Παντελάκης: «Καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, θα είμαστε ανταγωνιστικοί»

Ο δυναμικός αμυντικός του «Άγιαξ της Ηπείρου», Νώντας Παντελάκης, τα λέει όλα για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «ΦΩΣ».

Παντελάκης: «Καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, θα είμαστε ανταγωνιστικοί»

Ο υπογράφων αισθάνεται πολύ τυχερός που επέλεξε για την συγκεκριμένη συνέντευξη τον αμυντικό του ΠΑΣ, Επαμεινώνδα Παντελάκη. Δεν είναι μόνο σπουδαίος ποδοσφαιριστής αλλά και πολύ καλός συνομιλητής, με άποψη για όλα τα θέματα, σοβαρός, μετριόφρων και πολύ προσγειωμένος. Η επιβεβαίωση αυτών προκύπτει από την ανάγνωση της συνέντευξης. Μέσα από 22 ερωτήσεις ξεψαχνίσαμε τα πάντα που αφορούν τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα. Για την καλή πορεία του, το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παίζει, τις τομές που έκανε ο Αργύρης Γιαννίκης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα δυνατά σημεία του, την πανδημία που βιώνουμε, τα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι άουτ που ακολουθούν και τα δύο μεγάλα παιχνίδια Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που έρχονται. Ο Παντελάκης απάντησε σε όλα, είπε τι πιστεύει, αλλά με καλό λόγο που δείχνει και το επίπεδο που έχει ως άνθρωπος. Μέσα από την ομάδα λένε τα καλύτερα για τον 26χρονο Κρητικό κεντρικό αμυντικό. Παιδί με αρχές και σεβασμό. Από τους κορυφαίους παίκτες του «Άγιαξ», έχοντας 25 συμμετοχές και 1 γκολ στο πρωτάθλημα, 3 συμμετοχές και 1 γκολ στο Κύπελλο. Κόλλησε πολύ καλά με τον Κάργα αλλά και τον Εραμούσπε στο κέντρο άμυνας, αποτελώντας βασική κολόνα στο οικοδόμημα της ομάδας. Και πέρσι βοήθησε πολύ την ομάδα του να πάρει τον τίτλο στην άγονη γραμμή της Σούπερ Λιγκ 2. Παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ, που «κόβει» το μάτι του, μας είπε σε ανύποπτο χρόνο για τον Παντελάκη: «Είναι πραγματικός ποδοσφαιριστής και από τους λίγους που μπορούν να παίξουν σε μεγάλη ομάδα. Το λέει η καρδιά του, τα δίνει όλα στο γήπεδο». Γεννήθηκε στα Χανιά στις 10 Φεβρουαρίου 1995. Ξεκίνησε πολύ μικρός το ποδόσφαιρο από τον Άρη Σούδας. Γρήγορα ξεχώρισε από τους άλλους παίκτες και βρέθηκε στις ομάδες Νέων του Εργοτέλη, υπογράφοντας το 2013 επαγγελματικό συμβόλαιο. Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι. Το 2015 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, που τον έδωσε δανεικό σε Φωστήρα και Χανιά. Το 2018 πήγε στον Παναθηναϊκό, έχοντας 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο, για να μεταγραφεί το 2019 στον ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι 5 φορές διεθνής με την Εθνική νέων.

Θα θέλαμε, Νώντα, αρχικά μια εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣ Γιάννινα.

Κάναμε καλή πορεία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Αν και έχουμε το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία, χτυπάμε όλα τα παιχνίδια στα ίσα. Ειδικά με τις μεγάλες ομάδες παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αυτό μας ευχαριστεί. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΣ έβγαλε δύναμη και ποιότητα. Βοήθησε και το γεγονός ότι από πέρσι υπάρχει ο ίδιος προπονητής και δεν άλλαξε ριζικά το ρόστερ;

Παίζει και αυτό ρόλο. Δουλέψαμε σκληρά και η εικόνα της ομάδας είναι δουλειά δύο ετών. Και πέρσι στη Σούπερ Λιγκ 2, παρότι είναι ένα διαφορετικό πρωτάθλημα από αυτό που είμαστε φέτος, κάναμε καλές εμφανίσεις και ως πρωτοπόροι από την αρχή κερδίσαμε την άνοδο.

