Μαθαίνει κι άλλα ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς!

Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει τον 46ο τίτλο του και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό συνδύασε τη μαθηματική κατάκτηση με τη γοητεία της ανατροπής. 

Μαθαίνει κι άλλα ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς!

Η λάμψη της γιορτής για το 46ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού μετατρέπει σε δευτερεύουσες κάποιες λεπτομέρειες για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς που έχουν τη σημασία τους για τη συνέχεια. Αυτό το club που κατά κοινή παραδοχή έχει ξεφύγει στον εγχώριο ανταγωνισμό τόσο πολύ ώστε κάποιες παραδοσιακά μεγάλες ομάδες να αποχωρούν ηττημένες από ντέρμπι, αλλά να μην το βλέπουν και τόσο δραματικό, πέτυχε εναντίον του Παναθηναϊκού κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. Κάτι που δείχνει τον χαρακτήρα, την υπομονή, το πείσμα και την αυτοπεποίθηση κάθε μεγάλης ομάδας. Κι ο Ολυμπιακός αυτό το «κάτι» το έχει κάνει μόνο μια φορά στην Ευρώπη επί Μαρτίνς, το επανέλαβε μόλις για δεύτερη φορά σε ντέρμπι και φέτος επίσης ήταν η δεύτερη φορά που το πετυχαίνει.

Η ανατροπή στο σκορ. Η απάντηση στο προβάδισμα του αντίπαλου. Η αποφασιστικότητα στη δύσκολη θέση. Για μένα, πιο πολύ κι από την επισφράγιση στα... μαθηματικά ενός πρωταθλήματος που είχε κατακτηθεί από καιρό, το καλύτερο για τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ και έφυγε νικητής.

Επί Μαρτίνς αυτό έχει γίνει στην Ευρώπη μόνο στο 2-1 επί της Κράσνονταρ στην Ρωσία, στα περσινά play off του Champions League. Σε ντέρμπι είχε γίνει μόνο την πρώτη σεζόν του Πορτογάλου, όταν το 0-1 του ημιχρόνου από την ΑΕΚ μετατράπηκε σε 4-1. Και επίσης: Δυο φορές με τον Ατρόμητο εκείνη τη σεζόν, με απαντήσεις στα γκολ του Κουλούρη. Μια φορά με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη (από 1-0,1-2). Με την Λαμία στην περσινή ρεβάνς του Κυπέλλου στο Φάληρο και με τον Βόλο φέτος για το πρωτάθλημα.

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, βέβαια, στις οποίες προηγείται ο αντίπαλος. Στην Ευρώπη φυσικά περισσότερες. Αλλά και στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει μείνει πίσω στο σκορ και δεν το γύρισε. Είτε έχασε (από ΠΑΟΚ τις περισσότερες φορές) είτε έφερε ισοπαλίες. Για παράδειγμα φέτος με τον ΠΑΣ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στους Ζωσιμάδες. Κι όχι μόνο...

Είναι μεγάλο κέρδος αυτό το 3-1 (από 0-1) σε βάρος του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ντέρμπι. Και από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες οι πολύ δυνατές ομάδες βελτιώνονται ακόμη περισσότερο. Όταν μπορούν και αντιμετωπίζουν τις «στραβές» ενός αγώνα, όπως έκανε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής (11/4).

Για τον Μπόλονι τα είχαμε γράψει λίγες ώρες πριν από το ματς. Στο «Καραϊσκάκης» δεν μπορεί να αποφύγει την ήττα. Ακόμη κι όταν η εκάστοτε ομάδα του ανοίγει το σκορ. Όπως είχε γίνει με την Σταντάρ Λιέγης το 2009, με τον ΠΑΟΚ το 2012, όπως έγινε και τώρα με τον Παναθηναϊκό. Μόνο που το γκολ του Μπρούμα... χάλασε το σύνηθες σκορ (2-1) και το διεύρυνε...