνική Μαρόκου γιατί έχει να παίξει από το 2019; Εδώ και δύο χρόνια δεν είναι στις κλήσεις.

Είναι θέμα του ομοσπονδιακού τεχνικού Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Το 2019 είχε πει ο Χαλίλχοτζιτς σε μία συνέντευξη Τύπου ότι δεν θέλει να ξανακαλέσει τρεις παίκτες επειδή έκαναν κάποια πράγματα, τα οποία δεν του άρεσαν. Ποτέ δεν μάθαμε ποια ήταν αυτά τα πράγματα που έκαναν και ποτέ δεν ονομάτισε τους τρεις ποδοσφαιριστές. Φαντάζομαι, δίχως να το γνωρίζω, για να μην έχει κληθεί από τότε ο Μπελχαντά, θα ήταν στη συγκεκριμένη τριάδα. Όμως, είμαι σίγουρος ότι αν πάει σε μια ομάδα τύπου Ολυμπιακού, τότε ο Χαλίλχοτζιτς θα τον ξανακαλέσει. Ο Χαλίλχοτζις θα θέλει το καλό της Εθνικής Μαρόκου στο Μουντιάλ και ο Μπελχαντά είναι πολυτέλεια να μην τον έχεις στην ομάδα. Όμως, το ξαναλέω: αν πάει στην Αραβία ο Μπελχαντά, τότε κλείνει αυτομάτως η πόρτα της Εθνικής. Δεν νομίζω να μη θέλει να πάει στο Μουντιάλ. Θυμάσαι τι έγινε και με τον Ελ Αραμπί; Επέστρεψε στην Εθνική όταν πήγε στον Ολυμπιακό. Όσο ήταν στο Κατάρ δεν ήταν στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού ή τον καλούσε ελάχιστες φορές. Τώρα είναι μονίμως στις βασικές επιλογές.

Επειδή γνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις στη Γαλλία, θα ήθελα να σε ρωτήσω και για τον Κένι Λαλά. Στο Στρασβούργο βλέπαμε έναν ποδοσφαιριστή που όργωνε τη δεξιά πλευρά, δημιουργούσε, σκόραρε, ήταν κέρβερος ανασταλτικά. Στον Ολυμπιακό έχει δείξει ελάχιστα πράγματα και έχει προβληματίσει. Καμία σχέση με αυτά που ξέραμε. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει;

Ο Λαλά είναι ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Έχει περάσει από καλές ομάδες στη Γαλλία όπως η Λανς και η Στρασμπούρ. Επίσης, είχε κάποιες κλήσεις και στους «μικρούς» της Γαλλίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ποιότητά του. Όμως, ο Ολυμπιακός δεν είναι εύκολη ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι σαν τη Μαρσέιγ για παράδειγμα. Δύσκολο σωματείο, με μεγάλη πίεση. Εκεί πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα για να αντέξεις. Δεν αρκεί μόνο το να είσαι καλός ποδοσφαιριστής. Αν δεν είσαι δυνατός ως προσωπικότητα, τότε δεν πρόκειται να πετύχεις. Ο Ολυμπιακός, όταν παίρνει έναν ποδοσφαιριστή, αυτομάτως ο κόσμος έχει πολλές προσδοκίες από τη νέα μεταγραφή. Αν ο νέος παίκτης δεν είναι έτοιμος να το δεχτεί αυτό, τότε δεν θα πετύχει. Το βλέπω κι εγώ ότι ο Λαλά δεν έχει καμία σχέση με τον Λαλά του Στρασβούργου. Είναι όμως καλός ποδοσφαιριστής και χρειάζεται στήριξη. Ίσως θέλει λίγο παραπάνω χρόνο προσαρμογής, να κάνει και την προετοιμασία του το καλοκαίρι και να περιμένουμε τη νέα σεζόν. Εγώ θα στήριζα τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Απλώς θέλει και λίγη... τρέλα για να παίξεις στον Ολυμπιακό.

Τι εννοείς;

Δεν βλέπεις τον Βαλμπουενά; Είναι λίγο τρελός και το λέω με την καλή έννοια, την ποδοσφαιρική έννοια. Πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά με ισχυρή προσωπικότητα. Φαίνεται στο πρόσωπό του ότι μπαίνει για να επιβληθεί στο χορτάρι! Δεν φτάνει μόνο να είσαι καλός παίκτης. Θυμήσου και τον Καρεμπέ που πάλευε, μοχθούσε, έδινε την ψυχή του, δεν έπεφτε ψυχολογικά ποτέ. Μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός δεν θέλουν μόνο καλούς παίκτες, αλλά καλούς παίκτες που θα έχουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα να αντέξουν τη βαριά φανέλα του. Πιστεύω ότι ο Λαλά θέλει λίγο χρόνο για να καταλάβει σε ποια ομάδα βρίσκεται και τι σημαίνει να παίζεις μπροστά στη Θύρα 7!

Με έχεις καλύψει. Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Προσεύχομαι κάθε φορά ο Ολυμπιακός να συνεχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Τον παρακολουθώ στενά. Μακάρι να προχωρήσει κι άλλο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει όλα τα εφόδια. Και όπως σου έχω πει σε παλαιότερες επικοινωνίες που είχαμε, ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου ανήκει στον Ολυμπιακό. Ξέρω ότι μια μέρα μπορεί να γυρίσω προπονητής στην Ελλάδα. Όχι ως προπονητής του Ολυμπιακού, γιατί είναι ένα τεράστιο μέγεθος, αλλά ίσως κάποια στιγμή να ανταμώσουμε ξανά.