Στιγμιότυπο από το νικηφόρο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, έχοντας δίπλα τον Καρέλη

Είναι παραδεκτό ότι ο ΠΑΣ παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Το χαίρεται ο κόσμος. Ποια στοιχεία πέρασε ο κ. Γιαννίκης για να γίνουν όλα αυτά;

Ο κόουτς έχει δουλέψει πολύ στη Γερμανία, σε ένα οργανωμένο από κάθε άποψη ποδόσφαιρο. Του αρέσει το πρέσινγκ, να έχουμε κατοχή μπάλας, να έχουμε πλάνο στο παιχνίδι και ο καθένας να κινείται βάσει σχεδίου. Δουλεύουμε με τον κόουτς και το τεχνικό τιμ πολύ στις προπονήσεις και αυτό βγαίνει μετά στα παιχνίδια.

Καλός ο κόουτς, αλλά καλοί και οι μαθητές του. Είναι ορατό ότι βγάζετε πολλές δουλεμένες φάσεις στα παιχνίδια, άρα έχετε και εσείς τις δυνατότητες να εμπεδώνετε αυτά που σας λέει ο κ. Γιαννίκης στις προπονήσεις.

Ισχύει αυτό. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε τι θέλει ο προπονητής, τι ζητά στο γήπεδο και τι του αρέσει να κάνουμε. Προσπαθούμε όλοι οι παίκτες να εκτελούμε σωστά αυτά που ζητά ο προπονητής και τα δουλεύουμε στις προπονήσεις. Κάναμε σωστά τα περισσότερα. Κάποια άλλα μπορεί να μη μας βγήκαν, γιατί στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες.

Λένε πολλοί ότι ως ομάδα είχατε άγνοια κινδύνου. Όπως παίζατε ανοιχτά με μια μικρομεσαία ομάδα, έτσι παίζατε και με τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Τι λες γι’ αυτό;

Κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το καθένα έχει έναν άλλον τρόπο αντιμετώπισης. Ανάλογα με το παιχνίδι που έχουμε, κάνουμε και διαφορετικά πράγματα στις προπονήσεις. Αλλά η ιδιομορφία της ομάδας είναι να παίζει ανοιχτό και επιθετικό ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Αυτό ζητά και ο κ. Γιαννίκης. Με όλες τις ομάδες να προσπαθούμε να δημιουργούμε. Αυτό αρέσει και σε εμάς. Μας ικανοποιεί και δεν μας κουράζει.

Πίστευες, Νώντα, από το καλοκαίρι ότι θα είχατε αυτήν την πορεία; Όχι τόσο για τους βαθμούς που πήρατε όσο για το καλό ποδόσφαιρο που παίξατε.

Στην αρχή της χρονιάς για πολλούς ποδοσφαιριστές ήταν πρωτόγνωρο να παίζουμε έτσι. Σε αρκετά παιχνίδια δεν πήραμε τα αποτελέσματα που έπρεπε να πάρουμε σύμφωνα με την απόδοσή μας. Χάσαμε βαθμούς από λεπτομέρειες. Στον β’ γύρο βελτιωθήκαμε περισσότερο. Είχαμε περισσότερη συγκέντρωση.

Πολλοί λένε ότι, βάσει της εικόνας που είχε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια, θα μπορούσε να παίξει ακόμη και στα πλέι οφ και όχι στα πλέι άουτ. Συμφωνείς;

Κοιτάξτε, όπως είπα χάσαμε κάποια παιχνίδια στις λεπτομέρειες. Θα μπορούσαμε να μαζέψουμε περισσότερους βαθμούς. Ας μη μιλάμε με υποθέσεις, αλλά να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι τώρα. Πάντα θα δουλεύουμε για να γινόμαστε καλύτεροι και συνεχίζουμε με αισιοδοξία την πορεία μας.

Πού θα ρίξετε το βάρος, στα πλέι άουτ, στο Κύπελλο ή και στα δύο;

Εμείς δεν ξεχωρίζουμε και δεν διαλέγουμε παιχνίδια. Σε όλα τα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό κάναμε από την αρχή της σεζόν, αυτό θα κάνουμε και τώρα που πάμε προς το τέλος.

Έρχεται το ματς του Σαββάτου με τον ΟΦΗ. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Είναι οπωσδήποτε ένα δύσκολο παιχνίδι, γιατί και ο ΟΦΗ καίγεται για βαθμούς. Εμείς θα πάμε στο Ηράκλειο με στόχο αποκλειστικά τη νίκη, όπως κάναμε σε όλα τα παιχνίδια. Εύχομαι να γίνει ένα καλό και ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Μετά ακολουθεί το μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο στο στάδιο «Ζωσιμάδες».

Είναι ένα παιχνίδι που θα πάμε να το απολαύσουμε και να κάνουμε ό,τι κάναμε όλη τη χρονιά. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, έχει ποιότητα, οπωσδήποτε έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις για τη νίκη.

Στο πρωτάθλημα πήγατε καλά και στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω αν αυτό λέει κάτι.

Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Στα Γιάννινα πήραμε ισοπαλία και στο Καραϊσκάκη χάσαμε στο τελευταίο λεπτό. Και στα δύο αυτά παιχνίδια είχαμε καλή απόδοση. Τώρα για το Κύπελλο πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό και ανταγωνιστικό παιχνίδι. Εμείς θα παίξουμε με την ψυχή και το πάθος που βγάζουμε ως ομάδα σε όλα τα παιχνίδια και ό,τι ήθελε προκύψει.

Και η είσοδος στα ημιτελικά δεν είναι επιτυχία; Δεν συμβαίνει αυτό τόσο συχνά.

Ασφαλώς είναι επιτυχία. Δεν είναι λίγο πράγμα να είσαι στα ημιτελικά του Κυπέλλου με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, μεγάλες ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τον ΠΑΣ και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Κληρωθήκαμε με τον Ολυμπιακό και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε με ποιον παίζουμε, είμαστε μια ταπεινή ομάδα. Τον πρώτο λόγο δεν τον έχουμε εμείς, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, μήπως και μπορέσουμε να περάσουμε στον τελικό.

Ποιο ήταν το δυσκολότερο κομμάτι της φετινής διαδρομής;

Δυσκολευτήκαμε αρκετά σε παιχνίδια που έβρεχε και δεν ήταν καλός ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου μας. Αυτό δεν μας επέτρεψε να παίξουμε το ποδόσφαιρο που έχουμε μάθει. Όμως προσπαθήσαμε, σφίξαμε τα δόντια για να προσαρμόσουμε τα πλάνα σύμφωνα και με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Άλλες φορές τα καταφέραμε, άλλες όχι. Όμως να λέμε δόξα τω Θεώ, κάναμε μια καλή πορεία και βρισκόμαστε στη θέση που έχουμε τώρα.

«Αξέχαστα τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό»

Στη Λεωφόρο ο Παντελάκης σημείωσε το πρώτο γκολ και άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη-πρόκριση

Ποια παιχνίδια έζησες πιο έντονα;

Όλα τα παιχνίδια ήταν δύσκολα, σε όλα κάναμε μεγάλες προσπάθειες. Περισσότερο συναίσθημα βγάλαμε στα παιχνίδια Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, που μας οδήγησαν στα ημιτελικά. Συνέπεσε να είναι κοντά χρονικά και το παιχνίδι πρωταθλήματος. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο μια επαρχιακή ομάδα σε διάστημα 17 ημερών να έχει κερδίσει τρεις φορές μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Επίσης, η νίκη που κάναμε στην Αθήνα επί της ΑΕΚ ήταν πολύ σημαντική. Μάλιστα, ήρθε σε μια περίοδο όπου δεν είχαμε και τόσο καλά αποτελέσματα. Το ματς με την ΑΕΚ ήταν η αρχή μιας σειράς αγώνων που παίξαμε καλό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Από τα Χριστούγεννα και μετά δώσατε σειρά δύσκολων αγώνων, με σφιχτό πρόγραμμα που είχε αγώνες Σαββατοκύριακα και μεσοβδόμαδα. Ο ΠΑΣ ως ομάδα όχι μόνο δεν έβγαλε κόπωση αλλά είχε πολλές δυνάμεις και συνέχισε να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Αυτό οφείλεται και στον ψυχισμό που δείξατε;

Αυτό οφείλεται και στον γυμναστή που έχουμε. Όπως είπα και πριν, δύο χρόνια τώρα η ομάδα δουλεύει σωστά. Σε κάποια παιχνίδια υπήρξε πίεση, γιατί έπεσαν μαζεμένα. Όμως αυτό δεν μας άλλαξε την πορεία, αντέξαμε και φτάσαμε ως εδώ.

«Δύσκολος αντίπαλος ο Ελ Αραμπί»

Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι παίκτες που σε δυσκόλεψαν περισσότερο;

Υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί επιθετικοί παίκτες στις ομάδες, όπως για παράδειγμα ο Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού. Δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη διαδικασία για να αναφέρω ονόματα, αλλά υπάρχουν καλοί επιθετικοί παίκτες στο πρωτάθλημα.

Παίζεις σε μια δύσκολη θέση, αυτή του στόπερ. Με τον τερματοφύλακα είστε η τελευταία γραμμή άμυνας. Ποια είναι τα μυστικά αυτής της θέσης;

Ένας κεντρικός αμυντικός πρέπει να είναι πάντα συγκεντρωμένος. Ένα λάθος μπορεί να είναι και μοιραίο. Να υπάρχει σωστή συνεργασία με τους υπόλοιπους συμπαίκτες, να είναι τακτικά πολύ καλά μέσα στο παιχνίδι, στα μαρκαρίσματα, στη φύλαξη των αντιπάλων και να έχει άμεση σκέψη για το πώς θα επέμβει σε ό,τι πάει να δημιουργήσει ο αντίπαλος. Να κάνει τα απλά και ουσιαστικά πράγματα και να αμύνεται σωστά.

«Παγώνει η καρδιά μας χωρίς κόσμο»

Νώντα, είναι οπωσδήποτε περίεργες οι καταστάσεις που ζούμε λόγω κορονοϊού. Εσείς στον αγωνιστικό χώρο πώς αισθάνεστε παίζοντας με άδειες εξέδρες;

Ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς κόσμο νιώθουμε σαν να παγώνει η καρδιά μας. Όμως, για το καλό της υγείας του κόσμου, θα πρέπει μέχρι να περάσει το κακό να συμβιβαστούμε με όλα αυτά. Δεν μας αρέσει, αλλά δεν γίνεται και διαφορετικά. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και σύντομα να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να έχουμε και κόσμο στο γήπεδο. Ο κόσμος φτιάχνει ατμόσφαιρα, ανεβάζει και τη δική μας διάθεση.

Χωρίς κόσμο στο γήπεδο μειώνεται το αβαντάζ έδρας για τη γηπεδούχο ομάδα;

Ο κόσμος πολλές φορές γίνεται, αυτό που λέμε, ο δωδέκατος παίκτης για μια ομάδα. Χωρίς κόσμο δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το να παίζεις εντός ή εκτός έδρας. Γι’ αυτό είχαμε και πολλά διπλά στο πρωτάθλημα, δηλαδή νίκες των φιλοξενούμενων ομάδων.

Πιστεύω ότι κι εσύ θα άκουσες φιλάθλους στα Γιάννινα να λένε ότι είναι κρίμα που δεν μπορούν να δουν στο γήπεδο τη φετινή ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Πραγματικά, μας έχει λείψει σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος του ΠΑΣ. Ειδικά εδώ στα Γιάννινα οι φίλαθλοι αγαπούν πάρα πολύ την ομάδα. Το ζήσαμε πέρσι, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μέχρι αρχές Μαρτίου του 2020 παίζαμε με κόσμο και νιώθαμε την αγάπη του. Μας έδινε ενέργεια. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πανηγυρίσουμε με τον κόσμο την άνοδο ούτε φέτος να γιορτάσουμε μαζί του τις επιτυχίες που κάναμε. Χρειάζεται υπομονή, να σταθούμε δυνατοί σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, για να επιστρέψει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο Νώντας Παντελάκης στην προπόνηση με τον Γιώργο Παμλίδη

«Σωστά επέλεξα τον ΠΑΣ Γιάννινα»

Θα μου επιτρέψεις να πω ότι ήσουν μια καλή μεταγραφή για τον ΠΑΣ. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

Ο πρόεδρος με προσέγγισε με ωραίο τρόπο και έδειξε ενδιαφέρον. Ο ΠΑΣ είναι μια μεγάλη ομάδα, με Ιστορία και βαριά φανέλα. Κι εγώ έκανα καλή επιλογή να έρθω στα Γιάννινα. Είμαι ευχαριστημένος, γι’ αυτό και το καλοκαίρι έκανα και επέκταση του συμβολαίου μου.

Μη σε κουράζω άλλο, Νώντα, μια τελευταία ερώτηση. Πέρασες από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Δεν μπαίνω στην κουβέντα γιατί δεν έκανες εκεί καριέρα. Πιστεύω όμως να έχεις πάρει αρκετές εμπειρίες.

Μπορεί να έκανα κι εγώ κάποια λάθη, που δεν κατάφερα να παίξω σε αυτές τις δύο μεγάλες ομάδες. Πρέπει να κοιτάζεις τι έκανες ή τι δεν έκανες, ώστε να δουλεύεις καλύτερα για το μέλλον σου. Τώρα έχω ωριμάσει ποδοσφαιρικά. Όμως, έχω διδαχθεί πολλά. Έβλεπα άλλους μεγαλύτερους παίκτες και καταξιωμένους στον χώρο τι κάνουν, πώς δουλεύουν, πώς συμπεριφέρονται εντός και εκτός γηπέδων.